کشورهای عربی به گزینه تعامل با ایران روی آورده اند
قسمت دوم مصاحبه علیرضا تقوی نیا با روزنامه فرهیختگان :
🔻
با توجه به نکاتی که درباره وضعیت فعلی روابط موجود میان کشورهای منطقه گفتید، میتوان به این جمعبندی رسید که فضای سیاسی حاکم بر منطقه بهنحوی رقم خورده که همراهی با اهداف دولت آمریکا برای کشورهای غرب آسیا به یک مساله هزینهزا تبدیل شده است؟
🔸️خیر، هزینهزا نشده است اما آنها حاضر نیستند با سیاستهای آمریکا علیه جمهوری اسلامی ایران همراهی کنند. آنها میخواهند در روابطشان، آمریکا نقش یک پشتیبان و مدافع این کشورها را ایفا کند، ولی اگر قرار باشد دولت آمریکا این قصد را مدنظر قرار دهد که از کشور آنان بهعنوان یک پایگاه علیه یک قدرت منطقهای مثل جمهوری اسلامی ایران استفاده کند، طبیعتا طبق شناختی که از توان ایران دارند، از همراهی با آمریکا برای فشار وارد کردن به کشورمان سر باز خواهند زد. آنها میدانند جمهوری اسلامی ایران چه قدرتی برای آسیبزدن به آنان دارد فلذا در پی این نخواهند بود که فشارها را افزایش دهند. همانطور که طی سالهای گذشته شاهد بودهایم، یمن بهعنوان یکی از کشورهای ضعیف منطقه که قدرت نظامیاش نیز قابل مقایسه با جمهوری اسلامی ایران نیست، موفق شد چالشهایی جدی برای عربستانسعودی و امارات ایجاد کند. درنتیجه آنها در این شرایط، راه تعامل را منطقیتر دیده و فکر میکنم به این جمعبندی رسیدهاند که این راه در مواجهه با جمهوری اسلامی ایران برای آنان هزینههای کمتری را بهنسبت سایر گزینهها بهدنبال خواهد داشت.
🔻رژیمصهیونیستی از سال 2018 تاکنون چهار انتخابات پارلمانی زودهنگام برگزار کرده است، اکنون هم انتخابات پنجم در راه است. این وضعیت سیاسی شکننده در داخل پارلمان و دولت اسرائیل نگرانیهای زیادی را برای آمریکا و دولت بایدن بهوجود آورده است. در ادامه با توجه به اینکه یهودیان آمریکا بهخصوص آندسته از یهودیانی که در دولت دموکرات بایدن مسئولیت دارند از لحاظ سیاسی میانه یا چپ محسوب شده ولی فضای سیاسی و جامعه رژیمصهیونیستی راستگرایانه است، فکر مــــیکــــنید این امکان وجود دارد که با توجه به وجود برخی ضدیتهای فکری موجود میان اینها، در فضای علنی روابط میان آمریکا و رژیمصهیونیستی هم شاهد اختلافنظرهایی در این حوزه باشیم؟ آیا این اختلافنظرها درنهایت به ایجاد شکاف میان سیاستمداران آمریکا و این رژیم منجر خواهد شد یا خیر؟
🔸️بهنظر من این تفاوت دیدگاه آنقدر جدی نیست که درنتیجه خود، شاهد این مساله باشیم که مقامات رژیمصهیونیستی و مقامات دولت دموکرات آمریکا بخواهند بهخاطر آن به مشکل جدی و اساسی بربخورند. البته در برخی زمینهها مثل تشکیل دو دولت در فلسطین اشغالی، بین دموکراتها و دولت فعلی رژیمصهیونیستی که راستگراها در آن مشارکت دارند اختلافنظر وجود دارد، اما من معتقدم تهدیداتی که درحال حاضر اسرائیل با آن مواجه است و همچنین بحرانی که موجودیت رژیمصهیونیستی را تهدید میکند در مقطع کنونی فراتر از اینها است. همین مساله باعث میشود آنان چشم بر اختلافات اینچنینی مثل همان موردی که پیشتر به آن اشاره شد، ببندند. به این معنا که آنقدر رژیمصهیونیستی در منطقه برای آمریکا دارای ارزش استراتژیک است که دولت این کشور، اولویتهایش را براساس روابطی که با این رژیم دارد، تنظیم میکند. بنابراین باید به این نکته توجه کرد که با وجود تهدیدات جدیای که علیه رژیمصهیونیستی وجود دارد و موجودیت آن را تهدید میکند (هم تهدیدهایی که از اطراف مرزهایشان و ازسوی جمهوری اسلامی ایران متوجه آنهاست و هم بحرانهای داخلی این رژیم) دولتمردان آمریکا و مقامات رژیمصهیونیستی بر اختلافنظرهای موجود چشم بسته و آن هدف بزرگتر را که بقای رژیمصهیونیستی است درنظر خواهند داشت. بهدلیل همین ملاحظات هم هست که زیاد بر طبل اختلافات نمیکوبند. بهنظرم درحال حاضر تمام هدف و اولویت دولت آمریکا این است که رژیمصهیونیستی را در صحنه نگه دارد و به همین دلیل قصد ندارد تا حد ممکن به اختلافات موجود میان مقامات طرفین دامن بزند.
@taghaviniaa