🔰گزارش روز
🔆حسینیه معلی رویشی در شکل و معنا
برنامههای استعدادیابی یا تلنتشوها، از مشهورترین برنامههای تلویزیونی هستند که در اغلب کشورهای جهان به منظور کشف استعداد در زمینههای مختلف برگزار میشوند. در ایران برنامه «عصر جدید» در شبکه سه، برنامه «اسراء» و «نغمه عشاق» در شبکه قرآن در این زمینه پخش شده است.
🔅
گزاره خبری: از محرم سال ۱۴۰۱ برنامهای با عنوان حسینیه معلی از شبکه سوم سیما پخش شد که دو فصل آن در ماههای محرم و صفر و فصل جدید آن در ماه شادی اهل بیت(علیهمالسلام) با هدف استعدادیابی در زمینه مداحی در حال پخش است که این برنامه، استعدادیابی با اسلوبهای مرسوم در این نوع برنامهها نیست. آمار میلیونی بینندههای برنامه «حسینیه معلی»، که در فصل اول تا ظهر عاشورا بیش از ۲ میلیون و ۱۱۵ هزار بازدید در تلوبیون را به ثبت رسانده است، رقم قابل توجهی است که نمایانگر میزان اقبال بینندههای تلویزیونی از «حسینیه معلی» است.
🔅
گزارههای تحلیلی:
1️⃣ «حسینیه معلی» را میتوان یک حرکت فرهنگی رو به جلو و یک الگوی ارتقای برنامهسازی قلمداد کرد، یعنی به آن فرهنگ اصیل و معانی عالیه، اکنون ابتکار و جذابیت و هنر نمایش نیز افزوده شده است، بیآنکه معنی دچار تحریف شده یا تحت تأثیر فرم و قالب قرار گیرد.
2️⃣ در این برنامه ما با یک شبکه معنایی بومی و اسلامی که محصول هزار سال ابراز ارادت و مودت به خاندان عترت و طهارت(علیهمالسلام) است مواجه هستیم. هیچ چیزی شبیه به محتوای مسابقه و برتری و مرحله بعد و قهرمانی و... در برنامه مشاهده نمیشود، در این مسابقه همه برندهاند، چون روح حاکم بر مداحی این مصرع حافظ است که «ارادتی بنما تا سعادتی ببری».
3️⃣ یکی از آفتهایی که در سالهای اخیر در حوزه مداحی اهل بیت(ع) شکل گرفته، استفاده برخی مداحان از ملودی آهنگهای پاپ فارسی برای خواندن اشعار مداحی است. آفتی که باعث وهن مراسم عزاداری نیز میشود و این مراسم سنتی مذهبی را از مسیر اصلی خود خارج میکند و از اینرو برنامههایی چون حسینیه معلی میتواند به الگوسازی صحیح از یک برنامه مداحی و مرثیهسرایی و مولودیخوانی نیز تبدیل شود.
4️⃣ ویژگی بارز فصل جدید این برنامه نیز به کارگیری ظرفیت شادیآفرین و بهجتانگیز دین اسلام با بهرهگیری از میراث مختلف شادی در اقوام و کشورهاست. شادی معنوی و نمایش رسانهای آن به شکلی که ایجاد سرور بکند ولی به سمت ابتذال و لهو نرود و متناسب با مجالس اهل بیت(ع) باشد و چالش دین غم و گریه بودن اسلام را پاسخی درخور دهد.
🟠
نکته پایانی؛ یکی از ضعفهای برنامههای مناسبتی و دینی در تلویزیون در سالهای اخیر ناظر به ضعف محتوایی بوده و حال آن که انصافاً در حسینیه معلی جدای از بحث جذابیتهای فرمی، مشخص است که از حیث محتوایی نیز شاهد غنای مناسبی هستیم و امیدواریم که این قبیل برنامهها، الگویی بشود برای تولید و پخش برنامههای مشابه دیگر در صدا و سیما و اینکه از این قبیل کارها به معنای واقعی کلمه، حمایت لازم از سوی مدیران و مسئولان رسانه ملی صورت بگیرد.
✍️
#جواد_خسروی