سبزی گشنیز ( سرد و خشک ) : خوردن دم کرده و یا پودر تخم گشنیز ، شیر افزا است .
گندم ( کمی گرم و کمی خشک ) :اگر نشاسته را با رازیانه بخورید ترشح شیرزیادمی شود. ( خوردن گندم نفاخ و دیر هضم است و بایدآن را با شیرینی یا نمک خورد. )
*پنج انگشت ( گاهی گرم و خشک و گاهی سرد و خشک ) : خوردن میوه پنج انگشت تند و
بویی شبیه فلفل دارد و مخدر است و با فلفل کوهی خوردن ترشح شیر را زیاد می کند.
*ترتیزک ( گرم و خشک ) : خوردن برگ و یا تخم ترتیزک ترش
ح شیر را زیاد می کند .
*انیسون ( گرم و خشک ) : مادر شیرده اگر انیسون بجود و بخورد شیرش زیاد شده و هم ازطریق اثری که بر شیر می گذارد مانع دل درد ، دل پیچه و نفخ کودک میشود .
نارگیل ( گرم و خشک ) : خوردن نارگیل باعث ازدیاد ترشح شیراست . ( نارگیل اگر بدون شکر و یا عسل خورده شود باعث انسداد مجاری بدن شده و دیر هضم است و خلط غلیظ تولید می کند . اما خوردن شیر نارگیل باروری زن و مرد را کاهش می دهد .)
نخود سبز ( سرد و تر ) : خوردن نخود فرنگی شیر افزاست .( اسراف در خوردن آن مردان را عقیم و زنان را نازا می کند و مانع تلقیح اسپرم و تخمک و مانع رشد مخاط پوششی رحم می شود .)
کتان ( گرم و خشک ) : اگر تا چند روز ، روزی پنج گرم تخم کتان خورده شود زیاد کردن ترشح شیر مفید است . ( خوردن زیادی آن برای دید چشم مضر است و باید با گشنیز خورد .)
مقل ازرق یا ملک ازرق ( گرم و خشک ) : مقل ازرق خالص ( براق ، لزج ، چسبنده ، نرم ، خوشبو ، تلخ و حل شدن فوری در آب ) بهترین آن زرد رنگ است . اگر به مدت دوهفته هر شب پیش از خواب دو تا یک گرم مقل ازرق را بخورید زیاد کننده شیر است . ( زیاد خوردن آن مضر برای کلیه است وخوردن زیاد آن برای زنان حامله باعث سقط جنین میشود و رافع شدید بواسیر است .)
ناخونک یا اکلیل الملک ( گرم و خشک مایل به اعتدال ): اگر ناخونک را با انجیر دم کرده و با عسل شیرین کنید و بنوشید باعث افزایش شیر میگردد .
تغذیه های مضر برای مادر شیر ده :
نوشابه های رنگی ، فست فودها ، رب گوجه فرنگی کارخانه ای ، بیسکویت جات ، تغذیه های دارای مواد کارخانه ای ، شکلات ها .
تغذیه های زیاد کننده شیردر مادران صفراوی مزاج :
تخم کدو ، تخم خربزه ، تخم هندوانه ، ماهی دریا ، اسفناج .
کاهو ( سرد و خشک ) : خوردن تخم کاهو شدیدا” شیر افزاست . (مصرف کاهوی زیاد در سرد مزاجها باعث فراموشی ، ضعف قوه باء ، ضعف حافظه و ضعف دید چشم می شود .)
تغذیه های زیاد کننده شیردر مادران بلغمی مزاج :
شیر تازه ، تخم سبزی شنبلیله ( گرم و خشک ) ، بادیان ( همان انیسون سفید با مزاج گرم ) ، ماء الشعیر بدون گاز ، شیره انگور و توت – چند دانه اسفند شسته (خیلی گزم وخشک ) .
کم کننده هاى ترشح شیر مادر به علل بیماریها :
جو ( سرد و خشک ) : خوردن آرد و یا نان جو داروی مفید برای کاهندگی ترشح شیر است . برای سرد مزاجها مضر بوده و بایستی با شکر خورده شود .
مصرف قرص ضد بارداری ، کاهو ، عدس ، سرکه ، آب لیمو ، آب سماق ، ریحان کوهی ، تخم شربتی و از نظر طب سنتی ، مخلوط آرد عدس با برگ له شده کلم را بر پستان ضماد کنید اگر فوران شیر داشته باشد ترشح شیر را کم می کند و اگر شیر در پستان بند آمده باشد به جریان می افتد . زیاد خوردن عدس غلیظ کننده خون است و باید آنرا با روغن کنجد خورد ).
کافور ( سرد – خشک ) : خوردن کمی کافور کاهنده ترشح شیر است . (کافور کمی سمی و مصرف زیادی آن خطرناک است و مقدار مصرف آن در هر روز فقط نیم گرم است . بوئیدن مداوم آن مورا سپید کرده و باعث پیری زود رس ، قطع نسل ، قطع اشتها ، تولید سنگ مثانه و کلیه می شود . خوردن کافور برای سرد مزاجها مضر معده بوده و کاهنده نیروی جنسی است و باید آن را با داروهای گرم مثل ادویه و روغن بنفشه خورد . دوروش شناسائی خلوص کافور : اگر کافوررا روی یخ آتش بزنید باید مثل شمع بسوزد و تمام شود و یا اگر کافور را روی شیشه و شیشه را روی شعله بگذارید باید کاملا” تبخیر شده و چیزی باقی نماند.)
کلپوره ( مریم نخودی – گرم و خشک ) : اگر خیسانده آن را بر پستان ضماد کنند شیر را بندمی آورد و اگر بر زخم های آن ضماد کنند التیام آور است ..
* مریم گلی ( گرم و کمی خشک ) : در زمان از شیر گرفتن بچه اگر این خیسانده را روی پستان بگذارند ترشح شیر را در پستان قطع می کند.
💊💊💊کانال تجارب طب اسلامی و ایرانی:
شیر مادر و روشهای افزایش شیر بر مبنای طب سنتی
خوردن شیره انگور, تخم شوید و بادام شیرین باعث افزایش کیفیت شیر مادر
یک مدرس دانشگاه گفت: گندم, بادام و فندق بهترین مواد غذایی برای زنان شیرده هستند؛ مصرف شیره انگور به افزایش غلظت شیر مادر کمک میکند همچنین مصرف تخم شوید و آشی که از نخود و جو تهیه شده باشد به افزایش کیفیت شیر مادر کمک میکند.