🇵🇸 نکته ای در مورد زبان عربی 🇵🇸
▪️نکته ای عرض می شود که خیلی به درد بنده خورد و امیدوارم به درد دوستان هم بخورد ان شاء الله. یادم نیست دقیقا کجا این مطلب را خواندم... ولی خیلی به بنده در پیشرفت یادگیری زبان عربی کمک کرد. این نکته وحی منزل نیست و ممکن هست بیانی بهتر و دقیق تر از این هم باشد، ولی بهترین تقسیمی که تا حالا پیدا کردم همین بوده است.
🔹و اما نکته... 🔹
🔅 زبان عربی با زبان های دیگر متفاوت است از این جهت که آخرین وحی الهی به همین زبان به بشر رسیده است. نزول قرآن بیشتر از چهارده قرن پیش اتفاق افتاد، و از همان اول مسلمانان تلاش می کردند عربی اصیل قرآن حفظ شود و از دگرگونی هایی که با مرور زمان ناچارا در هر زبان به وجود می آید، محفوظ بماند.
💠 نتیجه این تلاش، این است که امروز بعد از گذشت چهارده قرن ما نوعی عربی داریم که عربی قرآن است. این همان زبان عربی است که پیامبر خدا (ص) و کسانی که همزمان آن حضرت بودند، با آن تکلم می کردند و مسلمانان در سراسر عالم به خاطر عشقشان نسبت به قرآن و پیامبر اعظم (ص) سعی می کنند آن را یاد بگیرند. این پدیده ای هست که در ادیان دیگر کمتر دیده شده یا اصلا وجود ندارد.
♦️به این نوع عربی، الفُصْحى (عربی فصیح) گفته می شود.
💬 ولی بیرون از این دایره عربی اصیل که محفوظ مانده، عربی از این جهت که زبانی است از زبان های دنیا، در طول این چهارده قرن خیلی تغییر کرده است. با گسترش پیدا کردن زبان عربی بیرون از حجاز به نکات دیگر دنیا، و اختلاط با فرهنگ ها و زبان های دیگر، امروز ما کشور های زیادی داریم که عربی زبان حساب می شوند. ولی هر کدام لهجه خاص خودش را دارد. و گاها این لهجه ها خلی خیلی با هم متفاوت هستند انگار زبانشان متفاوت است. لهجه عراقی، شامی، خلیجی، یمنی، مصری، مغربی و... که مردم این کشور ها در زندگی روزمره با این زبان تکلم می کنند. این نوع دوم عربی است که عربی عامیانه است.
🌐 و نوعی سوم هم وجود دارد، که بین این دو نوع قرار دارد، هرچند به عربی فصیح نزدیک تر است. به انگلیسی به این نوع عربی Modern Standard Arabic گفته می شود، یعنی عربی استاندارد مدرن. این نوع عربی، عربی رسمی دنیای مدرن است، همان عربی که در مستندات و اخبار از آن استفاده می شود. این نوع عربی، دارای همه کلمات عربی فصیح هست، همراه کلمات جدیدی برای پدیده هایی که بعد از زمان صدر اسلام به وجود آمده (و طبیعتا واژه ای برای آن در عربی فصیح وضع نشده). دنیای عربی این را کامل متوجه می شود و عربی مشترکی است بین کشور های عربی زبان.
🔰 فلذا زبان عربی به سه نوع تقسیم می شود:
1⃣ عربی فصیح
2⃣ عربی استاندارد مدرن
3⃣ عربی عامیانه
✅ کسی که عربی فصیح کار کرده، بیشتر کلمات عربی استاندارد مدرن هم متوجه میشود، ولی احتمالا کمتر از پنجاه در صد عربی عامیانه خیلی از کشور های عربی زبان متوجه شود.
🔰 یادگیری هر کدام اینها روال خودش را دارد. و نباید انتظار داشت که با آموزش عربی فصیح بتوان به راحتی با مردم عراق، لبنان، سوریه، عربستان، یمن، مصر، تونس و... ارتباط برقرار کرد. شما وقتی با عربی فصیح صحبت می کنید ایشان متوجه می شوند. ولی وقتی ایشان صحبت می کنند شما متوجه نمی شوید! مگر این که طرف بتواند با عربی فصیح صحبت کند که خیلی ها نمی توانند.
🔘 فلذا قبل از آغاز آموزش، هدف خود را مشخص کنید. می خواهید عربی یاد بگیرید... کدام عربی؟
🔻هدف شما از یادگیری زبان پاسخ این سوال خواهد بود.
🔸اگر هدف شما یادگیری زبان قرآن است، عربی فصیح کار کنید.
🔸اگر هدف شما ارتباطگیری با مردم کشور خاصی است، لهجه آن کشور مورد نظر کار کنید.
🔸اگر هدف شما سخنرانی و یا مقاله نوشتن برای مخاطب عربی زبان است، عربی مدرن استاندارد کار کنید.
☑️ از جهت انتظاری که مردم عربی زبان و حتی خیلی از مسلمانان غیر عربی زبان از یک طلبه علوم دینی دارند، این است که به عربی فصیح مسلط باشد و این که لهجه خاص یک کشور عربی زبان بلد نباشد، عیب حساب نمی شود چون خودشان هم می دانند که عربی ما غیر از عربی قرآن است و طلبه با قرآن وحدیث سر و کار داد.
◽️اگر با عربی فصیح آغاز کنید، یادگیری عربی استاندارد مدرن خیلی راحت خواهد بود و تنها زحمت اضافی که دارد، گسترش دادن به دایره لغت است.
▪️آن چیزی که در حوزه علمیه به عنوان عربی کار می شود، ادبیات زبان عربی فصیح است. قواعد زبان است. ولی نباید انتظار داشت که فقط با یادگیری قواعد و دستور زبان، بتوان با آن زبان تکلم کرد. لازم است، ولی برای تکلم کافی نیست.
#زبان
@talabekhariji