🌼کمرویی کودک🌼
امر ونهی بیش از حد، سختگیری و انتقادهای والدین هرچند با هدف تربیت کودک و افزایش مسئولیت پذیری او انجام میشود ولی نتیجه مورد نظر آنها را به بار نمیآورد. کودکی که مدام قضاوت میشود همیشه نگران است که:
-مبادا به اندازه کافی خوب نباشد.
-نکند مامان و بابا دیگر او را دوست نداشته باشند.
والدین برای رفع مشکل کمرویی کودک راهکارهای متفاوتی دارند. یکی از متداولترین راهکارها مواجه کردن کودک با شرایطیست که مجبور شود در آن ابراز وجود کند. جلوی جمع از او میخواهند که شعر بخواند، خاطرهای تعریف کند، خودش را به همه معرفی کند و ... . باور ما این است که اگر اینکار را بکنیم “ترس کودک میریزد”.
بیایید این موقعیت را از دید کودک نگاه کنیم؛
➖او از صحبت کردن در جمع میترسد.
➖شاید تجربه بدی هم دارد که او را بیشتر نگران میکند.
➖حالا بابا از او میخواهد جلوی جمع سرودی را که تازه یادگرفته برای همه بخواند.
➖همه جمع ساکت میشوند و تمام توجهها به سمت اوست.
قرار گرفتن در چنین موقعیتی نه تنها برای کودک بلکه برای خیلی از بزرگترها هم ناخوشایند است.
آیا کودک ما میداند که هدف ما از این کار کمک به اوست؟ آیا اینکار واقعا اضطراب او را برطرف میکند؟ آیا ممکن است باعث ایجاد احساساتی نظیر خشم، شرم و ناراحتی در او شود؟ آیا این کار به رابطه ما با کودک لطمه نمیزند؟
برای رفع مشکل کمرویی کودک نه تنها باید انتقاد و امرونهی را حذف کنیم بلکه به عنوان والدین آگاه احساس «نگرانی» کودکمان را که پشت کمرویی او پنهان شده میبینیم. او را از این نگرانی آگاه میکنیم و با آن همدلی میکنیم.
وقتی احساس کودک را به او نشان میدهیم، میبیند که والدین از ترسها و نگرانیهای او آگاهاند. در نتیجه نه تنها نسبت به احساسات خود آگاه می شوند بلکه احساس میکند درک شده.
👌درک احساسات کودک و همدلی با آن یکی از بهترین راهها برای بهبود رابطه است.
🌺🌳🌺🌳🌺🌳🌺🌳🌺🌳🌺🌳
@tarbiaty