📌سید علی محمد باب - بخش سوم :
🔹🔅باب داعیانی را به شهرهای مختلف فرستاد تا مردم را به دین او دعوت کنند و نام او را بر بالای منبرها و گلدسته ها بخوانند. از مشهورترین این افراد، ملاحسین بشرویه ، ملامحمد مازندرانی و ملاصادق خراسانی بودند. بشرویه مامور تبلیغ در خراسان بود. مازندرانی نیز مامور تبلیغ در کرمان شد.
🔹سید علی باب به همراه پیروانش در سال ۱۲۵۹ هجری قمری به عربستان رفتند اما چون در آنجا تعداد شیعیان کم بود نتوانست پیامبری خود را اعلام کند. پس از اینکه باب به ایران بازگشت توسط حسین خان نظام الدوله حاکم شیراز دستگیر شد.
🚩حاکم شیراز جلسه ای از علما تشکیل داد و راجع به اندیشه و دعوت باب از او سوال شد. چون باب نتوانست پاسخ مناسبی به سوالات بدهد او را چوب زدند و او توبه کرد و مدت شش ماه در زندان شیراز محبوس بود.
🔹مردم اصفهان و حاکم آنجا منوچهرخان معتمدالدوله به باب پیوستند و به دستور حاکم اصفهان چند نفر به شیراز رفتند و باب را از زندان آزاد کردند. باب به اصفهان رفت و بنا به دستور حاکم اصفهان ، جمع بسیاری از روحانیون از او استقبال کردند.
🔅درباره علت گرایش حاکم اصفهان به باب نوشته اند که وی از مامورین سری دولت روسیه در ایران بود و روس ها از باب حمایت می کردند تا فکر دولت قاجار را از سرزمین های جدا شده از ایران منحرف کنند.
🚩حاکم اصفهان مجلسی با حضور علما و بزرگان تشکیل داد که با باب مناظره کنند. از باب سوالاتی درباره طی الارض و علل آن پرسیده شد که وی به جای پاسخ به سوالات ، فقط چند خطبه و دعا روی کاغذ نوشت و نتوانست روحانیون مجلس را قانع کند و از اینرو عده ای فتوا به جنون و قتل وی دادند.
#تاریخ