[در پاسخ به اشپزی اسلامی]
بدرقه و مشایعت مهمان
بدرقه میهمان از آخرین وظایف میزبان است. بهتر است این کار تا در خروجی خانه باشد. رسول خدا (صلی الله علیه و آله و سلم) فرموده است:
«مِن حَقِّ الضَّیف أنْ تَمشی مَعَهُ فتُخرجَه مِن حَریمِک الی الباب»[15]؛
«از حق مهمان، همراهی کردن با او تا در خروجی خانه است».
همچنین فرموده است:
«از حقوق مهمان بر تو آن است که هنگام خروج از خانه بدرقه اش کنی».[16]
البته باید گفت که یکی از آفت های مهمانی های امروزی که گریبان گیر بسیاری از مهمانی ها شده، پذیرایی ها پرهزینه ای است که میزبان را با مشکل روبه رو می نماید تا جایی که بسیاری به دلیل همین آداب و رسوم غلط از مهمانی دادن منصرف شده و پاداش عظیم آن را از دست می دهند؛ این در حالی است که در آیین اسلام، پذیرایی از مهمان نباید برای میزبان، تکلف آور و مشقّت بار باشد. در غیر این صورت، مهمان به جای رحمت، مایه زحمت خواهد بود. حدیثی از رسول خدا (صلی الله علیه و آله و سلم) است که می فرماید:
«لاتَکلَّفُوا الضَّیف»[17]؛
«برای مهمان تکلف مکنید».
همچنین در جای دیگر می فرماید:
«لایتکلّفنَّ أحَدٌ لِضیفهِ ما لایقدرُ»[18]؛
«هیچ کس نباید آنچه را قادر نیست، به زحمت، برای مهمان فراهم کند».
نقل است که «مردی حضرت علی (علیه السلام) را به مهمانی دعوت کرد، او دعوت را به این شرط پذیرفت که صاحب خانه چیزی از بیرون تهیه نکند و مهمانی، فشار و ستمی را بر خانواده اش وارد نسازد»[19].
ابووائل می گوید: به اتفاق دوستی به خانه سلمان رفتیم. هنگام غذا، مقداری نمک و نان معمولی جلو ما گذاشت و گفت: اگر حضرت رسول (صلی الله علیه و آله و سلم) از تکلف نهی نکرده بود، غذای بهتری فراهم می کردم. دوستم گفت: کاش همراه این نمک مقداری سَعْتَر (آویشن) هم بود. سلمان رفت و ظرف آب خویش گرو نهاد و آن را تهیه کرد. وقتی غذا تمام شد، دوستم گفت: خدا را شکر که به روزی خدا قانع هستیم. سلمان گفت: اگر قانع بودی، الان ظرف آب من در گرو نبود.[20]
سلمان اهل تکلّف نبود، ولی وقتی میهمان خواسته ای را بر زبان آورد، ناچار شد برای رضایت خاطر او آن را فراهم کند.
┅✿❀🍃🌷🍃❀✿┅
💠🌸💠🌸💠🌸💠🌸💠🌸💠🌸💠🌸
@tebbetabiee