💡خیانت کاران محیط خود را بشناسی،
معمای نابسامانی زندگی امروزت را حل کردهای.
🖌قسمت سوم و چهارم
خائن سوم، فراموشی دیجیتالی است؛ حافظه، ماهیچه ای است که اجازه می دهیم ضعیف شود. بودن ابررایانه در جیبتان مزایایی دارد و مانند دوچرخه ای برقی، جذاب و ساده است اما بدنتان را قوی نمی کند. بر اساس تحقیقات انجام شده درباره فراموشی، هرچه ظرفیت ما برای یادگیری بیشتر باشد و هرچه بیشتر تمرین های ذهنی انجام بدهیم، خطر فراموشی کمتر خواهد بود. ما در بسیاری از مواقع، حافظه مان را به ضرر خودمان برون سپاری می کنیم.
این به معنی این است که شما همه چیز را در گوشی خود ذخیره می کنید، حفظ نمی کنید. چه تعداد از شماره تلفن های دوستانتان را حفظ هستید؟ قبلا ما اکثر شماره ها را حفظ می کردیم و این تمرینی برای قوی شدن حافظه هم بود ناخواسته. چقدر سعی می کنید چیزی را به یاد بیاورید؟ آيا بلافاصله در گوگل جستجو می کنید؟ برای محاسبه های ساده از ذهن استفاده می کنید یا ماشین حساب گوشی؟
عضلات حافظه ما بسیار ضعیف شده است. اکثرا افراد از ضعف حافظه خود شکایت دارند اما خبر ندارند که واقعا مشکل به حافظه سپردن چیزی را ندارند. آن ها در واقع از حافظه خود استفاده نمی کنند!... و حافظه مثل یک دستگاه کامپیوتر نیست که صرفا همه چی در آن ذخیره شود و ثبت بماند. حافظه مثل عضلات بدن است. باید از آن کار کشید تا قوی تر شود...
آخرین خائنی که به مغز ما صدمه میزند، استنتاج دیجیتالی است؛ در جهانی که اطلاعات به وفور و بیپشتوانه، در دسترس هستند، بیراه نیست که بگوییم کمی در استفاده از این اطلاعات زیاده روی کردهایم. ما حتی به نقطه ای رسیدهایم که اجازه میدهیم فناوری به جای ما بخش زیادی از تفکر و استدلال را انجام بدهد.
در فضای مجازی، دیگران نتیجه گیریهای بسیاری میکنند که ما هم به مرور مجبور میشویم توانایی نتیجهگیری خود را کنار بگذاریم و از آن ها پیروی کنیم. در دنیای واقعی هیچ گاه اجازه نمیدهیم فردی دیگر به جای ما فکر کند،اما به راحتی این اجازه را به دستگاهها میدهیم.
این خائن دیجیتالی با هم دستی همه، توجه، تمرکز، یادگیری و از هم مهم تر توانایی تفکر واقعی را از ما میدزدند؛ وضوح ذهنی ما را از بین میبرند که در نهایت به خستگی ذهنی، حواس پرتی، ناتوانی در یادگیری آسان، و نارضایتی از خود، دیگران و همهچیز منجر میشود.
پیشرفت فناوری در این دوران، هم میتواند به ما کمک کند و هم برایمان آسیب زا باشد؛ البته نحوه استفاده فعلی برخی از ما از فناوری در جامعه، نیتجهای نخواهد داشت جز بیماری مسری بار فکری بیش از حد، فراموشی، حواس پرتی و وابستگی و حس نارضایتی غیر واقعی.
✍برگرفته از کتاب بیحد و مرز؛ جیم کوییک
@manebabarname