سیستم مغز و اعصاب دارای طبع سرد است و مصرف غذاهای سردیبخش یا اسیدی باعث اختلال و بیماری در آن میشود. کسانی که گرایش سیستم بدنشان به حالت اسیدی است، دارای مزاج سرد و کسانی که گرایش بدنشان به حالت قلیایی است، مزاج گرم دارند.
با حفظ تعادل میان حالت اسیدی و قلیایی (تنظیم غلظت یون هیدروژن در مایعات بدن) میتوان از بروز بیماریهای مغز و اعصاب پیشگیری کرد. تغییرات در غلظت یون هیدروژن موجب تغییر در سرعت واکنشهای شیمیایی در سلولهای بدن میشود. به این معنی که بعضی از واکنشها را آهسته و بعضی دیگر را تسریع میکند.
در اثر اسیدی شدن خون، سیستم اعصاب مرکزی ضعیف شده و با ایجاد پلاکهای متعدد در مغز و نخاع زمینهساز بیماریهایی مانند ام اس خواهد شد، بیماریهایی که به مرور پیشرفت کرده و شخص در اثر تخریب غلاف نوترون دچار عدم تحرک و تعادل میشود. برای جلوگیری از پیشرفت چنین بیماریهایی باید از عصبی شدن، حرص خوردن و حساس و زودرنج بودن پرهیز کرد. همچنین یبوست طولانی مدت با انباشتن سموم در روده بزرگ، برای افراد خطرناک است. برای جلوگیری از بروز بیماریهای مغز و اعصاب بهتر است از مصرف غذاهای اسیدی یا سردیبخش خودداری کرد.
قلیایی شدن خون باعث افزایش تحریک سیستم عصبی میشود. در این حالت معمولاً اعصاب محیطی قبل از سیستم مرکزی دچار بیماری شده و به طور مکرر، امواج عصبی صادر میکند. در نتیجه، عضلات دچار حالت گرفتگی و اسپاسم شده و این گرفتگی به مرور در سراسر بدن منتشر میشود.
به همین دلیل، تنظیم غلظت یون هیدروژن یکی از موضوعات بسیار مهم در هومئوستازی است. منظور از هومئوستازی، ثابت نگه داشتن مواد لازم در داخل بدن است. اندامهایی مانند ریه و کلیه این وظیفه را بر عهده دارند. به این ترتیب میتوانند از ایجاد اختلال در بدن جلوگیری کنند