علت بی خوابی
دلایل زیادی وجود دارد که چرا نمیتوان خوابید. این مسائل میتوانند به زندگی شخصی شما مربوط شوند، مانند استرس در مورد کار یا خانواده یا میتوانند کاملاً پزشکی باشند، مانند درد شدیدی که از بین نمیرود.
اما پزشکان هنوز نتوانستهاند علت دقیق بیخوابی غیر از مسائل پزشکی مانند بیماریها را کشف کند.
مطالعات نشان میدهد کمبود تحرک روزانه و تحریک بدن نقش مؤثری در بی خوابی دارد. همچنین استرسهای روزانه مانند اینکه ذهن شما از استرسی به استرس دیگر سوق پیدا میکند و عملکرد مغز را بالا میبرد همین امر شما را ساعتها بیدار نگه میدارد. درست زمانی که چشمهایتان را میبندید و هزاران فکر در ذهنتان میگذرد و دائم از این فکر به فکر دیگری میروید.
برخی از دلایل پزشکی و غیر پزشکی بیخوابی عبارتند از:
استرس یا فشار: اساساً، هنگام تلاش برای خوابیدن، استرس باعث میشود مغز شما بیش از حد کار کند. استرس به دلیل فکرهای زیاد و مخدوش و مشوش مانع از به خواب رفتن مغز میشود.
افسردگی: مطالعات نشان میدهد که در صورت بروز مداوم بی خوابی، شما سه برابر بیشتر از دیگران دچار افسردگی میشوید. رابطه بین بی خوابی و افسردگی بسیار پیچیدهاست، اما پزشکان دریافته اند که بی خوابی اغلب درست قبل از اینکه بیماران دچار افسردگی شوند، وجود دارد. در تحقیقی مشخص شدهاست که بیش از ۸۰ درصد بیمارانی که از نوعی بی خوابی رنج میبرند، دارای اختلال خلقی مانند اضطراب یا افسردگی هستند.
درد مزمن: درد، زمان خواب را تشخیص نمیدهد، هر زمان که بخواهد به سراغتان میآید و خواب را از چشمان شما میرباید. یک مطالعه در مورد خواب نشان داد که فقط ۳۶ درصد از افراد مبتلا به درد مزمن میتوانند خواب راحتی داشته باشند. در مقابل کسانی که از آرتروز، ریفلاکس معده، ناراحتی مفصلی و غیره رنج میبرند هر شب حداقل ۴۵ دقیقه از زمان خوابشان را به علت درد از دست میدهند.
بیماری مزمن: نه تنها درد مزمن ناشی از بیماریهایی مانند آرتروز و رفلاکس معده سبب بیخوابی میشود، بلکه بیماریهای شدید مانند سرطان یا آلزایمر نیز میتوانند شما را ساعتها بیدار نگه دارند. مطالعه ای روی بیش از ۵ هزار بیمار مبتلا به طیف وسیعی از بیماریهای مزمن نشان داد که بیش از ۳۰ درصد بیماران به دلیل بیماری به ندرت خواب خوبی دارند.
اختلال وسواسی-جبری (OCD): افراد مبتلا به OCD اغلب در خواب مشکل دارند، دلیل آن هم این است که نسبت به انجام کار یا گفتن ناخودآگاه حرفی در خواب نگران میشوند. این موضوع می تواند منجر به بروز احساس اضطراب و استرس شود و افراد را از داشتن یک خواب خوب در شب باز دارد.
اثرات جانبی دارو: اگرچه ممکن است در نهایت برای درمان بی خوابی برای شما دارو تجویز شود، اما عجیب این که داروهایی وجود دارند که سبب بی خوابی میشوند داروهایی مانند: داروهای ضد افسردگی، استاتینها (برای کلسترول)، بتا بلاکرها
بسیاری از این داروها حاوی کافئین هستند و موجب اختلال خواب میشوند.
حساسیت: در مطالعه ای میان ۲ گروه از افراد مشخص شد افراد مبتلا به آلرژی بیشتر دارای اختلال خواب هستند تا دیگران.
همانطور که آلرژیها باعث بی خوابی میشوند در داروهایی که برای درمان آلرژی استفاده میشود نیز ممکن است مواد شیمیایی باشد که موجب بیخوابی شود.