💢ادامه تفسیر...
🔹حق تعالی در قرآن فقط افراط و زیادهروی در یک عمل را نه تنها جایز میداند بلکه توصیه هم میکند که آن عمل ذکر الهی است.
✨📖✨ يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا إِذَا لَقِيتُمْ فِئَةً فَاثْبُتُوا وَاذْكُرُوا اللَّهَ كَثِيرًا لَعَلَّكُمْ تُفْلِحُونَ (45 - انفال)
⚡️ای كسانی كه ايمان آوردهايد وقتی برخورديد به گروهی (از دشمن) پس پايداری كنيد و خدا را زياد به خاطر آوريد بلكه رستگار شويد.
✍امام صادق (ع) میفرمایند: انسان در قیامت برای تمام لحظههایی که بدون ذکر خدا در دنیا نفس کشیده است نادم گشته و افسوس خواهد خورد.
💫کسی که به شخصی بدهکار است باید از کسی که بدهی و طلباش را یادآوری میکند بسیار تشکر کند چون در صورت عدم یادآوری هرگز به طلبکار ضرری وارد نخواهد شد بلکه ضرر اصلی و واقعی برای بدهکار خواهد بود که به علت به یاد نداشتن بدهی خود و عدم پرداخت آن سر موعد مقرر، آزادی او ساقط شده و در بند طلبکار اسیر خواهد شد.
❄️آیه 19 حشر اشاره صریح به این حقیقت دارد.
✨📖✨ وَلَا تَكُونُوا كَالَّذِينَ نَسُوا اللَّهَ فَأَنْسَاهُمْ أَنْفُسَهُمْ ۚ أُولَٰئِكَ هُمُ الْفَاسِقُون (19 - حشر)
⚡️و مانند آنان نباشید که به کلی خدا را فراموش کردند، خدا هم (حظ روحانی و بهره ابدی) نفوس آنها را از یادشان برد، آنان به حقیقت بدکاران عالمند.
🪐پس کسی که ذکر خدا را در دنیا فراموش کند این فراموشی برابر با حذف مشکل و بدهی او نیست، بلکه ضرری عظیم به خود است و خودش را فراموش کرده که قرار است چه بلای عظیمی بر سرش بر اثر این فراموشی پیش آید.
👈متضاد علم جهل است و متضاد ذکر نسیان!
✨📖✨ إِنَّا عَرَضْنَا الْأَمَانَةَ عَلَى السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ وَالْجِبَالِ فَأَبَيْنَ أَنْ يَحْمِلْنَهَا وَأَشْفَقْنَ مِنْهَا وَحَمَلَهَا الْإِنْسَانُ ۖ إِنَّهُ كَانَ ظَلُومًا جَهُولًا (72 - احزاب)
⚡️ما امانت (تعهد، تکلیف، و ولایت الهیه) را بر آسمانها و زمین و کوهها عرضه داشتیم، آنها از حمل آن سر برتافتند، و از آن هراسیدند؛ اما انسان آن را بر دوش کشید؛ او بسیار ظالمِ و جاهل بود، (چون قدر این مقام عظیم را نشناخت و به خود ستم کرد)
♨️کسی که بدهی خود به صاحبِ نعمت و همچنین امانت سنگین انسانیت را فراموش کند در واقع بر خودش از نادانی و جهل خویش ستم روا کرده است. این انسان چون حیوانات مدتی از دنیا بهرهمند خواهد شد؛ مانند کسی که موعد بدهی و چک خود را فراموش کرده است ولی فرجام این لذت، عذاب سنگین آخرت است.
✨📖✨ وَالَّذِينَ كَفَرُوا يَتَمَتَّعُونَ وَيَأْكُلُونَ كَمَا تَأْكُلُ الْأَنْعَامُ وَالنَّارُ مَثْوًى لَهُمْ (12 - محمد)
⚡️و آنان که به راه کفر شتافتند به تمتع و شهوترانی و شکمپرستی مانند حیوانات پردازند و عاقبت منزل آنها آتش دوزخ خواهد بود.
📎حضرت علی میفرمایند: یک ناگواری که فرجام آن شیرینی و آسایش باشد بسی بهتر از یک شیرینی است که فرجام آن تلخی و ناگواری است.
🌃مؤمن در این چند روز دنیا ناگواریهایی را تحمل میکند که فرجام و عاقبتش بهشت خواهد بود ولی کافر لذتی زودگذر و موقت را تجربه میکند که فرجام آن آتش ابدی است.
🚫کسی که بدهکار است هرچند در خوف است و لذت زیادی نمیتواند از ایام ببرد ولی فرجاماش بسی گواراتر است از کسی که در خوف نیست و لذت چند روز دنیا را به بهای رسیدن به آتش ابدی حق تعالی میبرد. باید بدانیم توبه ذکر است، استغفار، شکر، عمل صالح، و.......... همگی ذکر هستند که مدد الهی و باذن الله علمِ عالم الست در وجود ما را به یاد میآورند و متذکر میشوند.
🔅کسی که استغفار و توبه کند آن گاه علمِ عالم الست او به یادش میافتد و میاندیشد چه خطاهایی کرده است در حالی که زمانی که در گناه و دور از ذکر خدا بود هرگز شیطان اجازه نمیداد آنان را به یاد بیاورد.
◾️کسی که یاد مرگ کند و قبرستان رود در حقیقت پیمان الست خود را به یاد میآورد، پس از طمع دنیا و تکبّر و حسد که منشأ تمام گناهان است دست برمیدارد چون محل اصلی میعاد خود را با خدا تا بهشت یا جهنم میبیند.
📿ذکر خدا تسبیح در دست گرفتن و یاالله گفتن و بعد از آن غیبت کردن نیست، بلکه زبان بر غیبت بستن و سکوت کردن و در دل خوف خدا داشتن است هر چند این ذکر، بر زبان بیان و جاری نشود.
💎وقتی میگوید: «ذکر علی (ع) عبادت است»؛ در ظاهر امر، گفتن "یاعلی یاعلی" و یا شعر سرودن و خواندن اوصاف آن حضرت را شامل میشود، ولی در واقع منظور باطنی حدیث، همان یادآوری اعمال علی (ع) میباشد و این امر برای انسان عبادت است. انسان در نزدیک سحر بیندیشد و به یاد بیاورد آیا علی (ع) این زمان خواب بودند یا برای عبادت بیدار؟ وقتی گرسنهای میدیدند به یاد آورد و ذکر علی (ع) گوید که اگر ایشان گرسنهای میدیدند چه میکردند؟
🆔
@telaavat