🔴 طنز را جدّی بگیریم‼️
(تاملاتی در فلسفه طنز)
[این متن
#خصوصی است خواستید نخوانید]
۱. هیچ پدیده انسانی از جمله طنز ، خنثی نیست چون انسان خنثی نیست و میل به تاثیرگذاری و بهرهگیری دارد.
۲. طنز به سُخره گرفتن نظمی است که انسان در آن سکونت دارد.
۳. هر جامعهای نظم های متعددی دارد که روابط اجتماعی و انسانی را سامانه و ساختار میدهد.
۴. وقتی ساختارهای اجتماعی با مشکلات و بحران هایی مواجه می شود روابط اجتماعی به درستی سامان نمییابد روابط ظالمانه شکل میگیرد. این روابط ظالمانه زندگی را برای انسان مشکل می کند و برای تعالی و ترقی افراد موانعی ایجاد میکند.
۵. هدف طنز فاخر به سخره گرفتن ساختارهای معیوب و روابط ظالمانهی قدرت و فرهنگ است که سکونت آدمی را مشکل کرده است.
۶. تشخیص ساختارهای معیوب و روابط ظالمانه قدرت و فرهنگ به چشم انداز فکری، پایگاه معرفتی و تعلقات اجتماعی و سیاسی کنشگر اجتماعی از جمله طنزپرداز وابسته است.
۷. چشماندازها، پایگاهها و تعلقات افراد نوعا آشکار نیست و پنهان است و فقط نشانههای آن به صورت هنرمندانه و زیرکانه در اثر نشان داده می شود.
۸. نشانهها در ناخودآگاه آدمی رسوخ میکند و به صورت آرام و بسیار تدریجی و غیر محسوس ذائقهها را شکل می دهد و از این طریق مسیر آینده را تعیین میکند.
۹. عادیسازی ناهنجاریها از مسیر نشانهها در متنی است که شاید بهظاهر هنجارمند جلوه کند و حتی ممکن است سازتده بر برخی ظواهر فرهنگی و سیاسی موردپسند مخاطبان هم تاکید کند. اما نشانهها و علائم جای دیگری را نشانه گرفته است.
۱۰. بهترین عرصه برای ظهور نشانهها در راستای تغییر نرم و غیرمحسوس فرهنگی و به سخره گرفتن نظمهای موجودِ قدرت و فرهنگ، طنز است.
۱۱. خنده و شادی یک ضرورت انسانی است و در هنگام خنده آنچه مهم است خود خنده و حالبُردن بیشتر از آن و سرگرم شدن است، خنده ناشی از تحریک احساسات و اختفای عقل محاسبهگر است. آنکه درصدد خنده بیشتر و حال بردن بیشتر است، به دقت و تمرکز بیشتر نیاز دارد تا احساساتش برانگیخته گردد و آن کس که احساساتش بیشتر برانگیخته شود بیشتر تحت تاثیر قرار میگیرد و از خود واکنش نشان میدهد.
۱۲. نکته مهم این است که یک اثر طنّازانه، کجا را با چه چشم انداز فکری، پایگاه معرفتی و تعلقات اجتماعی و سیاسی نشانه رفته است.
و...
📣 "طنز اجتماعیترین، جدّیترین و پرتاثیرترین اثر هنری است"‼️
[این را فقط برای خودم نوشتم تا ذهنم آسوده شود شما خیلی
#جدّی نگیرید]
سید مهدی موسوی
۵ فروردین ۱۳۹۹
در کانال مرحوم تأملات
https://eitaa.com/hodanandboshra
از اصول فلسفه تا طرح کلی
https://eitaa.com/usul121/946