✍ مظلومیت امیرکبیر ❗️
⏺ میرزاتقی خان فراهانی ملقب به امیرکبیر یک چهره ماندگار در تاریخ ایران محسوب می شود و همگان می دانند که او منشاء چه اقدامات سازنده و تاثیرگذاری برای ایران عزیز بوده است.
◀️ تاسیس مدرسه دارالفنون، انتشار اولین شماره روزنامه وقایع اتفاقیه، مبارزه بی امان با رشوه خواری، قطع مواجب بی دلیل افراد از دستگاههای دولتی، کاهش حقوق شاه، درباریها و شاهزادهها، سر و سامان دادن به قوانین مالیاتی، حذف مشاغل بیفایده در نظام اداری، ایجاد کارگاه تولید باروت و مهمات سازی در کشور، منظم شدن وضع لباس ارتش با استفاده از پارچه ایرانی و مهمتر از همه قطع دست عوامل بیگانه از سرنوشت کشور، گوشه ای از خدمات فراوان وی به ملت ایران محسوب می شود.
◀️ امیرکبیر مهمترین نقش خود را به عنوان نماینده ایران برای انجام مذاکرات حساس با دولت عثمانی و با میانجی گری نمایندگان روسیه و انگلیس در (ارض روم) بر سر تعیین خطوط مرزی بویژه در خصوص ادعای مالکیت عثمانی بر خرمشهر ایفا کرد. این مذاکرات چهار سال به طول انجامید.
◀️ رفتار و منش میرزاتقیخان در محیط مذاکرات و نیز در شهر ارض روم، بسیار سنگین و متین بود، تا حدی که توجه دوست و دشمن را به خود جلب می کرد. نمایندگان انگلیس با آنکه از وی دل خوشی نداشتند و گرایش آنها به دولت عثمانی بود، اما در گزارشهای خود کاردانی، دانایی، نیکرفتاری و بزرگمنشی او را ستودهاند.
◀️ در طول مذاکرات چهارساله، تحرکاتی علیه امیرکبیر و همراهانش صورت گرفت و بلوای عظیمی برپا شد، به طوریکه عدهای به خانه سفیر ایران هجوم بردند و قصد داشتند میرزا تقیخان و همراهانش را به قتل برسانند اما در نهایت با درایت میرزاتقیخان این غائله پایان یافت. انور افندی نماینده عثمانی پیوسته منکر حقوق ایران بود و با تندی ادعا می کرد که خرمشهر جزو خاک عثمانی است و ایران بر آن هیچ حقی ندارد.
◀️ سرانجام میرزا تقی خان فراهانی با طرح ادعای مالکیت چهار شهر عثمانی دست پیش گرفت و مدارکی را ارائه داد که یکی از آنها به نامه سلطان محمود ثانی به علیرضا پاشا، حاکم سابق بغداد مربوط می شد. وی در این نامه تصریح کرده بود «خرمشهر متعلق به ایران است، فورا آن را برگردانید و بعد از این سعی کنید چنین اموری که منافی عهدنامه و شروط موجود است، صورت نگیرد.»
◀️ به این ترتیب کنفرانس "ارض روم" بر حقوق ایران صحه گذاشت و کانال حفار و جزیره خضر (آبادان) را متعلق به ایران دانست و حقوق ایران را بر ساحل چپ اروندرود، با تاکید بر آزادی کشتیرانی در آن، به رسمیت شناخت.
◀️ امیرکبیر در شرایطی توانست در مقابل هر سه جبهه ایستادگی کند و در پیشبرد این مذاکرات موفق شود که دولت نالایق میرزا آقاسی بر سر کار بود و مانع از پیشرفت مذاکرات میشد.
◀️ ازدیگر اقدامات امیرکبیر، تأسیس سفارتخانههای دائمی در برخی نقاط مهم جهان، تربیت کادر برای وزارت امورخارجه و تنظیم دفتر اسناد سیاسی و مهمتر از همه اتخاذ سیاست «موازنه منفی» در مواجهه با بیگانگان بود که به موجب آن میگفت نه به روس امتیاز میدهیم، نه به انگلیس و نه به هیچ قدرت خارجی دیگر.
◀️ دولت آقای روحانی و رسانه های فراوان مدعی اصلاح طلبی کوشیده اند، آقای محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه را با امیرکبیر مقایسه کنند اما چنین مقایسه ای مع الفارق است زیرا وی نه فقط هیچ خدمت سودمند و ماندگاری را به انجام نرسانده بلکه در دوره مسئولیت وی، به منافع ملی ایران نیز آسیب های فراوانی وارد آمده است.
◀️ اگر فقط یکی از اقدامات ماندگار امیرکبیر یعنی سیاست موازنه منفی به معنای امتیاز ندادن به قدرت های خارجی سرلوحه کار دستگاه دیپلماسی خارجی آقای ظریف قرار می گرفت، امروز نه فقط نام نیکی از او برجای می ماند، بلکه تلاش بوقهای تبلیغاتی حامی دولت، برای مقایسه او با امیرکبیر نیز تا حدودی توجیه پذیر می نمود.
◀️ نامربوط بودن چنین مقایسه ای از آنجا ناشی می شود که در نتیجه مذاکرات آقای ظریف با طرف آمریکایی، صنعت هسته ای ایران نابود شده، تحریم های آمریکا در ابعاد گسترده تری افزایش یافته، اقتصاد ایران مضمحل شده و روابط خارجی ایران نیز به رکود کامل مبتلا شده است. این در حالی است که آقای ظریف در جریان مذاکرات نافرجام برجام، نه فقط از حمایت همه جانبه مقامات عالیرتبه و نهادهای مسئول نظام برخوردار بود، بلکه هرگز هدف هیچ توطئه ای نظیر آنچه امیرکبیر در "ارض روم" با آن مواجه شد، قرار نگرفت.
◀️ مقایسه آقای محمد جواد ظریف با آن مرد بزرگ فقط یک ظلم فاحش به امیر کبیر نیست بلکه تاریخ ایران نیز از چنین مقایسه ای سرافکنده و شرمسار خواهد بود.
@a_javanfekr
🖼 كانال وقت سحر
💠
@vaghtesahar