مردان متوقع، دختران نازپرورده؛ دو روی یک سکه!
۱۸ مهر ۱۴۰۳ - ۰۷:۳۹ اخبار فرهنگی اخبار دین ، قرآن و اندیشه
مردان متوقع، دختران نازپرورده؛ دو روی یک سکه!
کارشناس امور خانواده: گاهی یک عده که میخواهند زیرآب اشتغال زنان را بزنند، از اشتغال زنان به عنوان عامل طلاق نام میبرند، این دیدگاه نگرانکننده است، باید توجه داشت در این میان، عوامل واسط و متغیرهای دیگری وجود دارد که نقش آنها نادیده گرفته میشود.
گروه فرهنگی خبرگزاری تسنیم طیبه مجردیان: به تناسب افزایش سطح تحصیلات زنان و بهبود موقعیت آنها در خانواده و اجتماع شاهد چانهزنی بیشتر زنان در خانواده با همسرانشان بر سر تقسیم وظایف و توزیع قدرت در خانواده هستیم. به خصوص که این روزها زنان به دلیل قرار گرفتن بر سر دوارهی مادری/اشتغال و تقلا برای جمع نقشها نیازمند گرفتن حمایت جدی از سمت همسرانشان در کارهای خانه و فرزندپروری هستند. از سوی دیگر برخی اتفاقاً مسأله افزایش سطح تحصیلات و اشتغال زنان را بر هم زننده نظم سنتی سابق و عامل ایجاد اختلاف و افزایش طلاق میدانند و از منظری انتقادی آن را تحلیل میکنند و در برابر این تغییرات مقاومت میکنند. بنابراین با توجه به تغییر شرایط جامعه و سبک زندگی زنان، بررسی و تحلیل پدیده اختلافات زوجین از منظر هویتی میتواند وجوه جدیدی از مسائل زنان و هویت زن امروز را شفاف کند و در طراحی هندسه نوین روابط میان زنان و مردان در خانواده و جامعه راهگشا باشد. در همین راستا خبرگزاری تسنیم در راستای پرونده زن اجتماعی جدید با خانم دکتر شهره روشنی هیأت علمی دانشگاه الزهرا و پژوهشگر حوزه زنان و خانواده گفتگو کرده و به "تحلیل پدیده جدایی و اختلافات زوجین از منظر هویت زن امروز" پرداخته است که در ادامه از نظر میگذرانید.
مهترین علتهای طلاق
سوال: با توجه به فراتحلیلی که در پژوهشهای مرتبط با طلاق انجام دادهاید، درباره مهمترین عواملی که امروزه به اختلافات زناشویی و نهایتاً جدایی منجر میشوند، توضیح بدهید.
در حوزه طلاق، پژوهشهای بسیاری صورت گرفته است، حتی در زمینه فراتحلیل نیز مطالعات متعددی داریم. در سال 1397، پژوهشی انجام دادیم که در آن تحقیقاتی که در دو دهه گذشته (1377 تا 1397) انجام شده بود، بررسی شد. از میان این پژوهشها، بر اساس معیارهایی مانند اعتبار علمی، روششناسی و دیگر ملاکها، هفتاد مطالعه (عمدتاً مقاله و پایاننامه) را انتخاب کردیم. در تحلیل محتوای این پژوهشها، به دو محور اصلی پرداختیم: یکی علل و عوامل طلاق و دیگری پیامدهای آن.
در بحث علل و عوامل طلاق، بر اساس منشأ این عوامل به چهار دسته اصلی رسیدیم:
1. همسرگزینی نادرست: عواملی مانند ازدواج ناآگاهانه، نداشتن بلوغ لازم برای ازدواج، عدم سلامت روانی و شخصیتی، ضعف ایمان، عدم واقعگرایی در معرفی خود و شناخت همسر، و نبود تناسب فردی و خانوادگی.
2. نقص دانش و مهارت همسران: عواملی مانند انتظارات غیرمنطقی، ضعف در مهارتهای رفتاری و شخصیتی، نداشتن شناخت کافی از هم، عدم تفاهم و درک متقابل، ناتوانی در حل اختلافات، نارضایتی جنسی و عاطفی، و برآورده نشدن نیازها.
3. عملکرد نامطلوب همسران: عواملی مانند مسئولیتپذیر نبودن، عدم انجام وظایف نقش همسری، تعارض نقش، تقسیم کار نامناسب، مصرفگرایی، استفاده نادرست از فضای مجازی، خشونت و سوء رفتار، معاشرتهای غیراخلاقی، اعتیاد، و خیانت.
4. شرایط نامطلوب اقتصادی: عواملی مانند چالشهای تامین هزینههای خانواده به دلیل تورم، عدم امنیت شغلی، بیکاری مرد، و ناتوانی در تامین مسکن مناسب.
این عوامل اصلی که بر اساس تحلیل هفتاد پژوهش استخراج شدند، نقش مهمی در اختلافات زناشویی و نهایتاً جدایی دارند.
ضرورت بازاندیشی در مورد ازدواج؛ آیا عینک درستی به چشم زدیم؟
سوال: همانطور که فرمودید پدیده طلاق و جدایی، علل و عوامل مختلفی دارد مثل همسرگزینی نادرست، نقص دانش و مهارت، عملکرد نامطلوب، و ایضاً شرایط اقتصادی نامطلوب. اما سوال من این است که آیا از بدو شروع زندگی مشترک و حتی پیشتر تصور زوجین ما نسبت به ازدواج درست است؟ و آیا خود این تصورات غلط باعث به وجود آمدن خیلی از اختلافات میان زوجین نمیشود؟
بسیاری از اختلافات میان زوجین ناشی از تصورات و تعاریف اشتباهی است که درباره ازدواج، زندگی زناشویی و انتظارات از زندگی مشترک داریم.دیدگاه صحیح در ازدواج این است که برویم یاوری برای رشد یکدیگر پیدا کنیم ولی متأسفانه در حال حاضر این نگرش وجود ندارد و بسیاری به این فکر میکنند که در ازدواج چه چیزی قرار است به دست آورند و وقتی وارد رابطه میشوند و انتظاراتشان برآورده نمیشود، نارضایتیها شروع میشود.