⬅️سلسله مباحث حدیث شناسی
قسمت سی و یکم
📝بررسی روایات صیحه آسمانی
⁉️اهداف ندای آسمانی
خداوند متعال یقینا برای هر کاری هدفی دارد هدف خداوند از قرار دادن ندای آسمانی چیست؟👇
1⃣-در درجه اول همان شناساندن حضرت مهدی (عج) به جهانیان است. روایت داریم از امام جعفر صادق (ع) پرسیدند مراد از صوت چیست، همان ندا دهنده است؟ حضرت فرمودند بله و به وسیله ی آن صاحب این امر شناخته می شود.
2⃣-ایجاد رعب و وحشت در دل دشمنان حضرت است. یکی از دلایل پیروزی سریع حضرت هم همین هست که در دل دشمنان ترس می افتد.
📕روایت داریم امام زمان (عج) با سه لشکر یاری می شوند: ملائکه، مؤمنان و ترس. ترس یعنی چه؟ ترس در دل دشمنان همان جایی که خدا در قرآن می فرماید شما ثابت قدم باشید جلو بروید من ترس شما را در دل دشمن قرار می دهم.
3⃣-بشارت و امیدی برای اهل ایمان است که صیحه ی آسمانی را می شنوند و دلشان شاد می شود به اینکه وعده ی خدا در راه است و می آید.
📚در رابطه با ندای آسمانی اکثر روایات از امام باقر (ع) و امام صادق (ع) هستند. در کتاب های کافی، کمال الدین، الغیبة شیخ طوسی و الغیبة نعمانی یعنی معتبرترین کتب شیعه آمده اند.
👈این واژه صیحه ی آسمانی در بعضی روایت ها ندا، در بعضی صوت آسمانی و در بعضی اعلان و فزعه آسمانی آمده، و همه ی این ها یکی هستند.
🤔شاید بگویید در بعضی روایت ها این ها در کنار هم آمده، یعنی گفته هم فزعه، هم ندا یا هم صوت هم صیحه، چطور ما این ها را جمع کنیم؟؟ احادیث را بررسی می کنیم؛ ما سه روایت در مورد فزعه داریم که فزعه را جدا از ندا آورده. یعنی فزعه جداست ندا هم جداست.
☀️امام صادق در یک روایت می گوید: ندا از امور حتمی ست و در ادامه ی روایت می گوید فزعه در ماه رمضان است. یا در روایت دوم هم به همین ترتیب... (حالا از متن روایت می گذرم) هر سه این روایات از لحاظ سندیت ضعیف اند چون افرادی در سلسله ی راویان این حدیث هستند که از لحاظ سندیت معتبر نیستند.
👥این افرادی که گفتیم علی بن احمد البندنیجی، عبیدالله موسی، داود دجاجی است، این افراد در روایات اصلا توثیق نشده اند و روایت هایی که از این افراد گفته شده نمی توانیم بپذیریم.
⁉️اما یک سوالی مطرح می شود آیا صیحه همان نداست یا فرق دارد؟ چون روایت داریم از امام باقر که می فرمایند؛ خروج مهدی (عج) بعد از خروج سفیانی و از نشانه های خروج او صیحه ای از آسمان است و ندا دهنده ای از آسمان. روایت دوم هم شبیه همین روایت است.
📘این دو حدیث هم از لحاظ سندیت ضعیف اند. حدیث اول به دلیل اینکه اسماعیل بن علی قزوینی و علی بن اسماعیل داخل راویان حدیث است، و این ها معتبر نیستند.
حدیث دوم به خاطر وجود حسن بن علی بن ابی حمزه، هر جا از این شخص روایتی دیدید روایت هایش ضعیف است فردی واقفی مذهب، از لحاظ عقیده خیلی فاسد بود و روایت هایش را نمی توانیم بپذیریم. پس روایاتی که می گوید صیحه و ندا از هم جدا هستند ضعیف اند.
⚠️نتیجه این است که؛ روایاتی که صیحه، ندا، صوت و فزعه را آورده اند همه ی این ها یکی هستند و از لحاظ مفهوم هیچ فرقی با هم ندارند.
🎤استاد عبادی
#حدیث_شناسی_مهدوی ۳۱