🔹 فرزاد علیزاده دبیر تشکل مردم نهاد سمدا در ابتدای سخنان خود به دلایل انقراض حیوانات اشاره کرد و گفت: انقراض حیوانات شش دلیل دارد. کشاورزی، شهرسازی و جادهسازی، تغییرات اقلیمی، شکار، گونههای غیر بومی و فقدان تنوع ژنتیکی از مهمترین علل انقراض حیوانات هستند.
🔹 وی افزود: ما در کشوری زندگی میکنیم که هشتاد درصد تالابهای آن خشک شده است. چند وقت پیش به دلیل عقب نشینی دریا در گرگان با پدیده گرد و غبار مواجه شدیم. در منطقه نطنز چندین مجوز معدن صادر شده که بیست و چند عدد آن در منطقه حفاظت شده قرار دارد. یک چیزی نزدیک به چهار میلیون اسلحه شکاری بدون مجوز به صد هزار حیوان سمدار علفخوار حمله میکند. در زیستگاه یوز آسیایی مجوز معدن صادر شده است. وسط پارک گلستان و زیستگاه پلنگ اتوبان کشیده شده است. من میخواهم بپرسم معضل سگها کجای این انقراض قرار گرفته؟
🔹 او گفت: در علم مدیریت حیوانات شهری تراکم سگ نسبت به هر صد نفر در شهر کرمان ۱ و دو دهم است. این عدد و رقم میتواند به ما ثابت کند که رقمی که مدیران اعلام میکنند چقدر غیرواقعی است.
🔹 وی در پاسخ به این سوال که مبانی مدیریت سگهای ولگرد چیست، گفت: حتی یک مقاله علمی وجود ندارد که بگوید غذا دادن یا ندادن به حیوانات ولگرد باعث کم یا زیاد شدن جمعیت آنان شده باشد. غذا دادن به حیوانات یک پروتکل خاص دارد. این غذاها باید در مکانهای خاص و توسط افراد خاص به سگها داده شود. غذارسانی فقط باعث افزایش تراکم جمعیت در یک منطقه میشود. اینکه تعدادی سگ دور یک منبع غذا جمع شوند به معنای افزایش جمعیت آنها نیست.
🔹 علیزاده گفت: بر اساس آمار وزارت بهداشت در سال ۱۴۰۰ کمتر از سی درصد گزشها مربوط به سگهای بلاصاحب بوده و هفتاد درصد مربوط به سگهای صاحبدار بوده است. آمار گزشها هیچ ربطی به آمار هاری ندارد. اساسا مسئله هاری از جمعیت جدا است. تنها راهی که برای ریشهکن کردن هاری وجود دارد واکسیناسیون هفتاد درصدی تمامی سگها است. جمعآوری سگها به هیچ عنوان در کشور ما که هیچ کنترلی در زاد و ولد آنها نداریم درست نیست. جمعآوری یعنی افزایش جمعیت.
🔹 این فعال محیط زیست در ادامه بیان کرد: بر اساس فتوای مراجع کشتن حیوانات فعل حرام است. افغانستان تا سال ۲۰۱۷ حیوانات ولگرد را میکشت. از سال ۲۰۱۷ سگ را صید کردند، عقیم و واکسیناسیون کردند و در کمتر از دو سال و نیم توانستند کمر هاری را بشکنند. پسماند، قلمرو و رفتار انسانی افغانستان مانند ایران است و میتوان از آن الگو گرفت.
🔹 وی افزود: مهربانی با حیوانات و غذا دادن به آنان اگر در جای صحیح و با روش درست انجام شود باعث میشود که حیوانات مشکلات جفتیابی اگرسیو نداشته باشند و جمعیت آنان کنترل میشود. اینکه کودکان مورد حمله حیوانات قرار میگیرند دردناک است. اساسا باید مقوله حیات وحش را از حیوانات شهری جدا کنیم. غذا دادن به حیوانات حیات وحش شرایط خاصی میخواهد. به گفته سازمان مراتع و جنگلها ما در ایران ۸۶ میلیون واحد دام داریم. متولی امر میگوید که این تعداد سه برابر ظرفیت مراتع است. هر سی دام یک سگ گله دارد که ۲ میلیون و ۶۰۰ هزار سگ میشود. این سگها باعث تولید دردسر برای حیات وحش میشوند. وقتی غذا وجود دارد ظرفیت حمل هم شکل میگیرد اما غذا دهی شهروندان درصد کمی در افزایش این بحران دارد.
📌 برنامه تلویزیونی "زمانه" شنبه تا دوشنبه
📍 ساعت ۲۳ از شبکه دو سیما
🌐آدرس ما در شبکههای اجتماعی:
https://zil.ink/zamaneh_tv
#زمانه #شبکه_دو #رسانه