بدترین حالت بنده خدا
🔰عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّهِ علیه السلام قَالَ: أَبْعَدُ مَا يَكُونُ الْعَبْدُ مِنَ اللَّهِ أَنْ يَكُونَ الرَّجُلُ يُؤَاخِي الرَّجُلَ وَ هُوَ يَحْفَظُ زَلَّاتِهِ فَيُعَيِّرُهُ بِهَا يَوْمًا مَا.
🔹امام صادق علیه السلام می فرماید دور ترین بنده از خدا کسی است که با دیگری برادری کند و لغزش هایش را بشمارد تا روزی به وسیله آن او را سرزنش کند.
🔰 عَنْ أَبِي جَعْفَرٍ علیه السلام قَالَ: إِنَّ أَقْرَبَ مَا يَكُونُ الْعَبْدُ إِلَى الْكُفْرِ أَنْ يُؤَاخِيَ الرَّجُلُ الرَّجُلَ عَلَى الدِّينِ فَيُحْصِيَ عَلَيْهِ زَلَّاتِهِ لِيُعَنِّفَهُ بِهَا يَوْمًا مَا.
🔷امام باقرعلیه السلام می فرماید نزدیک ترین حالت بنده به کفر این است که با دیگری برادری کند و لغزش هایش را بشمارد تا او را با آن سرزنش کند.
💠شرح و تفسیر
✍در هیچ مذهب و ملتی در ریزه کاری های مسائل اخلاقی به اندازه اسلام دقت نشده و می دانیم که یکی از اهداف بعثت پیامبر اکرم (ص) تکمیل مکارم اخلاق بوده است.
🔹از جمله اعمال ناپسندی که اسلام از آن نهی کرده، کاری است که در بین برخی از مردم رایج است و آن این که شخصی را زیر نظر می گیرند تا اگر لغزشی کرد آن را به خاطر بسپارند و در زمان مناسب لغزش ها را به رخ او بکشند. در این احادیث دو تعبیر وجود دارد یکی دورترین حالات بنده از خدا و دیگری نزدیک ترین حالت بنده به کفر که اهمیت موضوع را نشان می دهد.
🔹 چون انسانی پیدا نمی شود که لغزش نداشته باشد و اگر شخصی این لغزش ها را به خاطر بسپارد تا با آن آبروی افراد را ببرد سبب بسیاری از اختلاف ها می شود.
🔹حال اگر لغزشها فراموش شود ولی خدمات فراموش نشود، در میان تمامی افراد جامعه اختلافات از بین می رود و دشمنی ها برطرف می شود.
🔹یکی از مشکلات برخی از وسایل ارتباط جمعی این است که لغزش های اشخاص را یافته و به رخ او می کشند که این باعث می شود اتحاد و یکپارچگی متزلزل شود. باید لغزش ها را فراموش کنیم و خدمات افراد را به یاد داشته باشیم، که این کار باعث اصلاح جامعه می شود و ثمرۀ آن فقط مربوط به آخرت نیست، زندگی دنیا نیز با این دستورات زیبا و منظم و سالم می گردد.
📚منبع:
١. وسائل الشيعة، ج ۱۲، ص ۲۷۴، بَابُ تَحْرِيمِ إِحْصَاءِ عَشَرَاتِ الْمُؤْمِنِ وَ عَوْرَاتِهِ لِأَجْلِ تَعْيِيرِهِ بِهَا.
۲. همان.