🔸چه #دروغ هایی در حین عقد ازدواج، باعث باطل شدن آن می شود؟
🍀آیت الله مکارم شیرازی:
دروغ موجب باطل شدن #عقد نمی شود اما چنانچه در مورد صفات خود چیزی گفته باشد و بعدا خلاف آن ثابت شود طرف مقابل حق دارد عقد را فسخ کند.(1)
🍀آیت الله شبیری زنجانی:
در مواردی که یکی از ارکان عقد - مثلا رضایت پدر دختر - وجود نداشته باشد ولی به دروغ از وجود آن خبر دهند نکاح، نافذ نیست.(2)
1.استفتاء کتبی از دفتر حضرت آیت الله مکارم شیرازی
2.استفتاء کتبی از دفتر حضرت آیت الله شبیری زنجانی
@sadeghoun
🔸انشاء قابل صدق و کذب نیست؛
مثلاً وقتی میگوید: "برو"، این #صدق و #کذب ندارد. صدق و کذب مربوط به اِخبار است. ولی بعضی انشائات لوازمی دارد که اِخبار است؛ مثلاً وقتی به کسی میگویید: "شما در فلانجا درس بگویید" معنایش این است که شما به این درس عالم هستید. پس این انشاء متضمن یک اِخبار است. حال اگر این اِخبار، مخالف با واقع بود، این را نمیشود گفت کذب است یا صدق.
البته اگر از آن انشاء یا خبر، لازمۀ آن اراده شده باشد و آن اراده هم ارادۀ جدّی باشد، در صورتیکه موافق با واقع نباشد، این کذب است؛ مثل اینکه در حضور جمع به کسی بگویید: " شما چرا رساله نمیدهید؟!" قصدتان هم این است که اِخبار کنید این آقا مرجع تقلید، مجتهد یا اعلماند. اگر این قصد را از این انشاء دارید، هرچند با زبان دیگری اعلام شده است، این قابل صدق و کذب است.
رساله آموزشی مقام معظم رهبری
@sadeghoun
🔸فرزند من دائما از من درخواست هایی دارد که انجام آنها واقعا در توان من نیست. فلان چیز را بخر، فلان جا بریم و .....
بعضی هاش هم به صلاحش نیست که بخوام انجام بدم.سوالم اینه که آیا میتونم به او وعده بدم که بعدا انجام میدهم در حالی که واقعا قصد انجام آن را ندارم؟
چون معمولا فراموش میکنه و قضیه ختم به خیر میشه.
☘️معصومین(علیهم السلام) به وعده ای که به دیگری میدهند به عنوان یک نوع بدهی نگاه میکنند که بر عهده خود قرار داده اند. امام رضا(علیه السلام) میفرمایند:
«إِنَّا أَهْلُ بَيْتٍ نَرَى وَعْدَنَا عَلَيْنَا دَيْناً كَمَا صَنَعَ رَسُولُ اللَّه؛ ما خاندانى هستيم كه همچون پيغمبر وعده خود را همچون بدهی می دانيم».(1)
این روایت اهمیت وفای به وعده را میرساند و نشان میدهد وعده ای که توان بر انجام آن و یا نیت وفای به آن وجود ندارد را نباید داد. دادن چنین وعده ای علاوه بر اینکه فرد را به خلف وعده مبتلا میکند دروغ محسوب میشود. چرا که کسی که وعده میدهد در ضمن به مخاطب القا میکند که نیت انجام و عمل به آن را دارد و وقتی واقعا این قصد را نداشته باشد دروغ گفته است.
وعده دروغین به کودکان علاوه بر تبعات فوق یک اثر بد تربیتی نیز برای آنها به دنبال دارد. امام کاظم(علیه السلام) میفرمایند: «إِذَا وَعَدْتُمُ الصِّغَارَ فَأَوْفُوا لَهُمْ فَإِنَّهُمْ يَرَوْنَ أَنَّكُمْ أَنْتُمُ الَّذِينَ تَرْزُقُونَهُمْ؛ وقتی به کودکان وعده میدهید به آن عمل کنید چراکه آنها شما را رازق خود میپندارند.»(2)
مطابق این روایت، گویا در کودکی یک خدا انگاره شکل میگیرد. این خداانگاره تا حد زیادی برگرفته از رفتار والدین و بزرگترها است. والدین با وفای به وعده و تامین به موقع نیازهای کودکشان میتوانند اعتماد کودک را جلب نماید که در این صورت یک خدا انگاره مثبت در فرد شکل میگیرد. این خدا انگاره در کودکی میتواند زمینه برای یک باور صحیح را نسبت به خداوند و اعتماد به او را به وجود آورد. در بزرگسالی نیز میتواند سخاوت را برای فرد به ارمغان بیاورد.
حضرت علی(عليهالسلام) میفرمايند:
«لا يَصْلَحُ مِنَ الْكِذْبِ جِدٌّ وَ لا هَزْلٌ وَ لا أَنْ يَعِدَ أَحَدُكُمْ صَبِيَّةً ثُمَّ لا يَفي لَهُ إِنَّ الْكَذِبَ يَهْدي إِلَي الْفُجُورِ وَالْفُجُورُ يَهْدِي إِلَي النّارِ؛ دروغ چه جدی و چه شوخی ناپسند است و مصلحت نيست كسی به فرزند خود وعدهای بدهد و وفا نكند؛ زيرا دروغ انسان را به هرزگی و بیبند و باری میكشاند كه نتيجـه آن آتش جهنم است.»(3)
پی نوشت ها:
1. ابن شعبه حرانى، حسن بن على، تحف العقول، مصحح: غفارى، على اكبر، قم، جامعه مدرسین، ص446.
2. ابن فهد حلی(841ق)، عدة الداعي و نجاح الساعي، دارالکتب الاسلامی، ص84.
3. شیخ حر عاملی، محمد بن حسن(1104ق)، وسائل الشیعة، قم، موسسه آل البیت، وسائل الشيعه، ج8، ص577.
مشاهده پرسش و پاسخ در انجمن گفتگوی دینی:👇👇👇
http://askdin.com/node/64845
@sadeghoun
🔸 روزي پيامبر گرامي اسلام در زير آفتاب ايستاده بودند، کسي از ايشان درخواست کرد به زير سايه تشريف بياوريد اما ايشان اين در خواست را رد کردند و در جواب گفتند من در همين نقطه با کسي قرار ملاقات دارم پس همينجا مي ايستم.
آيا این روایت صحت دارد؟
☘️اینکه پیامبر به سایه نرفتند ضمن اینکه تقید شدید ایشان به وفای به عهد را می رساند ممکن است به این جهت بوده باشد که با رفتن به زیر سایه از معرض دید آن فرد مخفی می شدند و ممکن بود ایشان را نیابند. این احتمال نیز وجود دارد که رفتار پیامبر جنبه تربیتی برای مسلمانان داشته است. حضرت با عمل خود میخواستند اهمیت فوق العاده وفای به عهد را متذکر شوند.
مشاهده پاسخ کامل در انجمن گفتگوی دینی:
http://askdin.com/node/64953
@sadeghoun
#مدعیان_دروغین
📌سوال بعد از پیامبر صلی الله علیه و آله تا حال، چند نفر ادعای نبوت کرده اند؟
📍پاسخ
تعداد کسانی که بعد از پیامبر اسلام صلی الله علیه و آله ادعای نبوت کرده اند؛ بسیار می باشند. آمار درست آنان در دست نیست. برخی از این مدعیان در زمان پیامبر(ص) و اصحاب و برخی بعد از پیامبر(ص) بوده اند که به چند تن از آنان اشاره می شود:
1⃣مسیلمه:
او در آخر حیات پیامبر خدا صلی الله علیه و آله و سلم ادعای نبوت کرد. پیامبر خدا رساله ای برایش فرستاد و او را ↩️مسیلمه #کذاب نامید.
🔺به عقیده اکثر مفسرین آیه «وَ مَنْ أَظْلَمُ مِمَّنِ افْتَری عَلَی اللَّهِ کَذِبا»(انعام،21) در باره مسیلمه کذّاب نازل شده است که ادّعای نبوّت کرده بود.[1]
2⃣اسود العننسی:
او در یمن بود که اصحاب پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله قبل از وفات ایشان، او را به هلاکت رساندند.
3⃣سجاح:
در زمان مسیلمه کذاب زنی به نام سجاح ادعای نبوت کرد. او با مسیلمه ازدواج کرد و بعد از کشته شدن مسیلمه، دوباره به اسلام بازگشت.
4⃣طلحه بن خویلد اسدی:
وی ابتدا ادعای نبوت کرد؛ ولی بعدا توبه کرد و به اسلام بازگشت و به مسلمانی شایسته تبدیل شد.
5⃣حارث:
یکی دیگر از مدعیان #دروغین نبوت «حارث #کذاب» است. او در خلافت عبدالملک بن مروان ظهور کرد و کشته شد.
همچنین عده ای در خلافت بنی عباس ادعای نبوت کردند.
🔴در دوران اخیر هم عده ای نیز ادعای نبوت داشته اند که از سرشناس ترین آن ها می توان به سید علی محمد باب و بهاء الله و میرزا احمد قادیانی اشاره کرد که توانسته اند به ترتیب فرقه هایی با نام بابیه و بهائیت و قادیانیه را راه اندازی کنند.
پی نوشت:
[1] انوار العرفان فی التفسیر القرآن، ج13، ص50.
@sadeghoun
از صبح که پا میشه ؛
فلان کس چی گفت !؟
فلان کس چی کرد !؟
فلان روزنامه چی نوشت !؟
ول_کن......!
.
روایت داریم که اغلب جهنمی ها ؛
جهنمی زبان هستند...
.
فکر نکنید همه شراب می خورند
و از در و دیوار مردم بالا می روند!
یک مشت مومن مقدس را می آورند
جهنم ؛ که آقا تو صفوف نماز جماعت می نشستند آبرو میبرند .....!!
.
امیرالمومنین به حارث همدانی فرمودند: اگر هر چه را که می شنوی بگویی؛
#دروغگو هستی !
.
سیدی در قم مشهور بود به سید سکوت،
با اشاره مریض شفا میداد...!
از آیت الله بهاالدینی
راز سید سکوت را پرسیدم...؟
با دست به لبانش اشاره کردند و فرمودند:
"درِ آتش را بسته بودند..."
.
.لال شویم!
چقدر خوب است؛
که انسان از #غیبت؛
و #تهمت و #دروغ و ...
لال شود...
شهید نوشت
یک روز که آمدم خانه
چشمهایش سرخ شده بود!
تانگاه کردم دیدم کتاب #گناهان_کبیره شهید دستغیب را در دستهایش گرفته است...
.
بهش گفتم :
گریه کردی !؟
یک نگاهی به من کرد و گفت :
راستی اگه خدا اینطوری که توی
این کتاب نوشته با ما معامله کنه
عاقبت ما چی می شه ؟!؟
.
مدتی بعد برای گروه خودشان
یک صندوق ساخته بود
و به دوستهایش گفته بود :
هرکی #غیبت کنه و #دروغ بگه
باید پنجاه تومن بندازه توی صندوق،
باید جریمه بدیم تا دیگه تکرار نشه..
.
🎤 استاد فاطمی نیا
@sadeghoun