🚦سنت "قاعده تکرار شونده"
✍ دکتر عطاءالله بیگدلی / مسئول مرکز مطالعات بنیادین علم و تمدن اسلامی
آنگاه که از «سُنّت» سخن گفتهمیشود؛ یعنی از امری ثابتِ در طول تاریخ، سخن به میان است. هر چند خواهیم دید که سنن الهی، نسبت به یکدیگر، دارای حاکم و محکوم و تقدم و تأخری هستند، اما ماهیتِ سنن، از نوعِ «قاعده» بوده و لذا از ثبات و تکرار برخوردار است. در آیات و روایتِ فراوانی به این وجهِ مهم سنن الهی اشاره شده است، سننِ الهی، تغییر نمیکنند، همه امتها مانند هم به این سنتها دچارشده و یکسان، امتحان میشوند. هرچند ممکن است در صورتِ ظاهری، تفاوتهایی باشد اما در اصل و نوع آن یکسانی وجود دارد، مثلاً بنیاسرائیل، گوسالهپرست شدند، این امت نیز گوساله پرستی را تجربهنموده است، اشکال آن است که ظاهراً در امت اسلامی هیچگاه گوسالهپرستی رخ نداده است! اما در روایات باطنِ برخی حوادث به گوساله پرستی تأویل شدهاست و این نشانمیدهد که گاه، ظاهر برخی حوادث با باطن برخی دیگر همسان است.
در روایات اسلامی تأکید شده است که امتِ اسلام، همانگونه که امتهای پیشین به بلا و دیگر سنن آزموده شدهاند، آزموده خواهد شد. به خصوص تأکید فراوان شده است که ابتلاء و امتحانِ امت اسلامی، بسیارِ شبیهِ امتحاناتِ قوم بنیاسرائیل خواهد بود. به گونهای که میتوان از این روایات، قاعده یا سنتی را دریافت که «هر چه در بنیاسرائیل رخ داده بود در امت اسلام نعل به نعل رخ خواهد داد» این امر در دوران غیبت معصوم و حوادثی که در دورانِ غیبتِ حضرت موسیعلیهالسلام رخ داده است نیز مورد تأکید است. یکی دیگر از ویژگیهای مهم سنن الهی، شمول آن است، یعنی شامل و گسترده است، آنگاه که اراده الهی ظهور نماید و «زمانه»ای رخدهد؛ تمامی وجوه زندگی فردی، خانوادگی، اجتماعی و تمدنی را در برمیگیرد، زمانه، روحی کلی و واحد است که در تمامی جزئیات آن تاریخ و دوره جاری و ساری است و اگر استثنائی نیز هست تنها برای زمانهآگان و اهل بصیرت و تأمل است، آنچه انسان را از آفات غلبه روح منفی زمانه مصون میدارد، دانستن آن روح و امکانها و امتناعات آن است. به این ترتیب اگر اراده الهی بر شدت و عسرت قرارگرفت، مؤمن باشد؛ نمیتوان توقع داشت، که در دوره عسرت، به جز پارهای لحظات فرج، روابط الهی و دینی در غالب خانوادهها برقرارباشد، نمیتوان توقع داشت که «جائی» بماند و باشد که در مکر زمانه در روح کلی اراده الهی خالی باشد، مگر بسیار بسیار اندک مردمان و گروههایی که به واسطه زمانهآگاهی از بلای زمانه به دور باشند.
#پژوهشکده_شهید_صدر
#اندیشکده_مطالعات_بنیادین_تمدنی
📲 @sadr_ir
🚦روزهایی که جزء عمر انسان حساب نمیشود ...
🔸از جملهی اجرها و پاداشها در برابر شهادت امام حسین (علیهالسلام) این موارد است: وَ لا تُعَدُّ اَیّامُ زائِریهِ جائِیاً وَ راجِعاً مِن عُمُرِه. اگر خدای متعال مثلاً فرض کنید که ده هزار روز به شما عمر داده باشد، این چند روزی که در حال رفت و آمد به سمت قبر این بزرگوار هستید، جزو اینها حساب نمیشود؛ این اضافهی بر آن تعداد روزهایی است که خدای متعال مقدّر کرده که عمر شما باشد؛ این جزو آنها نیست، از عمرتان حساب نمیشود؛ این اضافه است، سرریز عمر است.
(رهبر انقلاب_ ۱۳۹۸/۰۷/۰۱)
#پژوهشکده_شهید_صدر
📲 @sadr_ir
🚦انتشار جهانی پیام امام حسین (علیهالسلام)
🔸ما امروز احتیاج داریم که حسینبنعلی را به دنیا بشناسانیم... امروز با صدها وسیله علیه اسلام و علیه معارف اسلامی تبلیغ میشود؛ در مقابل این حرکت خصمانهی جبههی کفر و استکبار، حرکت معرفت حسینی میتواند یکتنه سینه سپر کند، بِایستد و حقیقت اسلام را، حقیقت قرآن را به دنیا معرّفی کند. منطق حسینبنعلی (علیهما السّلام)، منطق دفاع از حق است، منطق ایستادگی در مقابل ظلم و طغیان و گمراهی و استکبار است. این منطقِ امام حسین است؛ امروز دنیا به این منطق نیازمند است؛ امروز دنیا شاهد حاکمیّت کفر و استکبار و حاکمیّت فساد است، دنیا شاهد حاکمیّت ظلم است؛ این پیام امام حسین، پیام نجات دنیا است؛ حرکت عظیم اربعین این پیام را در دنیا منتشر میکند و به فضل الهی و به حول و قوّهی الهی و به توفیق الهی، این حرکت بایستی روزبهروز تقویت بشود.
(رهبرانقلاب_۱۳۹۸/۰۶/۲۷)
#پژوهشکده_شهید_صدر
📲 @sadr_ir
🚦رسانه بیهمتا
🔸رهبرانقلاب: امروز در دنیای پیچیدهی پُرتبلیغات و پُرهیاهویی که بر بشریّت حاکم است، این حرکت اربعین، یک فریاد رسا و یک رسانهی بیهمتا است. چنین چیزی وجود ندارد دیگر در دنیا: اینکه میلیونها انسان راه میافتند، نه فقط از یک شهر یا یک کشور [بلکه] از کشورهای مختلف، و نه فقط از یک فرقهی اسلامی [بلکه] فِرَق مختلف اسلامی و حتّی بعضی ادیان غیر اسلامی. این وحدت حسینی [است].
(رهبرانقلاب_ ۱۳۹۸/۰۷/۲۱)
#پژوهشکده_شهید_صدر
📲 @sadr_ir
🚦اربعین جهانی شد و جهانیتر هم خواهد شد
🔸رهبرانقلاب: این خون حسینبنعلی است که بعد از ۱۴۰۰ سال دارد میجوشد و روزبهروز تازهتر میشود، روزبهروز زندهتر میشود؛ این همان پیام عاشورا است که از حلقوم اباعبدالله و حلقوم زینب کبریٰ (سلام الله علیهما) در نهایت غربت و تنهایی صادر شد و امروز فضای عالم را فرا گرفته است و فرا میگیرد. حسین (علیهالسّلام) متعلّق به انسانیّت است؛ ما شیعیان افتخار میکنیم که پیرو امام حسین هستیم، امّا امام حسین فقط متعلّق به ما نیست؛ مذاهب اسلامی، شیعه و سنّی، همه زیر پرچم امام حسین هستند.
🔸در این راهپیمایی عظیم حتّی کسانی که متدیّن به اسلام هم نیستند شرکت میکنند و این رشته ادامه خواهد داشت انشاءالله؛ این یک آیت عظمایی است که خدای متعال دارد نشان میدهد. در روزگاری که دشمنان اسلام و دشمنان امّت اسلامی با انواع و اقسام ابزارها و وسایل، با پول، با سیاست، با سلاح علیه امّت اسلامی دارند کار میکنند، خداوند متعال ناگهان حادثهی راهپیماییِ اربعین را این جور عظمت میدهد، این جور جلوه میدهد. این آیت عظمای الهی است، این نشانهی ارادهی الهی بر نصرت امّت اسلامی است، این نشان میدهد که ارادهی خدای متعال بر نصرت امّت اسلامی تعلّق گرفته است.
(رهبرانقلاب_ ۱۳۹۸/۰۶/۲۷)
#پژوهشکده_شهید_صدر
📲 @sadr_ir
🚦 دکتر #تیم_اندرسون استاد دانشگاه استرالیا در گفتگو با مرکز مطالعات آمریکا پژوهشکده شهید صدر:
آمریکا دنبال "آشوب خلاقانه" است!
🔸در حال حاضر تجاوز جهانی و جنگ اقتصادی کاملاً آشکار شده و مدتهاست که آمریکا با ادعای صلح و ثبات، درگیری و بیثباتی و یا به قول کاندولیزا رایس #آشوب_خلاقانه را دنبال میکند.
📍برای مطالعه متن کامل این مصاحبه میتوانید به لینک زیر مراجعه کنید:
http://ascenter.ir/?p=7615
#پژوهشکده_شهید_صدر
#مرکز_مطالعات_آمریکا
📲 @sadr_ir
بسم الله الهادی
🚦اندر تحولات اخیر...
📍نمیدانم در جریان اعتراضات و اغتشاشات اخیر چند درصد مردم صرفا تماشاچی این حوادث هستند؟ و چند درصد فعالانه اتفاقات را دنبال و تحلیل می کنند؟ و چند درصد کنشگری میدانی؟
البته احتمالا گروهی حتی تماشاچی هم نیستند؟!
🔸مدیریت حرکت نظام باید به گونه ای باشد که مردم از سطح ندیدن و بی تفاوتی محض به تماشاچی شدن و در مرحله بعد گفتگو کردن و فکر کردن و در نهایت کنشگری میدانی برسد.
آنچه به عنوان مقدمه، زمینه دغدغه مندی افراد را فراهم می آورد گفتگو کردن در مورد مسائل مبتلا به مردم است. فقدان این گفتگوها مردم را به سمت تماشاچی شدن سوق می دهد و تماشاچی، بازیگر و کنشگر نمی شود، درنتیجه هزينه اقدام میدانی صرفا حاکمیتی و دولتی می شود.
🔸اما در شرایط فعلی به نظر ۲ کار باید انجام شود:
۱. برخورد سخت و بازدارنده با عاملان میدانی و هدايت گران پشت پرده اغتشاش گر به نحوی که عبرت آموز برای آینده شود.
البته مردم عادی و هیجانی معترض با اغتشاش گری که به اموال و افراد ضربه می زند متفاوت است.
هدايت گر هم دو دسته اند عده ای که با گرفتن موضع بدون علم سبب شعله ور شدن احساسات مردم می شوند مانند سلبریتی ها و دسته دیگر که مستقیم وارد خط دهی به مبارزه خیابانی شدند.
دومی که تکلیف اش مشخص است اما در قبال اولی هم باید واکنش جدی و بازدارنده نشان داد.
۲. باز کردن باب گفتگوهای انتقادی و جدی در محافل علمی و رسانه ای
هر سطح گفتگو نیاز به بستر و نهاد خاص خود را دارد. برخی از گفتگوها در سطح استراتژیک در محافل خاص، برخی در سطح نخبگان تخصصی، برخی نخبگان عمومی و دانشگاهی و برخی هم در سطح عمومی جامعه
موضوع حیاء و جامعه ایرانی مساله ای ریشه دار در هویت و تاریخ ایران زمین است که متأسفانه باب گفتگوی در مورد آن به صرفا پوشش تنزل پیدا کرد...
در نهایت به نظر می رسد این گفتگوهای انتقادی زمینه حرکت مردم از بی تفاوتی محض به کنشگری میدانی را فراهم می آورد.
#اربعین
#سفر_نیویورک
#هفته_دفاع_مقدس
#اغتشاشات
#مهسا_امینی
✍ #دکتر_محمد_جبارپور
🍁🍂🍃🍁🍂🍃🍁🍂🍃
📲 @sadr_ir