eitaa logo
انس با صحیفه سجادیه
4.9هزار دنبال‌کننده
16.7هزار عکس
2.5هزار ویدیو
1.6هزار فایل
من به شما عزیزان توصیه میکنم با صحیفه سجادیه انس بگیرید! کتاب بسیار عظیمی است! پراز نغمه های معنوی است! مقام معظم رهبری Sahifeh Sajjadieh در اینستاگرام https://www.instagram.com/sahife2/ ادمین کانال @yas2463
مشاهده در ایتا
دانلود
*امام صادق (ع) فرموده: اى صاحب موى سفيد و قلب سياه! پيش رويت آتش است و پشت سرت ملك‏الموت، مى‏خواهى چه كنى؟ طفل بودى و نادان، جوان بودى و گناهكار، شده‏اى و رياكار، فكر كن در چه وضعى قرار دارى و اعمال خوبى كه بايد انجام داده باشى كجاست؟
يكى از عواملى كه مى‏تواند اخلاق صاحبان خود را تعديل كند و آنان را از حرص و آرزوى دراز بازدارد اين است كه جوانان و ميانسالان شخصيت آنان را محترم شمرند، عزشان را محفوظ دارند، و هرگز مورد تحقير و اهانتشان قرار ندهند. پيران وقتى در محيط خانواده احساس ذلت مى‏كنند و مى‏بينند دگران آنان را با چشم خوارى مى‏نگرند به فكر مى‏افتند كه اگر بتوانند براى خود عزى كسب كنند و به گونه‏اى حقارت خويش را جبران نمايند، راه آسانى كه با مزاج ناتوانشان سازش دارد اين است كه به پناه حرص و آرزوى دراز بروند و از هر راه حلال و حرامى كه ممكن است پولى گرد آورند و بدين وسيله احترام اعضاى خانواده را به خود جلب نمايند.
براى آنكه افراد و سالخورده در پايان عمر از مسير حق منحرف نشوند، خداى را فراموش نكنند، و از اوامر و نواهيش تخلف ننمايند، * رسول اكرم (ص) فرموده است: از جمله‏ ى تكريم و احترام به ذات اقدس الهى احترام نمودن به كهنسال مسلمان است. *و نيز فرموده است: كسى كه پيرى را به علت پيريش احترام نمايد خداوند او را از ترس و نگرانى روز قيامت ايمن مى‏دارد.
عوارض جسمانى افراد و سالخورده و ناتوانى آنان در فعاليتهاى اجتماعى براى تامين معاش یکی از واقعیات است که بایستی مد نظر قرار گیرد.
خداوند در قرآن شريف فرموده است: و ما من دابه فى الارض الا على الله رزقها. هيچ جنبنده‏اى در زمين نيست مگر آنكه رزقش به عهده‏ ى خداوند است. يعنى پروردگار توانا گردش كارگاه عظيم خلقت را در خشكى و دريا به گونه ‏اى حكيمانه پايه‏گذارى نموده است كه پيوسته غذاهاى مختلف تمام موجودات زنده با نظم مخصوصى در دامن طبيعت پرورش مى‏يابد، گياهان از زمين و آب و آفتاب تغذيه مى‏كنند و رشد مى‏نمايند، دانه‏خواران و علفخواران از روييدنى‏ها ارتزاق مى‏نمايند و به حيات خود ادامه مى‏دهند. غذاى حشرات گوناگون در آغوش طبيعت مهيا مى‏گردد و نسل حشرات به طور طبيعى گسترش مى‏يابد و غذاى پرندگان حشره‏خوار آماده مى‏شود و حياتشان برقرار مى‏گردد. عقابها و كركسها و ديگر پرندگان گوشتخوار از شكار پرندگان كوچك ارتزاق مى‏نمايند
همچنين درندگان از شكار ديگر حيوانات، و خلاصه همانطورى كه در قرآن شريف آمده : "رزق همه‏ ى جنبندگان زمين را خداوند از مجراى قوانين تكوينى خود تامين مى‏نمايد." رزق انسانها نيز همانند ديگر موجودات زنده به عهده‏ى خداوند است. هر موجود زنده‏اى براى دست يافتن به رزق خود نوعى فعاليت و حركت دارد و از پى روزى مى‏رود و انسان نيز موظف است فعاليت نمايد تا رزق خود را به دست آورد. ولى فعاليت انسان در طلب رزق با فعاليت جنبندگان زمين تفاوتهايى دارد، از آن جمله رزق روزى ‏خواران همان است كه در سفره‏ى طبيعت، خود به خود مهيا مى‏گردد و نيازى به فعاليت روزى‏خواران ندارد، چرندگان از گياهانى كه در زمين مى‏رويد ارتزاق مى‏كنند و خودشان نمى‏توانند زمين خشكى را سبز و خرم نمايند، زنبورهاى عسل از گلهايى كه در طبيعت به وجود مى‏آيد روزى مى‏خورند و خودشان قادر نيستند باغ و گل ايجاد نمايند. پرندگان و خزندگان و درندگان و تمام جنبندگان برى و بحرى رزقشان همان است كه آفريدگار حكيم در طبيعت براى آنها آماده مى‏كند و خودشان نمى‏توانند چيزى بر آن بيفزايند، اما انسان آزاد و آگاه با مغز خلاقى كه دارد مى‏تواند از منابع طبيعت حداكثر استفاده را بنمايد، اراضى موات را احيا كند و آنها را به زمين كشاورزى و باغهاى ميوه مبدل نمايد و از محصولشان ارتزاق كند، مى‏تواند موسساتى را براى دامپرورى و مرغدارى تشكيل دهد، با مراقبتهاى علمى موجبات تكثيرشان را فراهم آورد و به عده‏ى زيادى از انسانها غذا برساند.
تمام مردم موظف ‏اند براى تامين معاش و به دست آوردن رزق حلال تلاش و كوشش نمايند و به سختى و مشقت آن تن در دهند. *رسول اكرم (ص) فرموده است: خداوند دوست دارد بنده‏ ى خود را ببيند كه براى طلب رزق حلال در رنج و مشقت است.
اشخاص باايمان توجه داشته باشند كه تلاشگران و افراد زحمتكش از نظر وسعت يا مضيقه‏ ى رزق، با يكديگر متفاوت اند و به صريح قرآن شريف اين تفاوت مستند به مشيت حكيمانه ى ذات اقدس الهى است، اوست كه به بعضى رزق وسيع مى‏دهد و بعضى را در تنگناى روزى مى‏گذارد. *ان ربك يبسط الرزق لمن يشاء و يقدر انه كان بعباده خبيرا بصيرا. خداى تو است كه هر كس را بخواهد روزى وسيع مى‏دهد يا در مضيقه‏اش مى‏گذارد كه او به مصلحت بندگان خود آگاهى و بصيرت دارد.
*امام باقر از رسول اكرم سلام الله عليهما در قالب بیان نموده كه خداوند فرمود: بعضى از بندگان با ايمانم دينشان سالم نمى‏ماند مگر با غنى و توسعه ‏ى زندگى و سلامت بدن. من آنان را بدين امور آزمايش مى‏كنم و دينشان سالم مى‏ماند. بعضى از بندگان باايمان‏اند كه دينشان مصون نمى‏ماند مگر با تهيدستى و نادارى و عارضه‏ى بدنى، آنان را بدين امور امتحان مى‏كنم و دينشان سالم مى‏ماند، و من عالم به صلاح دينى بندگان مومن خود هستم.
3 نکته: اول آنكه رزق تمام جنبندگان روى زمين و روزى‏خواران بر اساس نظام خلقت به عهده‏ى خداوند است، دوم براى به دست آوردن رزق، همه‏ ى جنبندگان تلاش مى‏كنند و انسان نيز بايد نيروى خود را به كار اندازد و در راه به دست آوردن رزق كوشش نمايد، سوم آنكه تقسيم رزق و زياد و كم بودن آن وابسته به مشيت حكيمانه‏ى خداوند است، اوست كه بعضى را در رفاه و آسايش قرار مى‏دهد و بعضى را دچار مضيقه و سختى مى‏نمايد.
با فرارسيدن ايام ى و كبر سن، از طرفى قواى بدن به ضعف مى‏گرايد و آدمى از فعاليت و كوشش براى به دست آوردن رزق بازمى‏ماند و آنطور كه بايد نمى‏تواند فعاليت نمايد، و از طرف ديگر نياز به رزق و غذا امرى است ضرورى و آدمى تا آخر عمر به غذا احتياج دارد. امام سجاد (ع) رزق و روزى ايام كبر سن را در ضمن دعا اينچنين به پيشگاه بارى‏تعالى عرض مى‏كند: «و اجعل اوسع رزقك على اذا كبرت». بار الها! وسيعترين رزق خود را براى من در كبر سنم قرار ده. در واقع، امام (ع) مى‏خواهد بگويد: پروردگارا! در كبر سن، قواى بدنم ضعيف مى‏شود و آنطور كه بايد قدرت فعاليت ندارم. در آن موقع تو مرا مشمول فيض مخصوص خود قرار ده و با توسعه دادن رزق خود به من، ناتوانيم را جبران نما و كمبودم را تتميم و تكميل كن و مرا از نيازمندى و احتياج به مردم رهايى بخش.
رسول اكرم (ص) نيز در ايام ی و كبر سن از خداوند درخواست توسعه‏ى رزق نموده است: اللهم اجعل اوسع رزقك على عند كبر سنى و انقطاع عمرى. بار الها! وسيع ترين رزق خود را براى من در ايام و كبر سنم قرار ده، موقعى كه پايان عمر و قطع رشته‏ ى حيات نزديك شده است.
افراد تا وقتى زنده‏اند و با وجود و كبر سن قدرت كار دارند، هر چند ضعيف باشند، بايد كار كنند و شرافت انسانى خود را محافظت نمايند و اگر زمانى فرارسد كه ديگر قدرت كار نداشته باشند، در آن موقع لازم است : یا مردم به عنوان مواسات و تعاون عمومى، يا به عنوان خدمات اسلامى يا انسانى، زندگى آنان را اداره كنند، يا بيت‏المال مسلمين (ولو تحت عنوان ) متكفل امورشان گردد
على (ع) در ايام حكومت خود از نقطه ‏اى عبور مى‏كرد و جمعى با آن حضرت بودند. بين راه با كور و كهنسال برخورد نمود كه گدايى مى‏كرد و از مردم درخواست كمك داشت. حضرت از مشاهده‏ى اين وضع ناراحت شد، رو كرد به اطرافيان خود و فرمود: اين چيست؟ نفرمود: اين شخص كيست؟ خواست بفرمايد اين چه وضع تاثر بارى است كه من مشاهده مى‏كنم؟ عرض كردند: يا اميرالمومنين اين پيرمرد سائل، نصرانى است. حضرت فرمود: يك عمر او را به كار گرفته ‏ايد و به سهم خود در اجتماع خدماتى نموده است، اينك كه و كور شده است تركش نموده‏ايد، سپس دستور داد زندگى او را از بيت‏المال اداره نمايند.
خداوند رزق انسانها و همه‏ ى جنبندگان روى زمين را ضمانت نموده است، ولى ضمانت بارى‏ تعالى بدان معنى نيست كه مردم از تلاش و كوشش دست بردارند بلكه فعاليت در راه طلب حلال وظيفه‏ى قطعى تمام افراد است. *امام عسكرى (ع) فرموده: رزقى را كه خداوند ضمانت نموده است تو را از وظيفه‏ ى سعى و كوشش باز ندارد. با فرارسيدن كبر سن نيروى فعاليت تدريجا كاهش مى‏يابد و افراد نمى‏توانند آنطور كه بايد كار كنند و رزق خود را با عزت به دست آورند. در اين موقع بايد از خداوند طلب رزق وسيع نمايند و از ذات مقدس او استمداد كنند تا رزقشان محفوظ باشد. جمله‏ى دعاى امام سجاد (ع) ناظر به اين امر است: «و اجعل اوسع رزقك على اذا كبرت»، بار الها! وسيعترين رزق خود را براى من در كبر سنم قرار ده.
امام (ع) در جمله‏ى دوم دعا، به پيشگاه خداوند عرض مى‏كند: «و اقوى قوتك فى اذا نصبت»، بار الها! قويترين نيرو و قوت اعطايى توبه من در ايام فرسودگى و تعبم باشد.
كلمه‏ى «قوت» داراى معانى وسيعى است، هم قوت روح را شامل مى‏شود و هم قوت جسم را در بر مى‏گيرد، و كلام امام سجاد (ع) تحمل اين هر دو معنى را دارد.
موقعى كه در خانواده‏ها افرادى به مى‏رسند و دچار عوارض كبر سن مى‏شوند و به حمايت و كمك دگران نيازمند مى‏گردند به پاداش خدمتهايى كه در گذشته انجام داده‏اند توقع دارند كه اعضاى خانواده حقوق آنان را محترم بشمرند و بيش از پيش مورد تكريم و احترامشان قرار دهند، به سخنانشان توجه نمايند، خواسته‏ها و تمنياتشان را برآورده سازند و موجبات آسايش و رفاهشان را فراهم آورند. بدبختانه در بسيارى از موارد اين وظايف اخلاقى و انسانى آنطور كه بايد رعايت نمى‏شود، جريان امور و رفتار و گفتار كسان و بستگان برخلاف انتظارشان صورت مى‏گيرد، نه فقط تكريمشان نمى‏كنند بلكه در مواقعى مورد بى‏احترامى و بى‏اعتنايى و تحقيرشان قرار مى‏دهند، از آنان احوال نمى‏پرسند و درخواستشان را ناشنيده تلقى مى‏نمايند. ميانسالان و های خانواده رفتار خلاف انصافى را كه نسبت به پيران انجام مى‏دهند در مقابل چشمهاى كنجكاو كودكان امروز است، اينان با روش نادرست خويش به اطفال خردسال درس بى‏احترامى و تحقير كهنسالان را مى‏دهند، طولى نمى‏كشد كه پيران مى‏ميرند، ميانسالان خانواده مى‏شوند و به ميانسالى مى‏رسند و كودكان امروز جوانان فرداى خانواده خواهند بود. بى‏احترامى و تحقير به پيران كه در ايام كودكى از پدران و پدربزرگان خود درس گرفته بودند اينك آن درسها را به ميانسالان ديروز كه پيران امروزند پس مى‏دهند، امروز همانگونه با اينان عمل مى‏كنند كه ديروز آنان در ميانسالى با پيران عمل مى‏كردند و تحقيرشان مى‏نمودند. سوزد و گريد و افروزد و خاموش شود هر كه چون شمع بخندد به شب تار كسى
ناملايمات روحى و فشارهاى درونى كه از حق ‏ناشناسى اعضاى خانواده در ضمير پيران متراكم مى‏گردد، آثار متفاوت به جاى مى‏گذارد و افراد و مسن و سالخورده واكنشهاى مختلف از خود نشان مى‏دهند، بعضى از آنان كه فاقد ذخاير ايمانى هستند يا ضعف دينى دارند و يا از تربيتهاى صحيح اخلاقى بهره‏مند نبوده‏اند، سخت ناراحت و خشمگين مى‏گردند. ممكن است فكر انتقامجويى در سر بپرورند، به پاره‏اى از اعمال ناروا و زيانبار دست بزنند يا سخنان دروغ و غير واقعى القا نمايند و در خانواده اختلافات و اختلالاتى به وجود آورند و از اين راه غيظ درونى خويش را فرونشانند. اگر سالخوردگان كه در خانواده مورد بى‏اعتنايى و تحقير واقع شده‏اند افراد باايمان و متدينى باشند و خود را در پيشگاه الهى مسئول بدانند، هرگز به اعمال غير مشروع دست نمى‏زنند، با ناملايمات و رنجهاى درونى خويش مى‏سازند، توقعات خود را كاهش مى‏دهند و ناراحتيها را با صبر و شكيبايى تحمل مى‏نمايند. اين گروه باايمان و درستكار مى‏توانند در اين مواقع حساس از فرصت شكستگى و فشارهاى درونى خويش استفاده كنند و با خضوع و تذلل زيادترى دست نياز به سوى خداوند بى‏نياز بردارند. از كلام حضرت سجاد (ع) درس بگيرند و دعاى آن امام معصوم را كه در پيشگاه بارى‏تعالى عرض نموده، بازگو نمايند: «و اقوى قوتك فى اذا نصبت»، بار الها! قويترين نيرو و قوت اعطايى تو به من در ايام و فرسودگى ام باشد. انسان باید در جوانی و میانسالی التماس كند، زارى نمايد، و استجابت آن دعا را از خدا بخواهد. اگر تمنايش مقبول افتد و دعايش مستجاب شود ، بيگمان قوت روح و نيروى اراده ‏اش قويتر مى‏گردد و قدرت تحملش بر ناملايمات و مصائب افزايش مى‏يابد.
روح و بدن با هم متحدند و بر اثر اين پيوستگى و اتحاد، حكم هر يك بر ديگرى سرايت مى‏كند، مثلا خجالت و شرمندگى از حالات انفعالى نفس است، موقعى كه در روح پديد مى‏آيد چهره گلگون مى‏شود. حالت وحشت و ترس از شئون نفس است اما بر اثر عارض شدن اين حالت روانى، رنگ صورت تغيير مى‏كند و زبان از سخن گفتن بازمى‏ماند. تاثرات شديد روانى و اندوههاى درونى در بدن موثر است و موجب زخم معده و اثنى‏عشر مى‏شود، و خلاصه حالات روحى در بدن اثر مى‏گذارد. همچنين اعمال بدن در روح موثر است: تمرينهاى عملى در هنرهايى از قبيل خط نويسى و نقاشى كار بدن است ولى در روح اثر مى‏گذارد و ملكه‏ى نقاشى و خط نويسى پديد مى‏آيد، اگر دعاى قوت مستجاب شود و خداوند نفس آدمى را از نيروى اعطايى خود برخوردار فرمايد، بدن نيز از اين عطيه‏ى الهى بهره‏مند مى‏گردد و به نسبت قوت روح، جسم نيز توانا مى‏شود و انسان بر اثر اين قوت و توان مى‏تواند پاره‏اى از نيازهاى خود را شخصا برآورده سازد و احتياجش از اين و آن كاهش يابد. روايت جالبى درباره‏ى قوت نيت و اراده و اثرش در توانايى جسم رسيده است: عن ابى عبدالله عليه‏السلام قال: ما ضعف بدن عما قويت عليه النيه. امام صادق (ع) فرموده است: در موقعى كه نيت و تصميم آدمى در انجام عمل قوى باشد، بدن در تحقق بخشيدن به آن نيت اظهار ضعف نمى‏كند و پا به پاى آن نيت قوى پيشروى مى‏نمايد.
فرد و سالخورده ‏اى را در نظر بگيريد كه براى سلامت خود همه روزه به قدر يك كيلومتر پياده‏روى مى‏كند و در پايان راه خسته مى‏شود، ناچار از ادامه‏ى راه خوددارى مى‏نمايد و بايد بنشيند. اگر اين انسان مسن روزى در راه با خطرى رو به رو شود، مثلا سيلابى تهديدش نمايد يا مورد حمله‏ى گزنده‏اى واقع شود و بايد هر چه زودتر خود را از محيط خطر برهاند، براى حفظ سلامت و حيات خود با اراده‏ى جدى و تصميم قاطع حركت مى‏كند، اولا، با سرعت بيش از معمول مى‏رود و ثانيا، ممكن است به قدر سه كيلومتر يعنى سه برابر توان خود، راه برود و احساس خستگى ننمايد. اين نيروى تن و قوت بدن از قوت اراده و تصميم باطنيش سرچشمه گرفته است.
با تشکر از همه دوستان مشارکت کننده در بحث امروز (برداشت من)( نویسنده - خواننده و نشر دهنده این کلام نورانی ) اجرتان با صاحب این کتاب با عظمت امام سجاد علیه السلام
🙏اللهم صل على محمد و آله، و اجعل اوسع رزقك على اذا كبرت، و اقوى قوتك فى اذا نصبت. ◀️امام سجاد عليه السلام پس از درود بر حضرت محمد و آلش، دو درخواست از خداوند مى‏نمايد. 1⃣ در خواسته‏ ى اول عرض مى‏كند: بارالها! وسيع ترين خود را براى من در و كبر سنم قرار ده. 2⃣ در خواسته دوم عرض مى‏كند بارالها! قوي ترين نيرو و قوت اعطايى تو به من در ايام فرسودگى و ناتوانی باشد. 👈متن و وصوت شرح آیت الله 🌸 وسعت رزق در سالمندی 👇 2. 1 🖋کانال انس با صحیفه سجادیه 🆔 @sahife2
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
نمایش در ایتا
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
نمایش در ایتا