طرح انس با نهج البلاغه @sahife2.pdf
505K
🔸 طرح #ختم_نهج_البلاغه
روزانه یک یا یک و نیم صفحه ترجمه
#روز_55
♦️ خطبه 131 - 131
♦️ نامه 36
♦️ حکمت ----
📱 لطفا بر اساس برنامه ی روزانه ی ما از روی #نرم_افزار #بلاغه و یا آدرسهای زیر در ختم ما مشارکت فرمایید .
📱 b2n.ir/97440
📱 b2n.ir/16895
🖋کانال انس با صحیفه سجادیه
🆔 @sahife2
👈 برنامه ی #نهج_البلاغه_خوانی
#نهج_البلاغه_حكمت_21
◀️ نکوهش ترس و حیای بیجا
- فَقَالَ (علیه السلام): قُرِنَتِ الْهَيْبَةُ بِالْخَيْبَةِ، وَ الْحَيَاءُ بِالْحِرْمَانِ؛ وَ الْفُرْصَةُ تَمُرُّ مَرَّ السَّحَابِ، فَانْتَهِزُوا فُرَصَ الْخَيْرِ.
- - امير مؤمنان على (عليه السلام) فرمود: ترس قرين نوميدى است و شرم و #حیا ، موجب محرومى است و فرصت مى گذرد، چونان كه ابرها مى گذرند. فرصتهاى نيكو را غنيمت شمريد.
📜 1da.ir/KByEA
🖋کانال انس با صحیفه سجادیه
🆔 @sahife2
📋 امام(علیه السلام) در این سخن پرمعناى خود به سه نکته مهم اشاره مى کند.
نخست مى فرماید: «ترس (نابجا) با ناامیدى مقرون است»; (قُرِنَتِ الْهَیْبَةُ بِالْخَیْبَةِ).
بدون شک ترس از عوامل و اشیاى خطرناک، حالتى است که خداوند در انسان براى حفظ او آفریده است. هنگامى که حادثه خطرناکى رخ مى دهد یا موجود خطرناکى به انسان حمله مى کند و خود را قادر بر دفاع نمى بیند ترس بر او غالب مى شود و خود را به سرعت از صحنه دور مى سازد این گونه ترس منطقى و موهبت الهى براى حفظ انسان از خطرات است. هرگاه سیلاب عظیمى حرکت کند و انسان خود را در مسیر آن ببیند و بترسد و با سرعت خود را کنار بکشد چه کسى مى گوید این صفت مذموم است؟ ترس بجا سپرى است در برابر این گونه حوادث.
ولى ترس نابجا که ناشى از توهم یا ضعف نفس یا عدم مقاومت در مقابل مشکلات باشد به یقین مذموم و نکوهیده است و این گونه ترس هاست که انسان را از رسیدن به مقاصد عالیه باز مى دارد. به همین دلیل از قدیم گفته اند: شجاعان اند که به موفقیت هاى بزرگ دست مى یابند.
شاعر مى گوید:
مَنْ راقَبَ النّاسَ ماتَ هَمّاً *** وَنالَ بِاللَّذةِ الْجَسُورُ
«کسى که ملاحظه سخنان این و آن کند (و از آن بترسد) از غصه مى میرد; ولى افراد جسور و شجاع به لذات و کامیابى ها مى رسند».
واژه «هیبه» گاه به معناى شکوه و جلال آمده که موجب خوف دیگران مى شود و گاه به معناى ترس است و در جمله بالا معناى دوم اراده شده است آن هم ترس بیجا، و واژه «خیبة» به معناى خسران و شکست و ناکامى و محرومیت است و این دو همواره با هم قرین اند و به این ترتیب امام مى خواهد پیروان خود را به شجاعت در تمام امور دعوت کند.
در جمله کوتاه و پرمعناى دوم مى فرماید: «کم رویى با محرومیت همراه است»; (وَالْحَیَاءُ بِالْحِرْمَانِ).
حیاء مانند هیبت دو معناى باارزش و ضد ارزش دارد; حیاى ارزشمند آن است که انسان از هر کار زشت و گناه و آنچه مخالف عقل و شرع است بپرهیزد و حیاى ضد ارزش آن است که انسان از فراگرفتن علوم و دانش ها و یا سؤال کردن از چیزهایى که نمى داند یا احقاق حق در نزد قاضى و جز او اجتناب کند، همان چیزى که در عرف، از آن به کم رویىِ ناشى از ضعف نفس تعبیر مى شود. منظور امام(علیه السلام) در گفتار بالا همان معناى دوم است که انسان را گرفتار محرومیت ها مى سازد.
در حدیثى از رسول خدا(صلى الله علیه وآله) مى خوانیم: «الْحَیَاءُ حَیَاءَانِ حَیَاءُ عَقْل وَحَیَاءُ حُمْق فَحَیَاءُ الْعَقْلِ هُوَ الْعِلْمُ وَحَیَاءُ الْحُمْقِ هُوَ الْجَهْلُ; شرم و حیا دو گونه است حیاى عاقلانه و حیاى احمقانه; حیاى عاقلانه از علم سرچشمه مى گیرد و حیاى احمقانه از جهل».
در حدیثى نیز از امام صادق آمده است که فرمود: «الْحَیَاءُ عَلَى وَجْهَیْنِ فَمِنْهُ ضَعْفٌ وَمِنْهُ قُوَّةٌ وَإِسْلاَمٌ وَإِیمَانٌ; حیا بر دو گونه است قسمى از آن ضعف و ناتوانى و قسمى دیگر، قوت و اسلام و ایمان است».
در حدیث دیگرى در غررالحکم از على(علیه السلام) آمده است: «مَنِ اسْتَحیى مِنْ قَوْلِ الْحَقِّ فَهُوَ أَحْمَقٌ; کسى از گفتن حق شرم کند احمق است».
بعضى از علما در تعریف حیا چنین گفته اند: «حیا ملکه اى نفسانى است که سبب انقباض و خوددارى نفس از انجام کارهاى قبیح و انزجار از اعمال خلاف آداب به سبب ترس از ملامت مى شود». البته این همان حیاى ممدوح و باارزش است.
در تفسیر حیاى مذموم گفته اند: «همان انقباض نفس و خوددارى از انجام کارهایى است که قبیح نیست، بلکه لازم است انسان بر اثر کم رویى آن را ترک مى کند».
در حدیثى از امام صادق(علیه السلام) در این باره مى خوانیم: «مَنْ رَقَّ وَجْهُهُ رَقَّ عِلْمُهُ; افراد کم رو کم دانش اند».
آن گاه امام در سومین جمله حکمت آمیز به اهمّیّت استفاده از فرصت ها پرداخته مى فرماید: «فرصت ها همچون ابر در گذرند، ازاین رو فرصت هاى نیک را غنیمت بشمارید (و پیش از آن که از دست برود از آنها استفاده کنید»; (وَالْفُرْصَةُ تَمُرُّ مَرَّ السَّحَابِ، فَانْتَهِزُوا فُرَصَ الْخَیْرِ).
منظور از فرصت، آماده شدن کامل اسباب کار خوب است مثل این که تمام مقدمات جهت تحصیل علم براى کسى فراهم گردد; هم تن سالم دارد، هم هوش و استعداد، هم استاد لایقى آماده تدریس او و هم فضاى آموزشى خوبى در اختیار اوست که در عرف نام آن را فرصت مى گذارند و از آنجایى که فرصت ها ترکیبى از عوامل متعددى است و هر کدام از این عوامل ممکن است بر اثر تغییراتى زایل شود از این رو فرصت ها زودگذرند.
لذا در حدیث دیگرى از همان امام(علیه السلام) مى خوانیم: «الْفُرْصَةُ سَرِیعَةُ الْفَوْتِ بَطِیئَةُ الْعَوْدِ; فرصت با سرعت از دست مى رود و به زحمت به دست مى آید».
به همین دلیل روایات فراوانى در باب «اغتنام فرصت» آمده است و به ما دستور داده اند فرصت ها را غنیمت بشمریم، چرا که ترک آن اندوه بار است.
🔸 #نهج_البلاغه_حكمت_21
🖋کانال انس با صحیفه سجادیه
🆔 @sahife2
26.81M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🔈 تبیین موضع رهبری در #فتنه_بنزینی
◀️ #صبر و #بصیرت در #فتنه
❇️ و لَا يَحْمِلُ هَذَا الْعَلَمَ إِلَّا أَهْلُ الْبَصَرِ وَ الصَّبْرِ وَ الْعِلْمِ بِمَوَاضِعِ الْحَقِّ
❇️ و اين پرچم مبارزه را جز افراد آگاه و با استقامت و عالم به جايگاه حق به دوش نمى كشند.
👤 استاد #مهدوی_ارفع
📜1da.ir/qCmqm
🔸 #نهج_البلاغه #خطبه_173
#بنزین
👌 بسیار کاربردی
🖋کانال انس با صحیفه سجادیه
🆔 @sahife2
انس با صحیفه سجادیه
❇️ #طرح_حفظ_صحیفه_سجادیه ♦️لینک گروه کلاس مجازی " حفظ صحیفه سجادیه" در روزهای یکشنبه سه شنبه و جمع
👆جلسه حفظ صحیفه سجادیه بحمدلله امروز هم در گروه با حضور استاد عزیز به صورت مجازی برگزار شد ... جلسه آینده یکشنبه ساعت 16 ....
👈 درس حفظ امروز :
دعای #اول
بندهای #دعا_اول_7 و #دعا_اول_8
🔅 #تکلیف جلسه بعد از ابتدا تا آخر بند 8
👈لطفا دوستان شرکت و دیگران را هم تشویق به این مهم فرمایید ، تا از این سفره ی پهن شده حداکثر استفاده انجام شود ...
👈 مطالب درس و توضیحات استاد در خصوص #روش_حفظ و ترجمه عبارات بندهای فوق در لینک گروه👇
http://eitaa.com/joinchat/2659581984Cf21b9b2fd8
🖋کانال انس با صحیفه سجادیه
🆔 @sahife2
✳️ #توصیه ی آیت الله #حسن_زاده به #تهجد و #نماز_شب
🔆" اگر دستور العمل مىخواهى مگر اين آيه را تلاوت نكرده اى؟ وَ مِنَ اللَّيْلِ فَتَهَجَّدْ بِهِ نافِلَةً لَكَ عَسى أَنْ يَبْعَثَكَ رَبُّكَ مَقاماً مَحْمُوداً .
و مگر نشنيده اى :
دوش وقت #سحر از غصّه نجاتم دادند
وندر آن ظلمت شب آب حياتم دادند
( #حافظ )
و مگر برايت نخوانده ام
در خلوت شبهاى تارت مىتوانى
آرى به كف سرچشمه آب بقا را
(ديوان استاد)
خلاصه مرد #سحر باش كه:
صَمت و جوع و سهر و خلوت و ذكر به دوام
ناتمامان جهان را كند اين پنج تمام
و دست از دامن دوست بر مدار
به و اللّه به باللّه به تاللّه
به حق آيه نصر من اللّه
كه مو از دامنت دست بر نديرم
اگر كشته شوم الحكمُ للّه
( #بابا_طاهر )
اگر در شب نگرفتى در روز بگير، و اگر روز را به رايگان از دست دادى شب را درياب. اين راه و رسم گدايى را خود جناب دوست به ما ياد داد كه فرمود: وَ هُوَ الَّذِي جَعَلَ اللَّيْلَ وَ النَّهارَ خِلْفَةً لِمَنْ أَرادَ أَنْ يَذَّكَّرَ أَوْ أَرادَ شُكُوراً ،سرّش اين است كه جواد است و جود گدا مىخواهد.
بانگ مىآيد كه اى طالب بيا
جود محتاج گدايان چون گدا
جود محتاج است و خواهد طالبى
همچنانكه توبه خواهد تائبى
روى خوبان ز آينه زيبا شود
روى احسان از گدا پيدا شود
چون گدا آيينه جود است هان
دم بود بر روى آيينه زيان
پس از اين فرمود حق در و الضحى
بانگ كم زن اى محمّد بر گدا
( #مثنوی_معنوی_131 )
و چون جناب معشوق فرمايد: وَ أَمَّا السَّائِلَ فَلا تَنْهَرْ، خود با سائل چگونه بود، خدا داند ؟!!! "
✍علامه #حسن_زاده_آملی ، هزار و يك كلمه ؛ ج1 ؛ ص394
✳️ پنج کلید سیر و سلوک
◀️صمت و جوع و سهر و خلوت و ذکر به دوام
ناتمامان جهان را کند این پنج تمام
1⃣صمت خاموشی است،
2⃣جوع گرسنگی،
3⃣سهر بیداری، ( #تهجد و #نماز_شب )
4⃣خلوت گوشه گیری
5⃣و ذکر به دوام،همیشه به یاد حق بودن.
◀️در چهار اول خیر الٱمور ٱوسطها
و در پنجمی خوشا آنان که دایم در نمازند:(الذین یذکرون الله قیاما و قعودا و علی جنوبهم)؛(الذین هم علی صلاتهم دائمون)
♻️آقای من!بیا دامی بنه گر دانه داری.
خود را باش و دنیا را نکوهش مکن.آگاه باش تا خود را تباه نکنی.حیف است که به کاهلی بنشینی.
شنیدی که:
هر که را نبود طلب مردار اوست
زنده نبود صورت دیوار اوست
✍علامه #حسن_زاده_آملی ، نامه ها برنامه ها،ص84