خداوند متعال درکمین ستمکاران است.چرا؟
انسان از اختیاری که به او داده شده سوء استفاده کرده و دچار انحراف می شود.به عالم هستی و خودش ظلم می کند،وقتی ظلم شد یعنی عدل نیست و از آنجا که قوام عالم به عدل است(بالعدل قامت السموات والارض)
چینش عالم بهم می ریزد و انسان جزء ستمکاران قرار می گیرد،ظلم او در کل عالم هستی اثر می گذارد،تعادل را بهم می زند،ناهماهنگی ایجاد می کند. و انسان برهم زننده تعادل است،باید متنبه شود تا چینش عالم به تعادل خود بر گردد.
و این از رحمت خداوند است.
امام سجاد علیه السلام می فرماید:خداوندا مرا سلامت بدار از اینکه تعادل عالم را برهم زنم و تو در پی تنبیه من برآیی.
«#مرصاد» به معناى «كمينگاه» است.
يقال: رصدته اذا قعدت له على طريقه تترقبه و ارصدت له العقوبه، اذا اعددتها له.
اگر گفته شود: او را رصد نمودم، يعنى براى مراقبت وى در مسيرش نشستم، و اگر گفته شود: عقوبت را براى او رصد نمودم، يعنى وسايل مجازاتش را آماده و مهيا ساختم.
على عليهالسلام درباره ى مهلتى كه خداوند به گناهكاران مىدهد، كلمه ى «#مرصاد» را در خطبه ى خود #نهج_البلاغه_خطبه_97 آورده و چنين فرموده است:
و لئن امهل الظالم فلن يفوت اخذه و هو له بالمرصاد على مجاز طريقه.
https://eitaa.com/sahife2/51395
اگر خداوند، #ظالم و ستمكار را مهلت داده است، گرفتن و به بند كشيدنش فوت نمىشود، او در كمينگاه مراقب ظالم است و راه عبور وى را زير نظر دارد.
*كلام على (ع) در واقع تفسير و تبيين اين جمله از قرآن شريف است:
اعملوا ما شئتم انه بما تعملون بصير.
هر چه را كه مىخواهيد عمل كنيد و هر خلافى را كه مايليد مرتكب شويد، اما بدانيد كه خداوند به تمام كارهاى شما بينا و بصير است.
تمام جنبندگان و موجودات زندهى كره ى خاك، براى گذراندن ايام حيات، راهى را طى مىكنند و با پيمودن آن به حيات خويش ادامه مىدهند و به كمالى كه لايق آن هستند مىرسند. آن راه، #صراط_مستقيم تكوينى آفريدگار حكيم است كه براى آنها تعيين فرموده است، و چون موجودات زندهى روى زمين، غير از انسان، در اعمال خويش پيرو غرايزى هستند كه با سرشتشان آميخته، از خود اراده و اختيارى ندارند، زمامشان در دست خداوند است و صراط مستقيم الهى را به جبر مىپيمايند.
ما من دابه الا هو آخذ بناصيتها ان ربى على صراط مستقيم.
هيچ جنبنده اى نيست، مگر آنكه مقهور ذات اقدس الهى است و ناصيهاش را در قبضهى قدرت خود دارد و پروردگارم در صراط مستقيم است.
بشر در پيمودن راه راست، دو بعدى است:
در بعد حيوانيش مانند ساير حيوانات، #صراط_مستقيم الهى را كه هدايت تكوينى اوست، به جبر مىپيمايد، مثلا قلب و عروق، كليه و كبد، معده و روده و ديگر اعضاى مشترك بين حيوان و انسان، اعمالشان جبرى است و بدون خواست خودشان تحقق مىيابد.
اما مردم در بعد انسانى داراى اراده و اختيارند، مىتوانند صراط مستقيم الهى را كه دين حق است و به وسيلهى پيمبر او ارائه شده بپيمايند و مىتوانند از راه راست روى گردانند و به انحراف گرايش يابند.
پيشواى گرامى اسلام راه مستقيم خود را ارائه مىكند و در كمال آزادى به زبان دعوت از مردم درخواست مىنمايد كه صراط مستقيم او را تبعيت كنند و از راههاى انحرافى كه مايهى گمراهى آنان است، پرهيز نمايند:
و ان هذا صراطى مستقيما فاتبعوه و لاتتبعوا السبل فتفرق بكم عن سبيله.
اين است راه مستقيم من، از آن تبعيت نماييد و از ديگر راهها پيروى نكنيد كه نتيجهى آن پراكندگى و دور شدن از صراط حق است.
#صراط_مستقيم ، راه خداوند بزرگ است و صراط انحرافى، راه هواى نفس.
صراط خداوند، مردم را در جميع شئون زندگى به عدل مىخواند:
ان الله يامر بالعدل.
غرايز و شهوات را تعديل مىكند، ارضاى آنها را با اندازهگيرى صحيح و در حدود مصلحت، مجاز مىداند،
صراط هواى نفس به غرايز آزادى عمل مىدهد، راه اعمال شهوات را بازمىگذارد، و اين اجازه ى نامحدود، مردم را به فساد و تباهى سوق مىدهد و راه تعدى و تجاوز را هموار مىنمايد.
#صراط_مستقيم الهى مردم را بزرگوار و كريمالنفس بار مىآورد، وجدان اخلاقى و تمايلات عالى انسانى را در ضميرشان بيدار مىكند، درهاى دگر دوستى و تعاون را به رويشان مىگشايد، و خلاصه، آنان را انسان واقعى مىسازد و از مزاياى عالى انسانى برخوردارشان مىنمايد.
امام صادق (ع) فرموده: ان الصوره الانسانيه هى الطريق المستقيم الى كل خير و الجسر الممدود بين الجنه و النار.
صورت انسانى راهى است مستقيم براى نيل به هر خير و خوبى و پلى است كه بين بهشت و دوزخ كشيده شده است.
اما صراط انحرافى هواى نفس، با آزاد گذاردن غرايز و شهوات، مردم را به حيوانيت سوق مىدهد، خلق و خوى حيوانى را در نهادشان تقويت مىكند، ذخاير اختصاصى انسان را كه معيار بزرگى نوع بشر است سركوب مىنمايد و مانع فعاليتشان مىشود و بر اثر پيروى از هواى نفس، آمار جرايم بسرعت بالا مىرود، آدمكشى و جنايت، دزديهاى مسلحانه و زناى به عنف، و ديگر اعمالى از اين قبيل افزايش مىيابد و در نتيجه، رهروان صراط هواى نفس، حيواناتى بار مىآيند انساننما.
على (ع) درباره ى اين گروه فرموده است:
الصوره صوره انسان و القلب قلب حيوان.
اينان به صورت انساناند، اما در باطنشان قلب حيوانى مىتپد و افكار و اعمالشان حيوانى است.
حب ذات و خوددوستى، خشم و انتقامجويى، شهوت و لذتگرايى، حب جاه و مقام خواهى، مالدوستى و ثروتاندوزى، و ديگر غرايز و تمايلاتى از اين قبيل، به قضاى حكيمانه ى الهى در نهاد بشر آفريده شده است.
وجود هر يك از آنها در زندگى انسان لازم و ضرورى است، به شرط آنكه هر كدام در جاى خود با اندازهگيرى اعمال گردد.
اين تمايلات در وجود ما همانند داروهاى تببر است براى مريض، اگر به دستور پزشك در فواصل معين و به اندازه ى لازم مصرف كند، موجب بريدن تب، اعادهى سلامت، و ادامه ى حياتش مىگردد، و اگر بيش از اندازه به كار برده شود، موجب مسموميت بيمار و باعث مرگش خواهد شد. نسخه ى طبيب، خط مشى مريض را در مورد دوا معين مىكند، اگر عملا آن را به كار بندد، بيماريش درمان مىشود و از نعمت سلامت بهرهمند مىگردد، و اگر رعايت ننمايد، بايد تسليم مرگ شود.
#صراط_مستقيم الهى همانند نسخه ى #طبيب حاذق، حدود اعمال غرايز و شهوات را تعيين نموده است.
اگر آدمى آن صراط را بدرستى بپيمايد، در دنيا با حسن #عاقبت مىميرد و در آخرت با پيمودن صراط قيامت، در بهشت خلد مسكن خواهد داشت.
اگر صراط هواى نفس را بپيمايد و به افراط و زيادهروى گرايش يابد، در همين جهان به آتش غرايز معذب مىشود و روز جزا، از صراط قيامت در جهنم سقوط مىنمايد.
#صراط_مستقيم الهى بر اساس #توحيد استوار است.
راهنماى آن صراط در دنيا، رسول اكرم (ص) و ائمه ى معصومين عليهمالسلاماند.
كسى كه در دنيا از آنان پيروى مىكند و با راهنمايى و هدايتشان آن راه را مىپيمايد، از صراط قيامت به سلامت مىگذرد،
و آن كس كه در دنيا از معرفت و هدايتشان تخلف مىنمايد، در صراط قيامت دچار لغزش مىشود و در آتش فرومىافتد.
مفضل مىگويد: از امام صادق (ع) دربارهى «#صراط» پرسش نمودم، فرمود:
هو الطريق الى معرفه الله عز و جل و هما صراطان، صراط فى الدنيا و صراط فى الاخره، و اما الصراط الذى فى الدنيا فهو الامام المفترض الطاعه، من عرفه فى الدنيا و اقتدى بهداه مر على صراط الذى هو جسر جهنم فى الاخره و من لم يعرفه فى الدنيا زلت قدمه عن الصراط فى الاخره فتردى فى نار جهنم.
«صراط» راه شناخت خداوند است و آن دو صراط است،
يكى صراطى است در دنيا
و آن ديگر صراطى است در آخرت.
اما صراط دنيا امامى است كه از طرف بارى تعالى اطاعتش بر مردم واجب شده است، كسى كه او را بشناسد، به وى اقتدا كند و عملا از هدايتش پيروى نمايد، از صراط قيامت كه پلى است بر روى جهنم، به سلامت مىگذرد،
و كسى كه امام را در دنيا نشناسد، قدمش در صراط آخرت مىلغزد و در آتش دوزخ سقوط مىكند.
امام سجاد (ع) به پيشگاه خداوند عرض مىكند:
و سلامه المرصاد.
بار الها! مرا از #مرصاد و کمینگاه مراقبت حساب مردم در روز جزا به #سلامت بگذران.
«مرصاد» کمینگاه رفيعى است در #صراط كه اگر كسى #حق_لناس و مظلمه ى ديگرى را بر عهده داشته باشد، نمىتواند از آن بگذرد.
اينكه حضرت زينالعابدين (ع) درخواست مىكند كه خداوند او را از کمینگاه رسيدگى به مظلمه ى مردم سالم بگذراند، براى اين است كه دوستان و پيروان خود را از خطر آن آگاه سازد و به آنان بفهماند آن كس كه #مظالم مردم را به ذمه دارد، نمىتواند از آن منزل بگذرد و اگر كسى مديون ديگرى نبوده و از آن منزل گذشت،
در صورتى كه لغزشهاى ديگرى ( غیر #حق_الناس در پرونده ى خويش بين خود و خداوند داشته باشد، از #عفو و رحمت بارى تعالى بىنصيب نخواهد بود.