✅داستان ضامن آهو؛ حقیقت یا افسانه؟!
💥ضامن آهو، یکی از القابی است که در میان توده مردم به امام هشتم حضرت امام علی بن موسی الرضا صلوات الله علیه نسبت داده شده است، و حتی برخی از محققان این لقب را برگرفته از داستانهای گوناگونی میدانند که در کتب تاریخی نقل شده است که مشهورترین آن بدین صورت است که:
💥روزی صیادی در بیابان طوس آهویی را دنبال میکند. اتفاقاً امام رضا علیه السلام در آن نواحی تشریف فرما بودند و آهو به امام پناه میبرد، امام حاضر میشود مبلغی را به آن شکارچی بپردازد تا او آهو را آزاد سازد ولی صیاد نمیپذیرد. در این هنگام آهو به زبان میآید و به امام عرض میکند که من دو بچه شیری دارم که گرسنهاند و چشم بهراهند و حالا شما ضمانت مرا نزد این ظالم بفرمایید که بروم و بچگانم را شیر بدهم و برگردم و خود را تسلیم صیاد کنم. امام هم ضمانت آهو را میکند و آهو میرود و بهسرعت برمیگردد. شکارچی که این وفای به عهد آهو را میبیند و وقتی میفهمد که ضامن آهو، امام علیه السلام میباشند، منقلب میشود و آهو را آزاد میکند.
💥اما آنچه که در منابع روایی معتبر در این زمینه مورد توجه قرار گرفته است داستانی متفاوت و در عین حال معقول و موجه میباشد که علامه مجلسی (ره) آن را از برکات قبر آن امام همام دانسته و از آن به عنوان "برکات رضویه" یاد کرده است. ایشان این داستان را از کتاب شریف «عیون اخبار الرضا» تألیف عالم و محدث بزرگ شیعه شیخ صدوق نقل کرده. بدین ترتیب که:
ابومنصور محمد بن عبدالرزاق طوسی که حاکم طوس بوده روایت کرده : « در روزگار جوانی نظر خوشی به طرفداران این مشهد نداشتم و در راه متعرض زائران میشدم و لباسها و خرجی و نامهها و حوالههایشان را به ستیزه میستاندم. روزی به شکار بیرون رفتم و یوزی را به دنبال آهویی روانه کردم. یوز همچنان دنبال آهو میدوید تا به ناچار آهو را به پای دیواری پناهید و آهو ایستاد و یوز روبرویش ایستاد ولی به او نزدیک نمی شد هرچه کوشش کردیم که یوز به آهو نزدیک شود یوز نمیجَست و از جای خود تکان نمیخورد، ولی هر وقت که آهو از جای خود دور میشد، یوز هم او را دنبال میکرد اما همین که به دیوار پناه میبرد یوز باز می گشت تا آنکه آهو به سوراخ لانه مانندی در دیوار آن مزار داخل شد. من وارد رباط ( تعبیر جالبی از مزار امام رضا علیه السلام در آن عصر) شدم و از ابی نصر مقری (خادم مزار) پرسیدم که آهویی که هم الان وارد رباط شد کجاست؟ او گفت: ندیدمش.
آن وقت به همان جایی که آهو داخلش شده بود در آمدم و پشگلهای آهو و رد پیشابش را دیدم ولی خود آهو را ندیدم .پس با خدای تعالی پیمانه بستم که از آن پس زائران را نیازارم و جز از راه خوبی و خوشی با آنان در نیایم و از آن پس هر گاه کار دشواری به من روی میآورد و گرفتاری پیدا میکردم بدین مشهد روی و پناه میآوردم و هیچگاه از خدای تبارک و تعالی در آن جا حاجتی نخواستم مگر آن که حق تعالی آن حاجت را برآورد ....»
✍به هر صورت، ظاهراً اصل داستان و روایتی که سبب ملقب ساختن حضرت امام علی بن موسی الرضا صلوات الله علیه به «ضامن آهو» شده است، باید همین داستان باشد؛ و به قراری که ملاحظه شد، داستان کاملاً واقعی؛ موجه و معقول به نظر میرسد و نه تنها منافاتی با ویژگی رئوف و مهربانی امام(ع) که در داستان معروف مورد نظر است ندارد؛ بلکه مؤید کلیت آن نیز هست.
✍نتیجه آنکه اگر امام رضا(ع) نزد مردم ملقب به ضامن آهوست کاملا درست و صحیح است اما نه به دلیل آن داستان معروف صیاد؛ بلکه دلیلش داستان دیگری است که اشاره شد.
📙برگرفته از کتاب "چهار مقاله" نوشته دکتر احمد مهدوی دامغانی؛ نشر امیر کبیر؛ 1385(با اندکی تلخیص و تغییر)
@salaam_porseman
6.35M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
👩🔧 نتایج جالب تفکیک جنسیتی در برخی از مدارس اروپا و آمریکا
🆔@salaam_porseman
9.71M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
👧 تمرکز بر "بدن زن"، پاشنه آشیل مقابله فرهنگی با جمهوری اسلامی ایران
🆔@salaam_porseman
26.29M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🌎 جنگ شناختی و مدیریت ادراکی در فضای مجازی، چگونه باعث تغییر رفتار ما میشود؟
🌎 ماجرای #مهسا_امینی و جنگ شناختی ...
💠 سید علیرضا آلداود مدرس سواد رسانه ای و پژوهشگر جنگ شناختی ادراکی پاسخ میدهد.
🆔@salaam_porseman
🌎 رابطه امر به معروف و نهي از منکر با سلطه اشرار از نظر رهبر معظم انقلاب
🔹 کجاها امر به معروف بکنیم، کجاها نکنیم؟ همین که خواندم؛ میفرماید «لتأمرنّ بالمعروف او لتنهّن عن المنکر او لیسلطن الله علیکم شرارکم.» یعنی چه؟
🌎 یعنی امر به معروف و نهی از منکر، جهتش، جهت ضدّ سلطهی اشرار است. معنایش این است. این دو عِدل همند. یعنی اگر کردید، سلطهی اشرار واقع نخواهد شد. اگر نکردید، سلطهی اشرار واقع خواهد شد. پس، معنایش چیست؟ معنایش این است که این امر و نهی، باید در مقابل سلطهی اشرار باشد.
🌎 حالا شما نگاه کنید، ببینید سلطهی اشرار کجاست؟ شما بگویید به جوراب نازک! نه آقا! شما به جوراب نازک چهکار دارید؟ جوراب نازک را بپوشد؛ اینقدر اهمیت ندارد. اما اگر دیدید روی جوراب عکس «#مایکل_جکسون» را زده، باید او را دنبال کنید. آن یک چیز است، این چیز دیگر است. زلفش بیرون است، باشد. هزار گونه خطا میکنند، این هم یک گناه صغیره است.
🌎 موی سر بیرون بودن، گناه کبیره که نیست! از غیبت و دروغ که بالاتر نیست! از رشوه گرفتن و خوردن که بالاتر نیست! اما چنانچه دیدید یک نفر با همین حالت (بدحجاب) به اداره میآید و جلو آخوند اداره هم سرش را بالا میگیرد و راه میرود؛ این میشود #گناه_کبیره. یعنی این، در جهت تسلّط اشرار است!
🗓 ۳۱خرداد۱۳۷۲
🆔@salaam_porseman