از آنجایی که معنویت اسلامی، حول محور خداباوری و خداخواهی پایه ریزی می شود، خداشناسی صحیح از مقدمات مهم سلامت معنوی است. این شناخت از همان کودکی و بر اثر دریافت هایی که کودک از والدین و محیط دارد، شکل می گیرد و در بزرگسالی تقویت و تکمیل می شود.
#سلامت_معنوی
#خدا_شناسی
راهكار كسب سلامت معنوی:
تقويت روحیه ی بخشندگی و همدلی (۲)
✅تهديد دوران كرونا را به فرصت بخشش، سخاوت، همدلی و همياری كه پلكان سلامت معنوی است، بدل كنيم.
✅بخشندگی زيباست، فرزندانی زيبا تربيت كنيم.
بخل و بخشندگی دارای ریشه های غریزی و فطری هستند. غرایز مادی ما را به بخل سوق می دهد، اما گرايش فطری ما به بخشندگی است، لذا همه ی انسان ها ولو بخيل باشند بخشندگی را تحسين می كنند و بخل را ناپسند می دانند. گرچه این دو، صفاتی درونی هستند اما تا حدود زیادی میتوان بر اثر تربیت عقلانی و معنوی باعث غلبه ویژگی بخشندگی شد، لذا طبق روایات، خردورزی و رشد عقلانی می تواند در رشد صفت بخشندگی مؤثر باشد. به فرموده ی امير مؤمنان (ع): "الحرص و الشره و البخل نتیجه الجهل"؛ حرص و طمع و بخل نتیجه ی نادانی است (غررالحکم، ص ۲۹۲) "علیک بالسخاء فانه ثمره العقل"؛ سخاوتمند باش که این خصلت، میوه عقلانیت است (غررالحکم، ص ۳۷۶). بنابراین دلسوزان سلامت معنوی بايد خود و ديگران را به گونه ای تربیت کنند که به تقویت روحیه ی بخشندگی بيانجامد.
#راهکار_سلامت_معنوی
#بخشندگی_همدلی
راهكار كسب سلامت معنوی (۳):
تقويت روحیه ی بخشندگی و همدلی (۳)
✅شركت فعال در برنامه های همياری و مواسات، گامی به سوی سلامت معنوی است.
با توجه به شاخص هايی كه قبلاً بيان شد، خودخواهی و خودگرايی مانع سلامت معنوی و خداگرایی كه در رفتار ظاهر شود عامل آن است. خداگرايی در روابط اجتماعی منشأ توجه به ديگران و بيرون آمدن از پوست خودگرايی مادی است، لذا اسلام بر ايجاد روحیه ی همدلی و همدردی با دیگران به ويژه مؤمنين و خود را جای دیگران گذاشتن تأكيد ويژه دارد. به فرموده ی امیر مؤمنان (ع): پیوستگی و استواری دیانت به دو چیز است: انصاف داشتن و همدردی با مؤمنين (شرح آقا جمال بر غررالحکم، ج ۶، ص ۱۷۹)؛ لذا اين صفت موجب استواری در دیانت می شود. این روحیه، خود منشأ بسیاری از رفتارهای نیک معنوی از جمله کمک به دیگران و افزایش صبر و تحمل در معاشرت ها می شود.
#راهکار_سلامت_معنوی
#بخشندگی_همدلی
راهكار كسب سلامت معنوی:
تقويت روحیه ی بخشندگی و همدلی (۴)
اسلام همدلی و مواسات را نسبت به همه ی انسان ها مورد تأكيد عام و نسبت به مسلمانان و به ويژه شيعيان، مورد تأكيد خاص قرار می دهد. همدلی عام، مصداق حركت در مسير رحمانيت خداوند و همدلی خاص، مصداق حركت در مسير رحيميت خاص اوست؛ لذا انسان معنوی با افرادی که بیشتر مورد عنایت خداوند هستند رابطه ی عاطفی عمیق تری دارد، به طوری که به فرموده ی امام باقر (ع) اگر این رابطه ی عاطفی عمیق بین مؤمنین نباشد نمی توان آن ها را شیعیان حقیقی نامید. فردی به امام باقر (ع) عرضه داشت: شیعیان زیادی در دیار ماست. حضرت فرمود: آیا ثروتمندانشان به فقرایشان عطوفت می ورزند و آیا نیکوکارانشان از بدکردارانشان در می گذرند و آیا با هم همدردی می کنند؟ او گفت: نه. حضرت فرمود: این ها شیعه نیستند. شیعه کسی است که این کارها را انجام می دهد (کافی، ج ۲، ص ۱۷۳).
پيامبر اکرم (ص) نيز میفرماید: «مَثَلُ الْمُؤْمِنِ فِی تَوَادِّهِمْ وَ تَرَاحُمِهِمْ کمَثَلِ الْجَسَدِ إِذَا اشْتَکی بَعْضُهُ تَدَاعَی سَائِرُهُ بِالسَّهَرِ وَ الْحُمَّی» (۲۳). مثل مؤمنان در پیوند و دوستی و محبت و رحمت به هم (و اهمیت دادن به سرنوشت یک دیگر) مثل یک پیکر زنده است که اگر عضوی از آن به درد آید، سایر اجزای پیکر با آن اظهار همدردی میکنند. بحارالأنوار (چاپ بیروت)، ج ۵۸، ص: ۱۵۰.
#راهکار_سلامت_معنوی
#بخشندگی_همدلی
🔸اخلاص، مولود طبيعی سلامت معنوی است.
🔹نتيجه: ضعف در اخلاص= ضعف در ميزان سلامت معنوی
◽قبلاً در بحث سلامت معنوی بيان شد كه از جمله شاخص های سلامت معنوی، اَحَب و اَهَم شدن خدا و اوليای معصوم (ع) او برای انسان است يعنی وضعيتی كه خداوند و كامل ترين بندگان او، مهم ترين و محبوب ترين موجود برای آدمی باشد.
◽از جمله آثار طبيعي سلامت معنوی، اخلاص (خدايی شدن مقصد نهايی انسان در هر كار) است، زيرا نيت نهایی هر فرد تابع نظام اهم و مهم حاكم بر انديشه و گرايش اوست. كسی كه عالی ترين مقصد او لذات دنيوی است قصد نهايی او در كارها نيز چيزی غير از اين نمی تواند باشد. آن كه نظام اهم و مهم خود را بر خدامحوری بنا می كند مقصد عالی او نيز كسب رضای الهی است.
◽از آن جا كه كمال معنوی دارای مراتب مختلفی است و هر كس به قدر ظرفيت وجودی خود در اين مسير گام بر می دارد، سلامت معنوی و اخلاص ناشی از آن نيز قابل درجه بندی است. لذا هر قدر سلامت معنوی خود را بالاتر ببريم بر اخلاص ما افزوده و از بركات آن بيش تر بهره مند خواهيم شد. رزقنا الله و اياكم ان شاء الله.
#آثار_سلامت_معنوی
طبق مطالعهای شادی و سلامت روحی ناشی از ایمان مذهبی در افراد با ایمان، سبب افزایش القای ژنهای مفید در بدن آنها و افزایش فعالیت سیستم ایمنی، کاهش واکنشهای التهابی و افزایش توان مقابله با بیماریهای ویروسی و تولید پادتن در این افراد میشود.
🟣 ذر این دوران همهگیری ویروس کرونا هم میتوانیم با سپر محافظتی ایمان به خدا، باعث ارتقای سطح ایمنی بدن و کاهش احتمال ابتلا به این بیماری شویم.
#آثار_جسمی_سلامت_معنوی
#آثار_جسمی_ایمان_به_خدا
Fredrickson B. Happiness impacts gene expression. J Proceedings of the National Academy of Sciences 2013; 10(5): 226-40.
به کانال سلامت معنوی بپیوندید👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻https://eitaa.com/Salamat_Manavi
🌏بنا بر جهانبینی اسلامی، جهان از دو لایه تشکیل شده است:
لایه اول را "دنیا" یا "عالم ماده" و لایه دوم را "عالم معنا و ملکوت" یا "عالم غیب" نام گذاردهاند.
🔵انسان نیز ظاهر و باطن دارد؛ ظاهر او جسم و باطن او روح اوست.
روح ساحت ملکوتی انسان است و قابلیت ارتقا دارد. در معنویت اسلامی، این روح میتواند با عالم ملکوت اتصال برقرار کند. هر قدر انسان بتواند ظرفیت جهان باطن خود را بیشتر پرورش دهد، به دریای معنویت الهی بیشتر متصل خواهد شد.
#معنویت_در_نگرش_اسلامی
به نقل از:
ناصر مکارم شیرازی و دیگران، تفسیر نمونه،دارالکتب الاسلامیه، صص۳۶۴-۳۶۵.
به کانال سلامت معنوی بپیوندید👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻https://eitaa.com/Salamat_Manavi
💠#سلامت_معنوی_نوجوان💠
📚برگرفته از: مشاوره و روان درمانگری با رویکرد معنویت، غباری بناب، باقر،1388، تهران: آرون، ص70
#سلامت_معنوی_نوجوان
📚برگرفته از:
دنیای نوجوان، شرفی، محمدرضا، ۱۳۹۷، نشر منادی تربیت، ص ۲۲۹ به کانال سلامت معنوی بپیوندید👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻https://eitaa.com/Salamat_Manavi
#تاثیر_روانی_سلامت_معنوی «نیاز به دین برای تأمین بهداشت و سلامت روان نیازی جهان شمول است. علاوه بر روانشناسان، بسیاری از اندیشمندان معاصر غربی نیز به این حقیقت دست یافته اند که مشکل زیربنایی انسان معاصر اساساً به نیاز وی به دین و ارزش های معنوی برمی گردد. مورّخ معروف، آرنولو توین بی، میگوید: بحرانی که اروپاییان در قرن حاضر دچار آن شده اند اساساً به فقر معنوی آن ها بازمی گردد. او معتقد است: تنها راه درمان این فروپاشیدگی اخلاقی، که غرب از آن رنج می برد، بازگشت به دین است».
صفورایی پاریزی، محمدمهدی؛ و قاسمی، سلیمان. (۱۳۸۴). سلامت روان در پرتو التزام عملی به آموزه های دینی. معرفت، ۹۷(۱۴)، ۱۱-۲۵. به کانال سلامت معنوی بپیوندید👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻https://eitaa.com/Salamat_Manavi
📚به نقل از:
ابوالفضل ساجدی و همکاران. به سوی آسمان۱، فرهنگستان علوم پزشکی جمهوری اسلامی ایران. ص۴۰.
#تعریف_سلامت_معنوی
به کانال سلامت معنوی بپیوندید👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻https://eitaa.com/Salamat_Manavi
☘️معنویت یکی از ویژگیهای افراد توانمند و موفق است و بر اساس تعریف سازمان بهداشت جهانی از سلامت، پس از ابعاد سهگانه زیستی، روانی و اجتماعی، بعد چهارم از سلامت انسان را تشکیل میدهد. معنویت و سلامت معنوی موجب توانمندتر شدن افراد در سطح فردی و اجتماعی و موجب هدایت افراد به سمت رشد، بالندگی و خودشکوفایی شده و بر سایر ابعاد دیگر سلامت تأثیرگذار است. ☘️ما گروهی از دانشجویان و طلاب نخبه، با نظارت و راهنمایی حجت الاسلام والمسلمین دکتر ساجدی، استاد فلسفه دین در قالب طرح شهید احمدی روشن (بنیاد ملی نخبگان)، بر آن شدیم تا مفهوم سلامت معنوی و راه های دستیابی به آن را در میان عموم جامعه بگسترانیم. ☘️در این کانال تلاش شده تا راهکارهای کسب سلامت معنوی در تمام دوره های رشد، از دوران قبل از تولد، کودکی، نوجوانی، جوانی، میانسالی و سالمندی بررسی و به اشتراک گذاشته شود. ☘️بیاییم با ارتقای سلامت معنوی خود، به سلامت جسمی، روانی و اجتماعی دست یابیم و از کوچکترین زیباییها در زندگی، لذت برده و رایحۀ امید و سلامتی را استشمام کنیم. ☘️به کانال سلامت معنوی بپیوندید👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻 https://eitaa.com/Salamat_Manavi
#عشق_الهی (94) از مسير #توبه
☘️ يكي از راهكارهاي نيل به #حضور_قلب در #نماز، استغفارهاي با توجه، قبل از شروع نماز است.
☘️ يكي از اثرات تكرار #استغفار، (كه بويژه در رجب و شعبان، مورد توصيه است) بالابردن ميزان بهره وري از عبادات است.
مجموعه سخنان دکتر ساجدی درباره "عشق الهی "؛ سال 1393. https://eitaa.com/Salamat_Manavi
#ذکر «ذکر جوارحی (زبانی و با سایر اعضا و جوارح) ذکر و یاد خدا، چه در قلب و چه با زبان و چه با اغضا و جوارح، به صورت انجام یک عبادت خاص مثل نماز،دعا و تلاوت قرآن موجب اتصال به منبع لایزال و فناناپذیر هستی شده و یادآور عظمت و قدرت او و نعمتهای بیکرانش و خوف از عقاب و امید به ثواب و عشق به جلب رضایت و وصال خداست و در نتیجه،در صحنههای دشوار زندگی برای انسان نیروآفرینی میکند».
📚صفورایی پاریزی، محمدمهدی؛ و قاسمی، سلیمان. (۱۳۸۴). سلامت روان در پرتو التزام عملی به آموزه های دینی. معرفت، ۹۷(۱۴)، ۱۱-۲۵.
#تاثیر_روانی_سلامت_معنوی به کانال سلامت معنوی بپیوندید👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻https://eitaa.com/Salamat_Manavi
📚به نقل از:
رجبی نیا داوود. ۱۳۹۱. اسلام و زیباییهای زندگی: رویکردی تحلیلی و تربیتی بر سبک زندگی. چ۱، قم، موسسه آموزشی پژوهشی امام خمینی، ص ۲۶۰-۲۶۲.
#آثار_جسمی_سلامت_معنوی
#آثار_جسمی_ایمان_به_خدا
📚به نقل از:
Sanjari M, Larijani B, Baradar Jalili R, Amini M, Akrami S. Effects of Ramadan fasting on Insulin-like growth factor-1 and low-density Lipoprotein in healthy adults. Feyz, Kashan University of Medical Sciences. 2005; 9(35): 30-3 [In Persian].
Asgari S, Aghaei A, Naderi G, Azali S. The inhibitory effect of fasting on Lipid peroxidation: A protective role on cardiovascular system. Journal of Qazvin University of Medical Sciences 2005 (34):13-7 [In Persian].
#آثار_جسمی_سلامت_معنوی
#آثار_جسمی_روزه
✍️ ابوالفضل ساجدی
🌿 #سلامت_معنوی (20)
مجموعه (به سوي آسمان ج 1 و 2) حاصل تحقيقي است كه در پاسخ به درخواست فرهنگستان علوم پزشكي جمهوري اسلامي ايران از موسسه آموزشي و پژوهشي امام خميني (ره)، با مديريت اجرايي معاونت محترم پژوهش موسسه، حجه الاسلام و المسلمين دكتر محمد ناصر سقاي بي ريا، و مديريت علمي اينجانب به انجام رسيده است. به دليل ميان رشتهاي بودن موضوع (قرآن، حديث، عرفان، روانشناسي، جامعهشناسي و ...)، تحقيق در قالب كارگروهي متشكل از اساتيد و دانشجويان دكترا در رشتههاي مختلف، با هم افزايي، و مشاركت جمعي به انجام رسيده است.
حاصل اين تحقيق در سه جلد عرضه ميشود:
1️⃣ كتاب جامع سلامت معنوي كودكان: سطح نظري و تفصيلي براي جامعه علمي، تاليف اينجانب و همكاران (دكتر غلام حيدر كوشا، دكتر حامد ساجدي، دكتر نجيب الله نوري، و آقاي مهدي مشكي)
2️⃣ كتاب والدين و مربيان: سطح كاربردي، تاليف آقاي علي صادقي سرشت. اين كتاب با استناد به جلد اول، استخراج نكات كاربردي آن همراه با اضافاتي نگارش يافته است.
3️⃣ كتاب كودك: سطح كودكانه به زبان شعر و داستان (اين جلد هنوز منتشر نشده است.)
ناشر: تهران، بزرگراه شهيد حقاني، مجموعه فرهنگستانها، فرهنگستان علوم پزشكي، چاپ اول: تابستان ۱۳۹۹.
#سلامت_معنوی
#منابع_تحقيق
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
✳️ راهكار كسب سلامت معنوی: تقويت روحیه ی بخشندگی و همدلی (۲)
❇️ زيبايی اخلاقی بخشندگی و همدلی را در اين كليپ مشاهده كنيد.
#راهکار_کسب_سلامت_معنوی
#بخشندگی_همدلی
27.84M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🎤 ابوالفضل ساجدي
❓❓#سلامت_معنوي، از نگاه اسلام، به چه معناست و چه نتايجي دارد؟
❓❓گام نخست براي نيل به #سلامت_معنوي_فرزندان، چيست؟
🔹سخنراني در پنجمین همایش سلامت معنوی، برگزار شده از طرف فرهنگستان علوم پزشكي ايران در بهمن ۱۳۹۶.
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎥 علت کم توجهی به مسائل معنوي چیست؟
#پساکرونا