May 11
به نظر می رسد اين اصطلاح را می توان اين گونه تعريف كرد: سلامت معنوی وضعيتی است كه انسان به بالاترين سطح ممكن از كمال وجودی دست يافته باشد و به عبارتی، بينش، گرايش و كنش فردی و اجتماعی انسان در راستای قرب و رضای الهی (يعنی كمال برتر) قرار گرفته باشد. نتيجه ی اين كمال، علاوه بر سعادت اخروی، اميد، نشاط، آرامش و رضايت از زندگی است.
برگرفته از كتاب: به سوی آسمان (۱)، سلامت معنوی كودكان با نگرش اسلامی، كتاب جامع.
#تعریف_سلامت_معنوی
#سلامت_معنوی_با_نگرش_اسلامی
💢شاخص هاي سلامت معنوي :
۱- شاخص دروني
۲- شاخص بيروني
◀️ شاخص درونی :
🔹️در بعد شناختي-گرايشي، خداوند و معصومين (ع) براي فرد "اهم" (مهمترين) امور باشد، و لذا از جمله دعاهاي پيامبر اكرم ص اين بود كه اللهم ... لا تَجْعَلِ الدُّنْيَا أَكْبَرَ هَمِّنَا وَلاَ مَبْلَغَ عِلْمِنَا يعني "خدايا دنيا را براي ما مهمترين امر و بزرگترين همت و نهايت فهم و دانش ما قرار مده"
🔹️در بعد گرايشي، خداوند و معصومين (ع) براي فرد "احب" (محبوبترين) موجودات باشد، و لذا قرآن در سوره توبه آيه 24 مي فرمايد:
قُلْ إِنْ كانَ آباؤُكُمْ وَ أَبْناؤُكُمْ وَ إِخْوانُكُمْ وَ أَزْواجُكُمْ وَ عَشيرَتُكُمْ وَ أَمْوالٌ اقْتَرَفْتُمُوها وَ تِجارَةٌ تَخْشَوْنَ كَسادَها وَ مَساكِنُ تَرْضَوْنَها أَحَبَّ إِلَيْكُمْ مِنَ اللَّهِ وَ رَسُولِهِ وَ جِهادٍ في سَبيلِهِ فَتَرَبَّصُوا حَتَّى يَأْتِيَ اللَّهُ بِأَمْرِهِ وَ اللَّهُ لا يَهْدِي الْقَوْمَ الْفاسِقينَ. يعني "اگر والدين، فرزندان، برادران، همسر، خويشاوندان، اموالى كه اندوخته اید ، تجارتى كه از كساد آن بيم داريد و خانههایی كه بدان دلخوش هستيد براى شما از خدا و پيامبرش و جهاد در راه او دوست داشتنى تری است منتظر عواقب ناگوار آن باشيد، و خداوند فاسقين را هدايت نمي كند."
🔸️ادامه در پست بعدی...
◀ شاخص بیرونی :
در وضعيت سلامت معنوي، شرايط بينشي و گرايشي انسان بگونه اي است كه رفتار مورد رضاي خدا و معصوم (ع) از فرد صادر مي شود. چرا؟ زيرا رفتار انسان تابع وضعيت ذهني و رواني و اراده او است. بدين ترتيب مي توان گفت شاخص بيروني سلامت معنوي، تبعيت كامل از خداوند و معصومين (ع) در تمام رفتارهاي فردي و اجتماعي، و به عبارتي، داشتن زندگي توحيدي است.
💢 با توجه با شاخصهايي كه براي سلامت معنوي اسلامي بيان شد، اگر خدا و معصومين (ع) در بالاترين جايگاه در ذهن و دل انسان قرار بگيرند از جمله لوازم قلبي آن عبارت است از :
🔸️عبادات با حضور قلب
🔸️اوج احساس حضور خدا در خانه، محل كار، محل تفريح، در زمان غم و شادي، فقر و غني و به عبارتي سيطره روح معنوي در كل زندگي انسان
🔸️احساس فقر مطلق در برابر خداوند، عبوديت با افتخار و عزت، تواضع و فروتني حتي در اوج قدرت
🔸️توكل و رضا
🔸️كوچك شدن دنيا و مشكلات آن در مسير كمال
🔸️نشاط ، سعه صدر، آرامش و اطمينان
#شاخصهای_سلامت_معنوی
#سلامت_معنوی
💢 آثار تقویت ارزش های دینی در جامعه بر بعد اعتماد اجتماعی :
🔸️هرچه ارزشهای دینی در جامعهای تقویت شده باشند، رفتار افراد پیشبینی پذیرتر میشود؛ زیرا افراد در چارچوب قواعد خاصی رفتار میكنند و قابلیت اعتماد به افراد بیشتر و مناسبات اجتماعی روانتر و كم هزینهتر صورت میگیرد.
🔸️افرادی که نسبت به انجام دادن اعمال دینی خود مصمم ترند، از اعتماد بیشتری در روابط اجتماعی خود نسبت به سایر افراد برخوردارند. همچنین، افرادی که بیشتر پایبند به امور دینی باشند، خود را موظف می دانند که در فعالیتهای اجتماعی مشارکت فعال داشته باشند. زیرا از نگاه دینی، فرد در مقابل خدایش، خودش و جامعهاش موظف است.
📚 منبع
موسوی، سید نجم الدین؛ سپهوند، رضا؛ جعفری، سلیمان؛ 1397 ، بررسی نقش دینداری در اعتماد و مشارکت اجتماعی دانشجویان دانشگاه لرستان ، مجله مدیریت سرمایه اجتماعی ، دوره پنجم ، شماره4 ، زمستان ۹۷
#آثار_اجتماعی_سلامت_معنوی
#اعتماد_اجتماعی
راهكار رسيدن به سلامت معنوی:
استمرار در انجام نمازهای پنج گانه در اول وقت
قبلاً در بحث از شاخص های سلامت معنوی اسلامی بيان شد كه شاخص آن در بعد شناختی، اين است كه خداوند و معصومين (ع) برای فرد "اهم" (مهم ترين) امور باشد. با توجه به اين شاخص می توان گفت تقيد به نمازهای پنج گانه در اول وقت در تحقق اين شاخص تأثير بسزايی دارد؛ زيرا مقدم كردن نماز در اول وقت بر ساير امور، به معنای مهم تر شمردن خواست خدا بر ساير امور است. تكرار اين رفتار به تدريج جايگاه خدا در زندگی را بالا می برد و به اكبر شدن خدا در زندگی كمک می كند. بدين ترتيب می توان گفت پای بندی مستمر به نمازهای پنج گانه در اول وقت راهی نزديک برای نيل به سلامت معنوی و رسيدن به مقامات عاليه ی معنوی است. در نقطه ی مقابل نيز هرگاه در طول عمر خود، در ايامی خاص، از پای بندی به اين عمل فاصله گرفتيم به همين ميزان از سلامت معنوی دور شده ايم.
برگرفته از کتاب: به سوی آسمان (۱)، سلامت معنوی کودکان با نگرش اسلامی، کتاب جامع.
#راهکار_سلامت_معنوی
#نمازهای_پنجگانه