May 11
سیاستها و ملاحظات تحلیلی و عملیاتی
«فرصتها و چالشهای انقلاب اسلامی با رویکرد امیدآفرینی و تأکید بر راهکارهای عملیاتی»
شرایط پیشرو را اگر یکی از دشوارترین شرایط جمهوری اسلامی ایران تلقی کنیم، چندان بیراهه نگفتهایم. در حال حاضر ضمن اینکه تلاشهای سران نظام سلطه علیه جمهوری اسلامی ایران، در قالب سیاست فشار حداکثری با شکست مواجه شده است، اما ترفندهای دشمنان همچنان با شیوههای مختلف ادامه دارد و با کمال تأسف قوه مجریه که نیروی اصلی اجرایی کشور است نیز، آنگونه که شایسته است، تلاش لازم را برای حل مشکلات کشور انجام نمیدهد. با این همه مصالح کلان جمهوری اسلامی اقتضا نمیکند که با ادبیاتی تند علیه دولت موضعگیری شود و بهویژه شرایط برای در دستور کار قرار دادن استیضاح رئیس دولت در مجلس بههیچوجه مناسب نیست. در چنین شرایطی قوای قضائیه و مقننه، هر یک در چارچوب وظایف و اختیارات خود تلاش میکنند تا در حد توان دولت را جهت حل مشکلات واقعی کشور به فعالیت وا دارند، اما در هر حال دایره اختیارات این دو قوّه نیز اجازه اقدامات اجرایی را به آنها نمیدهد.
این شرایط حسّاس و دشوار اقتضا میکند که در تحلیل و تشریح فرصتها و چالشهای انقلاب اسلامی، آن هم با رویکردی امیدآفرین ملاحظات ذیل را مدّ نظر قرار داد:
1- تحلیلگران و هادیان سیاسی بیش از اینکه دغدغه مسائل اجرایی امروز کشور را داشته باشند، باید نگران گفتمان حاکم بر فضای سیاسی کشور باشند، چرا که آینده دولتها و مجالس را نوع گفتمانهایی که در فضای رسانهای- سیاسی شکل میگیرد و در جامعه منتشر میشود، تعیین میکند. در شرایط کنونی گفتمانی که راهحل مشکلات را در بیرون جستجو کرده و هضم در اقتصاد جهانی را تنها راه پیشروی کشور تعریف میکند، با ناکامیهایی که خروج آمریکا از برجام و بیتعهدی اروپائیان به این توافقنامه برای این گفتمان رقم زده است، توان دفاع از خود را ندارد، اما همچنان در صحنه سیاسی کشور وجود دارد و بهویژه نگاهش به پیروزی احتمالی «جو بایدن»دموکرات در انتخابات آمریکاست. اگر بایدن رئیس جمهور آمریکا شود، این گفتمان بار دیگر قوّت گرفته و میتواند افکار عمومی جامعه را با خود همراه سازد، بنابراین در مقابل این وضعیّت دغدغه اصلی، تلاش برای نهادینهسازی گفتمان نگاه به درون، حمایت از اقتصاد مقاومتی، تقویت ساخت درونی قدرت، دفاع از مؤلفههای قدرت جمهوری اسلامی(که از نگاه مقام معظم رهبری این مؤلفهها عبارتند از: توان موشکی، عمق راهبردی در کشورهای منطقه و توان علمی که نماد آن صنعت هستهای است) و در مجموع تأکید بر خودباوری و اعتماد به نفس ملی باید باشد.
2- موضوع دفاع از مؤلفههای قدرت بر مبنای دیدگاه مقام معظم رهبری، یک موضوع بسیار اساسی است و باید این بحث تا آنجا مورد تأکید و تشریح قرار گیرد که افکار عمومی جامعه دریابند که هر کس این مؤلفههای قدرت را زیر سؤال ببرد، به منافع ملی خیانت کرده است.
3- جهت تقویّت گفتمان نگاه به درون و اینکه با اتکاء به خویشتن و بهویژه مقابله با فساد میتوان مشکلات را حل کرد و نیازی به اصالت دادن به نگاه به بیرون نیست، تشریح اقدامات قوّه قضائیه، طی دوران ریاست حجتالاسلاموالمسلمینرئیسی، میتوان در اقناع افکار عمومی مؤثر باشد، بهویژه بر اقدامات رئیسی در زمینه حل موانع تولید و احیاء بخشهای تولید تأکید شود. این موضوع نقش مهمی در امیدآفرینی نیز دارد. برخی از این اقدامات در پرسمان شماره(1) تشریح شده است.
4- در همین زمینه، گزارش اقدامات مجلس نیز نقش بسیار مهمی در امیدآفرینی ایفا میکند. البته باید توجه داشت که برخی از طرحهای مجلس جای نقد دارد، اما رویکرد کلی مجلس که نگاه به مسائل و مشکلات واقعی کشور است و سعی دارد آنها را بهصورت دقیق احصاء کند و طرحهای عملیاتی را برای حل این مشکلات در دستور کار قرار دهد، مهم بوده و باید برجسته شود. برخی از این اقدامات در رصدنامه شماره 17، مردادماه 1399، گزارش شده است. ملاحظات تحلیلی لازم را نیز در این زمینه باید در نظر گرفت، از جمله اینکه: در تحلیل عملکرد اقتصادی مجلس در این مدت کوتاه باید به گونهای مسائل تشریح شود که از یک طرف انگیزه و امید ایجاد کند و از طرف دیگر تقاضای کاذب و غیر ممکن مطرح نشود. همچنین ایجاد انتظار برای استیضاح رئیس جمهور توسط مجلس و یا استیضاح گسترده وزرای دولت، امری مصلحتآمیز نیست؛ چرا که دولت فرصت محدودی دارد و بیرغبت نیست که کمکاریهای خود را با عَلَم کردن استیضاحهای احتمالی توجیه کرده و مظلومنمایی کند.
5- نگاه به درون نباید بهگونهای تشریح شود که گویا نیروهای انقلابی خواهان مسدود کردن روابط خارجی هستند. طبق بیانات مقام معظم رهبری، جمهوری اسلامی از رابطه با همه کشورهای دنیا (به جز رژیم صهیونیستی که اساسا آن را کشور نمیداند و آمریکا که خوی سلطهطلبی دارد) استقبال میکند
♦️ادامه در صفحه بعد...
@samenshahidansari