ازآنجاکه سادات از قرن پنجم تاکنون بهعنوان یکی از گروههای شاخص جمعیتی ساکن در سرزمین ایران به شمار آمده و در شئون مختلف اجتماعی تأثیرگذار بودهاند، از همین رو بررسی سیر مهاجرتها، شناسایی خاندانها، شخصیتهای برجسته و واکاوی جایگاه اجتماعی، نقش سیاسی، میزان تأثیرگذاری این جمعیت در رخدادهای سیاسی زمان حیات آنها و آگاهی از میزان فعالیتهای فرهنگی و نقش تمدنی سادات در گسترش علوم و معارف اسلامی در ایران، از ضرورتهای پژوهشی تاریخ ایران است، در همین راستا بهتازگی طرحی پژوهشی با عنوان «اطلس تاریخی سادات یزد» در گروه سادات و مفاخر اسلامی بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی اجراشده است؛به همین بهانه به سراغ دکتر سید حسن حسینی؛ پژوهشگر این گروه رفتیم و با او که دکترای تاریخ ایران دورۀ اسلامی دارد در خصوص ضرورت و اهداف این طرح گفتگو نشستیم که در ادامه میخوانیم.
جناب حسینی لطفاً در ابتدا بفرمائید طرح پژوهشی «اطلس تاریخی سادات یزد» با چه اهداف و روشی تدوینشده است؟
شناسایی خاندانها و شاخههای مختلف سادات مهاجر به منطقۀ یزد و بررسی نقش سیاسی، اجتماعی و فرهنگی آنها در تحولات این منطقه از ابتدای ورود تا پایان قرن نهم هجری از اهداف این طرح پژوهشی است؛ این اثر با استفاده از الگوی پژوهش تاریخی، با بهرهگیری از روش توصیفی – تحلیلی، با استفاده از منابع انساب و تاریخ تدوینشده است.
به منابعی که در تدوین این پژوهش استفادهشده نیز اشارهای میفرمایید؟
منابع متعددی از کتب تاریخی و انساب در تدوین این طرح مورداستفاده قرارگرفته است که میتوان به عناوین برخی از آنها همچون، «منتقلة الطالبیه»، «عمدة الطالب فی انساب آل ابیطالب»، «سادات نعمتاللهی یزد در عهد صفوی»، «مجلۀ فرهنگ ایرانزمین» (کتابچۀ موقوفات یزد)، «یادگارهای یزد» (معرفی ابنیۀ تاریخی و آثار باستانی)، «یزد نامه»، «سرالسلسلة العلویة»،«انساب خاندانهای نائین»، «لباب الانساب»، «تاریخ یزد»، «صحیفۀ جعفری» شرح احوال امامزاده ابوجعفر عریضی در یزد، «تحفة الازهار و زلال الانهار»، «بحرالانساب»، «کتیبههای اسلامی شهر یزد»، «تحفة الطالب فی انساب آل ابیطالب»، «المعقبون من آل ابیطالب»، «وقفنامۀ جامع الخیرات»، «جامع الانساب»، «تذکرۀ تحفۀ سامی»، «التذکرة فی الانساب المطهرة»، «المجدی فی انساب الطالبیین» و... اشاره کرد.
سادات یزد چه ویژگی داشتند؟
سادات عریضی یزد بزرگترین و مهمترین شاخۀ سادات یزد است. این خاندان از قرنهای پنجم و ششم هجری به بعد علاوه بر احراز مناصبی که به سادات اختصاص داشت، به برخی مشاغل حساس حکومتی چون ریاست شهر، وزارت، قضاوت، شحنگی، تحصیلداری و ... در یزد گمارده شدند و علاوه بر این، در برخی منازعات سیاسی، به سبب احترام و نفوذ تأثیرگذار بودند.مردم یزد علاوه بر احترامی که نسبت به سادات عریضی و سایر سادات داشتند، مقابر آنها را نیز محترم و مقدس میشمردند. مقابر برخی از آنها در یزد و اطراف آن از هنگام دفن ایشان تاکنون بهعنوان زیارتگاه موردتوجه عموم قرار داشته است. قدمت بنای برخی از این بقاع به قرنهای پنجم و ششم بازمیگردد. شاخه مهم دیگر سادات که از قرن نهم هجری به بعد در یزد و اطراف آن موردتوجه بود، خاندان سادات نعمتاللهی است. هرچند نعمتالله ولی مدتی در یزد و تفت سکونت اختیار کرد و برای دفن خود در تفت آرامگاهی ترتیب داد، ولی در آنجا مدفون نشد. بااینحال برخی از نوادگان وی که در یزد سکونت داشتند، جایگاه سیاسی، اجتماعی و معنوی ممتازی داشتند. آنها نزد حاکمان قراقویونلو و صفوی مورداحترام بودند و با آنها پیوند خانوادگی برقرار ساختند.
سادات موسوی ابرکوه در قرنهای ششم و هفتم هجری نقابت سادات را در این شهر بر عهده گرفتند. آنها افرادی متمکن بودند و از میان ایشان علما و شخصیتهای برجستهای ظهور کرد. نسل سادات موسوی ابرکویی در عصر صفوی نیز تداوم یافت. ایشان همواره در ابرکوه جزو کلانتران و پیشوایان به شمار میآمدند.
علاوه بر سه خاندانی که به آن اشاره شد آیا شاخههای دیگری از سادات در یزد سکونت داشتند؟
بله علاوه بر سه خاندان برجستهای که به آن اشاره شد، شاخههای دیگری از سادات، ازجمله طباطباییها، رضویها و مرعشیها از دوره صفوی به بعد وارد سرزمین یزد شدند و در این خطه منشأ خدمات فرهنگی و اجتماعی شدند. نسل آنها تا عصر حاضر در این شهر و اطراف آن تداومیافته است.
و اما جامعه هدف و مخاطبان این پژوهش چه کسانی هستند؟
پژوهشگران حوزههای تاریخ، علوم اجتماعی و مذهبی، سادات و عموم مردم از مخاطبان اصلی این پژوهش هستند.
حجت الاسلام والمسلمین دکتر علی خیاط، رییس دانشگاه علوم اسلامی رضوی در گفت و گو با روابط عمومی این نهاد علمی پیرامون جهاد تبیین بیان داشت: مطالبه جهاد تبیین را قبلا حضرت آقا به شکل دیگر داشتند اکنون به طور صریح بیان فرمودند اما از دوره طرح دستور آتش به اختیار، نسبت به فعالیت جهادی و خودجوش در تبیین ثمرات و برکات انقلاب در مقابل هجمه رسانه ای دشمن، این راهنمایی ها را داشتند.
حجت الاسلام دکتر خیاط بیان داشت: دانشگاه رضوی قبل از طرح جهاد تبیین به این شکل، رسالت خودش می دانست که موفقیت های انقلاب اسلامی را در قالب برنامه های مختلف تبیین کند.
وی افزود: اکنون که یک هجوم همه جانبه ای به دستاوردهای انقلاب صورت گرفته و می خواهند این فرصتی که ازگرفتاری و مشکلات اقتصادی مردم پیش آمده را مغتنم شمرده و تا می توانن عقده گشایی کنند، دانشگاه به طور جدی تر به انجام وظیفه خود در تولید محتوای مبیین و روشنگرانه و اجرای برنامه خواهد پرداخت.
رییس دانشگاه رضوی بیان داشت: دشمنان به صورت غیر منصفانه ای همه دستاوردها و موفقیت های انقلاب را زیر سوال می برند آن هم به خاطر وجود برخی مشکلاتی که قابل حل و باید برای برطرف شدن آن مسولان تلاش کنند، به نظام و انقلاب در شبکه ها و رسانه های فراوان خود می پردازند و با ایجاد شبه، این حواشی را حاصل ناکارآمدی نظام و اسلام معرفی می کنند در حالی که در همه زمینه ها ایران به نسبت حکومت پهلوی رشد و ترقی و موفقیت بسیار داشته است.
وی افزود: طبق فرمان رهبر معظم انقلاب باید همه کسانی که می توانند به تبیین واقعیت ها و دست آوردها و نیز تقابل با هجمه رسانه ای دشمن بپردازند به وظیفه خویش عمل کنند بنابراین دانشگاه رضوی در راستای رسالتش از مدت ها قبل اقدام کرده و در وبینارهای مختلف در طول چند ماه گذشته به فعالیت تبیینی پرداخته است.
وی ادامه داد: همه فعالیت ها در چند ماه گذشته در همین راستا بود و به ویژه در دهه فجر انقلاب اسلامی برنامه روزانه بر اساس نام روزهایی که تعیین شده به تناسب آن هر یک از اعضای محترم هیئت علمی دانشگاه یک بحث تبیینی رابه عهده گرفته و ارائه دادند.
حجت الاسلام دکتر خیاط بیان داشت: فرمایشات حضرت آقا و تاکید تولیت محترم آستان قدس رضوی بر انگیزه برگزاری اینگونه جلسات افزوده و اعضای هیئت علمی تلاش کردند در این مقطع به وظیفه خود به خوبی عمل کنند.
وی افزود: این فعالیت ها ادامه خواهد داشت و زحماتی که در جمهوری اسلامی صورت گرفته و خدمات ارزشمندی که عرضه شده در هر فرصتی تبیین خواهد شد.
رییس دانشگاه رضوی در پایان بیان داشت: ما وظیفه ارائه مباحث و تولید محتوای تبیینی را داریم از بخش رسانه در آستان قدس رضوی یعنی مرکز ارتباطات و رسانه و دیگر رسانه های کشور در عرصه مکتوب و غیره به خصوص در فضای مجازی انتظار داریم تا می توانند این محتوای تولید شده را تبدیل به محتوای قابل ارائه به سطح کشور و شبکه های اجتماعی کرده و در کانال ها وگروه های مختلف اعم از همسو و غیره به بهترین شکل ارائه کنند.
وی افزود: ما آمادگی محتوا و همکاری در این زمینه را داریم و در بخش های مختلف می توانیم تولید محتوای متقن و با کیفیت داشته باشیم.
🔶 کانالاطلاع رسانی اخبار و برنامه های سازمان علمی وفرهنگی آستان قدس رضوی- نمایندگی قم👇
🆔@scorazavi
به گزارش خبرنگار علم و فرهنگ آستان قدس رضوی، کتابهای«جشن خرگوشها»، «ملکه موشها» و «بازی بازها» از عنوانهای این مجموعه هستند که به قلم محمد میرکیانی نویسنده پرکار و شناخته شده حوزه ادبیات کودک و نوجوان نگارش شده است. این مجموعه شامل رمانهایی فانتزی است که در فضای داستانهای حیوانات یا فابل با ساختاری طنز، فانتزی و مفرح برای مخاطبان نوجوان به رشته تحریر درآمده است. این اثر با موضوع استکبار ستیزی، داستانی خیالی درباره حیوانات است که برای ایستادگی در برابر حیوانات قدرتمند جنگل از ترسشان عبور میکنند و ماجراهای جالبی را رقم میزنند. به تصویر کشیدن حیوانات یک جنگل و شکلگیری روابط و ماجراهای آنها ساختار اصلی این رمان را تشکیل میدهند.
در این مجموعه شخصیتها و ماجرا ها در هرجلد فضا و پیام خودشان را داشته و بهشکل مستقل، کشش داستانی دارند. تعامل حیوانات با هم استعاره از دنیای ما، جهان سیاست و تقابل کشورها است که در قالب داستانهای خواندنی و شیرین برای نوجوانان روایت میشود.
برای بسیاری از نوجوانان امروزی که زندگی خود را در شهرهای سپری میکنند و اوقات فراغت خود را با لوازم و فناوریهای الکترونیکی به هدر میدهند مفهوم طبیعت و زندگی در کنار دیگر جانداران شاید روشن نباشد که محمد میرکیانی در این کتاب ما را به دنیای حیوانات میبرد و ماجراهای خواندنی را از اتفاقاتی که در یک جنگل رخ میدهد را برای نوجوانان روایت میکند.
نویسنده در این اثر کوشیده با بهرهگیری از ادبیات کهن از جمله کتابهای کلیله و دمنه، خمسه نظامی، مثنوی معنوی، کلیات شیخ بهایی و ... به نیاز نوجوانان پاسخ دهد و آنها را با ناگفتههایی از فضای عمومی جامعه و جهان امروز آشنا کند و با آگاهی بخشی، درک آنها را در زمینه پیچیدگیهای زندگی در جهان امروز گسترش دهد.
این مجموعه قبل از انتشار به صورت نسخه کاغذی با همکاری «ایران صدا» رسانه نوین رادیو به گویندگی داوود نماینده، راویان گلچهره زند، نگین خواجه نصیر و مهبد قناعت پیشه صوتی و همزمان با روز بصیرت با حضور اهالی فرهنگ و هنر رونمایی شد.
هر کدام از این جلدها در قطع رقعی، شمارگان دو هزار نسخه، با تصویرگری سعید رزاقی برای گروه سنی«ج» در 144 صفحه مصور رنگی در قالب کتابهای پروانه ویژه نوجوانان منتشر شده است و با قیمت 50 هزار تومان در فروشگاههای کتاب و محصولات فرهنگی بهنشر در مشهد و سراسر کشور در دسترس علاقهمندان قرار دارد.
محمد میرکیانی نویسنده اینکتاب متولد ۱۳۳۷ در تهران است و کتابهای شناختهشده زیادی از جمله «قصه ما مثل شد» برای بچهها نوشته است. «همیشه قصهای هست»، «قصه ما مثل شد»، «حکایتهای کمال» و «داستانهای بیدانه» کتابهایی از ایننویسنده هستند که پیشتر توسط بهنشر چاپ شدهاند.
در بخشی از کتاب «جشن خرگوشها» میخوانیم: «جشن خرگوشها، جشنی در دنیای افسانهساز خرگوشها و دوستانشان است. در بخشی از قصه مشخص میشود یکی از خرگوشها که بارباری نام دارد، دو بچهخرگوش را به طرف سرزمین روباهها راهنمایی کرده تا طعمه آنها شوند. در ادامه خرگوشها با کمک خرگوش دانا و کلاغ خاکستری متوجه میشوند که باید برای نجات بچههایشان، شیشه عمر دیو جنگل را بشکنند تا روباهها فرار کنند...».
به گزارش خبرنگار علم و فرهنگ آستان قدس رضوی، کتاب «بازیگر پنجم» از مجموعه 14 جلدی رمان در مورد زندگی ائمه معصومین(ع) در بهنشر (انتشارات آستان قدس رضوی ) به دبیری مصطفی خرامان تولید شده است.
این کتاب بهنویسندگی محسن هجری یک اثر داستانی بلند برگرفته از خط مشی امام حسن(ع) است که در آن شرایط امروز با حوادث تاریخی گره خورده و مخاطب با پیچیدگیهای زندگی امروز درگیر میشود.
کتاب «بازیگر پنجم» درباره گروهی از دانشآموزان پسر است که کار نمایش تئاتر انجام میدهند و در ارتباطاتشان دچار مشکل میشوند. این مشکلات بر کار مشترک و زندگی شخصیشان هم اثر میگذارد. فضای داستان امروزی بوده و درباره بچههایی است که در شرایط فعلی زندگی میکنند و به فراخور زندگی خود و فضای آموزشی که در آن حضور دارند، با پرسشهایی درگیر هستند.
این اثر در قالب 20 پرده با عنوانهای معرفی سر صحنه، هوای غبارآلود، بادامهای تلخ، بالای دار، ظاهر و باطن، از زهر کشندهتر، فیل در تاریکی و... ضمن روایت یک از سری گفتوگوها و روابط اجتماعی در یک فضای صمیمی، اشاره مستقیم به شرایط امروز جامعه دارد و اینکه به چه صورت بعضی از پدیدههای تاریخی تکرار میشود. کتاب «بازیگر پنجم» با تصویرسازی جلد طوی علینژاد، طراحی جلد و صفحهآرایی سعید دینپناه در قطع رقعی و شمارگان 2 هزار نسخه منتشر شده و با قیمت 270 هزار ریال در فروشگاههای کتاب بهنشر در مشهد و سراسر کشور به نوجوانان عرضه میشود.
در بخشی از کتاب میخوانیم: «ما در نمایش خود باید یکی از پیچیدهترین اتفاقهای تاریخی را برای تماشاچیان بازی میکردیم. اما تا قبل از آن باید برای فهمیدن ماجرا تلاش میکردیم و این برای خیلی از ماها که مطالعه کتاب را فقط در خواندن کتابهای درسی خلاصه میکردیم، کار سختی بود. شاید اگر در حال و هوای دیگری بودم به آقای ستاری پیشنهاد میدادم که موضوع دیگری را برای گروه نمایش در نظر بگیرد؛ اما ماجراهایی که در این مدت برای خود من و بچههای گروه نمایش پیش آمده بود اجازه نمیداد از این پیشنهاد به راحتی بگذریم و برای ما چهار نفر حالا روبهرو شدن با کسانی که مثل معاویه و عمروعاص عمل میکردند، یک مسئله جدی شده بود. حرفهایی که بین ما رد و بدل میشد، نشان میداد که پیشنهاد آقای ستاری فقط یک موضوع جالب نمایشی نیست؛ بلکه واقعیتی را به ما نشان میداد که در زندگی خود با آن دست و پنجه نرم میکردیم. کجا باید ایستاد؟ کجا باید عبور کرد ؟ کجا باید سکوت کرد ؟ کجا باید بخشید؟.»
به گزارش خبرنگار علم و فرهنگ آستان قدس رضوی، کتاب «آن» برداشتی از تعلیمات عارف واصل آیتالله محمد تقی بهجت فومنی(ره) درباره نماز از سوی انتشارات آستان قدس رضوی منتشر شد.
این اثر یک کتاب کوتاه و داستان واره است که توسط یکی از شاگردان آیت الله بهجت که چندین سال به صورت متمادی پشت سر ایشان نماز صبح را اقامه کرده و متاثر از نحوه عبادت، کیفیت و کمیت عبادت آیت الله بهجت قرارگرفته نوشته شده است.
حامد حجتی، نویسنده، شاعر و پژوهشگر در این اثر کوشیده با استفاده از معارف بیان شده از آیتالله بهجت درباره نماز، این عبادت را با عبارتهایی استعاری و تشبیهی به جنت و باغهای بهشتی تشبیه کند و از لذت نمازهایی که هر روز صبح با سفر از تهران به قم به آیتالله بهجت اقتدا کرده، سخن بگوید.
در واقع کتاب «آن» یک گردش ادبی در باغ نماز است که از زاویه دید بسیار متفاوت مخاطبان را به خواندن نماز ترغیب میکند.
مولف این اثر در قالب مطالبی از جمله سرآغاز، عطر خوش اذان، اقامه باران، تو..سکوت... وضو، هم جواری با سروها، صف باران، پردهها دائم در نمازند، رکوع آبشار، شکستن شیرین، کنار این همه خودم، بهترین آن، عطر گل محمدی و عطر تن فرشتهها سعی کرده سبک و سلوک زندگی معنوی آیت الله بهجت و هر یک از ارکان نماز را با نگاهی تازه و کمتر گفته شده در باغ نماز بیان کند و حالات عاشقانه آدمی با معبودش را در هنگام نماز به زیبایی وصف کند. این اثر به افرادی که دغدغه و نگرانی در مورد سستی و کوتاهی در امر نماز دارند، پیشنهاد میشود.
کتاب «آن» در شمارگان هزار نسخه، قطع رقعی در 84 صفحه منتشر شده و با قیمت 18 هزار تومان در فروشگاههای کتاب و محصولات فرهنگی بهنشر در مشهد و سراسر کشور به علاقهمندان عرضه میشود.
در بخشی از کتاب میخوانیم: «مسیر سلوکی آیت الله بهجت (ره) از نماز شروع و به نماز ختم میشود. نماز سرخوشانهترین لحظه زندگی انسان است. لحظه کوتاه نماز در روزانه ما یک «آن» است که اگر به خنکای آن دست یابیم، سرمست میشویم. آیتالله بهجت(ره) در جایی گفتهاند از حدیث «تنغمو بعبادتی فی الدنیا فانکم تتنعمون بها فیالاخره: در دنیا با عبادت من بهرهمند شوید, زیرا در آخرت با همان عبادت منتعم خواهید بود»، بر میآید که عبادت قابلیت تنعم و بهرهمندی راحتی در آخرت هم دارد .یعنی این «آن» عبادت است که میتواند با ما تا آن دنیا سفر کند. یادمان باشد که ما با خود هیچ چیزی را نمیتوانیم به آن دنیا ببریم.»
به گزارش گنجینه رضوی، مهدی کریمی رئیس بخش سازماندهی و توسعه منابع دیجیتال، دسترسی به منابع اطلاعاتی موجود در این پایگاه تخصصی که با در نظر گرفتن قوانین ملی و بینالمللی از طریق فضای مجازی در سراسر جهان فراهم شده است را با بالغ بر 3 هزار عنوان برشمرد.
کریمی، نسخههای کتاب شریف نهجالبلاغه، نسخ خطی، چاپ سنگی، کتابهای چاپی و انواع مقاله با محوریت این موضوع را از جمله منابع وارد شده در این پایگاه عنوان کرد و افزود: برای تسهیل دسترسی پژوهشگران به منابع اطلاعاتی، این پایگاه به صورت روزانه به روزرسانی میشود.
وی تصریح کرد: پژوهشگران میتوانند با مراجعه به کتابخانه دیجیتال آستان قدس رضوی به نشانی digital.aqr.ir و بهرهمندی از سامانههای موجود در آن مانند مطالعه آنلاین، خدمات تحویل مدرک و امانت دیجیتال، منابع موجود در پایگاه را مورد استفاده قرار دهند.
لازم به ذکر است؛ دسترسی پژوهشگران به منابع موجود در ایستگاههای مطالعه و پایگاههای کتابخانه دیجیتال آستان قدس رضوی در سراسر کشور به صورت آزاد فراهم است.
به گزارش گنجینه رضوی، منوچهر آرسته؛ مسئول امور کتب خطی و چاپی سنگی کتابخانه وزیری یزد از «صحيفه الرضا(ع)» بهعنوان قديميترين نسخۀ خطي با موضوع رضوی یاد کرد و گفت: این نسخه خطی که در سال 966 هجری قمری توسط عبداللهبن عبدالكريم کتابت شده مجموعه رواياتي است که امام رضا(ع) و اجداد پاکشان از حضرت رسول خدا(ص) روايت كردهاند.
«رسالۀ ذهبيه» منسوب به امام رضا(ع) و ترجمه آن که جز مواریث اسلامی در زمینه دانش پزشکی است و نسخۀ ممتازي از «فوائدالرضويه» اهدایی حجتالاسلام سيد عليمحمد وزيري به کتابخانه از ديگر آثار ارزشمند خطي این كتابخانه است که آرسته به آن اشاره کرد.
از ديگر كتبخطي ارزشمند موجود با موضوع امام رضا(ع) ميتوان به «عيون اخبارالرضا(ع)» اشاره كرد که از معتبرترين منابع روايي شيعه است و نسخههای نفیسی از آن در کتابخانه نگهداری میشود.
آرسته، از میان مهمترين آثار چاپ سنگي با محوریت امام رضا(ع) در این کتابخانه به کتاب «تحفة الرضويه» اثر «نوروز عليبن محمدباقر بسطامي» اشاره کرد كه در سال 1288 هجری قمری در تهران در چاپخانۀ آقا ميرزا علياكبر به خط نسخ چاپ شده است.
وی «كاشف النقاب في تفسير عيون الرضا(ع)»، «فقه الرضا(ع)» منسوب به عليبن موسي الرضا(ع)، «فردوس التواريخ»، جلد دوازدهم «بحارالانوار» از محمد باقربن محمدتقي مجلسي و کتاب «احتجاج»، را از جمله آثار چاپ سنگی موجود در کتابخانۀ وزیری یزد برشمرد.
وجود بیش از 150 جلد قرآن نفیس خطی
وی به وجود 153 جلد قرآن خطی در کتابخانه وزیری یزد اشاره کرد و قدیمیترین آن را قرآنی کتابت شده توسط جلال جعفری دانست که در سال 712 هجری قمری توسط یک فرد یهودی خریداری شده و در زمان خروج از کشور به همت مرحوم وزیری و توسط یکی از تجار یزدی خریداری و به کتابخانه اهدا شد.
«رساله قشیریه یزد» قدیمیترین نسخه تاریخ دار
آرسته از «رساله قشیریه یزد» که در سال 544 هجری قمری کتابت شده، بهعنوان قدیمیترین نسخة تاریخ دار کتابخانه وزیری یزد یاد کرد و افزود: طومار قرآن کریم به خط بسیار ریز (ظاهرا غبار) با خوشنویسی اسماعیل بن علی نقی موسوی یزدی (تحریر 1199)، صفحاتی از خطوط علمای بزرگ، تعدادی منشور، فرمان پادشاهان، اسناد و قبالههای دولتی، نکاحنامهها، نقوش قدیمی، مرقّعات استادان خط از دیگر نفایس این مجموعه است.
آرسته تصریح کرد: بخش اعظمی از کتابهای خطی و چاپ سنگی کتابخانه توسط واقفانی چون آیتالله بروجردی، آیتالله سید شهابالدین مرعشی نجفی، آیتالله سید محمدعلی علاقبند، آیتالله محمود فرساد، شیخ مصطفی علمیه، شیخ محمدجواد علمیه، شیخ احمد شریعت عقدایی، به کتابخانه وقف و اهدا شده است.
گفتنی است کتابخانه وزیری یزد در سال ۱۳۳۴ در مجاورت مسجد جامع کبیر یزد با یکهزار و 600 جلد کتاب خطی و چاپی راهاندازی و با افزایش این آثار، در سال ۱۳۴۴ ساختمانی با زیربنای ۶۰۰ متر مربع احداث و کتابخانه به آنجا منتقل شد.
بعد از پیروزی انقلاب اسلامی، کتابخانه وزیری یزد توسعه چشمگیری یافت و در مرداد 1388 فضای آن به بیش از ده برابر افزایش پیداکرد و به 6 هزار و سیصد متر مربع رسید.
در این مجموعه فرهنگی وابسته به سازمان کتابخانه ها، موزه ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی 5 هزار و 473 نسخه کتاب خطی و 6 هزار و 200 نسخه کتاب چاپ سنگی با موضوعات مختلف فقه، کلام، ادبیات، تاریخ، جغرافیا، پزشکی، صرف، نحو، اخلاق، عرفان، ریاضیات، حدیث، تفسیر، اصول، نجوم و غیره نگهداری می شود.
همچنین وجود بیش از 80 هزار سند تاریخی ارزشمند، 258 هزار نسخه کتاب چاپی و بیش از ۶ هزار نسخه نشریات ادواری از دوره قاجار تاکنون ، این مجموعه را به محیطی ارزشمند برای مطالعات و تحقیقات پژوهشگران مبدل کرده است.
محفل شاعرانه «زیارت سرخ» در جوار حرم مطهر رضوی برگزار شد
به کوشش موسسه آفرینشهای هنری آستان قدس رضوی شب شعر زیارت سرخ ویژه شهدای رمضان با حضور شاعرانی از کشور افغانستان، خانواده شهدای رمضان حرم مطهر رضوی و مدیر کل بنیاد شهید استان در جوار حرم مطهر رضوی برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی موسسه آفرینشهای هنری آستان قدس رضوی شب گذشته سیزده شاعر از دو کشور دوست و همسایه ایران و افغانستان در سالن نمایشگاه و همایشهای آستان قدس رضوی گرد هم آمدند تا در حضور خانواده شهیدان حججالاسلام اصلانی و دارایی و دوستداران فرهنگ ایثار و شهادت اشعار خود را در تکریم مقام شهید بهویژه این دو شهید والا ارائه کرده و فضایی معنوی بیافرینند.
در این شب شعر سید رضا یعقوبی آل، سید حسن مبارز، سید روح الله موید، سید فضل الله قدسی، غلامرضا غلام پور، علی مقدم، امیر فرخنده، سید حکیم بینش، رضا رحیمی عنبران، سید ابوالفضل مبارز، سید حسین سیدی، سید ابوطالب مظفری و علیرضا قزوه اشعاری حماسی و وحدت آفرین را به پیشگاه حضرت رضا علیه السلام و شهدای مظلوم حرم مطهر تقدیم کردند.
در پایان این مراسم با حضور چهره های برجسته استانی و ملی شعر از خانواده شهیدان حججالاسلام اصلانی و دارایی که در سومین روز از ماه مبارک رمضان امسال، از سوی فردی تکفیری در صحن پیامبر اعظم، مورد حمله قرار گرفته و به شهادت رسیدند تقدیر شد.
امضا تفاهم نامه همکاری با دانشگاه هنر تهران
تفاهم نامه همکاری موسسه آفرینشهای هنری آستان قدس رضوی و دانشگاه هنر تهران امضا شد .
به گزارش روابط عمومی موسسه آفرینشهای هنری آستان قدس رضوی نشست امضای تفاهم نامه موسسه آفرینشهای هنری آستان قدس رضوی با دانشگاه هنر تهران در راستای همكاري پژوهشی و آموزشی دورههای تحصيلات تكميلی و انجام طرحهای پژوهشی مشترک با موضوعات مورد توافق روز سه شنبه 24 اسفند ماه در محل موسسه برگزار شد.
دراین نشست که باحضور دکتر رنجبران معاونت پژوهش و فناوری دانشگاه هنر و امیر مهدی حکیمی مدیرعامل موسسه آفرینشهای هنری آستان قدس رضوی و معاونین هر دو سازمان برگزار شد در رابطه با تشکیل کارگروه مشترک برای پیگیری موارد مورد توافق و همچنین گسترش فعالیتهای علمی، پژوهشی مشترک تبادل نظر شد.
این تفاهم نامه با هدف زمینه سازی و ساماندهی آثار پژوهشی در زمینه هنر و ادبیات رضوی ، توانمند سازی دانشجویان رشته هنر در زمینه حوزه های معرفی و معنایی فرهنگ رضوی ، ارتقا آموزش های تخصصی هنر دینی و رضوی و تنظیم سند هنر بین دانشگاه هنر و موسسه آفرینشهای هنری آستان قدس رضوی به منظور اینجاد بستر همکاری های مداوم و برنامه ریزی شده به مدت سه سال منعقد شد .
"کریمآباد"؛ محصولی جدید از مؤسسه آفرینشهای هنری آستان قدس
همزمان با شب میلاد امام حسن مجتبی(ع)، نماهنگ «کریمآباد» از آثار تولیدی مشترک سازمان سینمایی سوره حوزه هنری و مؤسسه آفرینشهای هنری آستان قدس رضوی برای نخستین بار از شبکه سه سیما پخش شد.
به گزارش روابط عمومی موسسه آفرینشهای هنری آستان قدس رضوی ، این اثر به مناسبت پانزدهم ماه مبارک رمضان؛ سالروز ولادت کریم اهل بیت امام حسن مجتبی(ع) با محوریت سیره عملی این اختر تابناک آسمان امامت و ولایت در نقطه صفر مرزی و در میان عشایر کشور با نقشآفرینی سجاد دیرمینا و الهام طهموری تصویربرداری شده است. کریمآباد، روایتی متفاوت از خدمت یک زوج جوان به کودکان عشایر را به نمایش میگذارد.
نماهنگ کریمآباد به کارگردانی محمدصادق رمضانی مقدم و تهیهکنندگی مجتبی احسانی و هاشم مسعودی در مدت حدود 8 دقیقه تولید شده است. حسین مؤدب، محسن جهانی، سعید آتانی و مسعود سخاوتدوست نیز به ترتیب سرودن شعر، نویسندگی اثر، خوانندگی شعر آن و آهنگسازی نماهنگ را برعهده داشتند.
مؤسسه آفرینشهای هنری آستان قدس رضوی به مناسبتهای مختلف ملی و مذهبی، آثار متنوعی از جمله سرود و نماهنگ تولید میکند که این آثار از صدا و سیما و همچنین شبکههای مجازی پخش میشود.
🕋 فزت و رب الکعبه 🕋
🏴السلام علیک یا اباالحسن یا امیرالمومنین علی بن ابی طالب علیه السلام🏴
⚫ اللّٰهُمَّ صَلِّ عَلَىٰ أَمِيرِالْمُؤْمِنِينَ عَلِيِّ بْنِ أَبِي طالِبٍ أَخِي نَبِيِّكَ و َوَلِيِّهِ وَ صَفِيِّهِ وَ وَزِيرِهِ وَ مُسْتَوْدَعِ عِلْمِهِ، وَ مَوْضِعِ سِرِّهِ، و َبابِ حِكْمَتِهِ، وَ النَّاطِقِ بِحُجَّتِهِ، و الدَّاعِي إِلَىٰ شَرِيعَتِهِ، وَ خَلِيفَتِهِ فِي أُمَّتِهِ، وَ مُفَرِّجِ الْكَُرَْبِ عَنْ وَجْهِهِ، قاصِمِ الْكَفَرَةِ، وَ مُرْغِمِ الْفَجَرَةِ، الَّذِي جَعَلْتَهُ مِنْ نَبِيِّكَ بِمَنْزِلَةِ هَارُونَ مِنْ مُوسَىٰ.
🏴ایام سوگواری و شهادت مولی الموحدین امیرالمومنین حضرت علی علیه السلام بر همه شیعیان و محبان آنحضرت تسلیت باد.🏴
🔶 اطلاع رسانی اخبار و برنامه های سازمان علمی وفرهنگی آستان قدس رضوی- نمایندگی قم👇
🆔 @qomislamic
اهدای 73 هزار نسخه نشریه در سال 1400 به مرکز مطبوعات سازمان کتابخانههای آستان قدس
با اهدا بیش از 73 هزار نسخه نشریه به مرکز اسناد و مطبوعات سازمان کتابخانهها، موزهها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی طی سال 1400، تعداد نسخههای مطبوعات چاپی و دیجیتالی این مجموعه به بیش از 2 میلیون 300 هزار نسخه رسید.
🔴 لینک متن کامل خبر👇👇
https://sco.razavi.ir/fa/319618/%D8%A7%D9%87%D8%AF%D8%A7%DB%8C-73-%D9%87%D8%B2%D8%A7%D8%B1-%D9%86%D8%B3%D8%AE%D9%87-%D9%86%D8%B4%D8%B1%DB%8C%D9%87-%D8%AF%D8%B1-%D8%B3%D8%A7%D9%84-1400-%D8%A8%D9%87-%D9%85%D8%B1%DA%A9%D8%B2-%D9%85%D8%B7%D8%A8%D9%88%D8%B9%D8%A7%D8%AA-%D8%B3%D8%A7%D8%B2%D9%85%D8%A7%D9%86-%DA%A9%D8%AA%D8%A7%D8%A8%D8%AE%D8%A7%D9%86%D9%87%E2%80%8C%D9%87%D8%A7%DB%8C-%D8%A2%D8%B3%D8%AA%D8%A7%D9%86-%D9%82%D8%AF%D8%B3
🔶 اطلاع رسانی اخبار و برنامه های سازمان علمی وفرهنگی آستان قدس رضوی- نمایندگی قم👇
🆔 @qomislamic
بزرگترین و تخصصیترین موزه قرآن جهان در حرم مطهر رضوی + فیلم
موزه قرآن و نفایس حرم مطهر حضرت رضا(ع)، بزرگترین و تخصصیترین موزه قرآن جهان است که آثار نفیس بسیاری در آن نگهداری میشود.
🔴 لینک متن کامل خبر👇👇
https://sco.razavi.ir/fa/319549/%D8%A8%D8%B2%D8%B1%DA%AF%E2%80%8C%D8%AA%D8%B1%DB%8C%D9%86-%D9%88-%D8%AA%D8%AE%D8%B5%D8%B5%DB%8C%E2%80%8C%D8%AA%D8%B1%DB%8C%D9%86-%D9%85%D9%88%D8%B2%D9%87-%D9%82%D8%B1%D8%A2%D9%86-%D8%AC%D9%87%D8%A7%D9%86-%D8%AF%D8%B1-%D8%AD%D8%B1%D9%85-%D9%85%D8%B7%D9%87%D8%B1-%D8%B1%D8%B6%D9%88%DB%8C-%D9%81%DB%8C%D9%84%D9%85
🔶 اطلاع رسانی اخبار و برنامه های سازمان علمی وفرهنگی آستان قدس رضوی- نمایندگی قم👇
🆔 @qomislamic
برای احیاء تراث شیعه موجود در مرکز نسخ خطی آماده همکاری با پژوهشگران هستیم
رئیس سازمان کتابخانهها، موزهها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی، با اشاره به احیاء تراث شیعه به عنوان یکی از دغدغههای این سازمان، برای هرگونه همکاری با پژوهشگران و محققان در این راستا اعلام آمادگی کرد. حجتالاسلام والمسلمین سیدجلال حسینی در گفتگو با خبرنگار شبکه پرس تی وی و هیسپان تی وی، مجموعه گردآمده در مرکز نسخ خطی کتابخانه مرکزی آستان قدس رضوی را گنجینهای کم نظیر در دنیای اسلام برشمرد که لازمه احیاء آن تعامل محققان با این مرکز است.
وی، با تاکید بر صیانت از میراث معنوی شیعه در کنار احیای آن، کتابخانه آستان قدس رضوی را امنترین مکان برای حفظ این تراث عنوان کرد و گذر از حوادث روزگار و حفظ نسخههای ارزشمند با بیش از هزار سال قدمت و وجود بیش از 400 سال تشکیلات دیوانی در سبقه هزار ساله عمر این کتابخانه را شاهدی بر این مدعا دانست.
حجت الاسلام حسینی همچنین به توسعه منابع این کتابخانه در طی قرنها با وقف آن از سوی دوستداران خاندان اهل بیت(ع) اشاره کرد و این امر را حاکی از ارادت واقفان به ساحت مقدس رضوی و ثبت نام خود در میان واقفان به این بارگاه با اهداء نسخههای خطی دانست.
وی از مقام معظم رهبری(مدظله العالی) به عنوان بزرگترین واقف نسخ خطی یاد کرد که تاکنون بیش از 14 هزار جلد نسخه خطی را به کتابخانه آستان قدس رضوی اهدا کردهاند.
به گزارش خبرنگار علم و فرهنگ آستان قدس رضوی، آيين اختتاميه كنگره بين المللي «اقتصاد، اشتغال و توليد در قرآن و عترت (عليهم السلام)» با قرائت پيام مرجع عالي قدر جهان اسلام، آيت الله جوادي آملي در مشهد برگزار مي شود.
دكتر مرتضي رجوعي؛ رئيس دانشگاه بين المللي امام رضا(ع) با بيان اين خبر گفت: آيين اختتاميه كنگره بين المللي «اقتصاد، اشتغال و توليد در قرآن و عترت (ع)» با قرائت پيام مرجع عالي قدر جهان اسلام؛ آيت الله عبدالله جوادي آملي توسط نماينده اين مرجع عظام و حضور ميهمانان برجسته ملي و بين المللي برگزار مي شود.
وي 14 و 15 ارديبهشت ماه سال جاري را زمان برگزاري آيين اختتاميه كنگره بين المللي «اقتصاد، اشتغال و توليد در قرآن و عترت (ع)» در مشهد ذكر كرد و افزود: تقدير از برترين هاي علمي، رونمايي از آثار توليد شده كنگره بين المللي «اقتصاد، اشتغال و توليد در قرآن و عترت (ع)» و پوستر كنگره بين المللي سال ۱۴۰۱با موضوع «تمدن دانش بنيان مبتني بر تعاليم قرآن و اهل بيت عليهم السلام» از ديگر بخش هاي آيين اختتاميه اين كنفرانس بين المللي است.
به گفته اين مقام مسئول، دانشگاه بين المللي امام رضا (ع) مطابق با رسالت ها و رويكردهاي علمي خود مبتني بر اولويت ترويج و تبيين معارف الهي و تعاليم ناب عالم آل محمد(ص) و تأكيدات مقام معظم رهبري در حكم ابلاغي نسبت به ضرورت ترويج بديع علوم و معارف اهل بيت عصمت و طهارت (ع) در فضاي ملي و بين المللي و نيز در مسير نقش آفريني بيش از پيش مجموعه هاي علمي در حل عالمانه مسائل اصلي جامعه اقدام به طراحي اقدام بلندمدت و راهبردي«دبيرخانه بين المللي امام رضا (ع) و علوم روز» است