*روزنامه شرق*
سه شنبه 12 اسفند 1399 ص7
*سبب شناسی توسعه نیافتگیِ ایران*
فریدون مجلسی
*سبب شناسی توسعه نیافتگی ایران* در واقع *عنوان کتابی است* تازه، *نوشته مهندس احمد آل یاسین* که آن را بسیار جالب یافتم.
برای ارزشیابی چنین کتابی باید نخست نویسنده را شناخت و اعتبار سخنش را دریافت.
مهندس *احمد آل یاسین* ، از فارغالتحصیلان قدیمی دانشکده فنی دانشگاه تهران است، در زمانی که هنوز آن دانشکده رقیب و همتای دیگری در کشور نداشت. شمار فارغالتحصیلان اندک بود و برنامههای عمرانی و رفع نیازهای سختافزاری کشوری عقبمانده و فقیر و آسیب دیده از حوادث قرون و اعصار بسیار. تبلیغات دلگرمکننده ملیگرایانه که بیشتر بر ارزشهای ادبی و فرهنگی پیشینیان تکیه دارد بهجای خود، اما بدون تعارف توسعهنیافته بودیم و باید میکوشیدیم از این صفت آمیخته با فقر و فساد و فرودستی رهایی یابیم. به اینکه یکی از پنج کشور آسیایی و آفریقایی بودهایم که همراه با چین و تایلند و ترکیه و تا حدی اتیوپی، به هر جان کندنی استقلالی را حفظ کرده و در انقیاد رسمی استعمار اروپایی قرار نگرفته بودیم، میتوان بالید اما نمیتوان گفت که به دلایل درونی و بیرونی از آن سلطهگری ظالمانه و تحقیرآمیز رنج نبرده و آسیب ندیدهایم؛ نمیتوان گفت که کشور ما با همه موانع دست و پاگیر که در این کتاب آمده است، درصدد دستیابی به توسعه نبوده و به برنامه و برنامههایی در این راه نیندیشیده و اقدام نکرده است.
در واقع, نویسنده کتاب که دورههای هیدرولوژی را در هلند و آمریکا نیز گذرانده است نه فقط با پشتوانه و شیوهای آکادمیک، در *کشوری که نیاز ابدی به آب* و *برنامهریزی آب* دارد، کارشناس ارزندهای است که در شمار برنامهریزان باسابقه سازمان برنامه بوده، در طراحی و *اجرای برنامههای عمرانی 60 سال اخیر ایران* نیز *مشارکت* داشته و اجرای موفقیت آمیز *شبکه آبیاری دز* و *مدیریت طرح نیشکر کارون* و نیز *مدیر عاملی سازمان آب و برق خوزستان* را در سال *1356* بر عهده داشته است.
از این نویسنده، پیشتر نیز کتابهای « *تاریخچه برنامهریزی* » و « *ایران و شاخصهای جهانی توسعه* » منتشر شده که کوشیده است راهنمای بستریابی مناسبتری برای برنامهریزان دلسوزی باشد که ایرانِ بهتر و توسعهیافتهتری را آرزو میکنند.
« *سببشناسی توسعهنیافتگی ایران* » نیز تلاشی دیگر با *دیدگاه فرهنگی و تاریخی* عمیقتری در همین زمینه است؛ چنانکه از نام کتاب بر میآید بدون تعارف توسعهنیافتگی را واقعیتی دانسته است که باید با کشف سبب و سببها آن را شناخت تا بتوان در هنر و دانش برنامهریزی راهی برای گذار یافت.
نویسنده در سببشناسی توسعهنیافتگی به *ژرفاهای تاریخ اجتماعی ایران* سرکشی میکند. اینکه چگونه *خشکی* بخش مهمی از این *اقلیم* ، ساکنان را به اجرای *شاهکارهای مهندسی پر مشقت* برای ساخت *کاریزها* (قنات) و *آبرسانیهای دوردست* واداشته و چگونه از *باد* برای راهاندازی *آسیابهایی با پرههای عمودی و موازی محور* استفاده کرده است.
چگونه از قرنها و هزارههای پیش *سدهای ذخیره* و *انحراف آب برای کشاورزی* ساخته و چگونه با *تجارت* و *صنعت* و *تولید* ، *ثروت* و *دانشی* فراهم کرده و چگونه این ثروت هر بار چون بال و پر طاووس آزمندی همسایگان و قبایل صحرانشین پیرامونی را به « *ایلغار* » و *تاراج* و *تخریب* و *کشتار مردم* کشانده و موجب دور دیگری از *فقر* و *فلاکت* شده است تا باز همچون *مرغ آتش* از دل *خاکستر* پیشین برخیزد و *اشغالگران را رام کند* و جامعه و ثروت و فرهنگی از نو بر انگیزد تا بار دیگر از سویی دیگر، *به تاراجش برند.*
از این دیدگاه، کتاب سببشناسی توسعهنیافتگی ایران *بازخوانی تاریخ اجتماعی ایران* در *تسلسل* این *فراز و نشیبها* از پیش از *عهد هخامنشی تا کنون* است؛ از اینرو در *جامعهای که به دلیل شناخت اندک از تاریخ* و *تحولات اجتماعی* تا حدی *هویت خود را گم کرده* است، *مروری بر تاریخ اجتماعی و سیاسی* نیز محسوب میشود.
در کتاب پس از *طرح مسئله* در پیشگفتار در بیان *الگوواره کیفیت زندگی* ، نخست *توسعه* را به معنی « *بازسازی جامعه بر اساس اندیشهها و بصیرتهای تازه* » بر مبنای « *علم باوری* »، « *انسان باوری* » و « *آینده باوری* » به عنوان *یک فرایند جامع اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و سیاسی* تعریف میکند.
او *توسعه* را یک *حق جداییناپذیر* برای *انسان* میشناسد.
« *توسعه یافتگی حاصل بهبود شرایط اقتصادی و تولید ثروت و توزیع برابر فرصتهای اقتصادی و اجتماعی و بهره مندی از آموزش و فرهنگ و هنر یعنی جنبههای مهم کیفی زندگی انسان است* » که در *فقر* و *جهل* محقق نمیشود.
و *توسعه نیافتگی* و *عقبماندگی* محصول *ناآگاهی دولتها از الگوها* و *نظریههای توسعه* و *بیتوجهی به مصالح و منافع ملی جامعه* است.
کتاب به مقولههای جدیدتر زیست محیطی یعنی *توسعه پایدار* توجه دارد یعنی *بهرهبرداری از منابع طبیعی بتواند قابل بازیافت و بازسازی باشد* وگرنه *نسلهای آینده* را درمانده خواهد کرد.
*توسعه فرهنگی* فقط به علم و فنون مبتنی بر ریاضی و صنعت و پزشکی نیست، این *علوم انسانی* است که *هویت اصلی جامعه* را شکل میدهد و پیش میبرد.
کتاب توجه ویژه به *توسعه سیاسی و مدنی* و *نهادهای مدنی* یعنی *تکثرپذیری اندیشههای گروهی و صنفی و سیاسی* دارد؛ در باب انسان نیز به *شهروند* توجه دارد، یعنی *خروج از عنوان رعیت* و *دستیابی به حقوق سیاسی و اجتماعی* و سهیم در دولت و منافع جامعه و بالاخره برای *سرمایه اجتماعی* در توسعه یعنی « *همبستگی اجتماعی در اشتراک اهداف* و *احترام به منزلت و کرامت انسانی* که به *ارزشهای اجتماعی* شکل میدهد» احترام قائل است.
بدیهی است *هنجارها* و *ارزشهای اخلاقی* دارای اهمیت والایی است که توسعه اجتماعی را منسجم و پایدار میکند.
اینها اشاراتی مختصر به نکاتی است که در کتاب بررسی میشود. اینکه چگونه حکومت سامانی، که میتوان آن را نوزایی اقوام ایرانی و تلاش برای رهایی از سلطه خشونتهای قبیلهای عرب دانست، با به کارگیری جنگجویانی از قبایل ترک صحرانشین پیرامونی، اسباب نابودی خود را فراهم کرد و ترکان غزنوی نیز به محض استقرار و الگوبرداری از دیوان سلطانیِ سامانی و زبان دیوانیِ فارسی، *دفاع* و *نظام* خود را به ترکان قبایل غز سپردند و همانها با تشکیل سلطنت سلجوقی نیز دیوان و زبان فارسی غزنوی را تا غرب ایران و آناتولی توسعه دادند و توسط خوارزمشاهیان ترک بر افتادند تا نوبت به *کشتار و غارت و تخریب مغولان* رسید و ایلخانان و بعد *تیمور* و تا برسد به *صفوی* که این بار تشیع رایج شد.
این *دوران* نیز *سراسر جنگ* با عثمانی و ازبکها در دو سوی کشور بود تا با شورش و هجوم قندهاریها بر افتاد و نوبت به *نادرشاه، فاتح خشن* و سپس *کریمخان* و *قاجاریه* رسید و *جنگهای مکرر با عثمانی و ازبکها و روسیه* و باز هم روسیه و از دست رفتن سرزمینها و هزینهها و غرامتها.
این *حکومتها* فقط در *خشونت* و *استبداد* و *بیعدالتی* مشترک بودند، و این میراثی بود که از خود برجای گذاشتند.
چنین بود که *جنبش شهریِ مشروطه* برخاسته از میان سطوح بالای جامعه ایران در *جامعهای ایلیاتی و عشایری* که اکنون خود را آزاد به معنی عملکرد دلبخواهی خوانین و تفنگدارانشان میپنداشت، نتوانست دوام بیاورد و مجلس اول و دوم جمعا دوسال عملکرد جدا افتاده داشتند و با آغاز *جنگ جهانی اول* آن نهضت و آرمانهایش برای 10سال تعطیل شد.
کتاب ضمن اشاره به برخی اقدامات در راه توسعه فرهنگی *از زمان عباس میرزا و دارالفنون* تا *مدرسه سیاسی* میرزا حسین خان مشیرالدوله، اوضاع پایانی احمدشاهی و دولتی که سلطهاش تهران را نیز پوشش نمیداد، به *اغتشاش* و *هرجومرج* حکومتهای محلی اشاره میکند که پس از *انقلاب روسیه* با *دخالتهای نظامی شوروی در گیلان و آذربایجان* نیز همراه بود و منجر به *کودتای سوم اسفند* 1299 و *برقراری نظم و قانون* و *تشکیل دولتی قانونمند* مبتنی بر ضوابط مدرن با سختافزار و نرمافزار *بوروکراتیک* به عنوان نماد وجود یک دولت حاکم از ابنیه و دفاتر گرفته تا کارمندان و مسئولان و قوانین حاکم بر آن میشود تا بتواند به *توسعه فرهنگی* از دبستان تا دانشگاه که پیش نیاز *آزادی* و *دموکراسی* است به *تربیت کادرهای مورد نیاز جامعه امروزی* بپردازد.
تصویب مجموعه قوانین بهانه *کاپیتولاسیون* را سلب و موجب لغو آن میشود، *صنعت نفت* تدریجا به *منبع درآمدی* تبدیل میشود.
اما باز *گرایش به خشونتهای دیکتاتوری* از یکسو و *جنگ جهانی دوم* از سوی دیگر *آرامش را بر هم میزند* و شرایط دیگری فراهم میکند که *هرجومرج* و *مبارزات* دیگر در مسئله نفت و پیامدهای آن تا *بازگشت توسعه اقتصادی به ریل برنامهریزی* و خارج شدن پایانی آن از مسیر کارشناسی و سپس *انقلاب اسلامی* و تحمیل جنگی دیگر، حکایت از تلاشها و ناکامیهایی دارد که این ملت تاکنون به تسلسل تحمل کرده است و هنوز به *تلاش خستگی ناپذیر* خود در *جستوجوی آسایش و آرامش و رهایی از زنجیرهای فکری و فرهنگی و اقتصادی توسعهنیافتگی* ادامه میدهد.
در بخشهای پایانی کتاب، پس از شرحی درباره *روند تاریخی سیر فرهنگ* و *تولید فکر* و فصلی درباره *منش و خلقیات ایرانی* خواننده را سرخورده از ناکامیها رها نمیکند.
آخرین فصل به *راهکار در تغییر و خودپالایی* یعنی « *پارادایم شیفت* » میپردازد و با تأکید بر *لزوم بازسازی فرهنگی* راههای عملی *گریز از توسعهنیافتگی* را مطرح میکند؛ موضوعی که *درد و درمان* را در قالب یک کشور با یک *حکمرانی خوب* نشان میدهد.
*کتاب سبب شناسی توسعه نیافتگی ایران* /
نوشته *احمد آل یاسین* /
400 صفحه /
نشر پژواک کیوان/
1399
هدایت شده از اندیشکده نظام مسائل حکمرانی کشور
#گزارش_پژوهشی آسیب شناسی ظرفیت های نظارت اداری برای جلب مشارکت مردمی
🖋پژوهشگر ؛ امیر مسعود صفابخش
🗓 تاریخ انتشار ؛ ۱۴۰۲/۸/۵
🔢 شماره مسلسل ؛ ۱۴۰۲۰۷۴۴
📚 تعداد صفحات ؛ ۱۹ برگ
📝 نوع گزارش ؛ پژوهشی
مطالعه این گزارش را به سیاستمداران و سیاستگذاران توصیه میکنیم.
📌 جهت دریافت گزارش از طریق دایرکت اقدام نمایید.
#اندیشکده_نظام_مسائل_حکمرانی_کشور #اندیشکده #نظارت_مردمی #نظارت_اداری #نظارت #مشارکت_مردمی #مردمی_سازی
🌐www.andishkademasael.ir
📤 info@andishkademasael.ir
🔸️لینک عضویت در کانال اطلاع رسانی اندیشکده نظام مسائل حکمرانی کشور
https://eitaa.com/andishkademasael
هدایت شده از اندیشکده نظام مسائل حکمرانی کشور
296427266_-1825575717.pdf
571.1K
#گزارش_پژوهشی آسیب شناسی ظرفیت های نظارت اداری برای جلب مشارکت مردمی
🖋پژوهشگر ؛ امیر مسعود صفابخش
🗓 تاریخ انتشار ؛ ۱۴۰۲/۸/۵
🔢 شماره مسلسل ؛ ۱۴۰۲۰۷۴۴
📚 تعداد صفحات ؛ ۱۹ برگ
📝 نوع گزارش ؛ پژوهشی
مطالعه این گزارش را به سیاستمداران و سیاستگذاران توصیه میکنیم.
📌 جهت دریافت گزارش از طریق دایرکت اقدام نمایید.
#اندیشکده_نظام_مسائل_حکمرانی_کشور #اندیشکده #نظارت_مردمی #نظارت_اداری #نظارت #مشارکت_مردمی #مردمی_سازی
🌐www.andishkademasael.ir
📤 info@andishkademasael.ir
🔸️لینک عضویت در کانال اطلاع رسانی اندیشکده نظام مسائل حکمرانی کشور
https://eitaa.com/andishkademasael
روزنامه پیام ما:
آقای پزشکیان! آب را دریابید
(لزوم تغییر سیاستهای آبی سازهمحور)
۲ مرداد ۱۴۰۳، ۲۲:۲۴
به نظر میرسد اتفاقنظری بین مهندسان، جامعهشناسان و کارشناسان محیطزیست وجود دارد که مسئلۀ آب در ایران نیازمند تغییر نگرش کلان است. صاحبنظران یکصدا بیان میکنند که ریلگذاری سیاستهای آبی باید مسیر گذشتۀ خود که سازهمحور بود را رها کند و به مدیریت تقاضا، مهندسی تبخیر و مقولۀ عدالت آبی توجه کند.
از این رو انتخاب گزینۀ وزارت نیرو بهعنوان یکی از مهمترین متولیان آب کشور، باید متأثر از این رویکردها باشد. ما در این روزها در «پیام ما» دیدگاه کارشناسان از طیفها و علوم مختلف دربارۀ مسئلۀ آب را منعکس میکنیم.
صابر معصومی:
بیعدالتی آبی، بحران آب را ایجاد کرده است
فارغ از هر تلاش صورتگرفته برای تأمین امنیت آب کشور، پیشبینی استرس آبی بالای ۸۵ درصد نشانگر این است که فرماندهان و تصمیمگیران ارشد بخش آب، آنچنان به وظایف خود خوب عمل نکرده اند؛ اگر نه وضعیت کشور نباید به این درجه از بحران نزدیک میشد. آنچه که به نظر نگارنده حلقۀ مفقودۀ بحران آب کشور است، عدم تمایل گروه یا گروههایی اثرگذار بر سیاستهای آبی کشور برای وجدان این مسئله است که اصولاً تلاش برای برنامهریزی منابع آب در جعبۀ مهندسی یک تجربۀ موقتاً موفق اقتصادی اما با پیامدهای بلندمدت بحران آبی بوده است. به نظر نگارنده، اگر قرار است تغییر ملموسی در سیاستهای آبی دولت جدید به کشور و ملت ارمغان داده شود، آن تغییر در وهلۀ اول تعیین مانیفست اقتصادی و توسعۀ کشور بر مبنای آنچه که هویت، ژئوپلیتیک (داخلی و خارجی)، تنوع قومی و فرهنگی، جهانبینی ایرانی و مزیتهای نسبی را به ما دیکته میکند . چرا که تا این مهم حاصل نیاید، منابع آب کشور در بلاتکلیفی و آشفتگی سیاسی و سیاستی کشور تبخیر و هدر خواهند شد، بدون آنکه بتوان از آنها حداکثر بهرهبرداری را انجام داد.
بهطور مثال، عدم توجه به ظرفیت سیاسی و جغرافیایی دریا برای تغییر دیدگاه حکمرانی ایران به دریامحور و تجارت پایه و انتقال صنایع آب بر به حاشیۀ دریا، از دو منظر باعث ایجاد و تشدید بحران آب شده است: از یک سو با تمرکز صنایع آب بر در مناطق خشک موجب ایجاد بحران در این مناطق و اجبار به دستیازی آنها به منابع آب کوهستان شده و از سوی دیگر با تضعیف عمومی اقتصاد کشور بهدلیل دیدگاه بسته و بیتمایل به ارتباط با دنیا، باعث شده است که امنیت آب کشور به خطر بیفتد.
و اما راهحل چیست؟
۱- تسهیلگری یک گفتمان ملی برای ارتقاء سطح تمرکز حاکمیت از مشکل و بحران به مسئلۀ ایران
۲- تدوین و توافق بر روی مانیفست اقتصادی و توسعۀ کشور
۳- در سطح حکمرانی آب تدوین سند امنیت آب کشور
۴- تعیین تکلیف نهاد مسئول آبهای مرزی کشور
۵- تسهیل گفتوگو بین کوهستان، کویر و دریا دربارۀ منابع آب و مزیتهای نسبی اقتصادی
۶- احیاء و استفاده از الگوی موفق طرح حفاظت از تالابهای ایران در تدوین برنامههای مشارکتی و جامع مدیریت منابع آب حوزهای
۷- تشویق حاکمیت برای بازبینی حکمرانی و اقتصاد منابع آب بر مبنای بررسی اقتصاد سیاسی و اکولوژی سیاسی آب در کشور
۸- تأسیس معاونت اجتماعی آب در بدنۀ وزارت نیرو و همچنین شورای مشورتی اجتماعی آب ذیل وزارت نیرو متشکل از نمایندگان قومیتها و مناطق مختلف برای کمک به تصمیمگیریهای کلان آب در کشور
رویکردهای مهندسی منابع آب تاکنون آنقدر میدان و فرصت داشتهاند که تمام ظرفیت خود را به منصۀ ظهور برسانند و دیگر زمان آن رسیده است که مسائل بنیادی، ژئوپلتیک و اجتماعی آب که سالهاست از آنها غفلت شده است، در مرکز توجه دولت جدید قرار گیرد .
اقوام مختلف و باشندگان حاشیههای جغرافیایی و سیاسی ایران، با امید به تغییر دیدگاه حاکم در مورد آنها شاید برای آخرینبار و با رأی دادن به جناب پزشکیان، پایبندی خود به یکپارچگی کشور و امید خود به توسعۀ متوازن آن را ثابت کردند.
از منظر آنان، دیدگاهها و روشهای پیشین اعمالشده، آنان را از کاروان توسعۀ کشور و مشارکت در حکمرانی آن پیاده کرده است. یکی از شاخصترین محورهای این ذهنیت، بحث بیعدالتی آبی است که نهتنها باعث ایجاد تنش بین دریا، کوهستان و کویر شده است، بلکه در دیدگاه کلی کشور را با بحران آبی غیرضروری مواجه کرده است. بهکاربردن رویکردهای قدیمی دولتهای پیشین، بههیچوجه پاسخگوی انتظار مردم نخواهد بود و بایسته است که یک تحول بنیادی دربارۀ حکمرانی منابع آب در دولت جناب پزشکیان آغاز شود.
اولویتهای معضل آب در دولت چهاردهم
| رضا کراچیان، استاد دانشکدۀ مهندسی عمران دانشگاه تهران |
باتوجهبه اینکه کشور درحالحاضر در شرایط ورشکستگی آبی قرار دارد و تخریب منابع طبیعی و محیطزیست به شرایط بحرانی رسیده است، توصیه میشود موارد زیر در بخش آب در دولت چهاردهم در اولویت قرار گیرند:
۱- بازنگری قانون توزیع عادلانۀ آب
۲- تکمیل سامانههای پایش کمیت و کیفیت منابع آب و قراردادن دادههای حاصل از سامانههای پایش در اختیار عموم مردم
۳- توجه به اصول حکمرانی خوب (Good Governance) در مدیریت منابع آب بهویژه مشارکتدهی واقعی ذینفعان در مدیریت سامانههای منابع آب
۴- اصلاح رویکرد موجود در مدیریت منابع آب از مدیریت تأمین آب به مدیریت تقاضا
۵- ایجاد هماهنگی بین نهادهای مختلف مرتبط با مدیریت منابع آب در سیاستگذاریها با تقویت شورایعالی آب
۶- بهبود بهرهوری آب در بخشهای مختلف بهویژه بخش کشاورزی
۷- توجه ویژه به ارزش اقتصادی آب در بخشهای مختلف شرب، صنعت و کشاورزی و استفادۀ مناسب از ابزارهای بازار و بانک آب
۸- بازنگری طرحهای آمایش سرزمین و توسعۀ منابع آب باتوجهبه ظرفیت واقعی بُرد منابع آب و محیطزیست (Water and environmental carrying capacity) در حوضههای آبریز
۹- اجرای برنامههای موجود برای سازگاری با کمآبی و تدوین برنامههای جامع مدیریت شرایط حدی (خشکسالی و سیلاب)
۱۰- توجه به واردات و صادرات آب مجازی در سیاستگذاریها
۱۱- گسترش کشت فراسرزمینی برای کاهش فشار بر بخش کشاورزی برای تأمین امنیت غذایی
۱۲- رعایت کامل حقابههای محیطزیستی
۱۳- بهبود دیپلماسی آب در مدیریت منابع آب مشترک
متن کامل و نظر سایر صاحب نظران در لینک ذیل:
https://payamema.ir/?p=112261
برچسب ها:
آبهای زیرزمینی، آمایش سرزمین، فرونشست زمین، محیطزیست، منابع آب، منابع آبی، وزارت نیرو، وزیر نیرو
.🟧امیرعباس *هویدا* ، *میرآبِ زمینهای بایر* ؛ چشماندازی به *توسعه روستایی*
*درک ناقص توسعه روستایی* و *پوپولیسم* چگونه *ایران را خشکاند* ❓
در سال ۱۳۵۶ آقای روحانی وزیر کشاورزی دولت هویدا مطالعهای را با کمک هانتینگ و بوکرز، دو شرکت بینالمللی مدرن، انجام داد و این دو شرکت گفتند شما در کل ایران میتوانید فقط ۶۰ میلیارد متر مکعب آب مصرف کنید. ۵۰ میلیارد از آب سطحی و ۱۰ میلیارد از آب زیرزمینی.
گزارش هانتینگ و بوکرز میگوید:
ایران اگر بخواهد در غلات خودکفا شود، باید پروتئین وارد کنید. یعنی گوشت و تا حدودی هم مواد روغنی وارد کنید.
این گزارش در ادامه میگوید ایران اگر بخواهد در دامپروری و پروتئین و روغن خودکفا شود، باید گندم وارد کند.
در سالهای ۱۳۶۳ و ۱۳۶۴ در سراسر آذربایجان غربی و کردستان این شعار را میدیدید که
« *گندم بکارید* ، *استقلال درو کنید* ».
طبیعتاً هر کسی که میتوانست، سطوح کشتاش را افزایش میداد. حالا یا *مرتع را شخم میزدند* یا *جنگل را میتراشیدند* و غیره.
سپس *تقاضا برای آب* شروع میشد.
میگفتند سطح زیر کشت افزایش پیدا کرده، آب نیست، میخواهیم زمینهای دیم را آبی کنیم، پس برویم *سد بسازیم* ، شبکه و *خطوط انتقال آب بین حوضه ای* ایجاد کنیم و غیره
در نتیجه، آن ۶۰ میلیارد متر مکعب آب الان شده است ۹۰ میلیارد.
یعنی ما *۳۰ میلیارد متر مکعب اضافهبرداشت داریم در کل کشور.*
در اطراف دریاچۀ ارومیه هم سهونیم تا چهارمیلیارد متر مکعب اضافهبرداشت آب داریم که این مقدار آب را از سهم دریاچۀ ارومیه داریم برمیداریم.
این مطالعه چنانکه گفتیم، در سال ۱۳۵۶ انجام شده و مبتنی بر مدلسازی و ادلۀ ریاضی بوده و حقانیتش امروز دارد ثابت میشود.
نهایتاً باید گفت که *سیاست خودکفایی* و نیز *وصل کردن توسعۀ روستایی* به *توسعۀ بخش کشاورزی* ، علل مهم *خشک شدن دریاچۀ ارومیه* بودهاند.
اگر *سیاست خودکفایی* مبنا قرار نمیگرفت، باید *توسعۀ شهری* صورت میگرفت و جمعیت روستایی به ۱۰ یا ۵ درصد میرسید. سپس باید *مشاغل صنعتی ایجاد میشد* و *مشاغل گردشگری* توسعه مییافت.
یعنی در بسیاری از حوزهها باید تحولاتی صورت میگرفت که این جامعه شغل داشته باشد تا بتواند غذا بخرد و بخورد؛ به جای اینکه برای خودش به شکلی خودکفا گندم تولید کند.
*توسعۀ روستایی* میتواند با *توسعه گردشگری و صنعت* و امور دیگر نیز حاصل شود.
*توسعۀ روستایی* الزاما *به معنای توسعۀ بخش کشاورزی نیست* . مثلا در خیلی از مناطق که به طور طبیعی *خشک* هستند، خودبهخود *صنایع دستی* رشد میکنند.
مثلاً *فرشبافی* . فرشبافی متعلق به روستاهایی است که به لحاظ تاریخی قلمرو کشاورزی نبودهاند یا *کشاورزیشان با محدودیت شدید مواجه بوده* است مثل *قم، کاشان، یزد، نایین* .
*قلمروهای اصلی قالیبافی ایران* عمدتاً سرزمینهایی بودهاند که با مشاغل غیرکشاورزی زندگی میکردند. ولی ما در همه جا *فرض* را بر این گذاشتیم که *باید کشاورزیمان را توسعه دهیم* و *توسعۀ کشاورزی را مبنای توسعۀ روستایی قرار داده ایم* .
⛔️این بخشی از مصاحبه *دکتر حامدی* کارشناس برجسته آب با *عصر ایران* است که *توسعه روستایی را اصلی ترین عامل بحران آب* در کشور ارزیابی کرده است. اما توسعه روستایی خود معلول خشکاندن منابع آب است.
*علتالعلل خشکیدن ایران، مدیریت نادرست منابع آب است* . اشاره به دنباله روی حکمرانان از مطالبات روستاها يعني تصرف منابع طبیعی و منابع آب در جهت اشتغال و درآمد.
البته اشکال عمده توسعه روستایی، *بی توجهی به زنجیره ارزش و تامین* و *توسعه صنایع تبدیلی و تکمیلی* در مجاورت روستاها در سیاستگذاری اقتصاد کشاورزی بود.
به عنوان مثال، ما هنوز در *تجاری سازی زعفران* درمانده ایم و
*خرما، خام فروشی میشود* و
*تلفات آب در بخش کشاورزی حدود ۳۰ هزار میلیون متر مکعب برآورد می شود!*
*وضعیت کنونی* ، *پیامد شیوه حکمرانی منفعلانه ی آب* است؛
مردم زمین و حقآبه دریاچهها، تالابها و رودها و آبهای زیرزمینی را تصرف کرده و *سیاسیون* با *شعار خودکفایی* و *اشتغال زایی* بر آن صحه گذاشته اند!
البته *کسب رأی از رای دهندگان* نیز مهم بوده است.
يعنی *سیستم حکمرانی* به جای *سیاستگذاری و برنامهریزی* برای *محافظت از منابع و بهرهبرداری پایدار* که لازمه حکمرانی است؛ *نظارهگر بلعیدن سرزمین* و سپس *صحه گذاشتن* بر آن به نام *توسعه روستایی* بوده است!
در این مصاحبه *جناب حامدی* سدسازی و سدسازان را مبرا از اشتباه میداند و البته *مافیای وجود آب و سدسازی را نیز منکر شده است* ! اما آیا *وجود تقریبا یکصد سازه بر دریاچه ارومیه تاثیری بر حقآبه اش نداشته؟*
اگر چنین است *چرا به سدسازی همسایگان معترضیم؟!*
*انجمن خبرنگاران حامی محيط زيست* ،
تیتر از *تحلیل و رصد* .
@tahlilvarasad
✔️ *یاداوری جلسه امشب ساعت۲۱*
🔹 در امتداد سلسله گفتگوهای کنشگران اجتماعی و مردم با فعالان محیط زیست؛ مدرسه روزنامهنگاری کمپین مردمی حمایت از زاگرس مهربان برگزار میکند
عنوان جلسه هم اندیشی: *برنامه ها و اولویت های سازمان محیط زیست در دولت چهاردهم*
اعضای پنل :
👈 *عباس محمدی مدیر دیدهبان کوهستان*
👈 *مسعود امیرزاده عضو کارگروه حقوقی شبکه تشکل های محیط زیستی کشور*
👈 *صابر معصومی، مشاور ارشد سازمان ملل و نهادهای بینالمللی در زمینه آب، محیط زیست و تغییر اقلیم*
👈 *گل خانم باقری نیا مدیر انجمن دنیای سالم*
👈 *جواد حیدریان؛ روزنامه نگار*
👈 *محسن حبیبی، پژوهشگر محیط زیست و معاون محیط زیست استان چهارمحال و بختیاری*
🔹 لطفا قبل از شروع جلسه برای پیوستن به اتاق صرفا مرورگرهای فایرفاکس، کروم و اپرا را نصب و از طریق لینک زیر به اتاق گفتگو وارد شوید👇
https://www.skyroom.online/ch/zagrosmehraban/goftogohayeab
🔹 نکته: تا زمان برگزاری نشست یکشنبه ۷ مرداد ( ساعت ۹ شب به وقت ایران ) اتاق تعطیل است؛ پس از گشایش اتاق، از طریق ایکون گزینه ورود مهمان به این اجتماع بپیوندید
🔴 *نامه* جمعی از کارشناسان و *کنشگران اجتماعی* به *رئیس جمهور*
( *صدایِ صدای خاموش حوزه اجتماعی باشیم* )
🔵 گفتمان پیروز در این دور انتخابات که نگاه و کلام شما آنرا نمایندگی کرد، مبتنی بر *حق* و *عدالت* و *کاهش فاصله میان فرادستان و فرودستان* در بخشهای مختلف بود.
رویکردی که بر: *زندگی شایسته* و *توام با احترام* ، *دیده شدن طردشدگان* و به حاشیه راندهشدگان، *تقویت آزادی و امنیت شهروندی* ، *حق فرصتهای برابر* شایستگان و متخصصان همه اقوام و فرهنگها، حق دارا بودن *امنیت اجتماعی مطلوب* و *شهروندی موثر* ، نقد کارساز از *نظام حکمرانی* ، دسترسی به *فضای مجازی* ، تعامل و ارتباط توام با عزت با دنیا، *مشارکت* و *حق اشتغال* و *کارشایسته* ، *تامین اجتماعی* و بهعبارتی شنیدن و بیان دغدغههای صداهای ناشنیده و *صداهای خاموش* تاکید داشت.
اینها همان دلایلی بودند که باعث شد طبقات مختلف اجتماعی، گروهها و اقشار مختلف با تنوع اجتماعی و فرهنگی به جنابعالی اعتماد کنند و *شما را نماینده صداهای کمتر شنیده شدهی خودشان بدانند.*
🔴 از اینرو، با توجه به اهمیت و *در هم تنیدگی مسائل اجتماعی* برای تقویت احساس *عدالت همهجانبه* و بسترسازی برای « *به زیستن اجتماعی* »، بهعنوان جمعی از کارشناسان و کشنگران احتماعی فعال در حوزههای سیاستگذاری، اجرایی، آموزشی و پژوهشی، ضمن سپاسگزاری از تلاشهای صادقانه و مسئولانهی انجام شده در این حوزه در دولت های مختلف و دست اندرکاران انتخابات، معتقدیم *دولت چهاردهم بیش از تمامی دولتها باید «اجتماعی» باشد*
*لازم بذکر است در این نامه مطابق با آسیبشناسی رویکردهای رایج و پیشینی، برخی موارد پیشنهادی خدمت رئیس جمهور تقدیم شده است*
🔵 این متن به امضای جمعی از کارشناسان و کنشگران اجتماعی از جمله
فرید براتی سده، مجید بهروزی نیا، حسن پارسی پور، حبیب جباری، احمد دلبری، عباس دیلمی زاده، متین رمضانخواه، محمد سبزی خوشنامی، خدیجه سفیری، ملیحه شیانی، رضا صفری شالی، غلامرضا غفاری، صلاحالدین قادری، سعید قاسمیان،محمدرضا کارچی، روزبه کردونی، اردشیر گراوند، اسماعیل گرجی پور، ایمان ممبینی ، سهیل معینی، سید کمالالدین موسوی (مشهد)، سید حسن موسوی چلک، حسین میرزایی، ابوالفضل میرقاسمی، عبدالرضا نواح رسیده است.
*متن کامل* این *نامه* در لینک زیر
http://telegra.ph/نامه-جمعی-از-کارشناسان-و-کنشگران-اجتماعی-به-پزشکیان-07-29
https://t.me/rkardooni99
هدایت شده از khosrow saljoughi
پرده نگار آموزش تبدیل زباله به پروتئین با کرم
نقش مشاغل خانگی در رشد تولید
سید ابوالفضل میرقاسمی (19/01/1402)
در گذشته، معمولا فرزندان شغل پدران خویش را یاد گرفته و با استفاده از اعتبار و شبکه ارتباطی پدر، سعی می کردند که راه وی را ادامه دهند. بعضی مشاغل هم بصورت خانوادگی مدیریت می شد بخصوص در زمینه تجارت و بازرگانی (واردات و صادرات کالا و خدمات). امروزه هم بعضی شرکتها و بنگاه های اقتصادی توسط اعضای یک خانواده تاسیس میشوند (البته ممکن است همه اعضای خانواده درگیر مدیریت شرکت نشوند ولی بعنوان سهامدار در جلسات هیات مدیره شرکت نموده و سعی می کنند که مطابق اساسنامه شرکت، صورت ظاهری و شکلی فرآیندهای قانونی را رعایت کنند تا شرکت بتواند به فعالیت خود ادامه دهد). یکی از کسبوکارهای خانوادگی موفق، رستوران های زنجیره ای اکبرجوجه است که توسط برادران گلبادی راه اندازی شده و در اکثر شهرها شعبه دارند و اشتغالزایی خوبی دارند.
مشاغل خانگی جزء مشاغل خُرد محسوب میشوند چون تعداد کارگران آن بسیار کم است و حداکثر در حد اعضای خانواده است (بیشتر مادر و فرزندان در منزل مشغول یک فعالیت تولیدی یا خدماتی میشوند). راه اندازی یک کسبوکار خانگی نسبتا ساده است زیرا نیازی به سرمایه گذاری زیاد و اخذ مجوز از دستگاه های دولتی ندارد (البته برای مشاغل مرتبط با تولید مواد غذایی و خوراکی نیاز به مجوز از وزارت بهداشت و اخذ گواهی سیب سلامت است والا در زمینه بازاریابی و فروش به شکل گسترده و عمده دچار مشکل میشوند).
مشاغل خانگی نیازی به احداث کارگاه مستقل و یا کارخانه ندارند و در همان محیط خانه (در حیاط منزل و یا در زیرزمین و یا آشپزخانه و یا در یکی از اتاق ها و یا اگر کار گروهی باشد در همان اتاق هال که بزرگتر است) بدون نیاز به رعایت ضوابط و استانداردهای خاص قابل پیاده سازی و اجرا هستند. مشاغلی نظیر کارهای هنری، نقاشی، خطاطی، تولید صنایع دستی، قالی بافی، نمد بافی، گلیم بافی، دوزندگی، بافندگی، آرایشگری، تولید رُبّ، مربا، ترشیجات، سمنو، سبزی پاک کردن، سبزی خُرد کردن و نظایر آن که معمولا توسط بانوان (مادر به همراه دختر یا دخترانش و یا با کمک مادر یا خواهرش یا خواهر شوهرش) انجام میشود.
مشاغل خانگی دیگری هم در زمینه صنعت (نظیر مونتاژ قطعات یک ماشین یا یک لوستر روشنایی) وجود دارند که عوامل کارفرما، مواد اولیه و یا قطعات را تحویل صاحبخانه میدهند جهت مونتاژ آنها و سپس محصول تولید شده را جمع آوری نموده و به کارخانه می برند جهت بسته بندی و بازار رسانی و فروش. این قبیل کارهای خانگی، کاری ساده و روزمره است (مطابق با الگوی ارایه شده توسط کارفرما که تولیدکننده اصلی است).
یکی از تجربیات موفق جهانی در زمینه راه اندازی کسبوکار خانگی (مشاغل خانگی) استفاده از رویکرد بسیج اجتماعی و اعتبارات خُرد (Social Mobilization & MicroFinance) می باشد. خانم ها در روستاها و شهرهای کوچک، در قالب گروه هایی سازماندهی میشوند (گروه های خودیار یا همیار) و شروع می کنند به پس انداز کردن و ذخیره کردن آن در یک صندوقی تحت عنوان صندوق اعتبارات خُرد. هر صندوق ارکانی دارد که شامل رئیس صندوق، معاون و خزانه دار میشود و توسط خود اعضای گروه (صندوق) انتخاب میشوند. پس از گذشت مدتی که موجودی صندوق به مقدار قابل ملاحظهای رسید، بر اساس ضوابطی که در اساسنامه صندوق آمده است به افرادی که ایده ای دارند جهت راه اندازی یک کسبوکار خانگی، وام کم بهره داده میشود. اعضای گروه ضامن میشوند برای فرد وام گیرنده و به ترتیب (نوبت دهی) و یا بر اساس قرعه کشی به همه اعضا وام پرداخت میشود. مسئولین صندوق سعی می کنند که از طریق جلب مشارکت افراد خیّر یا بعضی دستگاه های دولتی و یا بعضی موسسات مالی (نظیر صندوق کارآفرینی امید) منابع پولی دیگری را هم برای صندوق محلی خودشان تامین کنند تا توان وام دهی ایشان افزایش یابد.
این رویکرد توسط دستگاه های دولتی و حاکمیتی زیادی (نظیر وزارت جهاد کشاورزی، سازمان بسیج سازندگی، سازمان بهزیستی، کمیته امداد، صندوق کارآفرینی امید و ...) و همچنین موسسات خیریه و تشکلهای مردم نهاد در دست اجرا است و اقبالی عمومی زیادی در روستاها و محلات شهری (شهرهای کوچک) دارد.
در وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی نیز یک دفتر خاص جهت حمایت از مشاغل خُرد و خانگی وجود دارد که در زمینه سیاستگذاری و برنامه ریزی فعالیت دارند.
مشکلات اصلی کسبوکارهای خانگی عبارتند از:
-ضوابط و مقررات بعضا سختگیرانه و دست و پا گیر (بخصوص برای صنایع غذایی و مواد خوراکی)
-ضعف در دسترسی به بازار (بازاریابی و فروش محصولات مشکل است بخصوص با این کندی سرعت اینترنت و فیلترینگ بعضی از برنامه های مرتبط با شبکه های اجتماعی از سال گذشته)
-عدم امکان رقابت تولیدکنندگان خانگی با محصولات چینی که بصورت قاچاق (و بسیار ارزان) وارد بازار میشوند
-ضعف در برند سازی و بسته بندی (لزوم توجه به بسته بندی محصول مخاطب با نیاز مشتری)
-ضعف در نوآوری و خلاقیت و کم توجهی به تطبیق دادن محصول بر اساس نیاز مشتری (Customize)
-و ...
امید است با هدایت و حمایت جدی و موثر مراجع ذیربط، کسبوکارهای خانگی و خُرد توسعه یافته و رونق بیشتری داشته باشند تا هم به رشد تولید (شعار امسال) و ثروت آفرینی کمک شود و هم به بهبود معیشت خانواده ها و هم سبب کاهش بیکاری و آسیب های اجتماعی ناشی از آن (آسیب هایی نظیر اعتیاد، طلاق، افسردگی، خودکشی، بزهکاری، سرقت، زورگیری و ...).
معرفی کوتاه (خلاصه سوابق کاری)
سید ابوالفضل میرقاسمی، متولد سال 1340 در تهران، متاهل، دارای دو فرزند و یک نوه
توفیق عضویت در جهاد سازندگی در سال 1360، بازنشسته وزارت جهاد کشاورزی (در سال 1390)،
مدیرکل اسبق دفتر استعدادیابی و بهره برداری از اراضی (سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری کشور)،
معاون اسبق دفتر طرح ریزی و هماهنگی آبخیزداری (به مدت 5 سال)
دارای کارشناسی ارشد مهندسی منابع آب با گرایش حفاظت (آبخیزداری) از موسسه ITC هلند در سال 1373.
متخصص در حوزه کاربردهای فناوری های نوین سنجش از دور (RS) و سیستم های اطلاعات جغرافیایی (GIS).
دارای ۴۲ سال سابقه کار در بدنه دولت و همکاری با مهندسین مشاور مختلف، مرکز ملی مطالعات راهبردی کشاورزی و آب اتاق بازرگانی ایران، صندوق کارآفرینی امید، کارگروه ملی سیلاب (دانشگاه تهران)، بنیاد علوی، سازمان بسیج سازندگی، دبیرخانه مجمع تشخیص مصلحت نظام (کارگروه های توسعه روستایی و منابع طبیعی)، ستاد احیای دریاچه ارومیه، پژوهشکده حفاظت خاک و آبخیزداری، سازمان حفاظت محیط زیست، مرکز الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت، پژوهشکده سوانح طبیعی و موسسات خیریه و نیکوکاری مختلف
عضو کارگروه اقتصاد آبی (Blue Economy) در بخش خصوصی (ستاد تحقیق و توسعه برای صنعت احداث و انرژی)
و عضو شبکه ملی تشکلهای مردم نهاد محیط زیستی و منابع طبیعی
همکاری با ۲۰ پروژه بین المللی مختلف (UNDP, FAO, UNFF, ICARDA, IWMI, JICA, CTFC)
مدیر ملی و اجرایی دو پروژه بین المللی منارید و فقرزدایی (با همکاری UNDP)
عضویت در کمیته های علمی و تخصصی مختلف. شرکت در کنفرانسها و همایش های داخلی و خارجی
همکاری در ویراستاری ۸ کتاب مختلف (در حوزه فقر، گردشگری، زمین خواری، منابع طبیعی، آب و ...)
نویسنده بیش از ۱۵۰ یادداشت کوتاه و بلند در حوزه منابع طبیعی، محیط زیست، روستا، حکمروایی، گردشگری و ...
برگزاری دوره های آموزشی مختلف در زمینه کاربردهای سنجش از دور و سیستم های اطلاعات جغرافیایی (GIS) و برگزاری حدود 100 سمینار و وبینار تخصصی در حوزه های مختلف (منابع طبیعی، محیط زیست، گردشگری، روستا، صنایع دستی و ...)
در حال حاضر، رئیس هیات مدیره یک NGO تحت عنوان: کانون توسعه کارآفرینی روستایی اندیشه پویا (کانون تکرا) و عضو شورای راهبری جشنواره "روستایی شو" (در حوزه نوآوری روستایی و عشایری)
- مشاور اندیشکده چرخه نوآوری (مرکز الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت)
- عضو انجمن ترویج فرهنگ مسئولیت اجتماعی، انجمن آبخیزداری ایران و انجمن سیستم های سطوح آبگیر باران
🔴 سیزدهمین همایش ملی سامانههای سطوح آبگیر باران
☔️ محورهای همایش:
✅ مؤلفههای حکمرانی خوب در سامانههای استحصال آب باران
✅ سامانههای استحصال آب باران، پایایی منابع آب و ارتقای تابآوری جوامع محلی و توسعه پایدار
✅ استحصال آب باران و مدیریت مخاطرات محیطی (تغییر اقلیم؛ سیل، خشکسالی، بیابانزایی، آتشسوزی جنگل و مرتع، ریزگردها، فرونشست و زمینلغزش)
✅ رویکرد طبیعتمحور و استحصال آب باران در مدیریت آبخیزهای شهری
✅ نقش و جایگاه استحصال آب باران در ارتقای فرهنگ آب
✅ پتانسیلها و محدودیتهای پذیرش و گسترش سامانههای استحصال آب باران (اقتصادی – اجتماعی- فرهنگی، قانونی- تشکیلاتی، فنی – زیرساختی)
✅ دانش بومی و راهکارهای بهینهسازی سامانههای استحصال آب باران
✅ مشارکت مردمی و کنشگران در نهادینهسازی سامانههای استحصال آب باران و توسعه منابع آب کوچک و متوسط مقیاس
✅ بکارگیری و استفاده از ظرفیت فضای مجازی، شبکههای اجتماعی و رسانهها در ارتقای فرهنگ عمومی در زمینه استحصال آب باران
✅ احیای سامانههای سنتی استحصال آب باران در استان گلستان
💧محور ویژه: بازیگری سامانههای استحصال آب باران در تامین آب طرح ملی کاشت یک میلیارد درخت
___________________
📆 زمان برگزاری: ۳۰ آبان تا ۱ آذر ۱۴۰۳
📆 آخرین مهلت ارسال مقالات: ۴ آبان ۱۴۰۳
📆 آخرین مهلت ثبتنام و شرکت در همایش: ۱۵ آبان ۱۴۰۳
🏢 محل برگزاری: دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
🌐 آدرس وبسایت: https://rcsg1403.ir/
╭━⊰❀☔️🌍🌧❀⊱━╮
@ircsa2023
╰━⊰❀☔️🌍🌧❀⊱━╯
هدایت شده از انجمن سیستمهای سطوح آبگیر باران ایران
48.06M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
💥 تیزر معرفی اولین کنگره بینالمللی احیاء بومشناختی بر پایه طبیعت
📆 زمان برگزاری: ۶ و ۷ شهریور ۱۴۰۳
🏢 مکان: دانشگاه محقق اردبیلی
📆 آخرین مهلت ارسال مقالات: ۲۵ مرداد ۱۴۰۳
📆 آخرین مهلت ثبتنام در کنگره: ۳۰ مرداد ۱۴۰۳
×××××××××××××××××××××××
🟢 دارای مجوز رسمی ISC با کد اختصاصی: ۶۴۹۲۸_۰۳۲۴۰
🟢 نمایهسازی مقالات در پایگاه استنادی سیویلیکا
🟢 چاپ مقالات برتر در دو نشریه:
📌 سامانههای سطوح آبگیر باران
📌 مدلسازی و مدیریت آب و خاک
🟢 برگزاری نشست تخصصی با حضور متخصصان
🟢 برگزاری کارگاه آموزشی و تخصصی
🟢 برگزاری مسابقه
🟢 امکان تسریع در داوری مقالات ویژه دانشجویان عزیز 🌱
🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱
🌐 Website Pr: https://neruma.ir/fa/
🌐 Website En: https://neruma.ir/en/
📧 Email: ner@uma.ac.ir
--------------------------------
🔻 Telegram: https://t.me/ConfNatResEnv
🔻 WhatsApp: https://chat.whatsapp.com/Cv1sPvmBlc23wDxp4Y9gHm
هدایت شده از Zeinab Hazbavi
💥 اولین کنگره بینالمللی احیاء بومشناختی بر پایه طبیعت (۶ و ۷ شهریور ۱۴۰۳ )
📆 آخرین مهلت ارسال مقالات: ۲۵ مرداد ۱۴۰۳
×××××××××××××××××××××××
🟢 دارای مجوز رسمی ISC با کد اختصاصی: ۶۴۹۲۸_۰۳۲۴۰
🟢 نمایهسازی مقالات در پایگاه استنادی سیویلیکا
🟢 چاپ مقالات برتر در دو نشریه:
📌 سامانههای سطوح آبگیر باران
📌 مدلسازی و مدیریت آب و خاک
🌐 https://neruma.ir/fa/
🏢 مکان: دانشگاه محقق اردبیلی
🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱
با سلام و احترام
اکثر آمار و اطلاعات ارایه شده در فایلهای فوق *بهنگام* نشده است.
در حال حاضر، *حدود ۴۰۰۰۰ صندوق اعتبارات خرد* در سطح *روستاها* و *محلات شهری* تاسیس شده اند
و
نیازمند است که برای تعریف *جایگاه حقوقی و قانونی* آنها، *سازوکارهای مناسبی* معرفی شوند.
*کسبوکارهای خرد و خانگی* نیاز به حمایت و پشتیبانی توسط *کسبوکارهای متوسط و بزرگ* دارند.
بنظر شما، *چه سازوکار مناسبی* برای *حمایت* و *ارتقای جایگاه صندوق های اعتبارات خرد* وجود دارد؟
سلام
خدا قوت
چند *گزارش* و *فایل ارایه* در خصوص معرفی
*رویکرد بسیج اجتماعی* و *اعتبارات خرد*
Social Mobilization & Microfinance
جهت استحضار
ارادتمند
سید ابوالفضل میرقاسمی
09123222463
از کانون تکرا
www.takra.ir
www.rsweek.ir
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا