🔴 فصـل بـاد مـوافـق!
🔸تصور کنید در مارس ۲۰۲۳ قیمت جهانی نفت همچنان بیش از صد دلار در هر بشکه باقی بماند و زمستان سخت در کشورهای اتحادیه اروپا از راه برسد. احتمالاً آنها مجبور میشوند تا سهمیهبندی انرژی را آغاز کنند و صنایع را از برقِ موردنیاز محروم کرده و مدارس را به دلیل مشکل گرمایش تعطیل کنند.
از این بدتر اینکه قیمت بالای انرژی میتواند اروپا را وارد دورهای از رکود و تورمِ فاجعهبار کند. تورّمی که به گفته بلومبرگ در همین ابتدای بحران (اسفند ۱۴۰۰) به رقم ۷/۲ درصد رسیده است!
🔸حتی با وجود اینکه ایالاتمتحده ممکن است از این رکود و تورم در امان بماند؛ اما قیمت بالای بنزین همچنان آمریکاییها را خشمگین نگه خواهد داشت. در این شرایط حزب دموکرات در انتخابات میاندورهای نوامبر ۲۰۲۲ میلادی، کنترل سنا و مجلس نمایندگان را از دست میدهد و بطور چشمگیری توانایی رئیسجمهور آمریکا برای پیشبرد سیاستهایش تضعیف میشود.
🔸غرب با نزدیک شدن به زمستان سال ۲۰۲۲، به لبـه پرتگاهِ بحران انرژی نزدیک و نزدیکتر میشود. طبیعتاً برای پیشگیری از این معضل، باید علاوه بر اینکه در درازمدت خود را از وابستگی به انرژی روسیه رهـا سازد، در کوتاهمدت باید سایر تولیدکنندگان را به تولید بیشتر نفت ترغیب نماید که جوابگو نیست!
لذا باید دست به دامانِ کشورهایی مانند ایـران شود که تاییدی بر این نکته است که در جهان جدید باد موافق از سمت شرق میوزد. چه آمریکاییها بخواهند، چه نخواهند.
✍ حسین حسینینژاد
@seraj1397
.
🔴 ماجرای آزادسازی منابع ارزی ایران چیست؟
🔸در روزهای اخیر برخی رسانهها از آزادسازی منابع ارزی بلوکه شده ایران خبر دادند. در این خصوص اطلاعات تکمیلی حاکی از این است که با هماهنگیهای صورت گرفته قرار است پس از عملیات موفق مبادله نازنین زاغری و انوشه آشوری، آمریکاییها که تا پیش از این بارها در زمینه تبادل زندانیان عهدشکنی کرده بودند به ایران پیغام دادند که در راستای نمایش حسننیت ذیل #برجـام، آمادگی این را دارند که در ازای آزادسازی منابع بلوکه شدهٔ ایران، تعدادی از محکومین امنیتی در ایران مبادله شوند.
🔸در این رابطه گفته شده است که اگرچه هنوز تصمیم نهایی اتخاذ نشده است، اما مطابق تفاهمات اولیه قرار است ۴ شهروندی که تابعیت مضاعف دارند (مراد طاهباز، سیامک نمازی، باقر نمازی و عماد ادوارد شرقی) در ازای آزادسازی دارایی بلوکه شده ایران در کرهجنوبی و برخی کشورهای دیگر که مبالغ پایینتری دارایی بلوکه شده وجود داشت، مبادله شوند.
🔸نکته قابل توجه اینکه از میان این ۴نفر، آمریکاییها نسبت به مبادلهٔ طاهباز که از جاسوسان پرونده محیط زیستی بود، بیش از سایرین تاکید دارند به گونهای که در دوران ترامپ ابتدا اعلام کرده بودند برای آزادی وی حاضر به پرداخت ۲ میلیارد دلار هستند که با مخالفت ایران مواجه شد. سپس اعلام کردند ۴ میلیارد دلار پرداخت میکنند که بازهم مخالفت شد. نهایتا در حاشیه «مذاکرات وین» اعلام کردند که بخش عمدهٔ مبلغ آزادسازی شده مرتبط با آزادی طاهباز خواهد بود.
در خصوص "طاهبـاز" گفته شده است که وی علاوه بر ملیت ایرانی، تابعیت مضاعف انگلیسی، آمریکایی و اسرائیلی نیز دارد.
@seraj1397
.
🔴 افول هژمونی آمریکا با دلار آمریکایی!
🔸اینگونه که پیداست بزودی ایران نیز همانند روسیه #دلار را از مبادلات نفتی خود کنار میگذارد و نفت را با ارز ملی میفروشد!
🔸یکی از عمدهترین دلایل نوسانات اقتصادی در کشورهای جهان از جمله ایران در طول دهههای گذشته، مبنا بودن دلار (پولِ بدون پشتوانهٔ طلا) در اقتصاد جهانی و ارز مبادلهای بودن در مراودات تجاری کشورهاست! که باعث شده بخش قابل توجهی از تورم موجود در آمریکا را به کشورهای استفاده کننده از دلار سرایت دهد!
🔸ایران نیز از این جادوی پولی و مالیِ دلاری مستثنی نبوده و چندین سال است بخشی از تورّم وارداتی آمریکا را که خسارات عدیدهای به معیشت مردم وارد کرده متحمل شده است!
این تصمیم اگر عملیاتی شود میتواند لااقل دو فایده سیاسی اقتصادی برای کشور داشته باشد:
➖ یکی اینکه با حذف دلار از مبادلات اقتصادی و سیستم اقتصادی کشور، عملا اثـر "تحریم" چرخه دلاری موسوم به یوترن علیه ایران کاهش مییابد و مشکل کمبود ارز را جبران میکند، همچنین در آینده نزدیک شاهد کاهش معنادار تورم در ایران خواهیم بود!
➖ دوم اینکه زمانی که تورم در ایران از طریق کنار گذاشتن دلار کاهشی شود، این تورم به اقتصاد آمریکا برمیگردد و موجب تضعیف اقتصاد این کشور میشود و تسریعی خواهد بود بر افول هژمونی آمریکا در جهان!
✍ محمدرضا شیخی
@seraj1397
.
🔴 ترکیه عامل اصلی بحران ریزگردها در کشور
🔸ترکیه با طرح GAP که شامل ۲۲ سد و ۱۳ نیروگاه بر روی سرشاخههای دجله و فرات است، عـراق، سوریـه و ایـران را به سرزمینهای غیرقابل سکونت تبدیل خواهد کرد؛ این دزدیِ آب توسط ترکیه باعث خشک شدن اراضی کشاورزی عظیم عراق میشود، همچنین خشکی زمینهای عراق دلیل ایجاد تودههای گسترده گرد و غبار در ایران است!
🔸سد آتاتورک که ۷۵درصد آب فرات را ذخیره میکند و با ظرفیت ۵۰میلیارد مترمکعب (معادل ۶۵۰ سد ایران و معادل نیمی از ظرفیت تمام آبهای ایران است!) و سد ایلیسو بیش از ده میلیارد متر مکعب نیز مانع ورود ۵۶درصد آب دجله و متروکه کردن میلیونها هکتار از اراضی کشاورزی عراق و سوریه میگردد.
🔸شاخص آلودگیِ ۵۰۰ در پایتخت، زنگ خطری است که باید اقدامات کارشناسی برای مهار و کنترل ریشههای این آلودگی صورت پذیرد و ترکیه مقصر اصلی این پدیده شوم است که باید با همکاری عراق، سوریه و ایران اقامهٔ دعوا در مجامع بینالمللی نسبت به حقآبـه سایر کشورها اقدام نماید.
@seraj1397
.
🔴 تأملی بر تحولات میدانی اخیر در اوکراین
🔸با گذشت بیش از یکماه از حمله روسیه به اوکراین، همچنان مشخص نیست این نبرد تا چه زمانی ادامه خواهد داشت. مقامات نظامی کرملین مدعی شدهاند که «مرحله اول عملیات نظامی ویژه به سرانجام رسیده» و روسیه اکنون بر «آزادسازی کامل دونباس متمرکز خواهد شد».
🔸پیشرویِ سریع نیروهای روسیه به سمت کییف در روزهای ابتدایی جنگ، این فرضیه را به ذهن متبادر کرد که هدف مسکو، تصرف پایتخت و سقوط دولت برای تغییرات سیاسی مطلوب در اوکراین بوده است. در این صورت، مقاومت اوکراین به کمک غرب توانسته نیروهای روسی را به عقبنشینی از مناطق شمالی وادار کند.
🔸طبق این فرضیه به نظر میرسد در صورتی که روسیه نتواند مرزهای اوکراین با اعضای ناتو و مسیر کاروانهای کمکهای تسلیحاتی را مسدود نماید، کسب دستاورد میدانی برای کرملین دشوارتر خواهد شد.
🔸ولی فرضیه دیگر میتواند این باشد که روسیه با تکثر نیروهایش در مناطق وسیعی از اوکراین خواسته است تا ارتش این کشور را درگیر یک نبرد فرسایشی و طولانی نماید تا عمده نیرو و تجهیزات آن از بین برود یا مستهلک شود، سپس با حمله به شهرهای مهم، کییف را وادار به پذیرش خواستههایش کند.
🔸در این حالت باید گفت که اوکراین به دلیل تلفات نظامی و غیرنظامی، توان نامحدودی برای مقاومت ندارد. به همین دلیل بر جنگ روانی و نبرد رسانهای برای تضعیف روحیه نظامیان روسی تمرکز دارد که نمونه آن در برجستهسازی جنایات رخداده در بوچا نمایان شده است.
✅ اینکه عقبنشینیهای اخیرِ روسیه تاکتیکی بوده یا راهبردی، فعلاً مشخص نیست و به زمان بیشتری نیاز دارد.
احتمالاً روسیه بر تصرف کامل دونباس توسط شبهنظامیان هوادارش تمرکز کند و سپس تداوم حضور نظامی در آن محدوده را اهرم فشاری برای دستیابی به دیگر خواستهها در میز مذاکره تبدیل کند. بنابراین نبـرد فعلاً ادامه دارد.
@seraj1397
.
🔴 پاکستان؛ از خیانتِ داخلی تا دخالتِ خارجی
🔻عوامل مختلفی اعم از دخالتهای خارجی و داخلی، در برکناریِ عمرانخان نقش داشتند:
1⃣ _ عدم تأسیس پایگاه نظامی خارجی در پاکستان: پس از خروج از افغانستان، تنها راه حفظ موقعیت واشنگتن در عرصهٔ نظامی در مقابل بازیگرانی همچون ایران، هند و چین، "پاکستان" بود که با مخالفت عمرانخان مواجه شد.
2⃣ _ سفر عمرانخان به روسیه: عمرانخان اوایل جنگ روسیه و اوکراین به مسکو سفر کرد و این سفر با مخالفتهای داخلی از سمت ارتش و خارجی همچون آمریکا مواجه شد. این مخالفتها بقدری شدید بود که قمر جاوید فرمانده ارتش، حمله روسیه به اوکراین را محکوم کرد و این امر کاملاً متناقض با راهبردهای عمرانخان بود.
3⃣ _ نارضایتیهای داخلی: نارضایتیهای اقتصادی در بین مردم در خصوص عملکرد اقتصادی دولت، این زمینه و فرصت را برای بازیگران خارجی و مخالفین داخلی عمرانخان فراهم کرد که برای سرنگونی دولت او اقدام کنند.
⁉️ اکنون این سؤال نیز مطرح میشود که آینده پاکستان در عرصه سیاسی به چه سمت و سویی خواهد رفت؟ در پاسخ به این سؤال باید گفت که:
_ اولاً، اگر پاکستان این رویارویی سیاسی طرفداران و مخالفین عمرانخان را با آرامش پشت سر نگذارد، احتمالاً آبستن حوادث و درگیریهایی خواهد بود که با توجه به بافت سیاسی و اجتماعی این کشور، احتمالاً رنگ خون به خود میگیرد.
_ در ثانی، با توجه به نقش پررنگ کشورهای خارجی در عرصه سیاسی پاکستان و همراهی برخی جریانهای داخلی همچون ارتش بعنوان قدرتمندترین جریان موجود، نهایتاً پیشبینی میشود که دولتی با گرایشهای غربگرایانه و متمایل به ارتش رویکار آید تا شرایط جدیدی در عرصه سیاسی برای این بازیگران فراهم کند.
✍ محمدرضا فرهادی
@seraj1397
.