🟢🟣🟡 مسئولان حجاب در مظان ۱۰ اتهام
مراقبت کنید انقلاب را در مظان این اتهام قرار ندهید که اهتمام بر حجاب آنچنان هم ضرورت و موضوع مهمی نبوده که سالها بر آن هزینه دادیم... رحم کنید بر نسلهای جدید.
به گزارش مشرق، محسن مهدیان طی یادداشتی در روزنامه همشهری نوشت:
۱-اخیرا در برخی رسانهها با حالت تمسخر نوشتهاند که دوربینهای هوشمند فراجا تبدیل شده است به گوشیهای موبایل.
از روز اول دلسوزان گفتند که فراجا چنین دوربینهایی در سطح شهر، خاصه شهرستانها ندارد... .
۲-اخیرا یک سلبریتی بهدلیل کشف حجاب به دادگاه احضار و بعد هم به یکونیم میلیون تومان جریمه نقدی محکوم شده است. آن بازیگر هم در صفحه شخصی خود نوشت که از مردم و از هیچکس عذرخواهی نمیکنم.
پیشتر دلسوزان گفتند که این میزان جریمه بازدارنده نیست و وهن دستگاه قضایی است... .
۳-لایحه عفاف و حجاب مدتی بین قوای مختلف سرگردان بود و کسی حاضر نشد ضعفهای این لایحه را گردن بگیرد.
بسیاری از دلسوزان گفتند که این لایحه به جهات مختلف ناقص است و بدتر اینکه حواله دادن ماموریت عدلیه و نظمیه به دستگاههای اجرایی و خدماتی خطاست.
بگذریم که حرف بسیار است؛
اما هر تدبیری داریم مراقب باشیم در مظان اتهام در افکارعمومی قرار نگیریم. اتهاماتی از ایندست:
۱-مراقبت کنید در مظان این اتهام قرار نگیرید که مسئولان اهتمام لازم برای اجرای قانون را ندارند و به یکدیگر حواله میدهند.
۲-مراقبت کنید در مظان این اتهام قرار نگیرید که بعد از حوادث سال گذشته، قوای قهریه در اجرای قانون دچار انفعال و سردرگمیاند.
۳-مراقبت کنید در مظان این اتهام قرار نگیرید که در اجرای قانون گرفتار تبعیض هستیم و صدایمان مقابل ضعفا بلند و مقابل قانون شکنی دانهدرشتهای سلبریتی اهل کرنشیم.
۴-مراقبت کنید در مظان این اتهام قرار نگیرید که خدای نکرده بهخاطر ایام انتخابات و قدرت و رای، از اهتمام بر اجرای ضرورت دین و قانون کشور کوتاه آمدهاید.
۵-مراقبت کنید در مظان این اتهام قرار نگیرید که حرف حق کار فرهنگی، پوششی برای فرار از ماموریتهای سلبی شده است.
۶-مراقبت کنید در مظان این اتهام قرار نگیرید که بهجز رهبرانقلاب که صریح و روشن درباره حجاب موضع عقلانی و شرعی گرفته است، بقیه مسئولان حاضر نیستند هزینه دهند.
۷- مراقبت کنید در مظان این اتهام قرار نگیرید که مسئولان کشور هنوز متوجه نشدهاند که مسئله حجاب فراتر از پوشش است و امروز مسئله اصلی دشمن در عرض «تجزیه کشور» و «تحریم سفرههای اقتصادی مردم» است و اقدامی امنیتی است نه صرفا فرهنگی.
۸- مراقبت کنید در مظان این اتهام قرار نگیرید که اعتراض مردم متدین شهر و گلایههای آنها از تساهل و تسامح مقابل قانونشکنان برایتان بی اهمیت است.
۹- مراقبت کنید در مظان این اتهام قرار نگیرید که در مواجهه با قانونشکنی فرق ۳عنوان «کشف حجاب» و «جریحهدار کردن احساسات عمومی» و بدتر از همه «تکمیل نقشه امنیتی دشمن» فرق قائل نیستید. گناه سیاسی همان گناه شرعی نیست.
۱۰- در نهایت اینکه هر کار میکنید مراقبت کنید انقلاب را در مظان این اتهام قرار ندهید که اهتمام بر حجاب آنچنان هم ضرورت و موضوع مهمی نبوده که سالها بر آن هزینه دادیم... رحم کنید بر نسلهای جدید.
پایان پیام
🔹🔶🔹اظهارات عوامفریبانه خاتمی علیه حجاب اسلامی
بر اساس مغالطه خاتمی، باید همه احکام الزامآور اسلام و قرآن در حوزههای مختلف اقتصادی و اجتماعی و سیاسی و فرهنگی تعطیل شود، چون خداوند فرموده «لا اکراه فی الدین»!
به گزارش مشرق، روزنامه کیهان در ستون خبر ویژه خود نوشت: خاتمی از موضع یک روحانی بیسواد و مغرض مدعی شد چون خداوند در قرآن گفته «لا اکراه فیالدین»، بنابراین الزام حجاب معنا ندارد!!
او در سالگرد فوت یکی از اصلاحطلبان و در دیدار جمعی از زنان منسوب به این طیف، عفاف و ستر را با حجاب یکی ندانست و تاکید کرد: ما از جامعه عفیف حمایت میکنیم، اما به آن معنا نیست که عفت را با حجاب یکی بدانیم و آن را به زور به جامعه تحمیل کنیم.
وی گفت: وقتی خداوند میگوید «لا اکراه فیالدین»، یعنی در دین خدا که اصل است، زور و اجبار وجود ندارد پس چرا باید در فرع آن زور و تحکم باشد؟
وی در ادامه به تعبیری در فقه سنتی اشاره و بیان کرد: زمان و مکان دو عنصر تعیینکننده در احکام اسلامی است؛ فرض کنید در یک دورهای خون هیچ فایده و کاربردی نداشت؛ بنابراین هیچ ارزش خاصی برای دیگران نداشت اما وقتی معلوم شد خون مایه حیات است ارزش پیدا کرد و موضوعات پیرامون آن و احکام و قوانین در مورد آن متناسب شد.
خاتمی این منطق را در موضوع زنان هم حاکم دانست و افزود: در یک دورهای حتی در مترقیترین نگاه به زن گفته میشد که «مرد از دامن زن به معراج میرود»، اما الان این نگاه وجود دارد که چرا زنان خودشان نباید به معراج بروند و چرا باید فقط به عنوان وسیلهای برای رشد مردان در نظر گرفته شوند و چرا این رشد، در وجوه معنوی، در قالب تصویری مردانه صورتبندی میشود و زنان در این نگاه کجا هستند؟
خاتمی ادامه داد: در گذشته، چون نگاه به بدن زنان بود و نگاه تزئینی به زن میشد، او را مانند «درّی که باید در صدف باشد» توصیف میکردند اما سؤال این است واقعا خاصیت این درّ چیست؟ آیا به جز یک زینت خاصیت دیگری دارد؟ و اصلا چرا زن باید درّ باشد؟ این تغییر نگاه آن چیزی است که به آن نیاز داریم.
اظهارات عوام فریبانه خاتمی در حالی است که هر فرد مبتدی نسبت به اسلام میداند، «لا اکراه فی الدین» در حوزه اندیشه و انتخاب دین است و نه در حوزه احکام حاکم بر جامعه اسلامی. این مهم، صرفا مربوط به جامعه اسلامی هم نیست بلکه در تمام کشورها حاکم است. به عنوان مثال، فارغ از این که افراد در کشورهای لیبرالیستی و کمونیستی یا لائیک و سکولار، چه قضاوتی نسبت به این مکاتب دارند - میپذیرند یا نمیپذیرند- ملزم به اطاعت از قوانین و الزامات بر آمده از این تلقیهای حاکم بر آن کشورها هستند.
بر اساس مغالطه خاتمی، باید همه احکام الزامآور اسلام و قرآن در حوزههای مختلف اقتصادی و اجتماعی و سیاسی و فرهنگی تعطیل شود، چون خداوند فرموده «لا اکراه فی الدین»! معنای این مغالطه نعوذ بالله، تشکیک در حکمت پروردگار و سیره پیامبر و اهل بیت علیهمالسلام است و حال آن که خداوند اختیار را شرط مسئولیت و تکلیفپذیری انسان دانسته، نه این که پیامبر و ائمه و مومنان به دین را از اجرای احکام و اوامر خود معاف کرده باشد.
ثانیا خاتمی در این آشفتهگویی توضیح نمیدهد که چگونه میتوان حجاب نداشت (که نقطه مقابل آن، برهنگی است و نمیتوان حجاب را به روسری محدود دانست) و ضمنا عفت و عفاف را حفظ کرد؟!
ثالثا عبارت بلند «مرد از دامن زن به معراج میرود»، تعبیر حضرت امام خمینی(ره) است که خاتمی آن را با تنقیص و کنایه بیان میکند. عجیب این که خاتمی اصرار دارد منطق غرب برای برهنه کردن زن و استفاده کالایی و ابزاری از او را «معراج زن» جا بزند!
رابعا، تعبیر صدف برای درّ، به معنای صیانت از آن است و نه به مفهوم نگاه صرفا زینتی به موضوع زن و حجاب. خداوند در قرآن کریم، لباس و پوشش را که حجاب هم ذیل آن تعرف میشود، هم به عنوان زینت و هم به عنوان پوشاندن زشتیهای انسان بیان میکند.
پایان پیام
🔹🔷🔹نگران مردم یا نگران صهیونیست ها؟!
به گزارش مشرق، محمد ایمانی تحلیلگر مسائل سیاسی طی یادداشتی در کانال تلگرامی خود نوشت:
رونمایی ایران از موشک فراصوت فتّاح، لرزه بر اندام مقامات رژیم صهیونیستی انداخت. اما در این میان، نکته عجیب، واکنش عبدالحمید اسماعیل زهی (امام جماعت مسجد مکی) بود که سخنانش با ذوق زدگی صدای آمریکا، بی بی سی و رادیو فردا رو به رو شد.
عبدالحمید گفته : "اول شکم مردم باید سیر شود، بعد از سلاح پیشرفته رونمایی کنید".
البته واقعیت های زندگی اشرافی وی (از جمله مهمانی های اشرافی و همچنین کاروان خودروهای لوکس)، بی نیاز از توضیح است و نشان می دهد که معیشت مردم، صرفا بهانه وی برای عقده گشایی نیابتی علیه موفقیت های دفاعی بازدارنده کشورمان است.
گفتنی است عبدالحمید در ادامه خوش خدمتی به رژیم صهیونیستی، امسال همزمان روز قدس، خواستار به رسمیت شناختن این رژیم اشغالگر و سازش با آن شد! وی قبلا هم از حزب انگلیسی- صهیونیستی بهائیت حمایت کرده بود.
او همچنین، از عناصر تروریست، شرور، جنایتکار و مفسدان اعدام شده که سیاستهای ضدایرانی آمریکا و اسرائیل را به اجرا میگذاشتند، برای چندمینبار حمایت کرد.
انتخابات غیر رقابتی؛ دروغی که "اصلاحطلبان تحریمی" میگویند
اسماعیل گرامیمقدم، قائم مقام حزب اعتماد ملی اخیرا طی یادداشتی که سایت اعتمادآنلاین آنرا منتشر کرده است، نوشت:
"اگر در انتخابات رقابت نباشد، مشکل مشروعیت برای نظام ایجاد میشود. در نظامی که انتخابات در آن برگزار میشود اگر آرا به هم نزدیک نباشد، روشن است که رقابت نیست و مشارکت و مشروعیتی هم در کار نخواهد بود."[2]
*باید متوجه این شبههپراکنی بود که اساسا انتخابات یک مسئله رقابتی است و منظور مورد اراده آقایان از نبود رقابت در انتخابات یعنی نبود نامزدی که مطلوب اصلاحطلبان باشد!
دقت شود که انتخابات ولو در حالت نبود نامزدهای بیصلاحیت هم رقابتی خواهد بود زیرا وقتی دو یا چند نامزد انتخاباتی ولو با یک خاستگاه سیاسی یکسان در انتخابات شرکت میکنند به این معنی است که با یکدیگر رقابت و تفاوت دیدگاه دارند وگرنه بدیهیست که باید به نفع یکدیگر کنار بروند.
در این حالت البته عدهای ظن نمایشی بودن حضور را مطرح میکنند که باید پاسخ داد نمایش در عرصه رأیگیری و صندوق رأی عقلا باطل و ناممکن است زیرا مردم میتوانند به هرکه بخواهند رأی بدهند و بسا نامزدی که بخاطر نمایش در صحنه مانده به جای نفر اصلی رئیسجمهور شود. و اسم این رخداد هم منطقا نمیتواند نمایش باشد. ضمن اینکه انتخابات دارای 2 رکن حاکمیت و مردم است. در صورت عزم رکن حاکمیت برای اقدام نمایش؛ منطقی نیست که بپذیریم مردم هم شریک این نمایش میشوند.
درباره رقابت همچنین باید به این نکته توجه داشت که یکی بودن خاستگاههای گفتمان سیاسی هرگز به معنی یکی بودن روشهای اجرایی نیست زیرا در علم مدیریت کلان، هر مدیری روش اجرایی مختص به خود که منبعث از میزان علم و خصلتهای فردی خود اوست را دارد و از آنجا که مسئله مردم و انتخابات نیز در وهله اول؛ گزینش روش اجرایی است؛ پس خواه ناخواه هر انتخاباتی متضمن است رقابت است و انتخابات بدون رقابت عقلا ممکن نیست.
ما در وبلاگ مشرق همچنین بارها و بارها ضمن توضیح توطئه اصلاحطلبان ستادی برای "تحریم انتخابات"؛ این مسئله را هم شرح کردهایم که مشارکت بالای انتخاباتی اگرچه یک امتیاز است لکن مشروعیت و اعتبار نظام اسلامی از اجرای قانون و رعایت الزامات قانونی انتخابات منشأ میگیرد نه از میزان مشارکت.
ضمن اینکه مشارکت پایین نیز صرفا بیانگر پایین بودن سطح تحلیل سیاسی عدهای از افراد، انزوای نخبگان و شیطنت برخی رجال سیاسی است وگرنه جامعهای که درگیر مشکلات باشد؛اتفاقا بایستی برای تغییر ریل در اجرائیات کشور و باز کردن زمینههای پیشرفت بیشتر؛ مشارکتش را در انتخابات افزایش دهد.
***
🟤🟤🟤 میزان نظارتهای دولتی و قضایی بر بازار و همچنین مجازاتهای تعیین شده برای گرانفروشان همچنان در حدی نیست که توانسته باشد جلوی پدیده "گرانی بیقاعده" و رنج مردم از این بابت را بگیرد.
بذرپاش و درآمد مالیاتی 2 میلیون خانه خالیِ بانکها
جزیره گنج دولت رئیسی کجاست؟!
محمد منانرییسی، مدیر مرکز مطالعات معماری و شهرسازی اسلامی، اخیراً در سخنانی که سایت بولتننیوز آنها را منتشر کرد، گفته است:
"میلیونها خانه خالی در کشور وجود دارد که 2 میلیون واحد، متعلق به بانکهاست."
او همچنین تصریح میکند: هر وقت خواستهاند عرضه -مسکن- را زیادتر کنند، تراکم فروختهاند. رانتی که در اختیار سرمایه داران قرار می گیرد و نشانه آن، 2 میلیون خانه خالی است که در دست بانکهاست.
منانرئیسی در ادامه گفته است: مالیات از خانههای خالی و لوکس هم به درستی اجرا نمیشود در حالیکه در غرب، مالیات سنگینی بابت این املاک اخذ میشود.[1]
*صحبتهای آقای منانرییسی قبل از هرچیز اثباتکننده یک مماشات خطرناک است.
مماشاتی که چند سال است با بهانههای مختلف عملا وارد اجرای قاطع و کارای طرح "اخذ مالیات از خانههای خالی" نمیشود، نمایشهایی مثل "گشت تشخیص خانههای خالی" را به راه میاندازد و مثلا به دلیل همین مماشات بود که دولت هرگز نتوانست طرح "اخذ وام بدون ضامن از بانکها" را علیرغم تبلیغات فراوان اجرا کند.
و البته در برایند تمام این رخدادها نیز جهش قیمتی مسکن و اجاره بها رخ میدهد، دولت از درآمدی سرشار و چندهزار میلیاردی از محل اخذ مالیات از خانههای خالی محروم میشود و در پرتو تمام این ناکارآمدیهای نهادهای ذیربط دولتی؛ عملا مردم هستند که همچنان درگیر مشقت خانههای اجارهای و هزینههای بالای مسکن هستند.
این در حالی است که برخی آگاهان اقتصادی معتقدند اجرا و پیگیری بسیاری از قوانین در حوزه مسکن به راحتی امکانپذیر است و اثرات آن نیز در کوتاهمدت قابل رؤیت خواهد بود.
درباره مماشات اشاره شده همچنین میتوان به ماجرای اعطای وامهای مختلف به کارمندان بانکها از سوی خود بانکها نیز اشاره کرد که تاکنون برخورد خاص و اقناعی با این مسئله صورت نگرفته است.
اینکه علت مماشات اشاره شده چیست را باید مردم قضاوت کنند...
***
🟢🟣🟢نگاه مدافعان برجام در آمریکا و ایران
مدافعان برجام در آمریکا میگویند، این نگاه سلبی نسبت به برجام اشتباه است زیرا سند توافق هستهای، اجازه نظارت و راستی آزمایی فرا پادمانی و بیسابقهای را در خصوص فعالیتهای هستهای ایران خواهد داد. همانطور که رویدادهای اخیر نشان میدهد، نمیتوان (بدون وجود داشتن یک توافق واقعی مانند برجام) کشورها را از اخراج بازرسان، قطع دوربینهای نظارتی یا ازسرگیری فعالیتهای هستهای غیرمتعارف (بهزعم مقامات آمریکایی) بازداشت. بااینحال، کسانی که برجام را بهعنوان یک توافق ضعیف رد میکنند، تمایل دارند آنچه را که آن را ازنقطهنظر عدم اشاعه معتبر و ارزشمند کرده است نادیده بگیرند. آنها اصل ماجرا و ماهیت توافق هستهای را درک نکردهاند.
فراموش نکردهایم که در سال ۲۰۱۶ میلادی، جیمز کلاپر مدیر اطلاعات ملی سابق آمریکا شهادت داد که ایران با هیچ مانع فنی غیرقابلعبور برای رسیدن به بالاترین سطح غنیسازی اورانیوم مواجه نیست. برخلاف کشور لیبی که در سالهای گذشته، برنامه هستهای پیشرفتهای نداشت و بهراحتی نیز خلع سلاح شد! در چنین شرایطی منتقدان برجام در آمریکا فراموش کردهاند بهواسطه این توافق، نقطه گریز هستهای ایران از چند ماه به یک سال افزایش پیدا کرد اما اکنون بار دیگر، به نقطه گذشته، بلکه سریعتر نسبت به قبل، بازگشته است. مقاله اخیر نشریه فارین پالیسی ازآنجهت اهمیت دارد که تقابل ماهوی دو جریان قدرت در آمریکا را بر سر برجام و مسائلی که در دفاع از برجام با مخالفت با آن در میان دموکراتها و جمهوریخواهان مطرح میشود را به تصویر میکشد.
همزمان با تدارکات وسیع رسانهای آمریکاییها برای تحمیل توافق موقت در تهران نیز دستهای پنهان و گاه آشکار در صدد بازارگرمی برای برجام است. به صحنه آمدن جواد ظریف وزیر سابق خارجه با تشریح و توجیه «دیپلماسی التماسی» از یک سو و ایجاد یک تصویر غیر واقعی از در بنبست قرار گرفتن کشور و نداشتن هیچ راهحلی جز سازش از سوی دیگر نشان از آن دارد که بازی برجامی به نقطهجوش خود رسیده است، در روزهایی که دیپلماسی منطقه محور در تهران، پکن، مسکو، ریاض و حتی در دمشق و صنعا در توازنی با تحولات میدانی به خوبی کار میکند راه انداختن یک نمایش جدید جای تامل دارد.
🟣🟢🟣رمزگشایی از یک گزارش
نشریه فارین پالیسی در تازهترین گزارش خود، به بررسی خروج ترامپ رئیسجمهور سابق آمریکا از برجام (به مناسبات فرارسیدن پنجمین سالگرد آن) پرداخته است. نکته قابلتأمل در این گزارش، تأکید مدام نویسنده بر خطای راهبردی بزرگ دولت سابق آمریکا در خروج از توافق هستهای و ناتوانی بایدن در درک واقعیات مربوط به فعالیتهای هستهای کشورمان است. در بخشی از این مطلب آمده است:
پنج سال پیش دونالد ترامپ، رئیسجمهور سابق آمریکا، ایالاتمتحده را از برنامه جامع اقدام مشترک (برجام)، یک توافق چندجانبه در سال ۲۰۱۵ که محدودیتهایی را بر برنامه هستهای ایران اعمال میکرد، خارج کرد. اگرچه دولت ترامپ و بایدن هر دو وعده داده بودند که راهحل بهتری پیدا کنند، اما پرونده هستهای ایران اکنون پس از ۵ سال پیچیدهتر شده است. فشارهای اقتصادی و خرابکاریهای خارجی، تهران را از افزایش پیوسته توانمندیهای غنیسازی اورانیوم خود بازنمیدارد. امروز، ایران اگر تصمیم بگیرد که این گام را بردارد، تنها هفتهها، اگر نگوییم چند روز، توانایی تولید مواد شکافت پذیر کافی برای یک سلاح هستهای را خواهد داشت!
فارین پالیسی اصلیترین نقطه آسیب آمریکا در قبال فعالیتهای هستهای ایران را عدم درک صحیح ماهیت برجام از سوی سیاستمداران این کشور میداند. این نشریه مینویسد:
اگرچه احیای برجام بهطور فزایندهای غیرمحتمل شده است، اما درک چگونگی کارکرد آن و آنچه ازدسترفته است ضروری است. بیشتر بحثها درباره توافق ایران بر موارد اشتباه متمرکز است. منتقدان استدلال میکنند که این امر بیشازحد به ایران قدرت مانور داده بود زیرا حق این کشور برای غنیسازی اورانیوم را به رسمیت میشناخت. انتقاد دیگری که در این خصوص مطرح میشود، مربوط به گنجانده شدن بند موسوم به غروب آفتاب در برجام است. بندی که تضمین میکند پس از سال ۲۰۲۵ میلادی محدودیتهای وضعشده (در برجام) علیه ایران برداشته میشود. فراتر از آن، منتقدان برجام در آمریکا و اروپا میگویند در سند توافق هستهای، به سایر موضوعات دیگر مانند توانایی ساخت موشکهای بالستیک توسط ایران و حمایت تهران از گروههای همسو (گروههای مقاومت) پرداخته نشده است!
🟦 🟥 🟪 نگاه خوشبینانه به آژانس کماکان ممنوع!
نکته دیگر به ذهنیت و رویکرد سازمان انرژی اتمی و وزارت امور خارجه کشورمان در قبال آژانس بینالمللی انرژی اتمی و متعلقات این سازمان بازمیگردد. بدیهی است که در کنار تعامل با آژانس (آنهم بر اساس حدودوثغور پادمانی تعیینشده) و اعطای برخی دسترسیهای محدود باهدف اثبات حسن نیت جمهوری اسلامی ایران (آنهم معطوف و مشروط به مختومه سازی پروندههای ادعایی)، باید صراحتاً به گروسی در خصوص اظهارات و مواضع غیرمسئولانه خود در قبال مذاکرات هستهای هشدار داد. به عبارت بهتر، همکاریهای حقوقی ما و آژانس نباید ما را نسبت به یکی از اصلیترین وظایف خود یعنی هشدار و تذکر به مقامات آژانس در خصوص کمک به چینش پازلهای غیرحقوقی و راهبردی غرب در تقابل با ایران بازدارد.
قرار نیست کشورمان میان همکاری یا عدم همکاری با آژانس بینالمللی انرژی اتمی، درگیر تفکر صفر یا صدی گردد! درجایی که آژانس به وظیفه خود بهعنوان یک سازمان بینالمللی عمل نمیکند یا خود را بهعنوان جزئی از بازی ضد ایرانی غرب یا رژیم اشغالگر قدس تبدیل میکند، وظیفه و مسئولیت ما در خصوص مهار بازی فرا متنی آژانس پابرجا و به قوت خود باقی است. درهرحال، نوع مراودات و تعاملات ما در آژانس، متغیری وابسته به عملکرد این نهاد و مدیرکل آن هست!
🟪 🟥 🟦 پیروی گروسی از بازی تاکتیکی واشنگتن و تلآویو
همانگونه که مشاهده میشود، گروسی نیز بهجای تمرکز بر ابعاد حقوقی و فنی روند مختومه سازی پروندههای ادعایی علیه جمهوری اسلامی، به ابعاد سیاسی و فرا متنی موضوع فکر میکند! گویا او کماکان وظیفه دارد به نیابت از لابیهای فعال غربی و صهیونیستی در آژانس، موانعی را درروند احیای توافق هستهای ایجاد کند. در چنین شرایطی، بهتر است مقامات کشورمان به گروسی یادآور شوند که مذاکرات با آژانس تابعی از حسن نیت این نهاد ظاهراً بینالمللی در دفاع از حقوق هستهای جمهوری اسلامی بهعنوان عضوی از آژانس هست! به عبارت بهتر تا زمانی که بازی فرا متنی گروسی و همراهانش در قبال پرونده هستهای ایران ادامه داشته باشد، نمیتوان انتظار داشت تعامل سازنده ایران و آژانس ادامه پیداکرده و به نقطه نهایی برسد. در چنین شرایطی بهتر است مقامات آژانس بر روی رفتار، گفتار و حتی رویکرد کلان خود در تقابل با حقوق هستهای ایران تجدیدنظری اساسی صورت دهند!
🔶🔶🔶رمزگشایی از گزارش آژانس
اگرچه همکاری ایران و آژانس بینالمللی انرژی اتمی در روند مختومه سازی پروندههای ادعایی علیه کشورمان قابل تفسیر بوده و گامی در راستای احقاق حقوق حقه ما مبنی بر مختومه سازی پروندههای غیرحقوقی (علیه جمهوری اسلامی ایران) محسوب میشود، اما نباید تحت تأثیر همکاریهای شکلگرفته، چشمان خود را بر روی رویکرد کلی غیر سازنده آژانس و برخی رفتارهای مدیرکل این سازمان یعنی رافائل گروسی ببندیم.
اخیراً در گزارش سهماهه محرمانه آژانس بینالمللی انرژی اتمی (جهت ارائه به شورای حکام)، تأکید شده است که بازرسان این سازمان دیگر در مورد ذرات اورانیوم غنیشده با خلوص ۸۳.۷ درصد در تأسیسات زیرزمینی «فردو» سوالی ندارند. در این گزارش همچنین آمده است که بازرسان تحقیقات خود را در مورد آثار اورانیوم در مریوان، در نزدیکی شهر آباده، در حدود ۵۲۵ کیلومتری (۳۲۵ مایلی) جنوب شرقی تهران بستهاند؛ اما همانگونه که مشاهده میشود، نگاه فرا متنی گروسی و آژانس در این خصوص، کماکان سلبی و بازدارنده است! چندی پیش، زمانی که مختومه سازی این پروندهها برای مدیرکل آژانس محرز شده بود، وی مدعی شده بود:
برجام در آیندهای نزدیک احیا نمیشود! احتمال بازگشت به میز مذاکره وجود دارد، اما اگر تعاملات ایران و آژانس نامناسب ارزیابی شود و همکاریها خوب نباشد، احتمال احیای برجام به صفر میرسد!
❇️ ❇️ ❇️ تفاوت توافق «موقت» و «گامبهگام»
یکی از مباحثی که طی روزهای اخیر در حوزه سیاست خارجی آمریکا مطرح میشود، «انعقاد توافق گامبهگام» با ایران است، بهگونهای که از یکسو، بتوان آن را مرحلهای عملیاتی از احیای برجام قلمداد کرد و از سوی دیگر، مقامات کاخ سفید بتوانند در مواجهه با منتقدان جمهوریخواه خود مدعی شوند که چنین توافقی ارتباطی با احیای برجام ندارد! همانگونه که مشاهده میشود، در اینجا کماکان بعد فرا متنی ماجرا نسبت به بعد متنی آن ارجحیت دارد. شاید تنها تفاوت «توافق موقت» و «توافق گامبهگام در مسیر احیای برجام» این باشد که دومی معطوف به احیای توافق سال ۲۰۱۵ میلادی بوده و اولی (توافق موقت) لزوماً اینگونه نیست و سندی مجزا از برجام محسوب میشود. بااینحال، طبق شواهد موجود، کشورمان مخالفت خود را با «توافق موقت» اعلام کرده و در حال بررسی پیشنهادها جدیدی است که پادشاه عمان و وزیر امور خارجه این کشور در جریان سفر به تهران (در قالب توافق گامبهگام و معطوف به احیای برجام) مطرح ساخته است!
🟡🟡🟡بررسی آخرین تحولات پرونده هستهای و سناریوهای مذاکراتی/ از بازی دوگانه آژانس تا طرح توافق پلکانی آمریکا
همزمان با تدارکات وسیع رسانهای آمریکاییها برای تحمیل توافق موقت در تهران نیز دستهای پنهان و گاه آشکار در صدد بازارگرمی برای برجام است.
سرویس سیاست مشرق- طی روزهای اخیر، گمانهزنیهایی در خصوص مذاکرات هستهای میان ایران و اعضای ۱+۴ و ازسرگیری احتمالی آنها(در قالب دیپلماسی پنهان) به گوش میرسد. درعینحال، برخی منابع میگویند گزارش دوپهلوی اخیر آژانس بینالمللی انرژی اتمی، آنهم علیرغم پیشرفتهای صورت گرفته در خصوص همکاری با ایران و فراتر از آن، سفرهای مکرر مقامات آمریکایی به ریاض و ابوظبی و رایزنی آنها با مقامات سعودی و اماراتی، میتواند بیانگر استمرار تاکتیک «خرید زمان» به ضرر «احیای برجام» باشد. همچنین اظهارات اخیر برخی مقامات آمریکایی در خصوص عدم تمرکز دستگاه دیپلماسی این کشور بر مذاکرات برجام، میتواند بیانگر انتخاب روشی غیر از احیای توافق اصلی سال ۲۰۱۵ باشد! این روش، میتواند «توافق موقت» یا «توافق مرحلهبهمرحله در ذیل برجام» باشد!
🇮🇷🇮🇷🇮🇷نظر «سروش» درباره امام خمینی+ فیلم
به گزارش مشرق، کانال تلگرامی بصیرت منتشر کرد:
نظر سروش از مخالفان جمهوری اسلامی درباره امام خمینی:
آقای خمینی( امام خمینی رحمت الله علیه) باسوادترین رهبر تاریخ ایران بود؛ شاه که هیچ، پدرجد شاه هم خواب اینجور پشتیبانی مردمی را نمیدیدند. خمینی رهبری بینظیر از دوران هخامنشیان تا به امروز است.
🍐🍐🍐برجامی که فقط برای آمریکا سود داشت
به گزارش مشرق، یکی از کاربران فضای مجازی در توئیتی نوشت:
وزیرخارجه آمریکا گفته ایران یا نتوانسته یا نمیخواهد برای بازگشت به برجام کاری کند!
جالب است علیرغم مزخرف بودن برجام و امتیازات زیادی که ظریف داد رفت، این ترامپ بود که از توافق خارج شد، نفعش را برد و سهم اندک ایران را نداد؛ آمریکای بایدن هم اعلام کرد برجام در دستور کار ما نیست!
🟥 🟦 🟥 نمایندگی ایران در سازمان ملل شایعات منتشرشده در برخی رسانهها را تکذیب کرد
دروغ توافق موقت به جای برجام
نمایندگی ایران در سازمان ملل متحد در پی انتشار برخی گزارشها مبنی بر نزدیک شدن ایران و آمریکا به توافق موقت اعلام کرد: هیچ توافق موقتی به جایگزینی برجام در دستور کار نیست. به گزارش ایرنا، نمایندگی ایران در سازمان ملل متحد در پی انتشار برخی گزارشها مبنی بر نزدیک شدن ایران و آمریکا به توافق موقت اعلام کرد: هیچ توافق موقتی به جایگزینی برجام در دستور کار نیست. نمایندگی ایران در سازمان ملل متحد روز پنجشنبه به وقت محلی تصریح کرد: هیچ توافق موقتی به جایگزینی برجام وجود ندارد و در دستور کار نیست. تارنمای میدل ایستآی با استناد به 2 منبع که نام آنها را افشا نکرده بود، مدعی شده بود ایران و آمریکا در آستانه توافق موقت برای رفع برخی تحریمها در برابر محدودیت غنیسازی اورانیوم در ایران هستند. پیش از این نیز، کاخ سفید ادعاها و گزارشها مبنی بر نزدیک شدن آمریکا و ایران به یک توافق موقت که بر اساس آن تهران برنامه هستهای خود را در ازای لغو تحریمها محدود میکند، رد کرد. یک سخنگوی شورای امنیت ملی کاخ سفید پنجشنبه به وقت محلی در واکنش به مقالهای در تارنمای میدل ایستآی به رسانهها گفت: این گزارش نادرست و گمراهکننده است. هر گزارش درباره توافق موقت با ایران نادرست است.
پایان نشست شورای حکام بدون تصویب قطعنامه علیه ایران
نشست شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی بدون تصویب قطعنامه علیه ایران پایان یافت.
به گزارش تسنیم، در حالی کشورهای غربی و در راس آنها آمریکا، فرانسه، آلمان و انگلیس به تحرکات منفی و خصمانه و جوسازی رسانهای علیه جمهوری اسلامی ایران درباره برنامه هستهای صلحآمیز ایران ادامه میدهند که نشست شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی بدون صدور قطعنامه پایان یافت. همکاری مثبت و سازنده جمهوری اسلامی ایران با آژانس و همچنین گزارش مدیرکل آژانس - که کلیات آن مثبت بوده - درباره پیشرفت توافقات پادمانی و همچنین نصب دوربینهای نظارتی آژانس در تاسیسات هستهای از تحولات قابل توجه همزمان با نشست شورای حکام بود.
مالک شریعتی نماینده مجلس:
آقای دکتر ظریف!
حال که سکوت شکستید و درایامی که وزارت نفت دولت سیزدهم بدون برجام موفق شده بدهی ترکمنستان را تسویه و قرارداد گازی را احیا کند، آنچه سال۹۹ در جلسه با بنده و جمعی از نمایندگان در دفترتان گفتید، علنی بگویید:
"زنگنه در ماجرای ترکمنستان #خیانت کرد"
دانستن حق مردم نبود؟!
#بیژن_زنگنه
┏━━ °•🖌•°━━┓
@jahad_tabein
┗━━ °•🖌•°━━┛
چند خبر خوب هفته قبل
🔻گزارش محمد حاج ابوالقاسم دولابی(رییس مرکز ارتباطات دولت و روحانیت) از اتفاقات خوب هفته گذشته؛
1.شکسته شدن رکورد اشتغال در صنعت در سال گذشته
2.رشد 20 درصدی خرید گندم در سال جاری
3.اضافه شدن 63 فروند هواپیما و بالگرد به ناوگان هوایی کشور
4.بازگشایی سفارت ایران در عربستان
5.رشد سرمایه گذاری از منفی 5 به 7.7 در دولت سیزدهم
6.رونمایی از موشک هایپرسونیک
┏━━ °•🖌•°━━┓
@jahad_tabein
┗━━ °•🖌•°━━┛
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
💢 امروز تو یکی از شهرهای اروپا داشتم با اتوبوس عمومی میرفتم دیدم کنار هر صندلی یه فیش شارژ کشویی usb و یه فیش کشویی type_c برای شارژ گوشی کار گذاشتن. چقدر نایس و پشرفته، حسرت خوردم به حال ایران عقب مونده ...
اِ ... یه لحظه!
انگار اینجا تبریز خودمونه
و این اتوبوس شهری تبریزه! 🤭🤗
یاشاسین ایران 💪
┏━━ °•🖌•°━━┓
@jahad_tabein
┗━━ °•🖌•°━━┛
🔷🔶🔹مشاور سابق «سیا»:
افول دلار از 3 ماه دیگر شدت میگیرد
۱
مشاور سابق سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا) و از طراحان تحریم بانکی ایران تصریح کرد که سلطه دلار در کمتر از سه ماه آینده پایان میپذیرد.
به گزارش خبرگزاری فارس به نقل از اسپوتنیک، «جیمز ریکاردز» که نویسنده کتاب جنگهای ارزی است و نقش پررنگی در طراحی و اعمال تحریمهای مالی و بانکی علیه ایران داشته، تاکید کرد که گروه بریکس در حال ایجاد یک ارز تجاری ذخیره جدید است که میتواند جایگزینی برای دلار باشد و انتظار میرود که افول هژمونی پول آمریکا در کمتر از سه ماه آینده آغاز شود.
او افزود: در ۲۲ آگوست (۳۱ مرداد ۱۴۰۲)، یعنی حدود دو ماه و نیم دیگر، مهمترین تحول در نظام مالی بینالمللی از سال ۱۹۷۱ فاش خواهد شد زیرا ۲۲ آگوست تاریخ آغاز اجلاس سران بریکس در آفریقای جنوبی است و سال ۱۹۷۱ سال پایان دادن آمریکا به نظام برتون وودز بود. جهان طی چند سال آینده شاهد انتقال از سلطه دلار به یک ارز اصلی جدید خواهد بود که ممکن است با معرفی یک ارز اصلی جدید باشد و میتواند نقش دلار را در پرداختهای جهانی کرده و در نهایت جایگزین آن شود.
مشاور سابق سیا پیشبینی کرد که گرایش به سمت ارز جدید که توسط کشورهای بریکس به منظور تأثیرگذاری بر تجارت جهانی و سرمایهگذاری مستقیم خارجی مورد بحث قرار میگیرد انقلابی عمیق و غیرمنتظره ایجاد کند و موجب ایجاد یک شوک ژئوپلیتیک بیسابقه شود که ممکن است دنیا برای آن آماده نباشد.
ریکاردز همچنین موضوع گسترش عضویت در گروه بریکس را مورد توجه قرار داد و آن را در زمره مهمترین تحولات نظام بریکس دانست و افزود: هشت کشور به طور رسمی برای عضویت در این گروه درخواست دادهاند که از جمله آنها آرژانتین، مصر، اندونزی، ایران و عربستان سعودی هستند. به خصوص که عربستان از ارکان سیستم دلارهای نفتی محسوب میشود که ثبات وضعیت ذخیره جهانی دلار را تضمین میکند.
او افزود: علاوهبر این، کشورهای بریکس فعلی ۳۰ درصد از مساحت کره زمین و منابع طبیعی جهان، ۵۰ درصد از تولید گندم و برنج جهانی، ۱۵ درصد از ذخایر طلای کره زمین و ۴۰ درصد از جمعیت جهان را تشکیل میدهند.
مشاور سابق سیا بر این باور است که با توجه به موارد فوق، هنگامی که کشورهای بریکس ارز جدید خود را راهاندازی کنند این اقدامی پوچ نخواهد بود بلکه در یک شبکه پیشرفته سرمایه ادغام میشود که شانس موفقیت این ارز را در سطح جهانی تا حد زیادی افزایش میدهد.
ریکاردز انتظار دارد که ارز بریکس به سبدی از کالاهای تجاری یا به طلا مرتبط شود اما معتقد نیست که این ارز به شکل پول کاغذی برای معاملات عادی روزانه در دسترس باشد بلکه یک ارز دیجیتال خواهد بود که توسط یک موسسه مالی جدید در گروه بریکس نگهداری میشود.
گفتنی است، اشاره مشاور سابق سیا به پایان دادن آمریکا به نظام برتون وودز در ۱۵ اوت ۱۹۷۱ برای این است که در این تاریخ، نیکسون؛ رئیسجمهور وقت آمریکا قابلیت تبدیل دلار آمریکا به طلا را به شکل یکطرفه فسخ کرد و عملاً به نظام برتون وودز پایان داد و نفت را پشتوانه دلار کرد. به این اقدام «شوک نیکسون» میگویند که موجب شد شرایطی پدید آید که دلار آمریکا تبدیل به ارز اندوخته بسیاری از کشورها بشود.
ذخایر جهانی دلار در بحبوحه تشدید بحران اوکراین ضرباتی خورده که منجر به سطوح بدهی بیسابقهای برای ایالات متحده شده است. این اتفاق با تلاش تعدادی از کشورها برای افزایش حجم مبادلات با ارزهای محلی خود همزمان شده که با توجه به صحبتها در مورد ارزهای ذخیره جدید، گمانهزنیها در مورد بدتر شدن موقعیت دلار به عنوان ارز غالب بر اقتصاد جهان را تقویت کرده است.
ادامه👇👇👇 صفحه ۲
۲
2- به رغم فضاسازی کشورهای غربی و رژیم صهیونیستی علیه ایران، نشست اخیر شورای حکام بدون صدور قطعنامه علیه ایران خاتمه یافت. نکته قابل تأمل اینجاست که همین چند روز پیش ایران از موشک هایپرسونیک «فتاح» رونمایی کرد.
قطعا نمیتوان ادعا کرد که رونمایی از این توانمندی دفاعی و نظامی، علت عدم صدور قطعنامه علیه ایران بوده است؛ اما به قطعیت میتوان گفت که «دیپلماسی مقتدرانه» در کنار «حضور عزتمندانه در میدان»، دشمن را از گستاخی و زیادهخواهی منصرف کرده و هزینه اقدام علیه ایران را به میزان قابل توجهی افزایش میدهد.
این همافزایی دیپلماسی و میدان، از جلوههای امیدبخش است که میوههای آن را در حوزههای مختلف و از جمله در سیاست خارجی میتوان چید و از آن بهره برد. گذشت آن ایامی که با ایجاد دوگانه دروغین «دیپلماسی- میدان»، عزت مردم و منافع ملی لگدمال شده و اقداماتی از قبیل رونمایی از موشک، تنشزایی و سنگاندازی در مسیر دیپلماسی قلمداد میشد.
و گذشت آن ایامی که برای گرفتن بهانه از آمریکا، «در قلب رآکتور هستهای بتن ریخته شد». در حال حاضر قطار پیشرفت ایران در حوزههای مختلف و از جمله هستهای، نظامی، دیپلماسی اقتصادی و...بدون توقف در حال حرکت است و دشمن نیز میداند که مانعتراشی در این مسیر، هزینههای هنگفتی برایش در پی دارد.
خروجی نشست شورای حکام و هذیان گویی مقامات آمریکایی، انگلیسی و صهیونیستی در روزهای گذشته در واکنش به رونمایی موشک هایپرسونیک فتاح، از دیگر جلوههای امیدبخش است که بازوهای رسانهای دشمن در خارج از کشور و دنبالههای داخلی آن با شامورتی بازی در پی کم اهمیت جلوه دادن آن هستند.
3- در روزهای اخیر، روند کاهشی قیمت دلار، سکه، مسکن و طلا، دلالان را عزادار کرده است. البته به غیر از دلالان و سوداگران، جریان غربگرا و رسانههای منتسب به این طیف نیز عصبی و پریشان شدهاند. نشان به آن نشان که این روند نزولی قیمت، هیچ جایی در رسانههای آنان نداشته و به نشانه اعتراض، آن را سانسور کردند.
البته این مسئله اصلا عجیب و غیرمنتظره نیست. جریانی که فسادهایی از جمله واگذاری مسئلهدار «کارخانه رشت الکتریک» و «هفت تپه» و «صندوق ذخیره فرهنگیان» و «کرسنت» و «توتال» و «استات اویل» و «حقوقهای نجومی» و حیف و میل کردن 60 میلیارد دلار ارز دولتی و 60 تن طلا را در کارنامه دارد، باید هم از انتشار این قبیل اخبار عصبی و پریشان شود.
4- رئیسجمهور در حاشیه سفر اخیر به آذربایجان شرقی با اشاره به اتصال ایران به زیرساختهای سازمان شانگهای، اتحادیه اوراسیا و فراهمشدن مقدمات عضویت ایران در گروه بریکس، گفت: «امروز در بازارهای دنیا حضور داریم و مسئولان عالی برخی کشورها رسما بسیاری از تولیدات ما را درخواست دارند.» تقریبا همزمان با این اظهارنظر، نمایندگی ایران در سازمان ملل اعلام کرد: «هیچ توافق موقت که بخواهد جایگزین برجام شود در دستور کار نیست.»
این یعنی، رویکرد دولت سیزدهم در رهاسازی سیاست خارجی از بند برجام و FATF همچنان با قوت در حال پیگیری است. اصلا به همین خاطر است که همزمان با کاهش قیمت دلار، مسکن، سکه و طلا و به فاصله کوتاهی پس از حضور ایران در اجلاس بریکس، شایعه «توافق موقت» از سوی رسانههای غربی و رسانههای معاند و رسانههای جریان غربگرا در داخل ضریب داده میشود. چرا؟! به این خاطر که اولا با شعبدهبازی، کاهش قیمت دلار به خبر توافق موقت ربط داده شود و پس از آن با عملیات روانی و انکار توافق از سوی طرف غربی، در روند کاهشی قیمت دلار و برخی دیگر از بازارها اخلال ایجاد شود.
قطعا اخبار امیدبخش به موارد مذکور ختم نمیشود و بررسی و ذکر تمامی آنها از حوصله این وجیزه خارج است. ما با توکل به خدا و با تلاش مسئولان و همراهی مردم عزیز کشورمان، انشاءالله در جنگ ارادهها، پیروز میدان خواهیم بود. اما در کنار آن، مطالبه قاطبه ملت عزیز ایران این است که با شبکه همکار با دشمن در داخل کشور که «امید» مردم را نشانه گرفتهاند، قاطعانه و بدون اغماض برخورد شود.
مسعود اکبری
🟦 🟨 🟪 از بازی دوگانه آژانس تا طرح توافق پلکانی آمریکاییها/ اینبار برای جواد ظریف تور دیپلماتیک بگذارید!
۱
همزمان با تدارکات وسیع رسانهای آمریکاییها برای تحمیل توافق موقت در تهران نیز دستهای پنهان و گاه آشکار در صدد بازارگرمی برای برجام است.
سرویس سیاست مشرق- طی روزهای اخیر، گمانهزنیهایی در خصوص مذاکرات هستهای میان ایران و اعضای ۱+۴ و ازسرگیری احتمالی آنها(در قالب دیپلماسی پنهان) به گوش میرسد. درعینحال، برخی منابع میگویند گزارش دوپهلوی اخیر آژانس بینالمللی انرژی اتمی، آنهم علیرغم پیشرفتهای صورت گرفته در خصوص همکاری با ایران و فراتر از آن، سفرهای مکرر مقامات آمریکایی به ریاض و ابوظبی و رایزنی آنها با مقامات سعودی و اماراتی، میتواند بیانگر استمرار تاکتیک «خرید زمان» به ضرر «احیای برجام» باشد. همچنین اظهارات اخیر برخی مقامات آمریکایی در خصوص عدم تمرکز دستگاه دیپلماسی این کشور بر مذاکرات برجام، میتواند بیانگر انتخاب روشی غیر از احیای توافق اصلی سال ۲۰۱۵ باشد! این روش، میتواند «توافق موقت» یا «توافق مرحلهبهمرحله در ذیل برجام» باشد!
تفاوت توافق «موقت» و «گامبهگام»
یکی از مباحثی که طی روزهای اخیر در حوزه سیاست خارجی آمریکا مطرح میشود، «انعقاد توافق گامبهگام» با ایران است، بهگونهای که از یکسو، بتوان آن را مرحلهای عملیاتی از احیای برجام قلمداد کرد و از سوی دیگر، مقامات کاخ سفید بتوانند در مواجهه با منتقدان جمهوریخواه خود مدعی شوند که چنین توافقی ارتباطی با احیای برجام ندارد! همانگونه که مشاهده میشود، در اینجا کماکان بعد فرا متنی ماجرا نسبت به بعد متنی آن ارجحیت دارد. شاید تنها تفاوت «توافق موقت» و «توافق گامبهگام در مسیر احیای برجام» این باشد که دومی معطوف به احیای توافق سال ۲۰۱۵ میلادی بوده و اولی (توافق موقت) لزوماً اینگونه نیست و سندی مجزا از برجام محسوب میشود. بااینحال، طبق شواهد موجود، کشورمان مخالفت خود را با «توافق موقت» اعلام کرده و در حال بررسی پیشنهادها جدیدی است که پادشاه عمان و وزیر امور خارجه این کشور در جریان سفر به تهران (در قالب توافق گامبهگام و معطوف به احیای برجام) مطرح ساخته است!
رمزگشایی از گزارش آژانس
اگرچه همکاری ایران و آژانس بینالمللی انرژی اتمی در روند مختومه سازی پروندههای ادعایی علیه کشورمان قابل تفسیر بوده و گامی در راستای احقاق حقوق حقه ما مبنی بر مختومه سازی پروندههای غیرحقوقی (علیه جمهوری اسلامی ایران) محسوب میشود، اما نباید تحت تأثیر همکاریهای شکلگرفته، چشمان خود را بر روی رویکرد کلی غیر سازنده آژانس و برخی رفتارهای مدیرکل این سازمان یعنی رافائل گروسی ببندیم.
اخیراً در گزارش سهماهه محرمانه آژانس بینالمللی انرژی اتمی (جهت ارائه به شورای حکام)، تأکید شده است که بازرسان این سازمان دیگر در مورد ذرات اورانیوم غنیشده با خلوص ۸۳.۷ درصد در تأسیسات زیرزمینی «فردو» سوالی ندارند. در این گزارش همچنین آمده است که بازرسان تحقیقات خود را در مورد آثار اورانیوم در مریوان، در نزدیکی شهر آباده، در حدود ۵۲۵ کیلومتری (۳۲۵ مایلی) جنوب شرقی تهران بستهاند؛ اما همانگونه که مشاهده میشود، نگاه فرا متنی گروسی و آژانس در این خصوص، کماکان سلبی و بازدارنده است! چندی پیش، زمانی که مختومه سازی این پروندهها برای مدیرکل آژانس محرز شده بود، وی مدعی شده بود:
برجام در آیندهای نزدیک احیا نمیشود! احتمال بازگشت به میز مذاکره وجود دارد، اما اگر تعاملات ایران و آژانس نامناسب ارزیابی شود و همکاریها خوب نباشد، احتمال احیای برجام به صفر میرسد.
پیروی گروسی از بازی تاکتیکی واشنگتن و تلآویو
همانگونه که مشاهده میشود، گروسی نیز بهجای تمرکز بر ابعاد حقوقی و فنی روند مختومه سازی پروندههای ادعایی علیه جمهوری اسلامی، به ابعاد سیاسی و فرا متنی موضوع فکر میکند! گویا او کماکان وظیفه دارد به نیابت از لابیهای فعال غربی و صهیونیستی در آژانس، موانعی را درروند احیای توافق هستهای ایجاد کند. در چنین شرایطی، بهتر است مقامات کشورمان به گروسی یادآور شوند که مذاکرات با آژانس تابعی از حسن نیت این نهاد ظاهراً بینالمللی در دفاع از حقوق هستهای جمهوری اسلامی بهعنوان عضوی از آژانس هست! به عبارت بهتر تا زمانی که بازی فرا متنی گروسی و همراهانش در قبال پرونده هستهای ایران ادامه داشته باشد، نمیتوان انتظار داشت تعامل سازنده ایران و آژانس ادامه پیداکرده و به نقطه نهایی برسد. در چنین شرایطی بهتر است مقامات آژانس بر روی رفتار، گفتار و حتی رویکرد کلان خود در تقابل با حقوق هستهای ایران تجدیدنظری اساسی صورت دهند!
👇👇👇ادامه صفحه ۲
۲
نگاه خوشبینانه به آژانس کماکان ممنوع!
نکته دیگر به ذهنیت و رویکرد سازمان انرژی اتمی و وزارت امور خارجه کشورمان در قبال آژانس بینالمللی انرژی اتمی و متعلقات این سازمان بازمیگردد. بدیهی است که در کنار تعامل با آژانس (آنهم بر اساس حدودوثغور پادمانی تعیینشده) و اعطای برخی دسترسیهای محدود باهدف اثبات حسن نیت جمهوری اسلامی ایران (آنهم معطوف و مشروط به مختومه سازی پروندههای ادعایی)، باید صراحتاً به گروسی در خصوص اظهارات و مواضع غیرمسئولانه خود در قبال مذاکرات هستهای هشدار داد. به عبارت بهتر، همکاریهای حقوقی ما و آژانس نباید ما را نسبت به یکی از اصلیترین وظایف خود یعنی هشدار و تذکر به مقامات آژانس در خصوص کمک به چینش پازلهای غیرحقوقی و راهبردی غرب در تقابل با ایران بازدارد.
قرار نیست کشورمان میان همکاری یا عدم همکاری با آژانس بینالمللی انرژی اتمی، درگیر تفکر صفر یا صدی گردد! درجایی که آژانس به وظیفه خود بهعنوان یک سازمان بینالمللی عمل نمیکند یا خود را بهعنوان جزئی از بازی ضد ایرانی غرب یا رژیم اشغالگر قدس تبدیل میکند، وظیفه و مسئولیت ما در خصوص مهار بازی فرا متنی آژانس پابرجا و به قوت خود باقی است. درهرحال، نوع مراودات و تعاملات ما در آژانس، متغیری وابسته به عملکرد این نهاد و مدیرکل آن هست!
رمزگشایی از یک گزارش
نشریه فارین پالیسی در تازهترین گزارش خود، به بررسی خروج ترامپ رئیسجمهور سابق آمریکا از برجام (به مناسبات فرارسیدن پنجمین سالگرد آن) پرداخته است. نکته قابلتأمل در این گزارش، تأکید مدام نویسنده بر خطای راهبردی بزرگ دولت سابق آمریکا در خروج از توافق هستهای و ناتوانی بایدن در درک واقعیات مربوط به فعالیتهای هستهای کشورمان است. در بخشی از این مطلب آمده است:
پنج سال پیش دونالد ترامپ، رئیسجمهور سابق آمریکا، ایالاتمتحده را از برنامه جامع اقدام مشترک (برجام)، یک توافق چندجانبه در سال ۲۰۱۵ که محدودیتهایی را بر برنامه هستهای ایران اعمال میکرد، خارج کرد. اگرچه دولت ترامپ و بایدن هر دو وعده داده بودند که راهحل بهتری پیدا کنند، اما پرونده هستهای ایران اکنون پس از ۵ سال پیچیدهتر شده است. فشارهای اقتصادی و خرابکاریهای خارجی، تهران را از افزایش پیوسته توانمندیهای غنیسازی اورانیوم خود بازنمیدارد. امروز، ایران اگر تصمیم بگیرد که این گام را بردارد، تنها هفتهها، اگر نگوییم چند روز، توانایی تولید مواد شکافت پذیر کافی برای یک سلاح هستهای را خواهد داشت!
فارین پالیسی اصلیترین نقطه آسیب آمریکا در قبال فعالیتهای هستهای ایران را عدم درک صحیح ماهیت برجام از سوی سیاستمداران این کشور میداند. این نشریه مینویسد:
اگرچه احیای برجام بهطور فزایندهای غیرمحتمل شده است، اما درک چگونگی کارکرد آن و آنچه ازدسترفته است ضروری است. بیشتر بحثها درباره توافق ایران بر موارد اشتباه متمرکز است. منتقدان استدلال میکنند که این امر بیشازحد به ایران قدرت مانور داده بود زیرا حق این کشور برای غنیسازی اورانیوم را به رسمیت میشناخت. انتقاد دیگری که در این خصوص مطرح میشود، مربوط به گنجانده شدن بند موسوم به غروب آفتاب در برجام است. بندی که تضمین میکند پس از سال ۲۰۲۵ میلادی محدودیتهای وضعشده (در برجام) علیه ایران برداشته میشود. فراتر از آن، منتقدان برجام در آمریکا و اروپا میگویند در سند توافق هستهای، به سایر موضوعات دیگر مانند توانایی ساخت موشکهای بالستیک توسط ایران و حمایت تهران از گروههای همسو (گروههای مقاومت) پرداخته نشده است!
نگاه مدافعان برجام در آمریکا و ایران
مدافعان برجام در آمریکا میگویند، این نگاه سلبی نسبت به برجام اشتباه است زیرا سند توافق هستهای، اجازه نظارت و راستی آزمایی فرا پادمانی و بیسابقهای را در خصوص فعالیتهای هستهای ایران خواهد داد. همانطور که رویدادهای اخیر نشان میدهد، نمیتوان (بدون وجود داشتن یک توافق واقعی مانند برجام) کشورها را از اخراج بازرسان، قطع دوربینهای نظارتی یا ازسرگیری فعالیتهای هستهای غیرمتعارف (بهزعم مقامات آمریکایی) بازداشت. بااینحال، کسانی که برجام را بهعنوان یک توافق ضعیف رد میکنند، تمایل دارند آنچه را که آن را ازنقطهنظر عدم اشاعه معتبر و ارزشمند کرده است نادیده بگیرند. آنها اصل ماجرا و ماهیت توافق هستهای را درک نکردهاند.
فراموش نکردهایم که در سال ۲۰۱۶ میلادی، جیمز کلاپر مدیر اطلاعات ملی سابق آمریکا شهادت داد که ایران با هیچ مانع فنی غیرقابلعبور برای رسیدن به بالاترین سطح غنیسازی اورانیوم مواجه نیست.
ادامه صفحه ۳👇👇👇
۳
برخلاف کشور لیبی که در سالهای گذشته، برنامه هستهای پیشرفتهای نداشت و بهراحتی نیز خلع سلاح شد! در چنین شرایطی منتقدان برجام در آمریکا فراموش کردهاند بهواسطه این توافق، نقطه گریز هستهای ایران از چند ماه به یک سال افزایش پیدا کرد اما اکنون بار دیگر، به نقطه گذشته، بلکه سریعتر نسبت به قبل، بازگشته است. مقاله اخیر نشریه فارین پالیسی ازآنجهت اهمیت دارد که تقابل ماهوی دو جریان قدرت در آمریکا را بر سر برجام و مسائلی که در دفاع از برجام با مخالفت با آن در میان دموکراتها و جمهوریخواهان مطرح میشود را به تصویر میکشد.
همزمان با تدارکات وسیع رسانهای آمریکاییها برای تحمیل توافق موقت در تهران نیز دستهای پنهان و گاه آشکار در صدد بازارگرمی برای برجام است. به صحنه آمدن جواد ظریف وزیر سابق خارجه با تشریح و توجیه «دیپلماسی التماسی» از یک سو و ایجاد یک تصویر غیر واقعی از در بنبست قرار گرفتن کشور و نداشتن هیچ راهحلی جز سازش از سوی دیگر نشان از آن دارد که بازی برجامی به نقطهجوش خود رسیده است، در روزهایی که دیپلماسی منطقه محور در تهران، پکن، مسکو، ریاض و حتی در دمشق و صنعا در توازنی با تحولات میدانی به خوبی کار میکند راه انداختن یک نمایش جدید جای تامل دارد.
پایان پیام/
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🔸 صحبتهای دکتر مرتضی محیط با سابقه بیش از ۵۰ سال زندگی و کار در قلب آمریکا رو مرور کنیم.