هدایت شده از KHAMENEI.IR
✌ تصاویر دیگری از دیدار جمعی از فرماندهان نیروی هوایی و پدافند هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران با رهبر انقلاب. ۱۴۰۳/۱۱/۱۹
🌷 #دهه_فجر؛ #عید_ایران
💻 Farsi.khamenei.ir
هدایت شده از KHAMENEI.IR
✌ رهبر انقلاب: مذاکره با آمریکا هوشمندانه، عاقلانه و شرافتمندانه نیست و هیچ تأثیری در رفع مشکلات کشور ندارد؛ دلیل؟ تجربه! / ما در دهه ۹۰ حدود دو سال با آمریکا و چندکشور مذاکره کردیم، معاهدهای تشکیل شد، اما آمریکاییها به همان معاهده عمل نکردند و هم شخصی که سر کار است آن را پاره کرد و عمل نکرد
🔹️رهبر انقلاب اسلامی صبح امروز در دیدار جمعی از فرماندهان نیروی هوایی و پدافند هوایی ارتش:
✏️اولاً مذاکره با آمریکا هیچ تاثیری در رفع مشکلات کشور ندارد. این را باید ما درست بفهمیم؛ اینجور به ما وانمود نکنند که اگر نشستیم پشت میز مذاکره با آن دولت، فلان مشکل یا فلان مشکل حل میشود. نخیر؛ از مذاکره با آمریکا هیچ مشکلی حل نمیشود.
دلیل؟ تجربه!
✏️ما در دهه ۹۰ نشستیم با آمریکا مذاکره کردیم حدود دو سال یک معاهدهای هم تشکیل شد. البته آمریکا تنها نبود، چند تا کشور دیگر هم بودند، لکن محور آمریکا بود، عمدتاً آمریکا بود. دولت ما نشست مذاکره کرد -دولت آن روز – رفتند، آمدند، نشستند، برخاستند، مذاکره کردند، گفتگو کردند، خندیدند، دست دادند، رفاقت کردند، همه کار کردند، یک معاهدهای تشکیل شد. در این معاهده طرف ایرانی خیلی هم سخاوت به خرج داد، خیلی امتیاز داد به طرف مقابل. اما همان معاهده را آمریکاییها عمل نکردند. همین شخصی که الان سر کار است، معاهده را پاره کرد. گفت پاره میکند و کرد؛ عمل نکردند. قبل از این که او بیاید هم همانهایی که این معاهده با آنها انجام گرفته بود، به معاهده عمل نکردند. معاهده برای این بود که تحریمهای آمریکا برداشته بشود، برداشته نشد تحریمهای آمریکا؛ تحریمهای آمریکا برداشته نشد! در مورد سازمان ملل هم یک استخوانی لای زخم گذاشتند که مثل تهدیدی همیشه بالا سر ایران وجود داشته باشد. این معاهده محصول مذاکرهای بود که دو سال - بیشتر یا کمتر - طول کشید.
✏️خب این تجربه است دیگر؛ از این تجربه استفاده کنیم. امتیاز دادیم، مذاکره کردیم، امتیاز دادیم، کوتاه آمدیم، اما نتیجهای که مقصودمان بود به دست نیاوردیم. همین معاهده را هم با همه این نقصهایی که داشت طرف مقابل خراب کرد، نقض کرد، پاره کرد.
✏️با یک چنین دولتی مذاکره نباید کرد، مذاکره کردن عاقلانه نیست، هوشمندانه نیست، شرافتمندانه نیست. ۱۴۰۳/۱۱/۱۹
🖼 #بسته_خبری
💻 Farsi.khamenei.ir
هدایت شده از KHAMENEI.IR
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
✌️ رهبر انقلاب: اگر آمریکاییها ما را تهدید کنند، تهدیدشان میکنیم، اگر تهدید خود را در مورد ما عملی کنند ما هم تهدید خود را عملی خواهیم کرد. اگر آمریکاییها به امنیت ملت ایران تعرض کنند ما هم بدون تردید به امنیت آنها تعرض خواهیم کرد
🔹فرمانده کل قوا، صبح امروز در دیدار فرماندهان نیروی هوایی و پدافند هوایی ارتش:
✏️آمریکاییها نشستند، روی کاغذ دارند نقشه جهان را تغییر میدهند. البته فقط روی کاغذ است، هیچگونه واقعیتی ندارد. دربارهی ما هم نظر میدهند، حرف میزنند، اظهار نظر میکنند، تهدید میکنند. ما اگر تهدیدمان بکنند، تهدیدشان میکنیم. اگر این تهدید را عملی کنند، ما هم تهدید را عملی میکنیم. اگر به امنیت ملت ما تعرض کنند، ما هم به امنیت آنها تعرض خواهیم کرد بدون تردید.
✏️این رفتار درس گرفته از قرآن و دستور اسلام است و این وظیفهای است که بر عهده ما است. امیدواریم خدای متعال ما را در انجام وظایفمان موفق بدارد. ۱۴۰۳/۱۱/۱۹
🖼 #بسته_خبری | تهدید نظام اسلامی | تغییر هندسه دنیا
💻 Farsi.khamenei.ir
هدایت شده از KHAMENEI.IR
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
✌️ رهبر انقلاب: مشکلاتی در داخل داریم که راه حل آن عامل داخلی است/ مسئولان مشغول هستند و بسیار امیدوارم که دولت محترم بتواند مشکلات معیشتی را لااقل کم کند
🔹فرمانده کل قوا، صبح امروز در دیدار فرماندهان نیروی هوایی و پدافند هوایی ارتش:
✏️ما البته مشکلاتی داریم در داخل؛ کسی منکر وجود مشکلات نیست. در معیشت، تقریباً اغلب قشرهای مردم ابتلائاتی دارند، مشکلاتی دارند لکن آن چیزی که این مشکلات را برطرف میکند عامل داخلی است.
✏️عامل داخلی عبارت است از همت مسئولان متعهد و همراهی ملت متحد؛ یعنی همین چیزی که در راهپیمایی انشاءالله ملاحظه خواهید کرد اتحاد مردم را. راهپیمایی ۲۲ بهمن هر سال مظهر اتحاد ملی است در کشور ما. ملت بصیر و مسئولان خستگیناپذیر؛ این است که مشکلات ما را برطرف میکند.
✏️مسئولان مشغولاند، بحمدالله کارهایی دارند میکنند و بنده بسیار امیدوار هستم که بتوانند، همین دولت محترم بتواند مشکلات معیشتی مردم را لااقل کم کند. ۱۴۰۳/۱۱/۱۹
🖼 #بسته_خبری | حل مشکلات اقتصادی مردم | وحدت ملی
💻 Farsi.khamenei.ir
هدایت شده از KHAMENEI.IR
✌️ متن و فیلم کامل سخنان امروز رهبر معظم انقلاب درباره مساله مذاکره با آمریکا و راه حل مشکلات معیشتی مردم
🔹رهبر انقلاب اسلامی صبح امروز:
✏️چند وقت است میشنوید، در روزنامه، در فضای مجازی در سخنان این و آن، بحث میشود از مذاکره. مذاکرهی دولت. خب؛ آن که مورد این بحث این بحثکنندگان هست چه در داخل چه در خارج مذاکرهی با آمریکاست.
✏️اسم مذاکره میآورند، آقا مذاکره چیز خوبی است. انگار کسی مخالف با خوب بودن مذاکره است. امروز وزارت خارجهی جمهوری اسلامی ایران یکی از پرکارترین وزارت خارجههاست. کارش همین است دیگر. با کشورهای دنیا، شرقی، غربی، همه جور مذاکره میکنند، رفت و آمد میکنند، حرف میزنند، قرارداد میبندند.
✏️استثنایی که وجود دارد آمریکاست. البته رژیم صهیونیستی را اسم نمیآورم، چون دولت نیست. رژیم صهیونیستی یک باند جنایتکاری هستند که آمدند یک سرزمینی را غصب کردند، دارند جنایت میکنند. آن که محل کلام نیست. استثنا آمریکاست. چرا استثناست؟ علت چیست؟
✏️مذاکرهی با آمریکا هیچ تأثیری در رفع مشکلات کشور ندارد. این را باید ما درست بفهمیم. این جور به ما وانمود نکنند که اگر نشستیم پشت میز مذاکره با آن دولت، فلان مشکل یا فلان مشکل حل میشود. نه، نخیر.
✏️با مذاکرهی با آمریکا هیچ مشکلی حل نمیشود. دلیل؟ تجربه. ما در دههی ۹۰ نشستیم با آمریکا مذاکره کردیم حدود دو سال. یک معاهدهای هم تشکیل شد. البته آمریکا تنها نبود. چند کشور دیگر هم بودند. لکن محور آمریکا بود، عمدتاً آمریکا بود.
✏️دولت ما نشست مذاکره کرد، دولت آن روز، رفتند، آمدند، نشستند، برخاستند، مذاکره کردند، گفتگو کردند، خندیدند، دست دادند، رفاقت کردند، همه کار کردند، یک معاهدهای تشکیل شد. در این معاهده طرف ایرانی خیلی هم سخاوت به خرج داد. خیلی امتیاز داد به طرف مقابل. اما همان معاهده را آمریکاییها عمل نکردند.
✏️همین شخصی که حالا الان سر کار است، این معاهده را پاره کرد. گفت پاره میکنم و کرد. عمل نکردند. قبل از اینکه او بیاید هم همانهایی که این معاهده با آنها انجام گرفته بود، به معاهده عمل نکردند. معاهده برای این بود که تحریمهای آمریکا برداشته بشود. برداشته نشد تحریمهای آمریکا. تحریمهای آمریکا برداشته نشد. در مورد سازمان ملل هم یک استخوانی لای زخم گذاشتند که مثل تهدیدی همیشه بالا سر ایران وجود داشته باشد.
✏️این معاهده محصول مذاکرهی دو سال به نظرم یا بیشتر یا کمتر این مذاکره طول کشید. خب این تجربه است دیگر. از این تجربه استفاده کنیم. امتیاز دادیم، مذاکره کردیم، امتیاز دادیم، کوتاه آمدیم اما نتیجهای که مقصودمان بود به دست نیاوردیم. این است. همان، همین معاهده را هم با همهی این نقصهایی که داشت، طرف مقابل باز خراب کرد، نقض کرد، پاره کرد. با یک چنین دولتی مذاکره نباید کرد. مذاکره کردن عاقلانه نیست، هوشمندانه نیست، شرافتمندانه نیست.
✏️کسی منکر وجود مشکلات نیست، در معیشت مردم مشکلات فراوانی همهی تقریباً اغلب قشرهای مردم ابتلائاتی دارند، مشکلاتی دارند لکن این مشکلات آن چیزی که این مشکلات را برطرف میکند عامل داخلی است، عامل داخلی عبارت است از همت مسئولان متعهد و همراهی ملت متحد یعنی همین چیزی که در راهپیمایی انشاءاللّه ملاحظه خواهید کرد اتحاد مردم را، راهپیمایی ۲۲ بهمن هر سال مظهر اتحاد ملی است در کشور ما ملت بصیر و مسئولان خستگیناپذیر این است که مشکلات ما را برطرف میکند.
✏️مسئولان مشغولند بحمداللّه کارهایی دارند میکند و بنده بسیار امیدوار هستم که همین دولت محترم بتواند مشکلات معیشتی مردم را لااقل کم کند و سختیها را برطرف کند. آمریکاییها نشستهاند روی کاغذ دارند نقشهی جهان را تغییر میدهند البته فقط روی کاغذ است، در واقعیت هیچگونه واقعیتی ندارد.
✏️دربارهی ما هم نظر میدهند، حرف میزنند، اظهار نظر میکنند، تهدید میکنند. ما اگر تهدیدمان بکنند، تهدیدشان میکنیم، اگر این تهدید را عملی کنند ما هم تهدید را عملی میکنیم. اگر به امنیت ملت ما تعرض کنند ما هم به امنیت آنها تعرض خواهیم کرد بدون تردید این رفتار فراگرفتهی از قرآن است و دستور اسلام است و این وظیفهای است که بر عهدهی ماست امیدواریم خدای متعال ما را در انجام وظایفمان موفق بدارد. ۱۴۰۳/۱۱/۱۹
💻 Farsi.khamenei.ir
هدایت شده از KHAMENEI.IR
✌️ رهبر انقلاب: باید ۱۹ بهمن ۵۷ روز تولد ارتش جدید ایران شناخته بشود
🔹فرمانده کل قوا، صبح امروز در دیدار فرماندهان نیروی هوایی و پدافند هوایی ارتش:
✏️اهمیت روز مبارک و باشکوه نوزدهم بهمن از این جهت بیشتر هست که در این روز یک پرچمی برافراشته شد، یک پایهای گذاشته شد که این توانست خط سیر ارتش جدید را تعیین کند. ارتش جمهوری اسلامی در واقع همان خطی را حرکت کرد که آن روز آن جوانها آمدند در مدرسهی علوی و آن حماسهی شجاعانه را آفریدند. در واقع نوزدهم بهمن باید روز تولد ارتش جدید ایران شناخته بشود. شاید بتوان گفت که این عاملی که توانست افراد متعددی، شخصیتهای برجستهای را به میدان انقلاب بکشاند از درون ارتش، همین حرکت این جوانها در روز نوزدهم بهمن بود.
✏️افرادی مثل شهید نامجو، شهید صیاد، شهید بابایی، شهید ستاری، شهید کلاهدوز، شهید فلاحی و افراد دیگر، شهدای بزرگی که بعضیشان از نامآوران شهدای جمهوری اسلامی در طول زمان محسوب میشوند، اینها از دل ارتش بیرون آمدند، در مقابل چشمها قرار گرفتند و نقش قهرمان را ایفا کردند. ۱۴۰۳/۱۱/۱۹
🖼 #بسته_خبری | بیعت همافران با امام خمینی در نوزده بهمن ۵۷
💻 Farsi.khamenei.ir
هدایت شده از KHAMENEI.IR
✌️ رهبر انقلاب: امروز مهمترین وظیفه ارتش تقویت خود است/ نهضت نوآورانه در وزارت دفاع و ارتش و سپاه باید ادامه پیدا کند
🔹فرمانده کل قوا، صبح امروز در دیدار فرماندهان نیروی هوایی و پدافند هوایی ارتش:
✏️مهمترین وظیفهی ارتش امروز این است، تقویت خود. هم از لحاظ نیروی انسانی، هم از لحاظ تسلیحات، هم از لحاظ آموزش، هم از لحاظ آمادگی رزمی، آمادگی دفاعی. باید تقویت کند خودش را ارتش. سازمانهای نظامی آن روزی که درگیری وجود ندارد، مهمترین وظیفهشان این است. نگاه کنند نقاط ضعف را، رخنهها را، آسیبپذیریهایی که احیاناً در مجموعهی سازمان وجود دارد اینها را پیدا کنند، روی اینها کار کنند، تقویت کنند. روز به روز باید ارتش خودش را تقویت کند. این نهضت نوآوری، ساخت نوآورانه که چند سال است شروع شده، چه در وزارت دفاع، چه در ارتش و چه در سپاه، این باید ادامه پیدا کند.
✏️باید دفاع از کشور، سرلوحهی خواستههای شما باشد و این ممکن نمیشود مگر با تقویت سازمانهای ارتش. با همان روحیه، با همان سلحشوری، با همان شجاعت، با همان ابتکار و محاسبهی درست که نوزدهم بهمن به ما یاد داده، با همان روحیه در میدان تقویت ارتش جمهوری اسلامی بایستی انشاءالله پیش بروید و کارها را دنبال کنید. ۱۴۰۳/۱۱/۱۹
🖼 #بسته_خبری
💻 Farsi.khamenei.ir
هدایت شده از KHAMENEI.IR
✌️ در دوران رژیم پهلوی ارتش در ذیل سازمان نظامی آمریکا تعریف میشد / سلاحها، انتصابات، آموزش و محل مصرف شدن این ارتش، همه آمریکایی بود، حتی از مسئولان کشور هم اجازه نمیگرفتند
🔹فرمانده کل قوا، صبح امروز در دیدار فرماندهان نیروی هوایی و پدافند هوایی ارتش:
✏️در دوران آن رژیم نقشهی کلی این بود که ارتش ایران در ذیل دستگاه نظامی آمریکا تعریف بشود؛ استقلالی وجود نداشت سازمان، سازمان آمریکایی، سلاح، سلاح آمریکایی، محدودیت دسترسی به سلاح به اجازهی آمریکا، یعنی F۱۴ را داده بودند اما استفادهی از F۱۴ کجا باید بشود، آمریکا باید اجازه میداد. تعمیر هواپیمای پیشرفته مثلاً در کجا باید انجام بگیرد، تعویض قطعه در کجا باید انجام بگیرد این در اختیار نیروی فنی ایرانی نبود، آمریکایی بود.
✏️من بارها گفتهام در این جلسه، قطعهی خراب شده را میگذاشتند در هواپیما میبردند آمریکا با قطعهی درست تغییر میدادند برمیگرداندند ایران، اجازه نمیدادند که قطعه در اینجا تعمیر بشود. یعنی حقیقتاً ارتش در ذیل ارتش آمریکا و سازمان نظامی آمریکا باید تعریف میشد. انتصابات، آمریکایی، انتصابات مهم آمریکایی، سلاح آمریکایی، آموزش آمریکایی، محل مصرف شدن این ارتش آمریکایی، حتی از مسئولان کشور هم اجازه نمیگرفتند. ۱۴۰۳/۱۱/۱۹
🖼 #بسته_خبری | دخالت آمریکا در ارتش رژیم پهلوی | استقلال ارتش
💻 Farsi.khamenei.ir
هدایت شده از KHAMENEI.IR
44.81M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
✌ ببینید | فیلم کامل بیانات صبح امروز رهبر انقلاب در دیدار جمعی از فرماندهان نیروی هوایی و پدافند هوایی ارتش. ۱۴۰۳/۱۱/۱۹
🎧 صوت کامل بیانات
💻 Farsi.Khamenei.ir
📚📝مطالعه تاریخ حدود 200 سال گذشته ایران
📚📝
📚📝
📝از پادشاهی قاجار تا پهلوی حدود 60درصد خاک عزیزمان با توطئه و دسیسه روباه مکار انگلیس از ایران جدا شده
🔴 حدود ٢١۱ سال پیش در زمان فتحعلی شاه قاجار به موجب قرارداد ننگین گلستان در سال ١١٩٢ شمسی (۱۸۱۳ میلادی) کشورهای فعلی: «قفقاز، ارمنستان، گرجستان، داغستان، چچن و اینگوش و سواحل ارزشمند دریای کاسپین» به مساحت حدود ٢٣٠ هزار کیلومتر مربع از ایران جدا شده و به روسیه تزاری تقدیم گردید.
2️⃣ حدود ١٩۶ سال پیش و باز هم در زمان فتحعلیشاه قاجار به موجب قرارداد ننگین ترکمنچای درسال ١٢٠٧ شمسی (۱۸۲۸ میلادی)، منطقهی «ایروان، نخجوان و بخشهایی از تالش و آذربایجان» و در مجموع حدود ۳۰ هزار کیلومتر مربع دیگر از ایران جدا شد و باز هم به امپراتوری روسیه تقدیم شد!
3️⃣ حدود ١۶۸ سال پیش در زمان ناصرالدین شاه قاجار به موجب معاهده ننگین پاریس در سال ١٢٣۵ شمسی (۱۸۵۶ میلادی) مناطق: «هرات و افغانستان و بلوچستان و مکران» به مساحت ٩٧۵/۲۲۵ کیلومتر مربع با فشار انگلیس از ایران جدا شد!
4️⃣ حدود ١۵۳ سال پیش و باز هم در زمان ناصرالدین شاه قاجار به موجب قرارداد ننگین حکمیت «گلد اسمیت» در سال ١٢۵٠ شمسی (۱٨٧١ میلادی)، و باز هم تحت فشار انگلیس مناطقی از: «پاکستان و سیستان» به مساحت ٣۵٠/٠٠٠ کیلومتر مربع از ایران جدا شد!
5️⃣ حدود ١۴۳ سال پیش باز هم در زمان ناصرالدین شاه قاجار به موجب «پیمان آخال» در سال ١٢۶٠ شمسی (۱۸۸١ میلادی) کشورهای فعلی: «ترکمنستان، ازبکستان، تاجیکستان، قرقیزستان و قزاقستان» به مساحت ١/٢٢۶/۵٠٠ کیلومترمربع از ایران جدا شده و باز هم به امپراتوری روسیه تقدیم شد!
6️⃣ حدود ١٠۵ سال پیش در سال ١٢٩٨ شمسی (١٩١٩ میلادی) در زمان احمد شاه قاجار و دولت وثوقالدوله براساس پیمان منطقهای مستشاران انگلیس، جزایر نفت خیز خلیج فارس از جمله کشورهای فعلی: «امارات، قطر، عمان و چند جزیره بسیار ارزشمند دیگر» به مساحت ۴٠۵/٢٨٧ کیلومتر مربع رسماً از ایران جدا شد!
7️⃣ حدود ٨۷ سال پیش در سال ۱۳۱۶ شمسی (۱۹۳۷ میلادی) در زمان رضا شاه پهلوی با امضای پیمان ننگین سعدآباد با کشورهای همسایه (عراق، ترکیه و افغانستان) بخشهای عظیمی از ایران با دسیسه انگلیس جدا شد؛ از جمله: «ارتفاعات سوقالجیشی آرارات» به ترکیه؛ بخش عظیمی از «اروندرود» و اداره کامل آن را به عراق؛ و «دشت وسیع نااُمید» به مساحت ۳ هزار کیلومتر به افغانستان بخشیده شد!
8️⃣ حدود ۷۰ سال پیش در سال ١٣٣٣ شمسی (١٩۵۴ میلادی) در زمان محمد رضا شاه پهلوی، بندر استراتژیک «فیروزه» در شرق دریای خزر از ایران جدا و به شوروی واگذار گردید!
9️⃣ و باز هم در زمان محمدرضا شاه در سال ١٣۵٠ شمسی (١٩٧١ میلادی) با فشار انگلیس، مجمع الجزایر بحرین به مساحت بیش از ٧٠٠ کیلومتر مربع با انبوهی از مخازن نفت و گاز از ایران جدا شد!
👈 و با کمال تأسف باید این حقیقت تلخ را بدانیم که این مقدار تجزیه و جدایی بیش از ٣ میلیون و ۵٠٠ هزار کیلومتر مربع از خاک ایران به واسطه سستی و سستی پادشاهان در کل تاریخ جهان بیسابقه است و ایران امروز با مساحت ١/۶۴٨/١٩۵ کیلومتر مربع کمتر از یک سوم مساحت ایران بزرگ دویست سال قبل را دارد!
🇮🇷 در دوران اخیر ایران پس از هشت سال دفاع مقدس، یک سانتیمتر از خاک کشور عزیزمان را هم از دست ندادیم ..
این را برای فرزندان و اطرافیان بازگو کنیم
حال جالب است که گروهی از طرفداران پهلوی ونیزبه ظاهرملی گراها در کنار اسرائیل ایستاده اند و آمریکا و این رژیم را تحریک می کنند که به ایران حمله کنندومتاسفانه بخشی از
پان ترکها و پان عرب ها و پان کردها و پان بلوچ ها هم در کنارشان ایستاده اند.
حال باید چگونه جوانانمان را متقاعد کنیم که علیرغم مشکلات وناملایمات موجودمسئله اصلی ما با اینها، موجودیت ایران و ایرانی وتمامیت ارضی است؟
📕لطفانشر حداکثری
✅علل و عوامل انقلاب اسلامی ایران
چکیده
انقلاب اسلامی ایران در سال ۱۳۵۷ یکی از بزرگترین تحولات سیاسی و اجتماعی قرن بیستم بود که به سرنگونی رژیم پهلوی و تأسیس جمهوری اسلامی انجامید. این انقلاب حاصل مجموعهای از عوامل سیاسی، اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و مذهبی بود که طی سالها نارضایتی عمومی را افزایش داد. در این مقاله، به بررسی مهمترین علل و عوامل وقوع انقلاب اسلامی ایران پرداخته میشود.
مقدمه
انقلاب اسلامی ایران به عنوان یک جنبش مردمی، نه تنها حکومت پهلوی را سرنگون کرد، بلکه با ماهیتی مذهبی-سیاسی، ساختار جدیدی برای اداره کشور معرفی نمود. برخلاف بسیاری از انقلابهای معاصر که تحت تأثیر ایدئولوژیهای چپگرا قرار داشتند، انقلاب ایران به رهبری امام خمینی (ره) بیشتر متکی بر آموزههای اسلامی و بسیج مردمی بود. در ادامه، عوامل اصلی این انقلاب بررسی خواهد شد.
۱. عوامل سیاسی
۱-۱. استبداد و سرکوب سیاسی
محمدرضا شاه پهلوی با اعمال سیاستهای دیکتاتوری، آزادیهای سیاسی را از بین برد. احزاب مخالف، مطبوعات مستقل و چهرههای منتقد به شدت سرکوب شدند. حزب رستاخیز که به عنوان تنها حزب قانونی کشور معرفی شد، نشانهای از انحصارطلبی سیاسی شاه بود که به نارضایتی عمومی دامن زد.
۱-۲. وابستگی به قدرتهای خارجی
شاه روابط نزدیکی با آمریکا و بریتانیا داشت و سیاستهایش تا حد زیادی تحت تأثیر این کشورها بود. حمایت غرب از رژیم پهلوی، به ویژه پس از کودتای ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ علیه دولت مصدق، باعث بیاعتمادی مردم به حکومت شد.
۱-۳. سرکوب مخالفان و نقش ساواک
ساواک، سازمان اطلاعات و امنیت کشور، با روشهای خشن و شکنجه، فضای سیاسی را به شدت بسته نگه داشت. این سرکوب گسترده باعث شد که مردم، به ویژه قشر روشنفکر و مذهبی، به سمت مبارزه انقلابی سوق داده شوند.
۲. عوامل اقتصادی
۲-۱. وابستگی به درآمدهای نفتی و بحران اقتصادی
اقتصاد ایران به شدت وابسته به نفت بود. در دهه ۱۳۵۰، افزایش قیمت نفت موجب رشد اقتصادی شد، اما این توسعه متوازن نبود و نابرابریهای اجتماعی را تشدید کرد. در سالهای پایانی حکومت پهلوی، سقوط قیمت نفت و سیاستهای اقتصادی غلط، مشکلات معیشتی مردم را افزایش داد.
۲-۲. نابرابری طبقاتی و فساد اقتصادی
برنامههای توسعه اقتصادی، قشر کوچکی از نخبگان و وابستگان حکومت را ثروتمند کرد، در حالی که اقشار فقیر و روستایی از این توسعه بیبهره ماندند. گسترش فساد اقتصادی، اختلاسهای کلان و اشرافیگری خاندان پهلوی، به نارضایتی عمومی افزود.
۳. عوامل اجتماعی و فرهنگی
۳-۱. مدرنیزاسیون بدون توجه ارزشهای بومی
برنامههای مدرنیزاسیون حکومت پهلوی، مانند اصلاحات انقلاب سفید، بدون در نظر گرفتن باورهای مذهبی و سنتی جامعه اجرا شد. این مسئله موجب تضاد بین حکومت و مردم، بهویژه قشر مذهبی، شد.
۳-۲. نفوذ فرهنگ غربی و تضعیف ارزشهای اسلامی
شاه با تشویق فرهنگ غربی و محدود کردن فعالیتهای مذهبی، موجب نگرانی روحانیت و اقشار مذهبی شد. سیاستهایی مانند کاهش نفوذ علما، تغییرات در سیستم آموزشی و محدودیتهای مذهبی، از جمله عواملی بودند که مردم را علیه رژیم تحریک کردند.
۴. نقش رهبری امام خمینی (ره)
امام خمینی (ره) به عنوان رهبر انقلاب، نقش تعیینکنندهای در سازماندهی و هدایت مردم داشت. مخالفت صریح او با رژیم پهلوی، روشنگری از طریق اعلامیهها و سخنرانیها، و استفاده از شبکههای مردمی برای بسیج عمومی، موجب شد که حرکت انقلابی به سرعت گسترش یابد.
۵. وقوع رویدادهای کلیدی و تشدید بحران
۵-۱. قیام ۱۵ خرداد ۱۳۴۲
دستگیری امام خمینی (ره) و سرکوب قیام ۱۵ خرداد، نقطه عطفی در مبارزات انقلابی شد. این واقعه موجب آگاهی بیشتر مردم نسبت به ماهیت استبدادی حکومت پهلوی شد.
۵-۲. کشتار ۱۷ شهریور ۱۳۵۷ (جمعه سیاه)
سرکوب خونین تظاهرکنندگان در میدان ژاله تهران (شهدا)، نقطهای بود که نشان داد رژیم پهلوی برای حفظ قدرت به هر وسیلهای متوسل میشود.این حادثه، خشم عمومی را افزایش داد و روند انقلاب را سرعت بخشید.
۵-۳. اعتصابات وتظاهرات گسترده
در ماههای پایانی حکومت پهلوی، اعتصابات گستردهای در صنایع کلیدی مانند نفت و راهآهن صورت گرفت. این اعتصابات موجب فلج شدن اقتصاد کشور و کاهش توانایی حکومت در کنترل اوضاع شد.
نتیجهگیری
انقلاب اسلامی ایران نتیجه یک فرآیند طولانی از نارضایتیهای سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی بود. استبداد حکومت پهلوی، وابستگی به بیگانگان، فساد اقتصادی، نابرابری اجتماعی، محدودیتهای مذهبی، و در نهایت، نقش رهبری امام خمینی (ره)، از مهمترین عوامل وقوع این انقلاب بودند. وقوع حوادث کلیدی و حضور گسترده مردم در مبارزات انقلابی، سرانجام به پیروزی انقلاب در ۲۲ بهمن ۱۳۵۷ انجامید. این انقلاب،ساختار سیاسی ایران را به طورکامل تغییر داد و الگویی جدید ازحکومت اسلامی را ارائه کرد.
🔴 "خندیدند، دست دادند، رفاقت کردند..."
https://eitaa.com/shahidmozafariniya