📎آیت الله مبلغی در هفتمین نشست از سلسله درسگفتارهای تفسیر موضوعی شهید صدر:
🔺تفسیر موضوعی شهید صدر پاسخگوی سؤالات روز جامعه
✔️ اگر بپذیریم شکلگیری متن بیارتباط با شرایط اجتماعی نیست و نیز بپذیریم فهم و تفسیر بدون تأثر از شرایط اجتماعی رخ نمیدهد، این جامعتین، یعنی جامعه زمان صدور متن و جامعه زمان تحقق فهم، دخالت میکنند؛ حال چون تفاوت بین دو جامعه وجود دارد، عمل تفسیر سخت میشود، چون نقطه عزیمت به سمت تفسیر و پیشداوریها و پیشفرضها با شرایط خاص زمان صدور متن متفاوت است؛ انطباق اینها بر هم نیازمند روش دقیق، علمی، هوشمندانه و ناظر به چالشها است.
✔️ حوزه علمیه باید پای کار بیاید و این تفسیر موضوعی را فراتر از یک کالبدشناسی، ظاهرشناسی و تعریفگرایی پیش ببرد؛ مهمتر از اینکه گفته شود نظر شهید صدر چیست، آن است که شما این تفسیرهای موضوعی را برپا کنید. نخست مشکلات و مسائل جامعه را کشف و کسب کنید، و طبق روالی که شهید صدر ارائه میکند به سمت قرآن برویم و دست به کار تفسیرهای موضوعی متعدد شویم.
✔️ شهید صدر معتقد است هیچ عمل تفسیری رخ نمیدهد مگر اینکه با یک چارچوبی شکل گیرد؛ این چارچوبها گاهی درست است و گاهی انسان را به خطای در فهم میکشاند؛ در تفسیر موضوعی ایشان به دو چارچوب توجه میکند، یکی چارچوب موضوعی را بسازید، و دوم باید چارچوبهای فکری بنا کنید.
✔️ چارچوب نقش مثبت و منفی دارد؛ بدون چارچوب انسان نمیتواند تفسیر کند؛ انسجام درون یک چارچوب را به عنوان تفسیر موضوعی خلق میکنید و آن را به تکامل میرسانید، بعد تحلیل خود را بر اساس آن چارچوب منسجم همراه با سوالات روی قرآن میبرید تا به یک انسجام و وحدانیت مفهومی برسانید؛ این چارچوب است که خلق میکند، البته اگر این چارچوب نادرست باشد، ممکن است شما را از حقیقت دور یا قوانین علم نما را به شما ارائه کند.
✔️ شهید صدر میگوید، پاسخ گرفتن از قرآن امکان پذیر است؛ پیچیده است و با چالشهای علمی مواجه است؛ اگر چه در دسترس است اما امکان اشتباه و خطا در آن کم نیست؛ تفسیر برای دستیابی به موفقیت باید اطلاعات کافی داشته باشد و این اطلاعات را تجزیه و تحلیل کند؛ باید استحضار نصوص کرد یعنی نصوص را احضار کنید تا به نتیجه دست پیدا کنید؛ حتماً باید قبل از استحضار نصوص چارچوبهای فکری را با نگاهی تنقیحی و دقیق بنا کنیم.
🔍برای خواندن متن کامل اینجا را کلیک نمایید.
🆔 @shahidsadr
🆔 @dorehtafsirshahidsadr
🏷 راه خدا، راه خدمت به انسانهاست
🔸«راه خدا» تعبیری انتزاعی از «راه خدمت به انسان» است؛ زیرا هر کاری برای خداست، در حقیقت برای بندگان اوست؛ چراکه خداوند از بندگانش بینیاز است. و ازآنجاکه معبود مطلق، فراتر از هر حدومرزی است و با هیچ شخصی، خویشاوندی، و به هیچ گروهی گرایش ندارد، بروز عملی راه او، راه همۀ انسانیت است.
📚 کتاب انسان و عبادت، صفحه ۵۱
🆔 @shahidsadr
💠 پیوند با خدا در تربیت اسلامی
🔅فراگیر بودن عبادت بیانگر رویکرد کلی تربیت اسلامی است که بهدنبال آن است که آدمی را در همۀ کارها و فعالیتهایش با خداوند متعال پیوند بزند و همۀ کارهای شایسته را در هر شکل و زمینهای که هستند به عبادت تبدیل کند.
📚 کتاب انسان و عبادت، صفحه ۶۳
🆔️ @shahidsadr
💠 عبادت، تمرین روحی نیکی به مردم
🔹️ کار کردن در راه خدا و برای خدا، کار کردن برای همۀ مردم و به نفع آنهاست و تمرین روحیروانی مداوم برای نیکی به مردم است.
🔹️در دین هرجا سخن از راه خدا آمده است، میتوان آن را بهمعنای راه همۀ انسانها دانست. برای نمونه، اسلام راه خدا را یکی از موارد مصرف زکات قرار داده است و منظورش از راه خدا در اینجا انفاق در راه خیر و مصلحت انسانیت بوده است.
🔹️ همچنین اسلام مسلمانان را به جنگیدن برای نجات مستضعفان تشویق کرده و آن را جنگیدن در راه خدا نامیده است:
«وَ ما لَكُمْ لا تُقاتِلُونَ في سَبيلِ اللَّهِ وَ الْمُسْتَضْعَفينَ مِنَ الرِّجالِ وَ النِّساءِ وَ الْوِلْدانِ» (چرا شما در راه خدا و [در راه نجات] مردان و زنان و کودکان مستضعف نمیجنگید؟)…
📚 کتاب انسان و عبادت، صفحه ۵۱
🆔️ @shahidsadr
✒ موهبت شعر گفتن
▫️آمنه فلسفتنا را خواند و در فرصتی که برای محمدباقر فراهم بود، از او توضیح خواست. مکاسب را تمام کرده بود اما انگار فلسفه دنیای متفاوتی داشت. به برادر گفت: «این علم شایستۀ شماست. ما کجا و شما کجا!»
▫️اما محمدباقر سرش را به نشان انکار تکان داد و گفت: «تو شعر میگویی و من، با همۀ علاقهای که دارم، هرچه سعی کردهام حتی یک بیت شعر هم نتوانستهام بگویم. شعرگفتن موهبتی است که من ندارم. پس من و تو باهم برابریم.»
📚 کتاب نا، صفحه ۶۷
🆔️ @shahidsadr
🌱 تحول درونی احوال
🌱 تغییر اوضاع بیرونی بهتنهایی کافی نیست، بلکه وضع داخلی نیز به تغییر نیاز دارد، وجدان های ما نیازمند تطهیر است، نفوس ما نیازمند تطهیر است، ما امروز به این نیاز داریم که احساس مسئولیت کنیم، نیاز داریم که مسئولیت تاریخیمان را درک کنیم.
📚 کتاب بارقهها، صفحه ۴۶۱
🆔️ @shahidsadr
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎧 صدای صدر
🌻 خودمان را ارزیابی کنیم
▫️محبت دلهایمان برای کیست؟
🔺 بخشی از سخنرانی شهید صدر در رجب 1399 ه.ق
📚 متن کامل این سخنرانی در کتاب بارقهها منتشر شده است.
🆔 @shahidsadr
🔴تغییر از «خودمان» آغاز میشود
📚 کتاب اسلام راهبر زندگی، صفحه ۲۱۴
🆔️ @shahidsadr
💠 سلسله نشستهای تخصصی تفسیر موضوعی شهید صدر
📍نشست هشتم «کارکردشناسی تفسیر موضوعی شهید صدر در حوزه علوم انسانی و نظام اجتماعی»
✅ دکتر هادی موسوی
🔺 زمان: یکشنبه، ۶ فروردین، ساعت ۱۶
🔺 مکان: قم، خیابان هنرستان، خیابان شهید تراب نجفزاده، خیابان شهید حسن صادقخانی، پلاک ١٩، پژوهشگاه تخصصی شهید صدر
📌 حضور مجازی از طریق:
https://www.skyroom.online/ch/saman2/460-5042-heyat.school/
🆔️ @shahidsadr
🆔 @dorehtafsirshahidsadr
📚 کدام کتاب شهید صدر را در ماه رمضان بخوانیم؟
✳ برای تهیه هر کدام از کتابها به بخش فروشگاه سایت mbsadr.ir مراجعه نمایید.
🆔️ @shahidsadr