🏴 جايگاه مردمی امام رضا علیهالسلام
وقتی فضلبنسهل فرستادگان خود را سوی کوفه راهی کرد تا برای وليعهدی علیبنموسی علیهالسلام بيعت بگيرند، کوفیان سر باز زدند و گفتند: «ما با علیبنموسی برای خلافت بيعت میکنيم، نه برای وليعهدی».
اين نهايت شور و حرارت در خط مکتب امام علی علیهالسلام بود؛ آنان نمیپذيرفتند که با امام رضا علیهالسلام برای وليعهدی بيعت کنند، بلکه میخواستند با ايشان بهعنوان خليفه بيعت کنند.
نمونههای ديگری نيز از رشد اين پايگاههای مردمی در دست است…
📚 برای اطلاع از این نمونهها، نک: امامان اهلبیت، ص۶١٧-۶١٩.
🔗 پژوهشگاه شهید صدر را در تلگرام و اینستاگرام دنبال کنید
🆔 @shahidsadr
💠 ارتباط با آسمان، عاملی مهم در پیروزی امام عصر
آیا یک فرد هرقدر هم که بزرگ باشد، چنان قدرتی دارد که این نقش بزرگ را ایفا نماید؟
دیدگاه نهفته در این پرسش به رویکردی معین در تاریخ ارتباط دارد که آن را بر این اساس تفسیر مینماید که انسان، عامل درجهدوم در رویدادهای تاریخی بهشمار میرود و نیروهای عینی پیرامون وی عامل اساسی هستند.
تاریخ دو قطب دارد: یکی انسان و دیگری نیروهای مادی اطراف وی. همانسان که نیروهای مادی و وضعیت تولید و طبیعت در انسان اثر مینهند، انسان نیز در نیروها و وضعیت پیرامون خود اثر میگذارد. توجیهی برای این فرضیه که حرکت از ماده شروع میشود و به انسان ختم میگردد نمیتوان یافت، مگر اینکه به همان اندازه توجیهی برای عکس این فرضیه هم یافت میشود. انسان و ماده در طول زمان با یکدیگر ارتباط داشتهاند و در این چهارچوب، فرد میتواند در جریان تاریخ نقشی بیش از یک طوطی [تقلیدگر] داشته باشد، بهویژه آنگاه که عامل ارتباط این فرد و آسمان را هم در محاسبات خود بهشمار آوریم که دراینصورت این ارتباط نیز همانند نیرویی که حرکت تاریخ را به پیش میبرد، وارد محاسبات میشود. این همان چیزی است که در تاریخ نبوتها و بهطور ویژه در تاریخ نبوت واپسین پیامبر تحقق یافته است. حضرت محمد صلیاللهعلیهوآله به حکم پیوند رسولانهاش با آسمان، مهار حرکت تاریخ را در دست گرفت و گسترش تمدنی را رقم زد که وضعیت عینی پیرامون او هرگز نمیتوانست آن را به ارمغان آورد. آنچه به دست رسول خدا صلیاللهعلیهوآله امکان تحقق یافت، میتواند بهدست راهبر منتظَر نیز تحقق یابد؛ راهبری که از اهلبیت اوست و خود او به وجودش بشارت داده و از نقش بزرگش سخن گفته است.
📚 پژوهشی درباره امام مهدی، ص٨٧-٨٨.
🔗 پژوهشگاه شهید صدر را در تلگرام و اینستاگرام دنبال کنید.
🆔 @shahidsadr
📚 نگاهِ جامعِ اسلام به حقایق مادی و روحانی
اسلام، هم به حقايق روحانى اذعان دارد و هم به حقايق مادى، و تنها تمامى اين حقايق را به يک علت مشترک نسبت مىدهد كه خداوند متعال باشد. بنابراين گوهر نگاه روحانى به هستى عبارت است از فهم پيوند زندگى و هستى به خداوند و نشئت گرفتن آن از قدرت و تقدير او.
مطابق اين تفسير، مىتوان هستى را بهطوركلى، امرى روحانى دانست؛ زيرا چنين رابطهاى با آفريدگار، يعنى رابطۀ آفرينش و ابداع، شامل ماده هم مىشود، چنانكه شامل روح نيز مىشود و تدبير آن، تمامى موجودات و حقايق هستى را زير نفوذ خود دارد. اين نگرش روحى كه حقيقت بزرگ هستى در آن متبلور است، نظريهاى صرف نيست، بلكه با بُعد عملى انسان ارتباط كاملى دارد و موضع او را درباره جهانى كه در آن زندگى میكند و نيز زندگى خود معين میسازد. انسان با اين نظريه يا در پرتو آن، جهتگيرى كلى فعاليت و حركت خود را روشن خواهد كرد.
📚 اسلام راهبر زندگى، ص۴۵٢.
🔗 پژوهشگاه شهید صدر را در تلگرام و اینستاگرام دنبال کنید
🆔 @shahidsadr
🌐 آغازبهکار سایت تخصصی حلقات
🔻 به گزارش روابط عمومی پژوهشگاه تخصصی شهید صدر، با همت معاونت آموزش این پژوهشگاه، همزمان با آغاز سال تحصیلی جدید حوزههای علمیه، پایگاه تخصصی حلقات با هدف تسهیلگری در آموزش کتاب حلقات و کمک به توسعه و تعمیق علم اصول راهاندازی شد. این پایگاه میکوشد یاریگر اساتید بزرگوار و طلاب محترم حوزۀ علمیه در مسیر فراگیری و تعلیم علم اصول باشد و گامی عملی را در تحقق تحول حوزه بهسوی تعالی و همسویی طلاب با آخرین دستاوردهای علم اصول تحقق بخشد.
🔻این پایگاه در مرحله نخست با بخشهای زیر فعالیت خود را آغاز کرده است:
متن کامل کتاب حلقات
فهرست دروس حلقات در حوزههای سراسر کشور
درسگفتارها
تکگفتارهایی از مباحث حلقات
اصطلاحنامۀ حلقات
نمودارهای حلقات
هندسۀ حلقات
معرفی شرحها
پژوهشها شامل مقالهها، یادداشتها و مصاحبهها
پرسشوپاسخ از اساتید
🔸 شایان ذکر است همۀ سرفصلها و مطالب سایت در حال بهروزرسانی و تکمیل است و از اساتید، فضلا و طلاب محترم تقاضا میشود در پربارسازی سایت، ما را یاری کنند.
🌐 برای بازدید از سایت حلقات اینجا را کلیک کنید
🔗 پژوهشگاه شهید صدر را در تلگرام و اینستاگرام دنبال کنید
🆔 @shahidsadr
💠امامت امام عصر علیهالسلام در کودکی
اکنون به سؤال سوم میرسیم: آمادهسازی راهبر منتظَر چگونه به انجام رسیده است، حال آن که وی تقریباً تنها پنج سال در زمان پدرش امام عسکری(ع) زیسته است؟
یک. امامت پیشوایان اهلبیت نهادی از نهادهای قدرت و نفوذ نبود که با وراثت از پدر به پسر منتقل شود و نظام حاکم از آن پشتیبانی نماید، مانند آنچه در پیشوایی خلفای فاطمی و خلافت عباسیان وجود داشت. امامت اهلبیت وفاداری پایگاههای گسترده مردمی خویش را از طریق نفوذ معنوی و اقناع فکری آن پایگاهها نسبت به شایستگی این امامت برای پیشوایی و راهبری اسلام بر پایههایی روحی و فکری، به دست میآورد…
دو. این پایگاههای مردمی از صدر اسلام بنا نهاده شد و در دوره امامان باقر و صادق علیهماالسلام شکوفا گشت و گسترش یافت…
سه. شرایط تعیین امام و شناخت شایستگی فرد برای امامت که این مکتب و پایگاههای مردمی آن در جامعه اسلامی به آنها ایمان داشتند و تقید میورزیدند، شرطهایی دشوار بودند؛ زیرا اینان باور داشتند که یک فرد تنها در صورتی امام است که عالمترین فرد دوره خود باشد…
چهار. این مکتب و پایگاههای مردمی آن در راه پایداری بر عقیده خویش در موضوع امامت، فداکاریهای بزرگی مینمودند؛ زیرا در نگاه خلفای وقت، آنها دستکم از لحاظ فکری دشمن قلمداد میشدند…
پنج. امامانی که این پایگاههای مردمی به امامت ایشان ایمان داشتند، از مردم خود کناره نمیگرفتند و همچون حکمرانان که در برج عاج مینشینند، با ملت رفتار نمیکردند. ایشان هرگز از مردم چهره نمیپوشاندند…
شش. دستگاه خلافت معاصر با امامان علیهمالسلام به ایشان و راهبری معنوی و پیشوایانه آنها بهعنوان سرچشمه خطری بزرگ برای وجود و سرنوشت خود مینگریست و برایناساس، همه تلاش خویش را به کار میبست تا این راهبری را از میان بردارد.
اگر این شش نکته را که حقایق تاریخی تردیدناپذیر هستند به دقت بنگریم، میتوانیم به یک نتیجه دست یابیم: پدیدۀ امامت زودهنگام یک پدیدۀ واقعی بود و در شمار اوهام بهشمار نمیرفت؛ زیرا امامی که به صحنه پای مینهاد و در سن کودکی خود را پیشوای معنوی و فکری مسلمانان میخواند و همه آن جریان گسترده، ولایت و امامت وی را میپذیرفتند، میبایست مقدار روشن و قابلمشاهده و بلکه عظیمی از دانش و معرفت و افق دید گسترده را میداشت و در فقه و تفسیر و عقاید چیرهدست میبود؛ چراکه اگر چنین نبود، آن پایگاههای مردمی به امامتش رضایت نمیدادند.
📚 پژوهشی درباره امام مهدی، ص۶١-۶۴ (با تلخیص)
🔗 پژوهشگاه شهید صدر را در تلگرام و اینستاگرام دنبال کنید
🆔 @shahidsadr
💠تهی شدن امت اسلامی پس از دوران استعمار
بدون شک انسان جهان اسلام به اسلام بهعنوان دين و رسالتى الهى ایمان دارد كه خداوند آن را به آخرين پيامبرش فرو فرستاده و به كسانى كه خالصانه از آن پيروى مىكنند وعدۀ بهشت و به كسانى كه از آن سرپيچى مىكنند وعدۀ آتش داده است.
اين ايمان كه طى دوران انحراف و بهخصوص پس از آنكه جهان اسلام وارد عصر استعمار شد و استعمارگران تلاش كردند تا آن را نابود كرده، از محتواى انقلابى متكاملش تهى كنند، در بخش بزرگى از مسلمانان بهعنوان عقيدهاى سطحى حيات دارد كه بسيارى از حرارت و گرمابخشى خود را از دست داده است.
به همين جهت، مسلمانان، از اين به بعد ديگر ترجمانى از امت اسلامى كه خداوند آن را امت وسط قرار داده تا گواه بر جهان و بهترين امتى باشند كه براى مردم پديدار شده، بهشمار نمىروند؛ زيرا مقصود از امت اسلامى، تنها گرد آمدن فيزيكى شمارى از مسلمانان نيست، بلكه امت اسلامى به معنى تحمل مسئوليت الهى بر روى زمين، از سوى افراد آن امت است.
📚اسلام راهبر زندگی، ص٢١۵.
🔗 پژوهشگاه شهید صدر را در تلگرام و اینستاگرام دنبال کنید
🆔 @shahidsadr