💠 عبادت و تربیت مؤمنانی با افقهای بلند
[دین] با مطرحکردن شعار «لا اله الّا اللّه» و کنار هم قراردادن انکار معبودهای دروغین و اثبات حقیقت مطلق، به جهتدهی میپردازد. عبادات نیز نقش تقویتکننده ایمان را ایفا میکنند؛ چراکه عبادت شیوه عملی و کاربردی غریزه ایمان است. با انجام عبادات، غریزه ایمان رشد میکند و در زندگی آدمی نهادینه میشود.
در عبادات نیز، بهعنوان نمود عملی ارتباط با مطلق، این انکار و اثبات در کنار هم قرار گرفتهاند. درواقع آدمی با انجام عبادات، همواره بر ارتباط با خداوند متعال و انکار هر مطلق ساختگی تأکید میکند. نمازگزار هنگامیکه با «اللّهاکبر» نماز خود را شروع میکند و پیامبرش را صرفاً بهعنوان بنده و فرستاده خدا میستاید، بر این انکار تأکید میکند. همچنین آن هنگام که با روزهگرفتن، برای رضای خدا و مبارزه با شهوات از لذایذ ضروریِ زندگی دست میکشد، این انکار را تقویت مینماید.
در واقعیت نیز این عبادات توانستند نسلهایی از مؤمنان را بهدست پیامبر اکرم صلیاللهعلیهوآله و رهبران دینی پرهیزگار پس از ایشان تربیت کنند؛ مؤمنانی که نمازشان انکار و تحقیر همه قوای شر را در وجودشان تثبیت کرده بود و مطلقهای کسرا و قیصر و دیگر مطلقهای بشریِ توهمی و محدود، در افق بلند پیش روی ایشان ناپدید شده بود.
بنابراین، عبادت در زندگی بشر و مسیر تمدنی او ضرورتی ثابت است؛ زیرا اساساً زمانی یک مسیر وجود خواهد داشت که مطلقی در میان باشد که آدمی بهسوی آن کشش داشته باشد و آرمانهایش را از آن بگیرد. جز خداوند متعال نیز هیچ مطلقی ظرفیت ندارد که مسیر بس طولانی بشریت را دربر بگیرد و بیشک همه مطلقهای ساختگی هریک بهشکلی مانع رشد مسیر بشری میشوند. بنابراین ارتباط با مطلق حقیقی، نیازی ثابت است؛ چنانکه انکار مطلقهای ساختگی نیز، نیازی ثابت است.
در عین حال، ارتباط با مطلق حقیقی، تنها وقتی ممکن است که شیوهای عملی و کاربردی به تقویت و نهادینهسازی این ارتباط بپردازد. این شیوه عملی همان عبادت است. بر این اساس، عبادت هم نیازی ثابت است.
📚 انسان و عبادت، ص۴۸
🆔 @SHAHIDSADR
💠 راهحل تناقضات انسانی
انسان بهمقتضای خلقت و ترکیب وجودش، همواره با تضادی زندگی میکند؛ زیرا - به تعبیر قرآن مجید - از مشتی خاک و نفحهای از روح پروردگار سبحان آفریده شده است. قرآن مجید میفرماید انسان از خاک آفریده شده و نیز میفرماید که خداوند متعال از روح خود در او دمیده است.
بنابراین انسان ترکیبی از دو عنصر متضاد است که با هم جمع شده و در وجود او ترکیب یافتهاند: مشتی از خاک که او را بهسوى زمین، شهوات، امیال و هر پستی و انحطاطی میکشد و زمین نماد آن است؛ و نیز روح خداوند سبحان که در او دمیده شده و او را بهسمت تعالی میبرد و انسانیت انسان را بهسوى صفات و اخلاق خدایی، بهسوى دانشِ بیپایان، قدرت و عدالت بینهایت، جود و رحمت و انتقام و همه این خُلقهای خدایی پرواز میدهد: «تَخَلَّقُوا بِأَخْلَاقِ اللهِ» (اخلاق خود را مانند اخلاق خداوند کنید).
انسان بهمقتضای درونمایه و ترکیب وجودی خویش در جریان این تناقض و جدل بهسر میبرد. این تناقض و جدل در طبیعت اوست و تنها یک راهحل دارد و آن هم احساس مسئولیت است؛ البته نه آن احساسی که از خود این جدل و تناقض سرچشمه گرفته باشد؛ زیرا احساسی که از خود این جدل ناشی شده باشد نمیتواند آن را حل کند؛ زیرا خود، زاییدۀ این جدل و برخاسته از این تناقض است. احساس مسئولیتی که حلّال این تناقض است، احساس مسئولیتی عینی و واقعی است که فقط الگویی آرمانی میتواند آن را ایجاد کند که خود برتر از انسان باشد؛ احساسی عینی که انسان از رهگذر آن خود را در برابر پروردگاری توانا، شنوا و بینا حس میکند که همه دادگریها و ستمپیشگیهای انسان را محاسبه میکند و جزایش را میدهد.
بنابراین، این احساس مسئولیت عینی که تغییردهنده کیفی مسیر انسان است، تنها راهحل حقیقیِ تضاد و جدلی است که طبیعت و ترکیب انسان در خود دارد.
📚 سنتهای تاریخی در قرآن کریم، ص١٧٣
🆔 @shahidsadr
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
💠 قرآن پیروزی را حق الهی شما نمیداند
مسلمانان در بدر، زمانی که شرایط عینی بر اساس سنتهای تاریخی پیروزی را ایجاب میکرد، پیروز شدند؛ اما در جنگ احد که شرایط عینی اقتضای شکست را داشت، شکست خوردند.
[خداوند میفرماید]: «إِنْ يَمْسَسْكُمْ قَرْحٌ فَقَدْ مَسَّ الْقَوْمَ قَرْحٌ مِثْلُهُ وَ تِلْكَ الْأَيَّامُ نُداوِلُها بَيْنَ النَّاسِ» (اگر به شما زخمی رسید، آنها نیز به زخمی مثل آن دچار شدند و ما روزها را دستبهدست بین مردم میگردانیم)؛ هرگز نپندارید که پیروزی حق الهی شماست. نه، پیروزی بهاندازهای حق طبیعی شماست که شرایط عینی آن را بر اساس سنتهای تاریخ که خداوند در جهان هستی، و نه در عالم تشریع وضع کرده، فراهم کنید و چون در جنگ احد این شرایط را آماده نکردید، نبرد شما به شکست انجامید.
📚 سنتهای تاریخی در قرآن کریم، ص۵۲
🆔 @shahidsadr
💠 بیشترین توان برای مقابله
سالروز تأسیس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی
«وَ أَعِدُّوا لَهُمْ مَا اسْتَطَعْتُمْ مِنْ قُوَّةٍ» (هر نيرويى در توان داريد، براى مقابله با آنها (دشمنان) آماده سازيد).
بر این اساس، باید هر نیرویی که چنین ویژگیای دارد و در نبرد مبنایی جامعۀ اسلامی با دشمنانش پشتوانۀ آن حساب میشود، تقویت گردد و بیشترین حد ممکن از آن فراهم شود.
📚 بارقهها، ص١٩١
🆔 @SHAHIDSADR
💠 مشتاق خدیجه سلاماللهعلیها
🔻 شهید بنتالهدی صدر:
تفاوت آشکار میان خدیجه سلاماللهعلیها و دیگر همسران رسول خدا صلیاللهعلیهوآله موجب شد آن حضرت تا پایان عمر مبارکش علاقهمند و مشتاق خديجه باشد.
آن روز که اسلام تنها و بییاور بود، خدیجه همه دارایی خود را در راه آن فدا کرد و زمانی که هیچ زنی همراه رسول خدا نماز نمیگزارد، او در کنار آن حضرت به نماز ایستاد.
اما برخی دیگر از همسران پیامبر در شرایطی که دعوت اسلام فراگیر شده و تمام سرزمینها را درنوردیده بود، به آن حضرت اعتراض میکردند و نفقه بیشتر و زندگی راحتتر میخواستند و نصیحتهای رسول خدا صلیاللهعلیهوآله نیز آنان را از این کار بازنمیداشت.
📚 جایگاه زن در اسلام، ص۱۶۴
🆔 @shahidsadr
🌛 خواندنیهای شهید صدر در ماه مبارک رمضان
✅ سنتهای تاریخی در قرآن کریم: گفتارهایی تفسیری که شهید صدر آنها را در ١۴ جلسه در روزهای پایانی عمر خود ارائه کرد.
✅ علوم قرآن: مجموعهدرسهای علوم قرآن است که شهید صدر در سال ١٣٨۴ق. برای تدریس در دانشکدۀ اصولالدین بغداد به رشته تحریر درآورد.
✅ آموزههای وحی: کتاب آموزههای وحی، مجموعه سخنرانیها و مقالات پراکندۀ شهید صدر با موضوع قرآن.
✅ انسان و عبادت: بخشی از مقدمۀ شهید صدر بر رسالۀ خود که در آن به موضوع عبادت میپردازد.
✅ پژوهشی درباره ولایت: شهید صدر در این کتاب با روشی نو و با تکیه بر مسلّمات تاریخی اثبات میکند که تشیع رهاورد طبیعی اسلام است، نه پدیدهای در گذر زمان و بر اثر حوادث سیاسی یا اجتماعی.
🛒 خرید با ٢٠ درصد تخفیف ویژه از فروشگاه سایت پژوهشگاه تخصصی شهید صدر
🕰 زمان: شنبه ۴اردیبهشت تا جمعه ١٠ اردیبهشت ١۴٠٠
🆔 @shahidsadr
شهید سیدمحمدباقر صدرفقیه، متفکر شیعه و از چهرههای برجسته سیاسی معاصر در عراق بود. او را میتوان از نوابغ جهان تشیع در دوران اخیر دانست که با وجود عمر کوتاهش آثار متعددی در فقه، اصول، معرفتشناسی دینی، اقتصاد، تاریخ و تفسیر پدید آورد. در حوزهی قرآنپژوهی کتاب «المدرسه القرآنیه» از آثار شاخص شهیدصدر است که تأملات نویسنده پیرامون برخی مسائل را با رویکرد تفسیر موضوعی در بر دارد. به باور صدر در رویکرد تفسیر ترتیبی، مفسر نمیتواند خط ارتباطی آیات نسبت به هر کدام از محورهای مهم و حیاتی در زندگی انسان را یافته و نگرش قرآن نسبت به آن موضوع را به دست آورد. به همین دلیل او تفسیر موضوعی را برای دست یافتن به این دیدگاههای جامع در قرآن برمیگزیند.
«سنن تاریخی در قرآن» یکی دیگر از مهمترین موضوعاتی است که شهید صدر در «المدرسه القرآنیه» به آن پرداخته است.
📍مسعود دیانی در چهاردهمین شب «سوره، فصل قرآن کریم» میزبان حجتالاسلام سید امید موذنی معاون پژوهش پژوهشگاه شهید صدر است. «قرآنشناسی شهید صدر» موضوع گفتوگوی آنها خواهد بود.
⏰«سوره، فصل قرآن کریم» | دوشنبه ۶اردیبهشت ۱۴۰۰| ساعت ۲۲ | شبکه چهار
🆔 @shahidsadr
🎥 صحبت صدر۴
🔻 گفتوگوی زنده اینستاگرامی
درباره آثار و اندیشههای شهید صدر
چهارمین برنامه:
ویژگیهای روش تفسیر موضوعی شهید صدر
✅ با حضور:
حجتالاسلاموالمسلمین سعید بهمنی
عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی
⏰ زمان: سهشنبه ۷ اردیبهشت، ساعت ۱۸:۰۰
📱صفحه رسمی اینستاگرام پژوهشگاه شهید صدر
🆔 @shahidsadr
💠جهاد انسانی در دو جبهه
🔹اقدام انسان به ساخت محتوای درونی خود، یا همان خودسازی انسان که شامل اندیشه، اراده و آرمانهای اوست، باید دوشادوش تلاش برای سازندگی بنای خارجی و ساختار فوقانی او انجام شود، و جداسازی بین درونمایه و ساختار خارجی امکانپذیر نیست، مگر اینکه بنای خارجی متزلزل و ناپایدار باقی بماند. به همین دلیل اسلام تلاش برای خودسازی را _ اگر با رویکرد شایسته انجام شود _ جهاد اکبر (بزرگتر) و تلاش برای دگرگون ساختن اوضاع خارجی را _ اگر با رویکرد شایسته انجام شود _ جهاد اصغر (کوچکتر) نامیده و جهاد اصغر را به جهاد اکبر منوط کرده است؛ یعنی اگر جهاد اصغر از جهاد اکبر جدا شود، محتوا و مضمون خود را از دست میدهد و دچار پوچی و ناتوانی از ایجاد دگرگونی حقیقی در عرصه تاریخی و اجتماعی خواهد شد.
🔸بنابراین، این دو فرایند باید در کنار یکدیگر باشند و اگر یکی از دیگری جدا شد، حقیقت و محتوای خود را از دست خواهد داد. اسلام نام فعالیت نخستین یا خودسازی را جهاد اکبر گذاشته تا تأکیدی باشد بر این حقیقت که محتوای داخلی و درونمایه انسان، اساس و پایه کار است؛ به همین دلیل هم جهاد اکبر نام گرفته است و اگر جهاد اصغر از آن جدا شود، در حقیقت، هیچگونه دگرگونی شایستهای را به بار نخواهد آورد.
📚سنتهای تاریخی در قرآن کریم، صفحه ١٣۶
🆔 @shahidsadr
💐ولادت باسعادت امام حسن علیهالسلام مبارک باد
💠 نقش هماهنگ امامان در پیشبرد اهداف شیعه
🟡 وقتی احوال امامان علیهمالسلام را در هر دو سطح بررسی می کنیم، در سطح نخست (نگاه جزءگرا به زندگانی هریک از ائمه بدون توجه به دیگر امامان) به تفاوت هایی در حالات و ناهمخوانی هایی در رفتار و تناقضهایی شکلی میان نقشهای امامان علیهمالسلام برخواهیم خورد ؛ امام حسن علیهالسلام با معاویه صلح می کند، حال آنکه امام حسین علیهالسلام با یزید می جنگد تا کشته می شود…
🔵اما وقتی در سطح دوم می کوشیم تا ویژگیهای عمومی و نقش مشترک امامان علیهمالسلام بهعنوان یک کل را کشف کنیم، تمامی آن تفاوتها و تناقضها از میان خواهد رفت؛ زیرا نگرش در این سطح آشکار می سازد که این تفاوتها تعبیرهایی گوناگون از حقیقتی یگانه هستند و این گوناگونی تعبیر تنها از آن رو رخ نموده که شرایط و ملزومات هر امام و نیز قضایای اسلامی و شیعی در دورۀ هر امام با شرایط و ملزومات دورۀ امام دیگر تفاوت داشته است.
🟢 بنابراین از راه بررسی امامان علیهمالسلام بر پایۀ دیدگاه کل گرا، می توان به نتایجی رسید گران سنگ تر از مجموع بروندادهایی که بررسی های جزءگرا بهدست می دهند؛ زیرا ما پیوستگی میان عملکرد ایشان را درخواهیم یافت.
📚امامان اهلبیت علیهمالسلام، صفحه ١٢٠
🔸 ما را در اینستاگرام دنبال کنید.
🆔 @shahidsadr
16.46M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🎥 توضیحی درباره کتاب سنتهای تاریخی در قرآن کریم
💬 باور به تغییر در هر جامعهای موجب میشود که آن جامعه دست به انقلاب و مبارزه با ظلم بزند. باور به سنتهای تاریخی جامعه را از رکود خارج میکند و به عبارت دیگر، قرآن را اینزمانی میکند.
🔹حجتالاسلام و المسلمین دکتر ناصر رفیعی
🔸استاد حوزه و دانشگاه
🔺ما را در اینستاگرام دنبال کنید.
🆔 @shahidsadr
📚📚📚
🔺 اینفوگرافیک بررسی و مرور سریع
🔻 کتاب سنتهای تاریخی در قرآن کریم
🔶چرا باید این کتاب را بخوانیم؟
🔶ویژگیهای روش تفسیر شهید صدر
🔶ده سوالی که این کتاب به آنها پاسخ میدهد
🆔 @shahidsadr