🔘وقد استطاعت ليلة القدر أن تحقّق معناها..
🔻الإمام الشهید السید محمد باقر الصدر:
وقد استطاعت ليلة القدر أن تحقّق معناها وهي تدخل حياة النبي القائد بوصفها بداية انفتاح في حياته على أعظم رسالة وأضخم مسؤولية، وأيّ قدر أكبر من أن ترتفع به لحظة في ليلة مباركة لكي يعيش رسالة السماء ويعي أهدافها ويدرك مسؤولياتها؟!
وإذا كانت ليلة القدر استطاعت أن تحقّق معناها على أرفع مدى في حياة القائد الرائد، فإنها تظلّ دائماً ليلة قدر لكل فرد بالقدر الذي يستطيع الفرد فيها أن ينفتح على رسالته ويسمو إلى ربه ويحقّق شيئاً. من ذلك القدر الكبير الذي صنع القائد الكبير ...
🔸ومضات، ص ٢١٧.
🆔 @shahidsadr
🔘شب قدر توانست هدفش را محقق کند...
🔻استاد شهید آیتالله سید محمدباقر صدر:
شب قدر توانست هدفش را محقق کند و به عنوان سرآغاز ورود به والاترين رسالت و بزرگ ترین هدف به زندگی پیامبر پا بگذارد؛ و به حق چه قدری بالاتر از اینکه در لحظه ای از شبی پربرکت، چنان رفعتی پیدا کند که با پیام آسمان زندگی کند و اهداف و مسئولیت هایش را درک کند.
وقتی شب قدر توانست هدفش را در عالی ترین حد ممکن در زندگی پیامبر پیشوا عليها محقق کند، پس این شب قدر همواره برای هر فرد به میزانی که می تواند در آن به دینش رو کند و به سوی پروردگارش تعالی یابد و مقداری از آن قدر عظیمی را که پیشوای بزرگ محقق کرد، تحقق ببخشد، شب قدر خواهد بود.
🔸بارقهها، ص ۲۵۳.
🆔 @shahidsadr
📚 غرفۀ مجازی پژوهشگاه تخصصی شهید صدر
🔔 عرضه همه آثار شهید صدر با ٢۵٪ تخفیف
🛵 ارسال رایگان به سراسر کشور
🗓 یک هفته تا پایان طرح باقی است.
🚩 نشانی غرفه:
www.mbsadr.ir/shop
#نمایشگاه_کتاب_مجازی
#در_خانه_بمانیم
#کتاب_بخوانیم
🆔 @shahidsadr
💠ضرورت تفسیر قرآن بهشیوۀ تفسیر موضوعی
🔸قرآن محکمترین و معتبرترین سند ماندگار اسلام است. برای دست یافتن به آموزههای قرآن راه شناخته شده تفسیر ترتیبی است که سورهها و آیات قرآن را براساس چینش کنونی مورد بحث و بررسی قرار میدهد و در صدها تفسیر از آغاز تاکنون دنبال شده است. با این حال همگان اذعان دارند که بهرغم مزایایی، این روش برای ترسیم نظرگاههای نهایی قرآن فاقد کارآیی است. تنها شیوهای که میتواند این نیاز را تأمین کند، تفسیر موضوعی است...
✔️ تفسیر موضوعی از چند جهت ضرورت داشته است:
۱- محدودیت و ناتوانی تفسیر ترتیبی در ارائۀ نگرش جامع قرآن؛
۲- منوط بودن پاسخگویی قرآن به تمام پرسشها به تفسیر موضوعی؛
۳ ـ ابهامزدایی از چهرۀ برخی از آیات در سایۀ تفسیر موضوعی.
🔹عموم صاحبنظران برای تفسیر موضوعی دو شیوه قائل شدهاند. براساس شیوۀ نخست مفسر بدون توجه به پیشفرضها و ملاحظۀ پرسشها و مباحث روزآمد بهسراغ قرآن آمده و به استخراج و دستهبندی آیات میپردازد و براساس شیوۀ دوم او پرسشها را براساس رویکردهای نوپیدا در عرصههای مختلف دانش بشری از بیرون قرآن برگرفته و آن را به قرآن عرضه کرده و نظر قرآن را دربارۀ آن موضع جویا میشود.
به نظر میرسد که برای نخستین بار این دو شیوه توسط محمد باقر صدر مطرح شده و بهعنوان مبنای پذیرفته شده در آثار سایر صاحبنظران راه یافته است.
🔸محمد باقر صدر مطالعات و پژوهشهای موضوعی در قرآن را به دو شیوه قابلتحقق دانسته است؛ شیوۀ نخست چنین است: مفسر یک موضوع را از متن خارج برگرفته و به سراغ قرآن میرود تا موضع و نظرگاه قرآن را دربارۀ آن موضوع کشف نماید. در این صورت مفسر نظر خود را بر یکی از موضوعات عقایدی، اجتماعی یا هستیشناسانه معطوف میسازد، آنگاه دستاوردهای اندیشۀ بشری دربارۀ مشکلات آن موضوع و راهحلهای آن و پرسشها و چالشهایی را گردآوری میکند که مقارنۀ تاریخی میدهد سپس بهسراغ نص و متن قرآن میرود و با متن به گفتوگو میپردازد، در این فرض مفسر میپرسد و قرآن پاسخ میدهد، و هدف مفسر آن است که نگاه قرآن دربارۀ آن موضوع را استخراج کند.
صدر معتقد است که به این شیوه «شیوۀ توحیدی و تطبیقی» نیز میتوان نام نهاد، زیرا مفسر میکوشد میان تجربۀ بشری و قرآن وحدت و هماهنگی ایجاد کند؛ نه به این معنا که قصد داشته باشد تا تجربه بشری را بر قرآن تحمیل نماید.
📖 شهید سید محمدباقر صدر در کتاب سنتهای تاریخی در قرآن کریم معرفی و تبیین تفسیر موضوعی پرداخته است.
📌برگرفته از مقاله «مبانی کلامی تفسیر موضوعی»، نوشتۀ علی نصیری.
🆔 @shahidsadr
📆 ١٧مهر١٣۵٢(١١رمضان)
◀️ اجتماع حمایت از فلسطین به دعوت حضرت آیتالله خویی درصحن حرم امیرالمومنین علیه السلام
🔸از سمت چپ تصویر: سيد جمال الدين خوئي و آیات عظام سيد أبوالقاسم خوئی، سیدنصرالله مستنبط، شهیدصدر، سیدعلی سیستانی، محمد تقي جواهري
🆔 @shahidsadr
📢 بزرگترین خطری که اسلام را تهدید میکند
استاد شهید آیتالله سید محمد باقر صدر:
ای مسلمانان!
ما بیش از همیشه و بهخصوص در این شرایط سخت ـ که با بزرگترین خطری که اسلام را تهدید میکند، یعنی تهاجم صهیونیستهای غدّار، مواجه هستیم ـ نیاز داریم که در برابر خداوند متعال برای نجات سرزمین مغصوبمان و بازگرداندن فلسطین به وطن اسلامی، احساس مسئولیت کنیم و در این راستا ، عزم و اراده، اخلاص و تصمیم برای یک تلاش مجدّانه ، دوری از مظاهر پراکندگی و تفرقه و سخنان غیر مسئولانه و سپس توکل به خدا و یاری طلبیدن از او، از مهمترین عوامل پیروزی است.
🔸 بارقهها، ص٣۴٩.
🆔 @shahidsadr
✅ في رحاب القرآن (٤)
🔹 آیة الله الشهید السید محمدباقر الصدر:
«إِنَّ اللَّهَ لا يُغَيِّرُ ما بِقَوْمٍ حَتَّى يُغَيِّرُوا ما بِأَنْفُسِهِمْ» [الرعد: ١١].
«وَ أَنْ لَوِ اسْتَقامُوا عَلَى الطَّرِيقَةِ لَأَسْقَيْناهُمْ ماءً غَدَقاً» [الجن: ١٦].
«وَ تِلْكَ الْقُرى أَهْلَكْناهُمْ لَمَّا ظَلَمُوا وَ جَعَلْنا لِمَهْلِكِهِمْ مَوْعِداً» [الكهف: ٥٩].
انظروا كيف أنّ السنن التاريخية لا تجري من فوق رأس الإنسان بل تجري من تحت يد الإنسان، فإنّ اللَّه لا يغيّر ما بقوم حتى يغيّروا ما بأنفسهم وأن لو استقاموا على الطريقة لأسقيناهم ماءً غدقاً. إذن هناك مواقف إيجابية للإنسان تمثّل حريته واختياره وتصميمه، وهذه المواقف تستتبع ضمن علاقات السنن التاريخية، تستتبع جزاءاتها المناسبة، تستتبع معلولاتها المناسبة. إذن فاختيار الإنسان له موضعه الرئيسي في التصوّر القرآني لسنن التاريخ.
🔸المدرسة القرآنية، ص ٧٥.
🆔 @shahidsadr
✅ در محضر قرآن (۴)
🔹 آیتالله شهید سید محمدباقر صدر:
«همانا خداوند سرنوشت هیچ گروهی را تغییر نمیدهد مگر آنکه آنها در خودشان دگرگونی پدید آورند» [رعد: ١١].
«و اگر بر این راه، استواری کنند، ما آبی فراوان به آنها مینوشانیم» [جن: ۱۶].
«و ما آن شهرها را وقتی ستم روا داشتند، نابود کردیم و برای نابود ساختن آن موعدی مقرر نمودیم» [كهف: ۵۹].
بنگرید و ببینید که سنتهای تاریخ نه از بالای سر انسانها، بلکه از زیر دستان آنها جریان مییابد؛ چراکه خداوند وضعیت هیچ گروهی را دگرگون نمیکند، مگر آنکه خودشان تغییرات لازم را در خود ایجاد نمایند و اگر آنان در راه حق استوار باشند، آب فراوان نصیب آنها خواهد شد. بنابراین، انسان مواضعی ایجابی و اثباتی دارد که آزادی، اختیار و تصمیمگیری او را نشان میدهد. این مواضع در چارچوب روابط سنتهای تاریخی، پیامدهای مناسب خود را دارند و نتایج درخوری را به بار میآورند. بنابراین در بینش قرآنی درباره سنتهای تاریخ، اختیار انسان جایگاهی اساسی دارد.
🔸سنتهای تاریخی در قرآن کریم، ص ۸۵.
🆔 @shahidsadr
💠 جشن پیروزی
روزهداری نیز که در سرشت خود، عبادت فردی محض است، به عید فطر پیوند خورده است تا این عید جنبه اجتماعی این عبادت را تأمین کند. در عید فطر، روزهداران در کنار یکدیگر، پیروزی بر شهوات و تمایلاتشان را جشن میگیرند.
🌸عید سعید فطر مبارک🌸
#شهیدصدر #عیدفطر #عید #رمضان #جشن #روزه #عبادت #دعا #اسلام #نابغه_قرن #شرح_صدر
🆔 @shahidsadr