May 11
شلوغ ترین محله همدان کجاست؟
نگاهی به تراکم جمعیتی در مناطق و نواحی مختلف شهر همدان
منبع: سرشماری سال ۹۵ مرکز آمار ایران و آمارنامه شهر همدان ۱۴۰۰
#همدان #تراکم #جمعیت #محله #تراکم_جمعیتی #هگمتانه #ثبت_جهانی_هگمتانه
@shahrdad_ir
محمدسعید ایزدی در نشست بافت تاریخی همدان، که به همت مرکز پژوهش های شورای اسلامی شهر همدان و انجمن علمی شهرسازی دانشگاه بوعلی سینا، در تاریخ 12 دی ماه 1402 در دانشکده هنر و معماری برگزار شد. با اشاره به این که میراث تاریخی همدان، سه وجه کالبدی، معنوی و طبیعی دارد. ده عنصر سازنده سازمان فضایی اجتماعی بافت تاریخی همدان را چنین برشمرد:
«محلات تاریخی و مراکز محلات(چمنها)، بازار و عناصر متشکله، رودخانهها، چشمهها، تپه هگمتانه، تپه مصلی، میدان و خیابانهای ششگانه، آرامگاهها، مزار و امامزادهها، مساجد، کلیساها و کنیسهها و منظر تاریخی طبیعی».
ایشان در ادامه 9 راهکار نجات بافت تاریخی را چنین برشمردند:
- ایجاد مدل مشارکت حداکثری مردم با تشکیل شورایی متشکل از نمایندگان واقعی مردم
- ایجاد مدیریت هماهنگ شهری از طریق ستاد بازآفرینی شهری
- تهیه اسناد راهبردی (برنامه جامع حفاظت، طرح ویژه بافت، طرح های موضعی و موضوعی حفاظت)
- تدوین بسته های حمایتی-تشویقی برای مالکان بخش خصوصی
- تدوین و اجرای پروژه های محرک توسعه در توجه به اقتصاد بافت
- تدوین طرح حفاظت از شبکه زیرساخت سبز-آبی شهر و برنامه ریزی شروع اقدامات اجرایی
- تهیه و تدوین برنامه رویدادهای فرهنگی اجتماعی
- مستندسازی و آسیب شناسی طرح ها و فرایند اجرای آن ها
- به روزرسانی برنامه ها و طرح ها
@shahrdad_ir
شهرداد: رسانه تخصصی شهرسازی و معماری همدان
دکتر حسن سجاد زاده، عضو هیئت علمی دانشگاه بوعلی سینا، در نشست بافت تاریخی همدان، که به همت مرکز پژوهش های شورای اسلامی شهر همدان و انجمن علمی شهرسازی دانشگاه بوعلی سینا، در تاریخ 12 دی ماه 1402 در دانشکده هنر و معماری برگزار شد. با طرح این پرسش که آیا توانسته ایم ساکنین اصلی و اصیل بافت را نگه داریم، افزود: معیار اصلی موفقیت طرح های حفاظت و بازآفرینی بافت های تاریخی را ماندگاری و نگه داشت ساکنین اصلی و اصیل است.
گام نخست برای شنیدن صدای ساکنین اصلی، ایجاد مدل مشارکت و مدیریت بومی و محلی در قالب شورای بافت است.
در ادامه ایشان با تاکید بر لزوم طرح های ساختاری - راهبردی CDC برای بافت تاریخی همدان، یادآور شد تا همین اواخر ضوابط بافت تاریخی همان ضوابط سایر مناطق شهر در طرح تفصیلی شهر بود!
متاسفانه با تعدد متولی در بافت روبرو هستیم و این تعارض ها در سایه نبود یک چشم انداز جامع و مشخص برای توسعه بافت که چهار وجه اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و گردشگری را با هم دیده باشد به مشکلات دامن زده است.
ادامه در پست بعدی
@shahrdad_ir
شهرداد: رسانه تخصصی شهرسازی و معماری همدان
شهرداد
دکتر حسن سجاد زاده، عضو هیئت علمی دانشگاه بوعلی سینا، در نشست بافت تاریخی همدان، که به همت مرکز پژوه
ادامه از پست قبلی
ایشان افزودند: باید برای اقتصاد بافت فکری کرد. پروژه های محرک توسعه در کنار جابجایی مشاغل ناسازگار میتواند به وضعیت بافت کمک کند.
وی در ادامه چهار رویکرد لازم در طرح های شهری بافت تاریخی همدان را این چنین برشمرد:
- توسعه با حمل و نقل عمومی TOD
- اقامه حقوق مالکانه با رویکرد TDR
- تاکید بر گردشگری در رویکرد TDS
- توجه به محله در رویکرد TND
وی با اشاره به پیاده راه سازی 6 خیابان منتهی به میدان، تاکید کرد در این مورد طرح پیاده راه سازی باید بر اساس استعداد هر خیابان صورت بگیرد و قطعا راه حل یکسانی نمیتوان تجویز کرد. ایشان در ادامه اثر پیاده راه سازی خیابان بوعلی بر محور های مجاور بخصوص محلات تاریخی اشاره کرده و افزودند: پیاده راه سازی خیابان بوعلی باعث از بین رفتن زندگی در محلات مجاور شده و اکنون این محلات در معرض هجوم انبوهی از وسائل نقلیه هستند.
@shahrdad_ir
شهرداد: رسانه تخصصی شهرسازی و معماری همدان
خلاصه صحبت های دکتر صاحب محمدیان منصور، عضو هیئت علمی دانشگاه بوعلی سینا، در نشست بافت تاریخی همدان، که به همت مرکز پژوهش های شورای اسلامی شهر همدان و انجمن علمی شهرسازی دانشگاه بوعلی سینا، در تاریخ 12 دی ماه 1402 در دانشکده هنر و معماری برگزار شد. را در این یادداشت بخوانید.
@shahrdad_ir
شهرداد: رسانه تخصصی شهرسازی و معماری همدان
شهرداد
خلاصه صحبت های دکتر صاحب محمدیان منصور، عضو هیئت علمی دانشگاه بوعلی سینا، در نشست بافت تاریخی همدان،
دکتر صاحب محمدیان منصور، عضو هیئت علمی دانشگاه بوعلی سینا، در نشست بافت تاریخی همدان، که به همت مرکز پژوهش های شورای اسلامی شهر همدان و انجمن علمی شهرسازی دانشگاه بوعلی سینا، در تاریخ 12 دی ماه 1402 در دانشکده هنر و معماری برگزار شد. ضمن اشاره به قدمت 5500 ساله در دشت همدان و سکونت 3000 ساله در بافت تاریخی شهر، بر اهمیت تاریخ همدان تاکید کردند. همدان پایتخت تابستانی هخامنشیان بوده است، به طوری که از 11 کتیبه کشف شده از دوره هخامنشیان 7 کتیبه در همدان کشف شده است. اما متاسفانه کاری روی این ویژگی همدان انجام نشده است.
همدان یکی از اولین شهرهای طراحی شده جهان در 2200 سال پیش است. یکی دیگر از ویژگی های همدان، هم نشینی ادیان بوده به طوری که حمام، عبادتگاه و سرای مجزا برای کلیمیان، ارامنه و مسلمانان داریم.
همدان یکی از هشت شهر جهان است که تداوم سکونت در آن به چند هزار سال میرسد و هنوز هم سکونت در آن جریان دارد.
وی با اشاره به تجربه دوران مدیریت خود در پایگاه محوطه باستانی هگمتانه از مشکلات کسبه بازار تاریخی همدان گفت. که در جلسات متعدد با حضور کسبه و اهالی سعی در رفع آن ها داشته اند.
در ادامه با اشاره به راسته آهن فروشان در بازارتاریخی همدان، از تجربه جلب مشارکت های مردمی در راستای مرمت بازار تاریخی همدان گفتند.
متاسفانه برخی نگاه های سلیقه ای در جابجایی مشاغل مستقر در بازار وجود وجود دارد. مثلا گفته میشود میوه فروشان سرگذر مزاحم بافت هستند، حال آنکه یکی از چشم گیرترین نقاط بازار تاریخی همدان برای ارزیاب یونسکو همین میوه فروشان سرگذر بود.
ایشان سیستم حرکتی را بزرگترین مشکل بازار همدان دانستند. در تجربه تعامل با کسبه و بازارایان چندین مشکل دیگر احصاء شد و سعی در رفع این مشکلات شد. برخی رویکرد های علمی نظیر CPTED میتواند راه حل هایی ارائه دهند.
ایشان با اشاره به تجربه ناموفق پیاده راه سازی اکباتان، سوال کردند: زمانی که هنوز موفق به اقناع کسبه اکباتان نشده ایم چطور میتوانیم پیاده راه سازی سایر خیابان ها را انجام دهیم.
اهالی و کسبه اگر اقناع و در تصمیم سازی ها مشارکت داده شوند. پای کار خواهند آمد. امروز همان کسبه ای که زمانی قصد حمله به پایگاه هگمتانه را داشتند. پای کار مرمت بازار آمده و مشارکت میکنند.
@shahrdad_ir
شهرداد: رسانه تخصصی شهرسازی و معماری
خلاصه صحبت های دکتر محمدرضا عراقچیان، عضو هیئت علمی دانشگاه بوعلی سینا، در نشست بافت تاریخی همدان، که به همت مرکز پژوهش های شورای اسلامی شهر همدان و انجمن علمی شهرسازی دانشگاه بوعلی سینا، در تاریخ 12 دی ماه 1402 در دانشکده هنر و معماری برگزار شد. را در این یادداشت بخوانید.
@shahrdad_ir
شهرداد: رسانه تخصصی شهرسازی و معماری همدان
شهرداد
خلاصه صحبت های دکتر محمدرضا عراقچیان، عضو هیئت علمی دانشگاه بوعلی سینا، در نشست بافت تاریخی همدان، ک
دکتر محمدرضا عراقچیان، عضو هیئت علمی دانشگاه بوعلی سینا، در نشست بافت تاریخی همدان، که به همت مرکز پژوهش های شورای اسلامی شهر همدان و انجمن علمی شهرسازی دانشگاه بوعلی سینا، در تاریخ 12 دی ماه 1402 در دانشکده هنر و معماری برگزار شد. با اشاره به این که به نظر میرسد موضوع بافت تاریخی برای مسئولان کشور، موضوعی تشریفاتی و مد روز است، تاکید کرد بافت تاریخی اعتقاد میخواهد و زمانی دوام و حضور و سواد بافت قدیم در کشور اجرایی می شود که حداقل 30 درصد از مدیران شهر و استان در آن زندگی کرده و مشکلات آن را از نزدیک لمس کرده باشند.
ایشان با اشاره به کاهش قیمت مسکن در بافت تاریخی همدان، این تنزل قیمت و ارزش را ناشی از مشکلاتی چون ترافیک، مداخله میراث فرهنگی و ... دانست. این در حالی است که به گفته ایشان، بافت تاریخی شهرهایی چون لندن آنقدر ارزشمند است که تنها افراد متومل میتوانند در آن زندگی کنند.
در ادامه ضمن اشاره ای به تجربه شخصی خود از بازدید از بافت تاریخی یکی از کشورهای اروپایی، بر اهمیت ساکنین و اولویت آن ها در برخورداری از پارکینگ های بافت در این کشور تاکید کرد.
در خصوص طرح پیاده راه سازی نیز ایشان بر لزوم توجه به ویژگی های خاص هر خیابان تاکید داشته و افزودند: گفته میشود هر 6 خیابان اصلی قرار است پیاده راه سازی شود، باید توجه داشت هر خیابان نسخه خاص خود را دارد و قرار نیست هر 6 خیابان مشابه هم پیاده راه سازی شوند.
@shahrdad_ir
شهرداد: رسانه تخصصی شهرسازی و معماری همدان