گاهی انسان از موضوعی یا مطلبی استقبال میکند مثلا از کتابی یا رشتهای از مطالب میل پیدا میکند و خوشش میآید و آنرا دنبال میکند یعنی مطلبی با مزاج انسان سازگار مینمایاند و انسان بدان شوق دارد و در زمانی دیگر به همان مطلب تمایل نشان نمیدهد و بدان روی نمیآورد. یعنی ممکن است انسان در دو زمان از یک موضوع واحد دو گرایش نشان دهد موضوع واحد است اما گرایش انسان نسبت بدان یکسان نیست و این بدین علت است که گرایش و استقبال انسان از موضوعات پیرامونش ناشی از احوال و اوضاع مزاجی اوست.
گاهی از چیزی خوشش میآید و بدان رغبت نشان میدهد و گاهی از همان موضوع پرهیز میکند یا اینکه خوشش میآید اما بدان رغبت نمیکند. انسان همان انسان است و موضوع همان موضوع لاجرم مسئلهای جدید پیش میآید. بین این دو امری است در حال تغییر مدام که منشاء تغییر گرایش انسان و باعث ایجاد گرایشات متضاد و متخالف میشود و آن عامل مزاج آدم است که مزاج، نفس را تحت تاثیر قرار میدهد.
مزاج چیزی است که از احوال اخلاط اربعه و امتزاج آنان حاصل میشود و این محصول ناشی از تغذیه، خواب و فعالیتهای روزمره و غیره است و مزاج دیگر چیزی است که از افکار و گفتار و اعمال آدمی ناشی میشود. مزاج دو گونه است یکی مزاج جسم است که ناشی از اخلاطه اربعه سودا، صفرا، بلغم و خون است دیگری مزاج نفس که ناشی از نیات و افکار و اعمال انسان است.
مزاج اخلاطی در مزاج نفس دخیل و موثر است بنابراین آنچه که مزاج اخلاطی را فراهم میسازد نیز در عوامل ایجاد مزاج نفسانی تاثیر دارد از اینرو غذا در مزاج نفس انسانی تاثیر دارد یعنی غذا یا فعالیتهای روزمره در فکر و رفتار و گفتار انسان دخیل است و آنها را تحت الشعاع قرار میدهد.
#امام_حسين (عليه السّلام ) فرمودند: از پدرم، دربارة سيره #پيامبر_اکرم (صلَي الله عليه و آله) پرسيدم، پاسخ دادند:
رسول الله، زبان خود را هميشه از گفتار بي معني حفظ میكرد و خود را از سه چيز دور میداشت:
۱- مراء (جدل)
۲- پرحرفی
۳- سخن پوچ و بی معنی
و نيز سه مسئله را ترك میكرد:
۱- هيچكس را مذمت نمی كرد،
۲- از كسي عيب جويی نمی نمود
۳- در پی جمع آوری لغزشهای اين و آن نبود.
—-------------
سَئَلْتُ أَبِي عَنْ مَخْرَج رَسُولِ اللهِ - صلَي الله عليه و آله - فَقالَ: كانَ رَسُولَ اللهِ - صلَي الله عليه و آله - يَحْزَنُ لِسانَهُ إلاّ عَمّا يَعْنِيهِ قَدْ تَرَك نَفْسَهُ مِنْ ثَلاثٍ، الْمِراءِ وَ الْإكثارِ....
📚 «مسند الامام الرضا، ج ۲، ص ۸۵»
فرصت حاضر را غنیمت بدان
اگر انسان به دنبال این باشد که یک فرصت طلایی به دست آورد که هیچ گرفتاری نداشته باشد و هیچ غمی بر دل او سنگینی نکند و تازه آنگاه به سلوک بپردازد باید بداند این خیالی بیش نیست و خیالی است شیطانی و باطل.
چنین فرصتی هیچگاه نصیب او نمی شود و با این تسویف، اجلش فرا می رسد ...
عالم دنیا عالم گرفتاری است و تمام اولیاءالهی که به جایی رسیده اند با همین گرفتاری ها بوده است حتی گرفتاری گذشتگان از گرفتاری ما به مراتب بیشتر بوده است.
🔹علامه حسینی طهرانی اعلی الله مقامه
چرا با وجود روایات ائمّه علیهم السلام نیاز به علوم عقلی هست؟
علامه #حسینی_طهرانی :
فهميدن روايات ائمّه عليهم السّلام هم چون داراى مرتبۀ واحدى نيستند و بسيارى از آنها بر علوم دقيقۀ عقليّه استناد دارند، اگر علوم عقليّه راهگشاى آن دقائق و معارف عظيم نباشد، نتيجه اش جمود بر ظواهر، نظير تشبيه و تعطيل و تجسيم و جبر و تفويض، و يا مانند شيخيّه و اخباری ها دريافت معانى سخيفه و دنيّه از كتاب الله و مفاهيم سطحى و بدون ارزش از روايات می گردد.
«نور ملکوت قرآن» ج۲، ص ۲۳۳
هدایت شده از عرفان اسلامی
آیت الله حاج شیخ عباس قوچانی فرمودن:
رفتم مقام صالح وهود(ع) آقاسید جمال الدین گلپایگانی را در تشرف به محضر حضرت بقیة الله الاعظم ارواحنا فداه دیدم.
ایشان مشاهده این مطلب را به آقا سید جمال منتقل کرده بود ایشان گفته بودن مسائل را نباید گفت و الا سلب توفیق می شود.
✅ eitaa.com/lahootiyan_ir
✅ telegram.me/lahootiyan1
http://www.beytoote.com/religious/grateful/dhvalarz1-virtue-day-night.html فضیلت شب و روز دحوالارض و اعمال آن
اعمال شب و روز بیست و پنجم ذیالقعده«دحوالارض» روزی است که بنابر روایات، زمانی که تمام روی زمین را آب فرا گرفته بود،
اسرار«دحوالارض»
خداوند عزيز و مهربان در قر آن کريم مي فرمايد"وَالَْارْضَ مَدَدْناَهَا وَألَقَْينْاَ فيِهَا رَوَاسِيَ وَأنَبتَنْاَ فيِهَا منِ کُلِّ زَوْجٍ بهَيِجٍ »1 يعني زمين را گسترانيديم و در آن کوههاي استوار بيفکنديم .
از مراتب معاني اين کريمه شايد اين تواند بود که «الارض» همان نفس و روح باشد و «مددناها» بسط صدر و انشراح آن مانند «الم نشرح» يا «افمن شرح صدره للسلم»2 که مدد از مد و کشيدن و در وِاقع بسط دادن است يعني توسعه دادن مانند دحوالارض و يا «وَالَْرْضَ بعَْدَ ذَلكَ دَحَاهَا»3 «رواسي» که به معناي کوه است همان معاني عقلي و شهودي و معارف حقه الهيه است که قوت روح است و چون کوه باعث اطمينان و آرامش زمين است و آن را از تزلزل نگه مي دارد، معاني الهيه نيز روح را از تزلزل هواي نفس و همزات شياطين باز مي دارد .
اين معاني را بعيد مشمار چه اينکه آفاق تمثيل ونازلات انفساست و آيات آفاقي مراتب نازله آيات انفسي است پس تدبر نما و بحر عميق معاني اعجاز کلم الله را در آيات آفاقي محدود نکن به هر تقدير معاني بلند آسماني ثقيل و در واقع قول سديد و ثقيل است و باعث ثقالت و سنگيني و وزانت صدر و نفس و سينه و روح ميشود و جز اهل آن و آنکه قلبش به نور منور القلوب روشن شده فهم نمي کند .
در ادامه کريمه ياد شده فرمود وَأنَبتَنْاَ فيِهَا منِ کُلِّ زَوْجٍ بهَيِجٍ «يعني رويانيديم در آن از گياهان با طراوت”.
گياهان با طراوت در واقع زينت هاي نفساني هستند و صفات و اخلاقهاي حميده که باعث تلطيف روح عظيم ميشود چرا که روح عظيم و ثقيل عظمت و هيبت دارد و تلطيف آن سبب افزايش جاذبيت آن مي شود و راه را به مادون خود باز مي گذارد تا بدان رجوع کنند .
برگرفته از کتاب حقیقت روح انسان اثر حقیر
دختران مومن سه ویژگی دارند :
:: متکبر، بخیل و ترسو هستند!
:: ﺍمیرالمؤمنین ﻋﻠﯽ علیه السلام ﻣﯽ ﻓﺮﻣﺎﯾﻨﺪ:
ﺯﻧﺎﻥ ﻭ ﺩﺧﺘﺮﺍﻥ ﻣﻮﻣﻦ ﺑﺎﯾﺪ ﺍﯾﻦ ﺳﻪ ﺻﻔﺖ ﺭﺍ ﮐﻪ ﺑﺮﺍﯼ ﻣﺮﺩﺍﻥ ﺑﺪ ﺍﺳﺖ،ﺩﺍﺷﺘﻪ ﺑﺎﺷﻨﺪ
:: ﺍﻭﻝ ﺍﯾﻨﮑﻪ ﻣﺘﮑﺒﺮ ﺑﺎﺷﻨﺪ.
:: ﺩﯾﮕﺮ ﺍﯾﻨﮑﻪ ﺗﺮﺳﻮ ﺑﺎﺷﻨﺪ.
:: ﺳﻮﻡ ﻫﻢ ﺍﯾﻨﮑﻪ ﺑﺨﯿﻞ ﺑﺎﺷﻨﺪ.
:: ﺍﻣﺎ ﺍﯾﻨﮑﻪ ﻣﺘﮑﺒﺮ ﺑﺎﺷﻨﺪ ﯾﻌﻨﯽ ﺩﺭ ﻣﻘﺎﺑﻞ ﻧﺎﻣﺤﺮﻡ ﺑﺎ ﻗﺎﻃﻌﯿﺖ ﻭ ﺗﺮﺷﺮﻭﯾﯽ ﺻﺤﺒﺖ ﮐﻨﻨﺪ ﻭ ﺍﺯ ﺣﺮﻑ ﺯﺩﻥ ﺑﺎ ﻋﺸﻮﻩ ﻭ ﺗﺒﺴﻢ ﮐﻪ ﺩﯾﮕﺮﺍﻥ ﺭﺍ ﺗﺤﺮﯾﮏ می کند ﺑﭙﺮﻫﯿﺰﻧﺪ.
:: ﻣﻨﻈﻮﺭ ﺍﺯ ﺗﺮﺱ ﻫﻢ ﺗﺮﺱ ﺍﺯ ﺗﻨﻬﺎ ﺑﻮﺩﻥ ﻭ ﺗﻨﻬﺎ ﻣﺎﻧﺪﻥ ﺑﺎ ﺷﺨﺼﯽ ﺍﺳﺖ ﮐﻪ ﻋﻨﻮﺍﻥ ﻧﺎﻣﺤﺮﻡ ﺩﺍﺭﺩ.
:: ﺍﻣﺎ ﺍﯾﻨﮑﻪ ﺑﺨﯿﻞ ﺑﺎﺷﺪ ﯾﻌﻨﯽ ﺩﺭ ﺣﻔﻆ ﻣﺎل ﺧﻮﺩ ﻭ ﺷﻮﻫﺮ،ﮐﻤﺎﻝ ﺩﻗﺖ ﻭ ﻭﺳﻮﺍﺱ ﺭﺍ ﺑﻪ ﺧﺮﺝ ﺩﻫﺪ ﻭ ﺍﻣﺎﻧﺖ ﺩﺍﺭ ﺍﻣﻮﺍﻝ ﻫﻤﺴﺮ ﺧﻮﺩ ﺑﺎﺷﺪ.
:: خصال، ج ۱، ص ۳۱۷
http://www.ghadeer.org/Book/105 جلد اول کتاب ارزشمند اکمال الدین و اتمام النعمه ترجمه فارسی
👆روزی ابوسعید گفت:
در بخارا، یكی از بزرگان فلاسفه و منطق، در موضوع "فصاحت حجت خدا" و "طول غیبت" و "انقطاع اخبار" آن بزرگوار، صحبت كرد و مرا به تحیر و تعجب انداخت.
من اخباری (احادیث) را كه پاسخگوی شبهات در مورد غیبت حضرت خاتم الاوصیأ بود، ذكر نمودم و او با دانستن حقایق، از شك و دودلی بیرون آمد و به این وسیله برای او تسكینی حاصل شد و خواهش كرد كه در این موضوع كتابی بنویسم.
برای اجابت خواهش وی، با كمال ادب قبول كرده و وعده دادم: اگر خداوند توفیق بازگشت به وطن خود یعنی شهرری را عنایت فرمود. كتابی را درباره پاسخگویی به این شبهات، مینویسم.
شبی درباره اعتقادات و ایمان و آینده فرزندان خود فكر میكردم كه بعد از من چه خواهند كرد و چه بر ایشان خواهد رسید؛ در این فكر بودم كه به خواب رفتم. در عالم رویا دیدم در اطراف كعبه طواف میكنم. و در طواف هفتم، میگفتم:
الهی امانتی ادیتها و میثاقی تعاهدته لتشهد لی بالموافاة.
آنگاه آقایم امام عصر حضرت صاحب الزمان علیه السلام را زیارت كردم كه در خانه كعبه ایستاده است. نزدیك آن بزرگوار آمدم و سلام كردم. جواب دادند و فرمودند:
چرا كتابی درباره غیبت نمینویسی تا آنچه قصد توست كفایت كند؟
عرض كردم: یا بن رسول الله! كتابی درباره غیبت نوشتهام.
فرمودند: به اینگونه نمیگویم، بلكه امر مینمایم، كتابی در غیبتهای انبیأ بنویس.
آنگاه بیدار شدم و شروع به تالیف كتاب اكمال الدین و اتمام النعمة برای امتثال امر ولی الله علیه السلام نمودم.
مقاله فلسفه پرستش.docx
28.6K
مقاله فوق ارائه شده به همایش علمی حکمت صدراست. انشاالله در مجموعه مقالات فصلنامه بنیاد حکمت علمی صدرا چاپ خواهد شد.
10 روش برای خشنود ساختن خودتان
1- دست از انجام کارهایی که تمایلی به انجامشان ندارید بردارید.
2- رک و صریح حرف بزنید.
3- تلاش برای راضی نگه داشتن همه را متوقف کنید.
4- منظور واقعی خود را بیان کنید.
5- به غرایز خود اعتماد کنید.
6- هرگز خودتان را تحقیر نکنید.
7- الهامات خود را دنبال کنید.
8- از نه گفتن بیم نداشته باشید.
9- از بله گفتن بیم نداشته باشید.
10- با خودتان مهربان باشید.
امیرالمومنین علی(؏) فرمـودند:
✍️هر ڪس نماز صبح را بر پا دارد و پس از نماز در جایش بنشیند و «سوره توحید» را یازده مرتبه قبل از طلوع خورشید قرائت ڪند آن روز مرتڪب گناه نمےشود، هر چند شیطان به سوی او طمع ڪند.
::«ثواب الاعمال، صفحه ۳۴۱»