🌸« درس چهل و سوم 🌸
”🌟مبحث: شناخت واژه ها،
عامل فهم و تفاهم“🌟
🌷🌷یا محسن 🌷🌷
فصل چهارم: مهارتهای فکری پایه
🌱💮۱۶:شناخت واژه ها عامل فهم و تفاهم💮🌱
🍥بزرگترین عامل در فهم مشترک یا سوء تفاهمات ما، چگونگی انتقال پیام و ارتباط است و واژه ها مهمترین عامل در برقراری ارتباط هستند.
⌛️ آیا ما تعریفهای درست و یکسانی از واژه ها داریم یا بدون دقت و توجه هر کلامی را بکار میبریم؟ برای مثال هماهنگی یعنی چه؟ یعنی هرکاری میکنی به من اطلاع بده؟ یا اینکه بیا هر دو یک راه را برویم و یک کار را بکنیم تا دچار ناهماهنگی نشویم؟
💡 تفاوت هماهنگی با کنترل و همراهی و همکاری چیست؟
هماهنگی فرایندی است برای ایجاد وحدت و رسیدن به هدفی مشترک میان اجزاء یک سازمان یا سیستم. پس چرخ دنده کوچکی که به راست میگردد و چرخ دنده بزرگی را به چپ میگرداند، هر دو در این هماهنگی خاص، منجر به درست کار کردن ساعت و نشان دادن زمان صحیح (هدف) میشوند.
⭕️یکی از ایرادات تعلیم و تربیت ما این است که بر مفهوم واژهها و تفاوت آنها تمرین و تأمل نمیشود. لذا فهم و توجه و عمل درست ایجاد نمیشود و هر کس با گمان خود کاری میکند.
❗️مثلاً واژه تقوی را به معنی پرهیزگاری میشناسیم.
از امام صادق در باره اين گفتار خدا كه میفرمايد «تقواى الهى را پيشه كنيد، حقّ تقوايش را» پرسيدند. حضرت فرمود: (حقّ تقوا اين است كه) اطاعت خداوند صورت گيرد و نافرمانیش نشود، و همواره ياد شود و فراموش نگردد، و شكر او به جاى آورده شود و ناسپاسیش نشود.
پیامبر(ص) نیز فرمودند: همه ی تقوا این است که آنچه را نمیدانی بیاموزی و آنچه را میدانی به کار بندی.
❗️در تعریف حیا از پیامبر میشنویم که: يا اباذر، میخواهى به بهشت بروى؟ گفت: آرى يا رسول الله پدرم فدايت، فرمود: آرزوهايت را كم كن و مرگ را مقابل ديدگانت قرار بده، و آن طور كه بايد از خدا حیا داشته باش، گفتم: يا رسول الله همگى ما از خدا ميترسیم. فرمود: آن حیا نیست، و لكن حيا از خدا اينست كه مرگ را فراموش نكنى، و شكم را (از حرام) نگهدارى و فكر خود را (از بیهودگی) حفظ كنى، و هر كه مقام عالى آخرت را میخواهد بايد زيور (خودنمایی) دنيا را رها كند، كه اگر چنين باشى به ولايت خدا نايل گشته اى.
🔅امیرالمؤمنین (ع) فرمودند: نخواهيد توانست قرآن را آن گونه كه شايسته است بخوانيد مگر آنكه تحريفكننده آن را بشناسيد، و گمراهى را نخواهيد شناخت مگر آن گاه كه هدايت را بازشناسيد، و تقوا را نشناسيد مگر هنگامى كه مرز گذر از آن را، بشناسيد.
🌷🌷 یا دلیل و یا برهان🌷🌷
فصل چهارم: مهارتهای فکری پایه
💥۱۷:علّتی در پس هر رویداد پنهان است.💥
🌵اگر چه علت العلل وقوع تمام رویدادها خداوند است که ما و همۀ موجودات را به حکمت خود اداره میکند، ولی در سطحی پایینتر وقتی پای من به سنگی میخورد و میافتم، آن سنگ دلیل زمینخوردن من است و البته بیتوجهی من 😶و برخورد با آن هم دلیلی دیگر است.
و البته شما 😒که آن سنگ را کنار کوچه رها کردهای و رفتهای🚶 دلیل اصلیتر.
🙇بچه های خردسال متوجه ارتباط علت و معلول نیستند. لذا وقتی میپرسید چرا توپ ⚽️را به شیشه زدی و آن را شکستی، میگوید خودش شکست (چون بارها توپ به شیشه زده بودم و نشکسته بود!).
👱 اما از بزرگترها این انتظار هست که برای جلوگیری از بروز هر مشکل به علتها بپردازند و اگر موضوعی پیش آمده به دلیلهای مختلف فکر کنند.
اگر پول 💵من سر جایش نیست، لزوماً بغلدستی من برنداشته، شاید آن را جای دیگر گذاشته و فراموش کردهام، شاید از جیبم افتاده باشد، شاید اصلاً پولی با خود نیاوردهام، شاید هنوز در جیبم است و من پیدایش نمی کنم و چندین شاید دیگر........
💡با سوژه های مختلف میتوان تمرین و بازی کرد و علت های زیادی را در نظر آورد. وقتی میبینی یکی از دوستانت خوشحال😂 است، بگو بگذار حدس بزنم چرا خوشحالی: امروز روز تولدت است؟ در قرعه کشی بانک برنده شده ای؟ مامانت بستنی🍧 برایت خریده؟ پولی گم کرده بودی و پیدا شده؟
🔹وقتی دوستت شروع میکند به منفی بافی و قیافه منتقد سیاسی به خود میگیرد، میگوید این مملکت بسیار مشکل دارد و کسی نمیخواهد بفهمد. بگو: صبر کن حدس بزنم: خودت تنهایی فهمیدی؟ با داداشت دوتایی فهمیدین؟ همین امروز فهمیدی؟ از کجا فهمیدی؟ این تنها کشوری است که اینو در موردش فهمیدی؟ خودش مشکل دارد یا ما آدمهایش؟ کارت جایی گیر کرده؟ کسی حقت را نداده؟ تو حق همه را داده ای؟
🔹وقتی فرزندت دبستانیت کتاب علومش را میآورد و میگوید: اگر بالای کوهها فسیل ماهی🐟 پیدا شود نشانه چیست؟ بعد میبینی که نوشته، نشانه اینکه قبلا آنجا دریا بوده. بگو شاید هم یکی بالای کوه رفته و نهار ماهی خورده! شاید قبلا ماهیها بال داشته اند! شاید عقابی ماهیای را برده آن بالا برای بچه هایش!
وقتی حین سفر تابلوی راهنماییای را میبینی که برای اه
الی ماشین 🚗آشنا نیست، مثلاً تابلویی با تصویر یک اتومبیل و یک سقف شیبدار! با هم شروع کنید به حدس زدن و شوخی کردن در مورد علت نصب آن تابلو و پیام آن تصویر. مثل اینکه: پارک کردن روی سقفهای شیبدار ممنوع!
🐣تمرین کردن برای پیدا کردن علتهای مختلف، قدمی مؤثر در حل مسائل و باعث گسترش فکر ، پرورش خلاقیت و دوری از تعصب است. شاید با این تمرینات بتوانیم دست از اینکه «فوراً یکی را مقصر کنیم» برداریم و جنبه های دیگر را هم ببینیم.👀
🎇یا رشید🎇
فصل چهارم: مهارتهای فکری پایه
🔔🔔۱۸.هیچ چیز اتفاقی نیست. ریشهها را بیابیم.🔔🔔
اگر پذیرفتیم هر پدیدهای که رخ میدهد، اتفاقی نیست و علتی دارد، پس به علت و ریشۀ اصلی هر امر توجه میکنیم.
🌸اگر چند روز است فرزندم بیحوصله شده، به جای سخنرانی در مضرات بیحوصلگی از او بپرسم مشکلی پیش آمده؟
🌸به جای گلایه کردن از دروغگویی همسرم، از خودم بپرسم: «اگر ترس ریشۀ دروغگویی است، آیا برخوردهای من باعث شده که او واقعیت را مخفی کند؟»
🌸هر بار که فرزندم خواست با من صحبت کند و من حوصلهاش را نداشتم از خودم بپرسم: «چرا این قدر برای خودم مشغله درست کردهام که برای خانوادهام وقت ندارم؟»
🌸 چرا همسرم زود و با اشتیاق به خانه نمیآید؟
🌸چرا دخترم شبها دیر میخوابد؟
🌸چرا چشمهای پسرم مرتب قرمز میشود؟
🌸 چرا خانم همسایه مان که سن زیادی ندارد، اینقدر کمر و زانوهایش درد میکند؟
🌸 چرا درآمدمان برکت ندارد؟
🌸چرا این بچه دائما شلوغی و لجبازی میکند؟
💐💐💐اگر ریشه ها را بفهمیم به یک نشانۀ خوب، یک هشدار یا یک درس عبرت میرسیم.😊
#درس_چهل_سوم
#فصل_چهارم
#شناخت_واژه_هاعامل_فهم_وتفاهم
#علتی_درپس_هررویدادپنهان_است.
#هیچ_چیزاتفاقی_نیست.
🍃🍃یا باعث🍃🍃
فصل چهارم: مهارتهای فکری پایه
🍀🍀۱۹: خود مدیریتی، خود شکوفایی، استقلال فکری🍀🍀
🌹پیامبر عزیزمان (ص) فرمودند: « مردم ( عوام) در خوابند، وقتی کردند بیدار میشوند.»
😴کسی که خواب است، از توانایی هایش بی خبر است، امکاناتش را نمیداند، خطرات اطراف خود را نمی بیند و نیازهای واقعی خود را درک نمیکند.
😊برخی نیز همین جا به خودشناسی، خود برنامه ریزی، خود مدیریتی، خود اتکایی و خودباوری میرسند.
همین جا میفهمند چه دارند٬ چه میتوانند بکنند، خطرهای پیش رویشان چیست و نیازهای فانتزی را از نیازهای لازم و حیاتی تفکیک میکنند.
اگر بفهمیم که خالقیم یا مخلوق، مجبوریم یا مختار، بنده ایم یا آزاد، مردیم یا زن، در دنیا ماندگاری یا رفتنی، شاید بهترین نقش و مسئولیت خود را در هر زمان، تشخیص بدهیم.👌👌
🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼
🌳🌳یا لطیف و یا خبیر🌳🌳
فصل چهارم: مهارتهای فکری پایه
💮 گویند زیارت تو حج فقراست؛
بر گنبد و بارگاهت از دور سلام ...💮
🐝به چه فکر کنیم؟
اگر از دوستانتان بخواهید همگی شروع کنند به فکر کردن، خواهند گفت: «به چه فکر کنیم؟» یعنی فکر کردن موضوع میخواهد. ما فکر می کنیم: برای یافتن پاسخ سوالات، حیرتها، برنامه ریزی، تصمیم گیری و فهم مطالب مختلف.
🌱تفکر امری اساسی در حل مسئله نیز محسوب می شود. تفکر عبارت است از، درک روابط منطقی و نامرئی میان امور برای تشخیص وظیفه ی خود.
🌸میتوانیم با انتخاب موضوعات مناسب، تفکر هدفمند و رشد دهنده ای داشته باشیم.
🌷موضوعات پیشنهادی زیر میتواند به عنوان تمرینهای هفتگی توصیه شود. برای اینکه فکرهای ما در موضوعات پیشنهادی به نتیجه های خوبی برسد، خوب است که به تنهایی و سپس در جمع دوستان در مورد چگونگی و راهکارهای آن هم فکر کنیم.
موضوعاتی مثل:
🌟دوست شدن و سخن گفتن با خدا
🌟دیدن و درس گرفتن از اطراف
🌟 دقت در دلیل هر تصمیم و انجام هر کاری در صورت داشتن دلیل و نیت مناسب
🌟 روشهای احترام گذاشتن
🌟روشهای شاد کردن
🌟روشهای تشکر کردن
🌟روشهای کمک به دیگران
🌟 شکر برای آنچه داریم
🌟شکر برای آنچه نداریم
🌟الحمد لله را عملی کردن (امکانات و نعمتها، زیباییها و تواناییهای همه را از خدا ببینیم و تحسین کنیم)
🌟دست خود را در جیب خدای بزرگ ثروتمند و مهربان ببینیم
🌟 علت هیجانهای خود را شناسایی کنیم
🌟 نوسانات خُلقی خود را کم کنیم (هیجانها و واکنشهای منفی را خنثی کنیم و از هر چیزی ناراحت نشویم)
🌟چگونه به کسانی که از خطاهای ما دلخورند هدیهای بدهیم
🌟بین بد و بدتر- مهم و مهمتر انتخاب کنیم
🌟 ترفندهای شیطان را شناسایی کنیم.
🌙🌙 شما چه موضوعات دیگری را در نظر دارید؟
#خودمدیریتی_خودشکوفایی_استقلال_فکری
#به_چه_فکرکنیم
#فصل_چهارم
#درس_چهل_چهار
می دانیم که کارهای ما تابعی از افکار و اعتقادات ما هستند،
و چه بسیار افکاری که بدون تعقل، آنها را پذیرفته ایم،
و بهتر است بگویم به ما تلقین کرده اند،
یا دچار وسوسه شده ایم،
و ما را سحر کرده اند.
آری، ما می خواهیم بر دیگران اثر مثبت بگذاریم، غافل از اینکه
مواردی نیز هستند که بر ما اثر منفی می گذارند،
و ما به تنهایی یارای مقابله با این همه تهاجم را نداریم،
و ضعیفیم...
و از خداوند درخواست می کنیم: الهی ارحمنی لضعفی،
و تنها به او پناه می بریم.
اکنون به این سوال، پاسخ دهید که چه افکار ناصحیحی را پذیرفته بودید و سپس به لطف خدا به آنها پی برده اید؟
پی نوشت:
سوره مبارکه ناس و فلق
دعای ابوحمزه ثمالی.
@rezayatazendegi
نویسنده
@okhovat46
#تفکر
#پس_زمینه_ها
#سورناس_فلق
#متفرقه
🌹🌹یا الله🌹🌹
فصل پنجم: فکرهای خوب از آن خداست.
💮💮💮۱: وآخر دعویهم ان الحمد لله رب العالمین💮
🔔🔔خدا هست.
الیس الله بکافٍ عبدَه؟ آیا خدا برای بندهاش کافی نیست؟ (36، سوره مبارکه زمر)
خدا هست. این پاسخ همه سؤالات است. این درمان تمام دردها است. این بدیهیترین حقیقت است و درستترین علم. این قدر بدیهی است که گاه فراموشش میکنیم و دنبال کس دیگر، چیز دیگر و راه دیگر میگردیم. 😞
ناتوانی؟ دلتنگی؟ سردرگمی؟ راه گم کردهای؟ کسی مشکلی دارد و نمیتوانی کمکش کنی؟ خدا هست. مهربانترین، داناترین و تواناترین.😃
🌟اگر احساس کردی مجبوری از جایی کسب درآمد کنی که حلال و حرام و راست و دروغش مخلوط است، فکر کن خدا هست. روزی بنده اش را میتواند از راه حلال تأمین کند. اعتراض کن و بگو این کارها درست نیست. شاید هم لازم شد خودت را برای اشتغال در جایی دیگر آماده کنی. از خودت بپرس زندگی میکنیم تا قیمت پیدا کنیم، یا اینکه به هر قیمتی زندگی کنیم؟🌟🌟
اگر کسی به جایی رسیده و تو مثل او نشده ای، زندگی هم شب دارد و هم روز. نه تاریکیش 🌚را پایدار بدان و نه روشناییش🌞.
چه بسیار صاحبان ثروت و زیبایی و شهرت، که گرفتاری همان دارایی را میکشند که تو بی خبر افسوسش را میخوری. 😢
🌻امیرالمؤمنین میفرمایند: ستمگرى چون حسود نديدم كه به ستمديده شبيه تر باشد. هر که خود را بنده خدای ثروتمند و مهربان و بخشنده عالم ببیند و ناپایداری دنیا را باور کند، اینقدر غنی و آرام میشود که میتواند نعمتهایی که احاطه اش کرده اند ببیند، از دارایی و شادی مردم خوشحال شود و هر روز دلیلی برای شادیهای بیشتر داشته باشد.💐💐😃
👈«قسم به بلندای روشنایی روز و سوگند به شب هنگامی که فراگیر شود، كه خداوند هرگز تو را وانگذاشته و مورد خشم قرار نداده است و مسلّماً آخرت براى تو از دنيا بهتر است.» (1-4، سوره مبارکه ضحی)
میتوانی گمان کنی همیشه کنار مردم هستی و گاهی چند لحظه ای هم با خدا ارتباط برقرار کنی و میتوانی باور کنی که همیشه پیش خدا هستی و از کنار او گاهی هم با مردم ارتباطی بگیری. شاید معنی ایمان و یاد خدا هم باور بیشتر این مفهوم باشد.☘
🐚شاید یک روزی انسان جانشین خدا در زمین، فهمید که فقط خدا هست و دیگر هیچ. فهمید که هر چه میبیند و میشنود جلوه ای از او، خواست او و حکمت اوست.
«خداوند بی نهایت است و لامکان اما بقدر نیاز تو کوچک میشود و بقدر ایمان تو کارگشا میشود. یتیمان را پدر میشود و مادر، بی همسر ماندگان را همسر میشود، نا امیدان را امید و گمگشتگان را راه میشود، پیران را عصا میشود، به شرط پاکی دل، طهارت روح...» (ملاصدرا)
🍃🌰🍃🌰🍃🌰
🌻🌻بسم الله الرحمن الرحیم🌻🌻
فصل پنجم: فکرهای خوب از آن خداست.
🌟 ۲:دوستی با ملائکه، واسطه های خیر 🌟
👼فکرهای خوب و خدایی را ملائکه میآورند. هر کاری بکنی که ملائکه را با خود همراه تر کنی و بتوانی با آنها رفیقتر بشوی، بیشتر از خیرشان بهرمند میگردی.
🌷 آنها پاکیزگی را دوست دارند و دهان مسواک زده را میپسندند. از بوهای بد و از آشغال و خاکروبه که محل تجمع شیطان است دوری میکنند.
💐 اهل قرآن را دوست دارند و با آنها زیاد رفت و آمد میکنند.
👭بچه ها را تنها نمیگذارند. برای همین هر جا بچه ها باشند سهم ملائکه آن جمع زیاد میشود، لذا فکرهای بهتری به ذهن میرسد و تصمیمهای خوبتری گرفته میشود.☺️
🍎 خواندن حدیث کساء در هر مکانی حتی خلاصه فارسی و زیر لب، موجب احاطه فرشته ها و رفع غم و گرفتاری و مؤثر در اجابت دعا است.
😴شب که میخوابی بگو آهای فرشته هایی که بیدارید، لطفاً مرا به موقع بیدار کنید. کد تماس اورژانسشان تسبیحات فاطمه زهرا علیهاالسلام است.
🍋 کنار مرقد امامان و امامزاده ها و کنار آدمهای خوب و دلهای زنده، میتوانی خنکای نسیم بالهایشان را احساس کنی. وقتی برای طلب علم میروی یا وقتی برای رسیدن به نماز جماعتی راه میافتی بالهایشان را زیر قدمهایت پهن میکنند.
🍒وقتی کاری را با صلوات بر محمد و آل محمد شروع میکنی، گره از کارت میگشایند و به آن اثر و برکت میدهند. هر جا فکرت قفل شد یا کلامت گیر کرد شروع کن به صلوات بر محمد و آل محمد. دوستی با فرشته ها چه دوستی خوبی است.
💐از اميرالمؤمنين نقل شده كه فرمود: هر كس با اذان و اقامه نماز گزارد دو صف از ملائكه در پشت سر او به نماز ايستند چنان كه دو سوى صف (از بس طولانى است) پيدا نباشد، و هر كس تنها با اقامه نماز كند پشت سرش فقط يك فرشته نماز می ایستد.
🍃پیامبر اکرم فرمودند: يا اباذر، تا در مسجد نشسته اى خداوند به هر نفسى درجه اى در بهشت به تو عنايت مىكند، و ملائكه با تو به نماز میايستند، و به هر نفسى ده حسنه برايت مینويسد و ده گناه از نامه ات محو میسازد.
🌸🌸🌸🌸🌸🌸
#فصل_پنجم
#درس_چهل_پنجم
#فکرهای_خوب_ازآن_خداست
#دوستی_باملایکه
💮💮یا رئوف💮💮
فصل پنجم: فکرهای خوب از خداست.
🌾۳:چطور بفهمم و تشخیص دهم؟ 🌾
🍀« اتَّقُوا اللَّهَ وَ يُعَلِّمُكُمُ اللَّهُ» (282، سوره مبارکه بقره) تقوا داشته باشید تا خدا معلمتان شود.
بیشترین سؤالی که در مباحث فکری به ذهنت فشار میآورد و نیازت میشود این است که چطور بفهمم، از کجا تشخیص دهم و چه تصمیمی بگیرم که درست باشد؟
✅ گاهی همانی که ریزترین و حساسترین نکات را به یادت میآورد، همان هم سادهترین و واضحترین موضوعات را از یادت میبرد. همانی که سرت را میگرداند تا ماشینی را که با سرعت به سویت میآید ببینی و خودت را نجات دهی، گاهی هم سرت را صاف نگهمیدارد و تا یک متری اطرافت را نمیبینی. فراموشی هایت گاه به خیر و صلاح تو است و گاه به خاطر دور شدن از خدا و رفاقت با شیطان است.
☘راهی نداریم جز این که اهل خیر شویم و از بدیها فاصله بگیریم. خدا فکرهای خوب را میفرستد. هر کاری که طهارت و توجه ما را به خدا زیاد کند، مسیر اندیشه و تشخیص راه های نجات را برای ما هموار میکند.
🌦میگویند در افقهای بالاتر هوا بهتر است و دیدگاهش گستردهتر. 👈میتوانیم برای بالا رفتن،✨ از گناهان دوری کنیم،✨ به واجب و حرام او خصوصاً نماز اول وقت و با توجه اهمیت بدهیم، ✨حق مردم و ✨اخلاق خوش را مراعات کنیم و✨ پیرو رسول خدا و فرزندان و دوستانش باشیم.😀
💦💧ان تتقوا الله یجعل لکم فرقاناً. هر که اهل تقوی شد خدا توان تشخیص خوب و بد را به او میدهد. (29، سوره مبارکه انفال)
#درس_چهل_ششم
#فصل_پنجم
#چطوربفهمم_وتشخيص_بديم