✍اختلاف افق و شب قدر واقعی...
⁉️ در روایات شبهای ۱۹، ۲۱ و ۲۳ ماه رمضان بهعنوان محتملترین شبها برای شب قدر، شب نزول قرآن، در ماه مبارک رمضان ذکر شده است؛
به خصوص شب ۲۳ام از دو شب قبل محتملتر است که همان شبی باشد که ملائک در آن نازل میشوند و تقدیرها در آن رقم میخورد.
👈«شَهْرُ رَمَضانَ الَّذي أُنْزِلَ فيهِ الْقُرْآن»(۱۸۵ البقره).
👈«تَنزَّلُ الْمَلَئكَةُ وَ الرُّوحُ فِيهَا بِإِذْنِ رَبِّهِم مِّن کلِّ أَمْرٍ - سَلَامٌ هِىَ حَتىَ مَطْلَعِ الْفَجْر» (۴-۵ القدر)
👈«إِنَّا أَنزَلْنَهُ فىِ لَيْلَةٍ مُّبَارَكَةٍ إِنَّا كُنَّا مُنذِرِينَ - فِيهَا يُفْرَقُ کُلُّ أَمْرٍ حَكِيمٍ» (۳-۴ الدخان)
⁉️اما با توجه به اختلاف افقها در کشورهای مختلف، این سوال برایم مطرح بود که ممکن است مثلا شب ۲۳ام ماه مبارک در هر کشوری با یک بازه چند روزه متفاوت از کشور دیگر باشد پس آن شب قدر واقعی در عالم تکوین که آن اتفاقات در آن رقم میخورد ممکن است مثلا شب ۲۰ ماه یا ۲۴ ماه برای ما باشد.
✅ این سوال را از استادمان پرسیدم که ملاک شب قدر در این افقهای مختلف، کدام کشور است؟ استاد ما فرمودند همین سوال را از مرحوم آیتالله خوشوقت پرسیدم و ایشان پاسخ دادند که ملاک آن آنجایی است که حضرت حجت(عج) حضور داشته باشند.
✅ اخیرا دیدم همین سوال را از شهید آیتالله عبدالحسین دستغیب نیز کردهاند و ایشان پاسخ مفصلی دادهاند که نکات جالبی دارد و خلاصهای از آن را اینجا میآورم:
🔻شب اول ماه عبارت است از آن شبى كه موقع غروب آفتاب، ماه از تحت الشعاع آفتاب خارج شده باشد به مقدارى كه اگر موانع جوّى نباشد، قابل رؤيت باشد و هرگاه در شهرى رؤيت هلال شد، شكى نيست اگر بلادى نزديك به آن بلاد يا اگر دور است امّا در افق موافق با آن بلاد مىباشد، همان شب، اول ماه آنها خواهد بود؛ و اين مسأله اتفاقى جميع فقهاست و اما نسبت به ساير بلاد بعيده كه توافق با آن بلاد در افق ندارد، اكثر فقها بر اين هستند كه براى آنها شب اول ماه شرعاً نيست ليكن عدهاى از فقها فرمودهاند:
فرقى نيست بين بلاد بعيده و قريبه بلكه اگر در بلدى رؤيت هلال شد، در جميع بلاد، آن شب اول ماه است. و دليل ايشان اطلاق صحيحه هشام است:
👈«عن ابى عبداللَّه (عليه السلام) قال: ان كانت له بينة عادلة على اهل مصرانهم صاموا ثلاثين على رؤيته قضى يوما» «كسى كه به واسطه نديدن هلال ۲۹ روز ماه رمضان را روزه گرفته و بعد بيّنه عادله پيدا شد بر اينكه در شهرى از شهرها سى روز روزه گرفتهاند، به واسطه رؤيت هلال در شب قبل آن پس بايد يك روز قضا بگيرد.»
👈«و ايضاً موثقة البصرى عنه قال: فان شهد اهل بلد آخر فاقضه». «اگر شهادت دهند اهل شهرى كه رؤيت هلال نمودهاند، پس آن روز را كه يوم الشك بوده و روزه نگرفته، بايد قضا بكند».
🔻همين قول را صاحب جواهر و صاحب مستند و صاحب مستمسك تقويت فرمودهاند، پس مقتضاى اطلاق صحيحه هشام و موثقه بصرى همانطور كه مورد فتواى جماعتى از فقها مىباشد اين است كه اگر هلال رؤيت شود در شهرى از شهرها آن شب اول ماه است در جميع بلاد و پس از گذشتن ۲۳ شب، براى درك فضيلت ليلة القدر آن شب را بايد به عبادت احيا داشت.
🔻بالجمله به مقتضای این دو روایت شب ۲۳ام كه شبهه ليلةالقدر در آن است، واقعاً يكى بيش نيست ليكن چون اكثر فقها صحيحه مزبور را مقيد دانستند به بلاد قريبه يا موافقه در افق يعنى رؤيت هلال در بلدى سبب نمىشود براى حكم به اول ماه براى بلاد بعيده مخالف با آن در افق بلكه مختص به همان بلد و بلاد قريبه يا موافقه با آن است. مثلًا كسى كه به حساب رؤيت هلال در بلدش يا بلد موافقه شب شنبه ۲۳ مىباشد و چون در بلاد بعيده مخالف در افق با آن بلد يك شب قبل رؤيت هلال شده، شب جمعه ۲۳ مىشود بايد شب جمعه و شب شنبه هر دو را به عبادت احيا بنمايد تا يقين به درك فضيلت شب ۲۳ واقعى نموده باشد.
🔻و مقتضاى عدم تماميت و مقيد بودن دو روایت، به حسب اختلاف بلاد امكان تعدد ليله ۲۳ام رمضان است.
و اگر سؤال ديگرى شود كه بلاد مختلف است از حيث طلوع و غروب آفتاب بلكه بعضى بلاد، شب و در همان وقت بعضى روز است، در جواب گوييم: ظاهر آيه اين است كه ليلةالقدر هر بلدى از اول غروب آن بلد است تا طلوع فجر در آن بلد، بنابراين، ليلة القدر به اختلاف بلاد ۲۴ ساعت مىشود و لذا در احاديث معتبره وارد شده است كه روز قدر در فضيلت مثل شب قدر است و شايد سرّش همين باشد كه روز قدر در شهرى، شب قدر است در شهر ديگرى و بالجمله در مدت ۲۴ ساعت تنزل الملائكة و الروح است.
.......
🔻به شرح حال بپیوندید:👇
https://eitaa.com/joinchat/2649292800C180b1e3e87
✍️ دفترچه قانون یا کتاب داستان...
✅ تصور عمومی از رابطه با خدا اینطور است که خداوند منتظر است ما الان چه میکنیم تا تحت تأثیر آن یک فعلی را رقم بزند، الان ناله میزنیم خدا دلش به رحم میآید، صدقه میدهیم خداوند آن بالا نشسته و با دستان خود صدقه را میگیرد و عوض آن یک بلایی از ما رفع میشود. تکبر میکنیم خدا از آن ناراحت میشود و یک چوب برایمان تدارک میبیند.
خلاصه اینکه خدا بر اساس تک تک ما مینشیند بررسی میکند که الان چه چیزی به صلاح ما است و چه چیزی به ضرر، و آن را رقم میزند.
این تصور هم درست است به این معنا که هرچه رقم میخورد بر اساس خواست و اراده خداست و هم غلط.
✅ غلط است چون اصلا خداوند تغییر و تحولی ندارد، خدا تحت تأثیر واقع نمیشود؛ بلکه نظام این عالم همهچیزش بر اساس یک قوانین مشخص جعل شده توسط خداوند است، مثلا این قانون ثابت خداوند است که مؤمن اگر تکبر کرد؛ چوب بخورد، این قانون ثابت خداست که «الْمَصَائِبُ بِالسَّوِيَّةِ مَقْسُومَةٌ بَيْنَ الْبَرِيَّةِ» مصیبتها بین همه انسانها به صورت مساوی تقسیم شده است و شما میتوانی آن مصیبتهای سهم خودت را با این صدقه عوض کنی؛ این قانون ثابت خداوند است که اگر کسی با کیفیت خاصی و از روی اضطرار به درگاه او روی آورد فرجی برایش حاصل شود و...
در واقع رابطه ما با خدا یک بازی دوطرفه است اما بازیای که یک طرف آن ثابت است و فقط ما هستیم که باید قواعد کنش و واکنش آن را بیاموزیم.
✅ این نکته به ظاهر ساده که همه چیز بر اساس قوانین ثابت الهی است، یک درس بزرگ برای ما دارد؛ اینکه همانطور که روابط فیزیکی و شیمیایی اجسام قابل حساب و مهندسی است، سرنوشتها هم همینطور است؛ سرنوشت تک تک انسانها و امتها هم همینطور است.
✅ اما کتابچه این قوانین سرنوشت، قوانین عالم، کجاست؟ همین کتابچهای که برای تبرک سر سفره عقدمان میگذاریم، یا در ماشین یا طاقچه.
همین کتابچهای که با کتاب داستان اشتباهش گرفتهایم.
🔻متأسفانه تصور خیلیهامان این است که داستانهای قرآن صرف داستانهایی است که بدانیم چه گذشت؟! انبیآء چقدر خوب بودند! و...؛ در حالی که این داستانها همان داستان قوانین عالم است.
🔻وقتی خداوند به عیسی میگوید: «إِذْ قَالَ اللَّهُ يَا عِيسَى إِنِّي ... جَاعِلُ الَّذِينَ اتَّبَعُوكَ فَوْقَ الَّذِينَ كَفَرُوا إِلَى يَوْمِ الْقِيَامَةِ» ای عیسی من اینگونه جعل کردهام که کسانی که از تو پیروی و اطاعت کنند تا روز قیامت بالادست کسانی که کافر شدند باشند؛ این یک قانون است که اطاعت از ولی خدا این نتیجهاش خواهد بود و ما به سادگی از کنارش رد میشویم.
✅ سکولاریسم یعنی هرچه میخواهی قرآن بخوان ولی کاری به قانونش نداشته باش، قانون را من به تو میدهم، هرچه میخواهی با خدا نجوا کن، اما کاری به قوانینش نداشته باش، قانون خط قرمز من است.
🔻 قرآن میگوید مؤمن بنبست ندارد، موسی را نشان میدهد که با جماعتی پیر مرد و پیرزن و بچه و زن و... پشت نیل گیر کرده است، این جماعت، فرعونینان را میبینند که تا دقایقی دیگر به آنها میرسند و به موسی میگویند: چه کنیم؟ موسی میگوید: فقط میدانم که قطعا خدا با من است و راهنماییام میکند. «كلاَّ إِنَّ مَعِىَ رَبّى سَيهدِينِ».
ابراهیم را گرفتهاند میگویند آتشی فراهم میکنیم و تو را در آن میاندازیم حالا میخواهی چه کنی؟ میگوید: « إِنىّ ذَاهِبٌ إِلىَ رَبّى سَيهدِين» من به سوی خدا میروم، خودش مرا راهنمایی خواهد کرد.
بعد هم نتیجه اعتماد موسی و ابراهیم به خدا را میگوید؛ این یعنی این قانون من است، مؤمن بنبست ندارد اگر به من اعتماد کند.
✅ اما ما میگوییم اگر تحریم شویم به بن بست میرسیم؛ اگر شورای امنیت فلان کند به بنبست میرسیم؛ اگر از عقاید و ایمانمان دفاع کنیم به بنبست میرسیم.
📌و خلاصه اینکه تا خودمان را در مسیر سنن الهی جاری در عالم نیاندازیم و خدایی که با قوانین ثابتش هست را هر روز تجربه نکنیم؛ نه ایمانمان رشد میکند و نه به جایی میرسیم؛ اوضاع همین است که هست، در چرخه ابتلائات دور خود میچرخیم؛ عوض اینکه با فهم صحیح ابتلائات الهی، آنها را پلههای رشد و ترقی خود قرار دهیم.
.......
🔻به شرح حال بپیوندید:👇
https://eitaa.com/joinchat/2649292800C180b1e3e87
شرح حال
ارائه زمانه و زندگی حضرت امام دوران استادی- جلسه چهارم: ۱۳۲۶-۱۳۳۰ش، دوره بعد از تثبیت زعامت آیتالله
معرفی مستند نائب الامام.
در جلسات ارائه دوره استادی حضرت امام و زعامت آیتالله بروجردی مطالبی در مورد آیتالله آسید نورالدین شیرازی عرض شد اما فرصت تفصیل آنها پیش نیامد.
پیشنهاد میکنم مستند بسیار خوب «نائب الامام» را در مورد این شخصیت بزرگ حتما ببینید.
لینک دانلود:👇
برنامه "نائب الامام" رو تو تلوبیون ببین
http://www.telewebion.com/program/71841
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
شعار این بود: مرگ بر آمریکا، مرگ بر سازشکار.
حواسمان باشد که اگر از آرمانهایمان غفلت کنیم، خیلی راحت، فراموش میشوند و خلاف آنها عادی میشود.
@sharhe_hal
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎥 آماری بسیار دردآور: روزی بیش از ۱۰۰۰ سقط جنین در کشور داریم.
دکتر محمدپور پزشک عمومی:
با روزی ۵۰۰ کشته کرونایی وضعیت کشور سیاه شده؛ وضعیت سقط جنین کشور چه رنگی است؟
........
این فرهنگ و کشتار چوب خدا را همراه دارد، آن غربی اگر بچه را میکشد، شاید اعتقادی هم به خدا نداشته باشد، اعتقادی هم به روح داشتن و حق داشتن این جنینها نداشته باشد.
اما جامعه ما چه؟! قطعا چوب آن غربی با من فرق میکند! چرا به این جنایتها حساس نیستیم.
@sharhe_hal
✍تاثیر میدان بر بقاء ما...
🎙آیتالله حائری شیرازی:
✅ قرآن، راه نجات ما را در این چهار اصل شناخته است:
👈«الَّذِینَ إِنْ مَکنَّاهُمْ فِی الْأَرْضِ أَقَامُوا الصَّلَاةَ وَآتَوُا الزَّکاةَ وَأَمَرُوا بِالْمعروف وَنَهَوْا عَنِ الْمنکر»
اقامهی نماز، دعوت به زکات، امر به معروف و نهی از منکر.
✅ این، رسالت ماست؛ مزد این که خدا ما را به حکومت رسانده است تنها همین است. کسانی که وقتی ما بر این زمین متمکنشان کردیم و صاحب قدرت شدند چهار تکلیف دارند:
1⃣ نماز را در ان محیط اقامه میکنند. یعنی شما وقتی بر دشمن غالب و پیروز میشوید و او را عقب میرانید، برای این که این پیروزیها ادامه پیدا کند، باید نمازت را اول وقت و با حال بهتری بخوانی، نماز صبحت را سر وقت بخوانی.
جامعهای که پیروز میشود باید بانگ اذان صبح اول وقتش را همه بشنوند. بایستی نمازش روز به روز بهتر گردد و حالت نمازش حفظ بشود، این طور نباشد که وقتی انسان در فشار است حالت مناجات، گریه و زاری داشته باشد و موقعی که پیروز شد ثقل و سنگین شود و چرخش بگیرد، این حالت مشکلات ایجاد میکند.
2⃣ «اَلَّذینَ اِنْ مَکَّنّاهُم فِی الْاَرضِ اَقاموُا الصَّلوه وَ اتَواالْزَکاه» زکات پیروزی هم این است که ما به ضعیفان و ناتوانان کمک و احسان کنیم و آنها را مدد نمائیم که این موجب دوام پیروزی میشود. وقتی پیروزی محقق شد، باید به کسانی که هنوز زیر سلطهاند، کمک کنیم: مثلا زمانی که در خرمشهر پیروز میشویم جای آن است که یک مقداری هم به افغانیها کمک کنیم. اینها مثل یتیمی هستند که باید برایشان یک سهمیهای قائل شد.
هر وقت ملتی در یک جا پیروز میشود، باید سعی کند به جای دیگری برود و کمی به دیگران هم کمک کند.
3⃣ و 4⃣ «وَاَمَرُوا بِالْمعروف وَ نَهَوا عَنِ الْمنکر» امر به معروف و نهی از منکر شود، یعنی باید جامعهمان اسلامیتر شود، وضع حجاب در جامعهمان بهتر شود، وضع رعایت احکام شرع بهتر شود، ربا در بانکها کمتر شود، مگر ممکن است با این حرمت شدیدی که ربا دارد از کنار آن ساده بگذریم و فساد آن را درک نکنیم. ما باید با همان شدت و حساسیتی که اسلام با ربا برخورد کرده، ما هم عمل کنیم، تا گشایش بعدی پیدا کنیم. مشکلات اقتصادی ما پیرو این است که هنوز مساله ربا حل نشده.
✅ پیروزی که خدا به ما میدهد، موکول به این است که چه طوری از آن استفاده کنیم. یعنی اگر بعد از پیروزی، مجالس ما قوانین اسلامی را وضع کرد و دولتمان آنها را به خوبی اجرا نمود، دوباره پیروزی پشت سر پیروزی میآید. اگر زکات مال و زکات پیروزی را ندادی، از تو گرفته میشود، تا تنبیه پیدا کنی، تا به فکر این بیفنی که قوانینت را و امر به معروف و نهی از منکر را اصلاح کنی.
✅ انسان وقتی تنبیه پیدا کرد و یک مقدار کار برایش مشکل شد، سعی میکند قوانینش را اسلامی کند و بعد هم امور دیگرش را، در این صورت است که دوباره پیروزی میآید.
✅ نباید بعد از پیروزی مغرور شوی و فکر کنی که برای همیشه پیروزی! بدان دوام و بقای پیروزیها مشروط به اقامه صلوة و امر به معروف و نهی از منکر و صدقه پیروزی را دادن و به ملل ضعیف کمک کردن است، اگر دادی میمانی و اگر ندادی، ناکامی پیدا میکنی.
.......
🔻به شرح حال بپیوندید:👇
https://eitaa.com/joinchat/2649292800C180b1e3e87
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
اینم اصل ماجرای «هرگز یک ایرانی رو تهدید نکن!» از زبان جان کری.🤨
کری میگه ظریف این جمله رو وقتی گفت که همین متن برجام رو جلوش گذاشتیم.🤔
@sharhe_hal
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
حکایت جالب توجهی از صورت برزخی اعمال ما.
.....
برنامه پس از زندگی امسال بسیار برنامه خوبی است، یک رزق الهی که بخش خوبی از خسارت تعطیلی مجالس معنوی را جبران میکند.
......
مشابه مطلب مورد اشاره این میهمان برنامه، در گفتار و تجربیات علماء بسیار است.
به عنوان نمونه حکایت شهید مطهری از مکاشفه استادشان یکی از این موارد است.👇
@sharhe_hal
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
حکایت صورت برزخی عصبانیت استاد نهج البلاغه، شهید مطهری.
@sharhe_hal
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
سبحان الله
یا من فی البحار عجائبه!
چقدر این عالم عجائبی دارد که ما درکش نکردهایم.
#جَلَّ_الخالق
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
😔😔
اللهم ارْزُقْنِی مُوَاسَاةَ مَنْ قَتَّرْتَ عَلَیهِ مِنْ رِزْقِک بِمَا وَسَّعْتَ عَلَی مِنْ فَضْلِک وَ نَشَرْتَ عَلَی مِنْ عَدْلِک وَ أَحْییتَنِی تَحْتَ ظِلِّک.
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
شادی صهیونیستهای کثیف از پیشرفت آتشسوزی در اطراف مسجد الاقصی.
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎥موشکباران علیه شهرکهای صهیونیستنشین همچنان ادامه دارد
🔹الجزیره:
گردان های عزالدین قسام شاخه نظامی حماس از حمله موشکی گسترده به شهرک عسقلان در اسرائیل خبر داد و افزود این حمله در پاسخ به حمله علیه منزلی در غرب غزه صورت گرفت.
گردان های عزالدین قسام به اسرائیل هشدار داد اگر بار دیگر به منازل مردم حمله کند، عسقلان را به جهنم تبدیل خواهد کرد.
شرح حال
🎥موشکباران علیه شهرکهای صهیونیستنشین همچنان ادامه دارد 🔹الجزیره: گردان های عزالدین قسام شاخه ن
برخی فکر میکنند که این موشکهای کوچک و یا اصلا راکت چه فایدهای دارد؟ چه آسیبی به اسرائیل میزند؟
برخی این راکتها را تحقیر میکنند، اما خوب است بدانیم در حمله به اسرائیل این راکتها هستند که کار اصلی را میکنند!
اما چرا؟
چون شلیک آنها بازی دو سر سود است، برد برد واقعی اینجاست، اگر این راکتها به هدف اصابت کند که به قدر خود ایجاد خسارت و ترس میکند، اگر هم اصابت نکند و اسراییل آن را با موشکهای خود هدف قرار دهد، هزینه هر موشک سپر دفاعی اسرائیل که احتمال دارد چندتای آن هم برای یک راکت😊 شلیک شود، چندصد برابر هزینه یک راکت است و هزینه بسیار سنگینی بر اسرائیل تحمیل میشود.
هدایت شده از اخبار سوریه
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
فلسطینیها یکجا به اندازه هر چه در 24 ساعت گذشته موشک و راکت شلیک کردند، شهرکهای صهیونیستنشین را هدف قرار دادند. موشکها مثل نقل و نبات بر سر صهیونیستها در حال فرود آمدن است. اینجاست که باید گفت، حاج حسن، حاج قاسم جاتون اساسی خالی است...
@syriankhabar
هدایت شده از اخبار سوریه
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
از داخل فروگاه بن گوریون گور به گور شده... موشکها همچنان شلیک میشود. مقاومت خود را برای شلیک هزاران موشک شلیک کرده است. رژیم صهیونیستی ذخیره 10هزار تایی از موشکهای تامیر در اختیار ندارد. سه روز جنگ به همین شکل ادامه پیدا کند، فلسطینها تیرآهن هم شلیک کنند به شهرکها اصابت میکند.
@syriankhabar
شرح حال
در لایوی که دیشب سرباز روحالله رضوی و جواد موگویی با یکی از مسئولان فلسطینی داشتند، آن مسئول فلسطینی توضیح داد که از وقتی راه وارد کردن موشک بر آنها بسته شد، به ساخت موشک روی آوردهاند و هر دو روز یکبار میتوانند توان خود را به روز کنند و حداقل تا پنجاه روز دیگر میتوانند با همین توان به اسرائیل حمله کنند.
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
اللد و درگیری جوانان فلسطینی با پلیس رژیم صهیونیستی.... و البته ملاحظه کنید...
@syriankhabar
شرح حال
درگیری این دفعه نیروهای فلسطینی سه ویژگی برجسته دارد که هر سه جدید هستند:
۱. توان موشکی جدید فلسطینیها و اینکه آنها در موضع حمله و استیفاء حق هستند، بر خلاف موارد گذشته که صرفا در مقام پاسخ حملههای صورت گرفته به مناطق خود بودند.
۲. نیروهای مقاومت محدود به نوار غزه نیستند و از کرانه باختری هم این حملات به صهیونیستها صورت میگیرد.
۳. مردم عرب فلسطینی حاضر در مناطق تحت کنترل اسرائیل نیز قدرتمندانه وارد صحنه شدهاند.
✍️نسخه انتخاباتی امیرالمؤمنین...
✅ یک دعوای فکری که سالیان دراز است، وجود دارد، این است که آیا ابتدا حاکمان اصلاح میشوند بعد مردم یا ابتدا مردم بعد حاکمان؟!
اصلاح از بالا به پایین است یا برعکس؟! کدام مقدم است؟!
✅ اگر نسخه اول را قبول کردیم، باید تلاش کرد با تکیهکردن بر حداقلهای موجود، ولو با فئة قلیلة، قدرت حاکمه را بدست گرفت، سپس با کمک کردن به حاکم صالح در اصلاحگری، جامعه را اصلاح کرد؛
اما اگر نسخه دوم را بپذیریم باید سالیان سال ولو ذیل حاکم ناصالح، به کارهای فرهنگی و اجتماعی، کارهای گفتمانی و... پرداخت تا بعد از یک دوره طولانی کار فرهنگی، قدرت حاکمه نیز خود به خود و به تدریج به دست طبقه صالح برسد.
✅ پاسخ این پرسش در یکی از مهمترین خطبههای نهج البلاغه (خطبه ۲۱۶ام) صریحا آمده است.
نسخه این خطبه که به تعبیر اهل فن، قلب نهجالبلاغه است، دوای درمان دین برای اجتماع است.
✅ در این خطبه حضرت ابتدا اهمیت نسخه خود را از نظر دین اینچنین متذکر میشوند:
🔻جعَلَ سُبْحَانَهُ مِنْ حُقُوقِهِ حُقُوقاً افْتَرَضَهَا لِبَعْضِ النَّاسِ عَلَى بَعْضٍ ...
🔸خداوند از حقوق خود حقوقى را بر بعض مردم نسبت به بعض ديگر واجب گرداند،
🔻و أَعْظَمُ مَا افْتَرَضَ سُبْحَانَهُ مِنْ تِلْكَ الْحُقُوقِ حَقُّ الْوَالِي عَلَى الرَّعِيَّةِ وَ حَقُّ الرَّعِيَّةِ عَلَى الْوَالِي
🔸و بزرگترين چيزى كه از اين حقوق واجب فرمود حقّ حاكم بر رعيت و حقّ رعيت بر حاكم است.
✅ این ارتباط بین حاکم و مردمی که در حکومت هستند و حق این دو بر یکدیگر، بزرگترین حق طرفینی است که خداوند جعل کرده است.
هم حق حاکم اسلامی بر مردم که از او اطاعت شود و هم حق مردم بر حاکم که حاکم در رسیدگی به امور مردم کمکاری نکند.
🔻فرِيضَةٌ فَرَضَهَا اللَّهُ سُبْحَانَهُ لِكُلٍّ عَلَى كُلٍّ فَجَعَلَهَا نِظَاماً لِأُلْفَتِهِمْ وَ عِزّاً لِدِينِهِمْ
🔸اين فريضهاى است كه خداوند براى هر يك نسبت به ديگرى واجب نموده و اين حقوق را موجب برقرارى الفت و ارجمندى دينشان قرار داد.
🔻فلَيْسَتْ تَصْلُحُ الرَّعِيَّةُ إِلَّا بِصَلَاحِ الْوُلَاةِ
🔸رعيت اصلاح نشود مگر به صلاح حاكمان،
✅ یعنی شما بروید هر کاری میخواهید بکنید، کار فرهنگی، گفتمانی زیاد اما تا وقتی یک حاکم درست بر سر کار نباشد این مردم درست نمیشوند.
🔻و لَا تَصْلُحُ الْوُلَاةُ إِلَّا بِاسْتِقَامَةِ الرَّعِيَّةِ.
✅ در این فراز بسیار مهم، متأسفانه اشتباه بزرگی رخ داده است، این اعرابها که در خود نهج البلاغه نبوده بعدا دیگران اعراب گذاری کردهاند، اینجا اعراب زدهاند تَصْلُحُ که ترجمهاش میشود:
🔸و حاكمان اصلاح نگردند مگر به استقامت رعيت.
✅ در حالی که حاکم که امیرالمؤمنین(ع) است، نمیگوید که من اصلاح نمیشوم جز با استقامت رعیت! بلکه میگوید گام اول این است که حاکم صالح بر جامعه قرار گیرد تا بشود در جامعه اصلاح بوجود آورد: «فَلَيْسَتْ تَصْلُحُ الرَّعِيَّةُ إِلَّا بِصَلَاحِ الْوُلَاةِ» حال که حاکم صالح بود، او که صالح است، اگر باز بگوییم حاکم صالح نمیگردد معنا نمیدهد، بلکه میگوید:
🔻و لا تُصلِح الْوُلَاةُ إِلَّا بِاسْتِقَامَةِ الرَّعِيَّةِ.
🔸حاکم صالح نمیتواند اصلاحگری کند، جز با استقامت رعیت.
🔻فإِذَا أَدَّتْ الرَّعِيَّةُ إِلَى الْوَالِي حَقَّهُ وَ أَدَّى الْوَالِي إِلَيْهَا حَقَّهَا
🔸پس زمانى كه رعيت حقّ والى را ادا كرد و والى هم حقّ رعيت را رعايت نمود.
✅ اینها نتیجهاش است:
🔻عزَّ الْحَقُّ بَيْنَهُمْ
🔸حق ميان ايشان ارجمند گردد.
🔻و قَامَتْ مَنَاهِجُ الدِّينِ
🔸و راههاى دين بر پا شود،
🔻و اعْتَدَلَتْ مَعَالِمُ الْعَدْلِ
🔸و نشانههاى عدالت اعتدال گيرد.
🔻و جَرَتْ عَلَى أَذْلَالِهَا السُّنَنُ
🔸و سنّتها در مجراى خود روان شود.
🔻فصَلَحَ بِذَلِكَ الزَّمَانُ
🔸و زمان اصلاح گردد،
🔻و طُمِعَ فِي بَقَاءِ الدَّوْلَةِ
🔸و به دوام دولت اميد رود،
🔻و يَئِسَتْ مَطَامِعُ الْأَعْدَاءِ.
🔸و مطامع دشمنان به يأس مبدّل گردد.
.......
📝 پینوشت: اصل توجه به اشتباه در اعراب گذاری مذکور را مدیون استاد عزیز حجتالاسلام والمسلمین مهدی صرامی هستم.
.....
🔻به شرح حال بپیوندید:👇
https://eitaa.com/joinchat/2649292800C180b1e3e87
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
45 ثانیه با مردم غزه ...