🕋 سفرنامه حج (رویکرد تبلیغی)
🔖 دفتر پنجم: حلقات!
✨ از ظرفیتهای تبلیغی در مناطقی با با حضور اقوام و ملیتهای مختلف، ایجاد حلقههای آموزشی به زبانهای مختلف است.
✨ بهرهگیری از این ظرفیت در مدینه بهخوبی قابلمشاهده است. حلقههای آموزش قرآن و متون دینی در مسجدالنبی تحت مدیریت اداره ای مستقل، نه در رواقها و اتاقهای دور از نظر، و نه در طبقات کمرفتوآمد، بلکه درمیان زائران و بهشکلی صمیمانه تشکیل میشود. (تصاویر ۳-۱)
✨ بارها پیش آمد که معلمان قرآنی حلقات للزوار از ما برای جمعخوانی قرآن و شنیدن تفسیر دعوت کردند.
✨ البته در موسم حج، این حلقهها اغلب در مدینه و مسجدالنبی تشکیل میشوند، و بهسبب ازدحام جمعیت جهت انجام مناسک، تقریبا خبری از این حلقهها در مسجدالحرام نیست.
✨ نکته جالب وجود حلقههای آموزش از راه دور است. (تصویر ۴) حلقههای آموزشی مجازی این امکان را فراهم میکنند که حاجیان شرکتکننده در حلقههای آموزشی ، پس از بازگشت به وطن، همچنان با آموزش دهندگان در ارتباط باشند.
✅ پس از این مقدمه، باید اذعان کرد که نبود یا کمبود ارتباط مداوم با مخاطب، از نقاط ضعف ما در حوزه آموزش و تبلیغ است. "حضور موسمی" مبلغان درمیان مردم، و قطع ارتباط با آنان پس از ایام تبلیغی، سطح تاثیرگذاری را بهشدت کاهش میدهد.
✅به نظر می آید، ارتباط مجازی با مخاطب، تشکیل گروههای تبلیغی(که در آینده درباره این گونهی تبلیغی خواهم نوشت)، حضور پیوسته یک تیم تبلیغی مشخص و کار مداوم با مخاطبان، راهکارهای مناسبی برای رفع این مشکل است.
📍پیوست تصاویر 👇👇
#افاده_تبلیغی
#مطالعات_منطقهای
👈مؤسسه اطلس شيعه
🎓 مؤسسه مطالعات اسماعیلی
🔰مؤسسه مطالعات اسماعیلی نهادی آموزشی و پژوهشی است که در سال ۱۹۷۷ میلادی بهدست کریم الحسنی، چهل و نهمین امام شیعیان اسماعیلیه، بهمنظور نشر منابع، اسناد و مکتوبات اسلامی، بهویژه آثار شیعیان اسماعیلی در لندن تأسیس شد.
🔰این مرکز آموزشی عالی برای ارائه برنامههای تحصیلات تکمیلی، با نهادهای آموزشی متعددی ازجمله دانشگاه مکگیل، مؤسسه آموزش دانشگاه لندن، دانشکده مطالعات شرقی و آفریقایی دانشگاه لندن، دانشگاه اردن و هیئات علمی برخی دانشگاههای بریتانیا و دیگر کشورها همکاری دارد.
🔰اقدامات سازمانیافته این نهاد در راستای تبلیغ و ترویج اندیشههای اسماعیلیه قابلتوجه و درخور مطالعه است. بررسی و مطالعه عملکرد این قبیل نهادها نکات آموزنده فراوانی برای مبلغان و نهادهای راهبردی تبلیغی دربر خواهد داشت که در الگوگیری و شناخت نقاط قوت و ضعف خود و رقیبان مفید خواهد نمود.
🔰اعطای بورسیههای تحصیلی و پژوهشی و ایجاد واحدهای تخصصی جهت هماهنگسازی برنامههای علمی و فرهنگی اسماعیلیان سراسر جهان که در بیش از ۲۵ کشور پراکندهاند، ازجمله اقدامات این مرکز است.
🔰چندفرهنگه و چندزبانه بودن و نیز برگزاری نشستها و همایشها مطابق با استانداردهای روز دنیا، این مؤسسه را به مرجعی فعال در زمینه مطالعات اسلامی و شیعی بدل کرده است.
🔰دکتر فرهاد دفتری مدیریت این مرکز برای ۳۴ سال عهدهدار بود. مصاحبه ایشان با شبکه فارسیزبان اسماعیلی (وابسته به اسماعیلیان) پس از دوره مدیریت، جالبتوجه است.
🎥 لینک فیلم گفت و گو
🌐 وبسایت موسسه مطالعات اسماعیلی
#افاده_تبلیغی
#معرفی_موسسات
👈مؤسسه اطلس شيعه
🌍آیین و فرهنگ عزاداری در جهان (٢)
🇹🇭تايلند🇹🇭
🔰آیینهای سوگواری حسینی در هر منطقه، غالبا از فرهنگ و رسوم بومی آن منطقه متاثر است. شناخت این آیینها برای مبلغان و نهادهای متولی مراسم مذهبی و تولید محتوای دینی اهمیت فراوانی دارد.
👈در این فرسته به تایلند، کشوری با حدود ۲۵هزار شیعه خواهیم پرداخت:
🇹🇭 براساس منابع تاریخی، عزاداری حسینی در تایلند قدمتی ۴۰۰ساله و ریشه در فعالیتهای شیخ احمد قمی دارد. شیخ احمد، نخستین شیخ الاسلام تایلند، علاوهبر مقام وزارت، به عنوان «چائوفرا شیخ احمد راتانادی بودی» (رهبری جامعه مسلمانان تایلند) نیز نائل شد.
📍وضعیت شیعیان تایلند و تاثیرات شگرف شیخ قمی در آن دیار، بحثی مفصل است که در فرصتی دیگر به آن خواهیم پرداخت، انشاءالله.
🇹🇭 در اثر این دست فعالیتها، تاثیرات فرهنگ ایرانی بر عزاداری این سرزمین مشهود است. مثلا شیعیان تایلند در مراسم عزاداری، با الهام از ایرانیان، نخلهایی را برافراشته میکنند. (تصویر ۱) این نخلها به شکلی خاص که از فرهنگ بومی تایلند برآمده است، گلآرایی میشوند. (تصویر۲)
🇹🇭 اسبهایی تزیینشده، بهعنوان نماد ذوالجناح، نیز در عزاداریها دیده میشود، که ظاهرا از آیین عزاداری هند به تایلند منتقل شده است. (تصویر۳)
🇹🇭 طبیعتا همچون سایر پدیدههای فرهنگی در همهجای دنیا، آیینهای عزاداری در تایلند نیز درحال تغییر و تبدلاند؛ مثلا در سالهای اخیر عزاداران با نذر آب به پویش جهانی حسین کیست پیوستهاند. (تصویر ۴)
🎥 مستند کوتاه ساوادیکا: نگاهی کوتاه به عزاداری شیعیان در تایلند.
#افاده_تبلیغی
#آیین_و_فرهنگ
📍پیوست تصاویر👇
👈مؤسسه اطلس شيعه
🔴 شیخ عبدالله دهدوه؛ مبلغ شیعی در بلژیک
👈نفر سوم از سمت چپ
🔅عبدالله دهدوه (۱۹۶۵-۲۰۱۲) روحانی و مبلغ شیعی اهل بلژیک بود. وی اصالتا مراکشی بود و در سال ۱۹۶۵ در شهر طنجه مراکش دیده به جهان گشود. شرایط نامساعد اقتصادی، پدرش را به ترک وطن و مهاجرت به بلژیک واداشت.
🔅عبدالله تحصیلات دبیرستان را در بلژیک بهپایان رساند. پس از تشرف به تشیع، برای تحصیل علوم دینی در حوزۀ قم به این شهر مهاجرت کرد و پس از تحصیل مبانی و معارف اسلامی، جهت تبلیغ به بلژیک رفت. وی در علوم طبیعی نیز به تحصیل پرداخت و مدرک کارشناسی خود را از یکی از دانشگاههای بلژیک دریافت کرد.
📍اقدامات
شیخ دهدوه در طول فعالیت خود، اقدامات مؤثری در راستای نشر فرهنگ اهلبیت انجام داد:
🔸برگزاری مراسم عبادی و مذهبی
🔹تألیف چندین جلد کتاب در زمینههای مختلف، بهخصوص اعتقادی؛ مانند الحریة من وجهة نظر الاسلام و الغرب
🔸تربیت بیش از دویست شاگرد
🔹تأسیس مؤسسه مدینة العلم
🔸تأسیس مؤسسه و مسجد امام رضا
🔹جذب طلاب از مناطق مختلف کشورهای فرانسویزبان
🔸تأسیس نشریه پرمخاطب و فرانسویزبان شعاع الحکمة
🔹عضویت در مجمع جهانی اهلبیت
🔸سفر به بسیاری از کشورهای اروپا برای نشر مکتب اهلبیت
🔹شرکت فعال در کنفرانسهای بینالمللی
🔸آشنا کردن صدها نفر از مراکش و بلژیک با مکتب اهلبیت
🔹ارتباط قوی با شیعیان سراسر جهان
🔸ارتباط قوی با رهبران ادیان و مذاهب مختلف
📍شهادت
شیخ عبدالله در ۱۲ مارس ۲۰۱۲ درپی حمله تروریستهای تکفیری به مسجد امام رضا بهشهادت رسید.
📽 ققنوس؛ مستندی درباره عبدالله دهدوه و شهادت او به دست تکفیریها.
#شخصیتهای_بینالملل
👈مؤسسه اطلس شيعه
📚 کتابخانه الکترونیک شیعه (BookShia)
کتابخانه بوکشیا (BookShia) کتابخانهای الکترونیک است که هزاران منبع شیعی را در خود جای داده است. این منابع در چند دسته قرار دارند:
💠 قرآن
💠 حدیث
💠 فقه
💠 تاریخ
💠 جغرافیا
💠 علوم
💠 فرهنگ و تمدن
💠 کلام و فرق
💠 روحانیت و حکومت
💠 رجال
💠 کتابشناسی
💎 امکانات کتابخانه
این کتابخانه با ارائه منابع در حوزههای مختلف دینی و علمی، قابلیت جستجوی پیشرفته براساس عنوان، نویسنده، موضوع، متن و برچسب منابع را داراست.
همچنین پس از ورود به هر دسته از منابع، این امکان برای کاربر وجود دارد که منابع موجود در آن دسته را براساس
👈 الفبا (حرف اول عنوان منابع)
👈 فرمت منابع (PDF, DOC, DOCX)
👈 زبان منابع (آلمانی، اردو، انگلیسی، عربی، فارسی، فرانسوی)
👈 نوع منبع (الکترونیک، سند، مصاحبه، مقاله، پایاننامه، کتاب)
فیلتر نماید.
📌توجه
هرچند دادهها و دامنه محتوایی این وبگاه بهروز و جامع نیست، اما امروزه دسترسی به محتوای مناسب و چندزبانه برای مخاطبان خارج از کشور و مبلغان بینالملل ضرورتی غیرقابلانکار است. لذا با توجه به جای خالی بانکهای شیعی جامع و چندزبانه (از کتاب و ویدئو تا پوستر و تصویر و...) شایسته است این نمونههای محدود را با یکدیگر بهاشتراک بگذاریم و در راه تقویت و توسعه آنها مساعدت و همفکری کنیم.
🌐 نشانی وبسایت
#معرفی_سایت
👈مؤسسه اطلس شيعه
📚عواطف، تبلیغ، معماری
🏥پزشکی تبلیغی (میسیونری) در دوره امپریالیسم اروپایی، در اواخر قرن نوزدهم و اوایل قرن بیستم شکوفا شد، و بهعنوان بهترین و مطمئنترین روش برای غلبه بر بیاعتمادی جمعیت بومی در جهان مسلمان و دسترسی به آنان تلقی میشد.
👈کتاب عواطف، تبلیغ، معماری ازطریق مطالعه فعالیتهای پزشکی و زیرساختهای انجمن مبلغان کلیسا (CMS) در ایران و شمال غربی هند، و با تکیه بر آثار موجود درباره گروههای تبلیغی مسیحی در خاورمیانه و هند، روند اعتمادسازی در این مناطق را ارزیابی میکند.
👈این کتاب، درواقع تاریخچهای ابتکاری از تبلیغ پزشکی، از منظر تاریخچه عواطف است!
✅این کتاب:
🔰پرسشهای تاریخی مهمی را درباره فرایند متمدنانهسازی عواطف در بسترهای تبلیغی مسیحی طرح کرده است.
🔰از پژوهشهای آرشیوی در انگلستان و کانادا، و نیز کار میدانی در ایران استفاده کرده است.
🔰تاریخ عواطف و تبلیغ مسیحی را با تاریخ محیطهای ساختهشده بهدست استعمار و پزشکی استعماری درهم آمیخته، تا بینش جدیدی نسبت به تاریخ پزشکی و تاریخ معماری بهدست دهد.
🔰مشارکت مبلغان زن در فرآیند طراحی ساختمانهای تبلیغی را با بهکارگیری مفاهیم تاریخنگاری فمینیستی، برجسته و ارزیابی کرده است.
🔰برای گسترش درک ما از ابعاد فراملی تاریخ معماری، تاریخ پزشکی و تاریخ عواطف، بر کشور ایران تمرکز کرده است.
📍این کتاب به انگلیسی عرضه شده و هنوز به فارسی ترجمه نشده است. ترجمه این کتاب میتواند اطلاعات مفیدی را درباره چگونگی نفوذ مبلغان مسیحی در میان ملل غیرمسیحی در اختیار خواننده فارسیزبان قرار دهد.
#اسلام_و_مسیحیت
#کتاب_و_مقاله
👈مؤسسه اطلس شیعه
🌍آیین و فرهنگ عزاداری در جهان (٣)
🇵🇰پاکستان (١)
🇵🇰در این سلسلهفرسته به آیینهای عزاداری در پاکستان، کشوری مسلمان با جمعیت ۲۵۰ میلیونی (و حدود ۵۰ میلیون شیعه) خواهیم پرداخت.
🇵🇰اهمیت آشنایی با فرهنگ و آداب مردم پاکستان، نسبت به سایر کشورها، دوچندان است، زیرا افزونبر جمعیت بالای مسلمانان سنی و شیعی در این کشور، پاکستانیها درصد بالایی از مسلمانان مهاجر در اروپا و آمریکا را تشکیل میدهند و مخاطب مبلغان در بسیاری از کشورها هستند.
📌از بزرگترین ضعفهای مبلغان بینالملل ناآگاهی از آداب و فرهنگ و حساسیتهای فرهنگی ملل است.
🇵🇰درادامه به برخی آیینهای عزادرای در پاکستان میپردازیم:
🏴اسد عاشورا عنوان مراسم خاصی در سوگ اباعبداللهالحسین است که شیعیان منطقه بلتستان (در شمال پاکستان) براساس سنتی کهن، هرساله بهمدت یک دهه در اواسط تابستان برگزار میکنند.
ایشان بر این باورند که چون واقعه کربلا در اوج گرما رخ داده، عزاداری حسینی نیز باید در اوج گرما برگزار شود تا شدت عطش و گرمای سوزان صحرای کربلا قابلدرک گردد. (ش.۱)
مراسم عزاداری اسد عاشوار، فرصتی برای روحانیون پاکستانی ساکن در شهرهای مقدس (قم، مشهد، نجف و...) است تا به وطن بازگردند و به تبلیغ معارف دین بپردازند. (ش.۲)
🏴یکی دیگر از آیینهای سوگواری در پاکستان، مَلَنگی نام دارد. در این آیین پُرشور، عزاداران ضمن روضهخوانی و سینهزنی، روی زغال راه میروند. (ش.۳)
بنابر برخی گزارشها، در این مراسم یک سینی پر از زغال را درمیان عزاداران میگردانند و آنان زغالها را برمیدارند و میخورند! (ویدئو)
#افاده_تبلیغی
#آیین_و_فرهنگ
👈مؤسسه اطلس شيعه