چه کسی حق معرفی و تعریف تشیع را خواهد داشت؟
فردا در یکی از دانشگاههای برتر پاکستان پژوهشگری تشیع و مکتب حله را معرفی خواهد کرد که نه قم درس خوانده نه نجف نه حوزه ی جای دیگر...
بلکه در یکی از دانشگاههای غربی در مورد تشیع و خصوصاً مکتب حله پژوهش کرده. لینک کتابش که قراره چاپ بشه رو بالا گذاشتم.
این روند در حال گسترش است، و این توهم را به چالش می کشد که چون ما در جامعه شرقی و نسبتا سنتی داریم زندگی می کنیم، آثار شیعه پژوهی غربی به ما نخواهد رسید و همیشه حوزویان و علمای سنتی حق معرفی مکتب را خواهند داشت.
آیا لازم نیست همه ما حد اقل در حد ابتدایی بدانیم که آیا این پدیده تهدید است یا فرصت؟ حرف حساب این جریان چیست؟ ادعاهایشان چیست؟ روشهایشان چیست؟ موضوعاتی که برایشان مهم است چیست؟
https://eitaa.com/joinchat/2251686125C641ba4478f
@shiistudiesinwesternacademia
شیعه پژوهی در غرب
یکی از رابطین این کنفرانس را در کنفرانس امام حسین علیهالسلام و استشراق، در کربلا ملاقات کردم.
وقتی به شماره این کنفرانس پیام واتس اپ ارسال کردم، گفتند اگر مقاله پذیرفته بشه و شما دعوت شوی فقط یک شب اسکان میدهند ولی رفت و برگشت را پشتیبانی نمی کنند.
اگر برای کسی مقدور باشه یکی از ریز موضوعات این کنفرانس امام حسن عسکری علیه السلام از نگاه مستشرقین می باشد و فرصت خوبی است.
شیعه پژوهی در غرب
الحمد لله این کتاب را بالآخره بعد از چند نوبت توانستم تمام کنم. نکاتی را طی پستهای بعدی یادداشت می
After the Prophet ژانر کتاب
هر کتاب در مورد اسلام و تشیع به انگلیسی کار آکادمیک نیست!
فکر کنم در زمینه تاریخ از جهت تعهد به واقعیت عینی حدوداً چهار ژانر را بتوانیم شناسایی کنیم:
۱. تاریخ عینی و تحلیلی: این همان ژانر آکادمیک تاریخ است با انواع و اقسام آن. کتاب جانشینی محمد (ص) نوشته مادلونگ نمونهای از آن است.
۲. حافظه تاریخی: بیشتر کارهای مردم شناختی این گونه هستند. دنبال این هستند که گروهی چگونه تاریخ خود را به یاد دارند و تعامل این حافظه را با تغییرات اجتماعی بررسی می کنند. البته این رویکرد نیز ممکنه موضوع مطالعاتی خود را در تاریخ قرار بدهد.
۳. رمانهای تاریخی: این آثار یک داستان تخیلی را در یک زمان و در بین حوادث واقعی تاریخی قرار می دهند. شخصیتها ممکنه ساختگی باشند ولی معمولاً الهام گرفته و گاهی مرکب از شخصیتهای واقعی هستند. سعی می کنند روح زمان و اوضاع سیاسی-اجتماعی را در برهه ای از تاریخ منعکس کنند. شاید بهترین نمونه این بینوایان ویکتور هوگو باشد.
۴. تاریخ رمانی/روایی: این آثار نسبت به قسیم قبلی واقعی تر هستند چون شخصیتها و داستان آنها واقعی است ولی سعی می کنند خلأ تاریخ را با تخیلات خود و خشکی تاریخ را با عواطف انسانی و شرح حال و روانشناسی پر کنند.
این ژانر هم در ردیف پر فروش ها قرار می گیرد چون مخاطب عمومی داره.
در زمینه تاریخ هند و کمپانی هند شرقی کارهای William Dalrymple از این قبیل است. اخیراً به فارسی کتاب آقای یامین پور، نخل و نارنج از این قبیل است.
کتاب After the Prophet را بنده در قسیم اخیر قرار می دهم و مشخص است که یک کار آکادمیک نیست و نویسنده آن نیز خانم Hazleton یک آکادمیک و استاد دانشگاه نیست، یک گزارشگر رسانه ای و نویسنده ی توانای کتابهای عمومی است. البته در لا بلا از رویکرد دوم هم مقداری استفاده می کند.
همین هم موجب شده که به ندرت در کارهای آکادمیک به کتابش رفرنس داده شود.
https://eitaa.com/joinchat/2251686125C641ba4478f
@shiistudiesinwesternacademia
شیعه پژوهی در غرب
After the Prophet ژانر کتاب هر کتاب در مورد اسلام و تشیع به انگلیسی کار آکادمیک نیست! فکر کنم در ز
پیام اصلی کتاب
After the Prophet
چون ژانر کتاب عمومی است و مخاطبش مخاطب غربی است، به نظر می رسد هدف این کتاب را باید یک هدف رسانه ای و مقطعی بدانیم.
کتاب در سال ۲۰۱۰ چاپ شده و همان موقع بسیار فروش رفت. زمانی است که عراق و درگیریهای آن سر فهرست اخبار کشورهای غربی مخصوصاً آمریکا بود
خود نویسنده می نویسد که می خواهد نشان بدهد که چرا عراق در یک جنگ داخلی و تنشهای فرقه گرایی دچار شده است و جالب این که کتاب را از یک صحنه انفجار در کربلا در عاشورای سال ۲۰۰۴ شروع می کند.
سال ۲۰۱۰ همچنین در آستانه شکلگیری و اوج داعش و حمله عربستان به یمن بود. به یاد دارید که در آن زمان روایت رسانه های غربی از این اتفاقات این بوده که خاور میانه گرفتار یک جنگ بین فرقه های اسلامی شده است که یک طرف آن ایران است و طرف دیگر آن عربستان.
بعضی از تحلیلگران آمریکایی به یاد جنگ سی ساله بین کاتولیک ها و پروتستانها می گفتند خاورمیانه جنگ سی ساله خواهد داشت. دکتر حسن عباسی نیز می گفتند برنامه شون همین است.
کتاب دقیقاً داره روایت چنین جنگی را برای مخاطب غربی که می خواهد کمی بیشتر از شبکههای تلویزیونی و روزنامهها و مستندها بداند، فراهم می کند.
به نظرم خواننده وقتی از پای این کتاب بلند میشه به خودش میگه این جنگ داخلی اینها همیشه بوده، از ۱۴۰۰ سال پیش بوده و اینقدر عمیق است که کاری نمیشه کرد و کشورهای غربی نقش خاصی در ایجادش نداشتند بلکه ما باید گونه ای مداخله کنیم و مدیریت کنیم تا همدیگر را ندرند. البته فقط در چند سطر آخر کتاب به جنگهای جهانی اشاره می کند و سپس رویکرد دولت بوش را نیز نقد می کند.
https://eitaa.com/joinchat/2251686125C641ba4478f
@shiistudiesinwesternacademia
شیعه پژوهی در غرب
اگر پی دی افش را دارید که کامل باشه لطفاً برای بنده بفرستید. پی دی افی دارم که فهرست و کتابنامه نداره.
شیعه پژوهی در غرب
در مورد منابع کتاب
After the Prophet
🔹 اولاً کتاب پاورقی ندارد پس نمی توانی بفهمی کدام قسمت را از کجا استفاده کرده. البته نقل قول مستقیم که معمولاً دیالوگها هستند شماره خورده و آخر کتاب رفرنس داده شده.
🔹 در مورد تاریخ طبری چند صفحه نوشته است و بسیار تحسینش کرده چون می گوید طبری می دانست که قطعیت در تاریخ وجود ندارد آنچه هست فقط روایتهاست. از طبری بسیار استفاده کرده اما از ترجمه انگلیسی آن چون خودش ظاهراً عربی بلد نبوده و این خودش نشان میده که کارش آکادمیک نیست.
🔹جاهایی که می خواهد دیالوگ دراماتیک تند و تیز استفاده کند تا داستانش جذاب شود از طبری و منابع اولیه مستقیم نقل قول می کند.
🔹خودش می گوید که در مواردی که چند روایت متعارض وجود داشته از قضاوت پرهیز کرده. جاهایی که چند نقل مشابه وجود داشته از نقلی که جزئی تر و واضح تر بوده استفاده کرده. ولی بنده چون اشراف به طبری ندارم نمی توانم تصدیق کنم فقط می دانم که نقلهایی که می آورد برای پیش برد داستان جذاب خیلی کمکش کرده.
🔹اما این که در گزینش از طبری چقدر به دیگران تکیه کرده یا چقدر منسجم بوده برای بنده روشن نیست.
🔹 منابع دیگر کارهای تخصصی و آکادمیک غربی بوده مثل کتاب مادلونگ، چلکاوسکی، ولی رضا نصر...آخر کتاب اینها را معرفی کرده. جالب است تا جایی که یادمه در منابعش از علمای شیعه فقط سخنان امام که حامد الگار ترجمه کرده و ترجمه کتابی از شهید مطهری وجود دارد.
🔹برای بخشی از کتاب مربوط به انقلاب اسلامی به شریعتی بهای بسیار بیشتری میدهد.
🔹به نظر می رسد این کتاب به شدت متاثر از مادلونگ بوده شواهدش را عرض خواهم کرد، نویسنده خودش هم آخر کتاب بابت صحبتهایی که با مادلونگ داشته ازش تشکر کرده، این جور تشکر را از دیگران نکرده و کتاب جانشینی محمد ص را سر فهرست کتابنامه قرار میدهد.
🔹برای پروفایل و روانشناسی عایشه فکر کنم بیشتر مدیون کتاب
Aishah the beloved of Muhammad
نوشته Nabia Abbott باشد.
https://eitaa.com/joinchat/2251686125C641ba4478f
@shiistudiesinwesternacademia
اما محتوای کتاب
After the Prophet
و اختلافات شیعه و سنی
🔹اولاً بسیار تأسف آور خواهد بود اگر ما مسلمانان در انتظار این باشیم که یکی از بیرون بیاید بین دعواهای درونی اسلام قضاوت کند و سپس اگر به جانب یک طرف قضاوت کند خوشحال شویم.
🔹در عین حال چنانکه عرض شد👆 این کتاب متأثر از مادلونگ بوده،
بنابراین، بالتبع مدلونگ روایتش از تاریخ ظاهراً نسبت به کارهای دیگر به تشیع تمایل بیشتری نشان میدهد مثلاً اصل قضایای مباهله، غدیر، آتش سوزی خانه حضرت زهرا (ع) و واقعه قلم و کاغذ را می آورد. دیدگاه شیعیان را هم تا حدودی ولو در مواردی ناقص و غیر دقیق بیان می کند ولی به هر حال از قضاوت خود در جزئیات پرهیز می کند.
🔹به هر حال روایت عمومی اهل سنت را نیز دچار تردید می کند.
🔹در مواردی که قضاوت نمی کند می گوید شیعه از این واقعه فلان تفسیر را دارد اهل سنت فلان جور می گویند ولی تاریخ است دیگر چیز قطعی نمی شود گفت.
🔸مثلاً در واقع غدیر می گوید اگر پیامبر امام علی (ع) را به عنوان جانشین نصب کرده، درست تصریح نکرده تا این دعوا بعد از ایشان حل شود و جای قرائتهای متعدد نباشد.
🔸مثلاً در قضیه کاغذ و قلم می گوید پیامبر می ترسید اگر کسی را تعیین کند تفرقه ایجاد شود لذا این کار را هی به تعویق می انداخت و طبق نویسنده تا آخر هم پیامبر فرصت تصریح پیدا نکرد.
🔷بالتبع مادلونگ، به شدت ضد اموی و ضد مروان است. حتی چهره عائشه را خیلی خراب می کند به طوری که حتماً عواطف اهل سنت را بسیار جریحه دار خواهد کرد.
🔷امام علی (ع) را نماینده اصول اخلاقی و اتحاد بین المسلمین نشان میدهد. و علی (ع) از همه افراد داستان محترم تر است ولی تقریباً تلقی که انسان با خواندن این اثر دارد این است که چون علی (ع) مرد اصول بود آدم سادهای بود یا بالآخره راحت بازی می خورد.
🔹 اول کتاب بسیار به رقابتهای خانوادگی بین امام علی/حضرت زهرا (ع) از یک طرف و عائشه از طرف دیگر پرداخته به گونه ای که احساس می کنید همه دعواهای بعدی شیعه و سنی از یک دعوا و حسادت خانوادگی بلکه زنانه شروع شده است.
🔹 طبیعتاً عصمت و این حرفها را قبول نداره، در مواردی افعال و رفتار حضرت زهرا، امام علی، امام حسن و حسین (ع) را زیر سوال می برد.
🔹 به انقلاب اسلامی و امام خمینی روی خوشی نشان نمی دهد و در این قسمت بر اساس افکار خودش و ظاهراً نویسنده های ضد انقلاب قضاوتهایی می کند.
🔹 بخش زیادی از کتاب پردازش احساسات، عواطف و ذهن خوانی نقشهای اصلی حوادث است که چاشنی کتاب و برگ برنده آن می باشد. از جهتی خوبه چون گاهی ماها از عواطف در یک ساختار قبیلگی و رقابتهای آن و نقش آن در حوادث غافل می شویم.
https://eitaa.com/joinchat/2251686125C641ba4478f
@shiistudiesinwesternacademia
شیعه پژوهی در غرب
https://www.gisoom.com/book/11515316/%DA%A9%D8%AA%D8%A7%D8%A8-%D8%B1%D9%88%D8%A7%DB%8C%D8%AA-%DB%8C%
یک کسی بخشی از کتاب را ترجمه و نقد کرده. نخوانده ام
👆 کلمات Hazleton در کتاب
After the Prophet
در مورد واقعه غدیر خم
نقل به معنای تأیید نمی باشد😅
https://eitaa.com/joinchat/2251686125C641ba4478f
@shiistudiesinwesternacademia
👆 معرفی و نقد کتاب
After the Prophet
توسط محققی ایرانی
🔹در کل نقد خوب و جامعی بوده است ولی مقداری نگاهش از نگاه بنده به کتاب مثبت تر بود، علتش این است که علاوه بر برخی شواهد دیگر، بنده به ژانر عمومی کتاب دارم نگاه می کنم و فکر کنم کتابی که در یک مقطع زمانی پر فروش میشه باید یک توجیهی برای نظام غالب داشته باشد، ولی شاید نتوان در مورد همه و تک تک کارهای آکادمیک این پیش فرض را داشت.
🔹به هر حال به برخی از نکات مثبت و منفی کتاب هم اشاره می کند که بنده یا متوجه نبودم یا فراموش کرده بودم.
🔹کسی که کتاب را خوانده فکر کنم بیشتر از این نقد لذت میبرد 😊 ولی کسی که نخوانده بی بهره نمی ماند.
🔹البته یکی از نکاتی که بنده هم فراموش کردم ظاهراً ایشان هم یا نگفته یا تصریح نکرده این است که کتاب گاهی فاصله زیادی بین شیعه و سنی ایجاد می کند مثلاً گاهی حرفی از ابن تیمیه یا ابن عبدالوهاب را حمل به حرف سنیها کرده است یا موضعی از افراطیون شیعه را به کل تشیع نسبت داده.
https://eitaa.com/joinchat/2251686125C641ba4478f
@shiistudiesinwesternacademia