کتاب حاضر، از مجموعه کتاب های نوجوانان، داستانی است از زندگی امام علی(ع) از زمان آغاز خلافت تا شهادت. شخصیت اصلی داستان کودکی به نام رشید است که با مادرش زندگی می کند و در زمان حکومت امیرالمومنین وقایعی را از سر می گذراند. فریبا کلهر در این داستان، از فضایل آن حضرت استفاده می کند و داستان را بر محور آن پیش می برد. مواردی چون: ایمان علی، همت علی، سکوت علی، عدالت علی، کار کردن علی، توجه به نیازمندان و ... .
سه مرغابی معروف که روز شهادت امام علی در خانه او بوده اند الهام بخش نویسنده در عنوان گذاری کتاب است.
نشر سروش،این کتاب را در سال ۱۳۷۹ در ۱۲۲ صفحه منتشر کرده است.
مجید ملامحمدی در کتاب پرندهی مهاجر، با داستانوارهای نه چندان کوتاه، به شرح زندگی جعفر بن ابوطالب پسر عموی پیامبر پرداخته است.
او در این زندگینامه که ویژه نوجوانان است، هرجایی که مناسب دیده به آموزههای دینی و یا آیات قرآنی اشاره کرده است.
این کتاب که از مجموعهی ۱۴ جلدی دوستان پیامبر و علی است مناسب نوجوانان است و در واحد گنجشکهای جمکران از نشر جمکران، برای اولین بار در سال ۱۳۹۹ منتشر شده است.
مجید ملامحمدی کوشیده است در این کتاب با زبانی ساده به برخی مسائل تاریخ صدر اسلام بپردازد. ارجاعهای برونمتنی و علمی از ویژگیهای مثبت این کتاب است که توانسته است مخاطب بزرگسال را نیز جذب کند.
اسماعیل چشرخ تصویرگری و علی باباجانی ویراستاری این کتاب را به عهده داشتهاند.
معصومه مرادی
باشگاه کتاب کودک و نوجوان سیب نارنجی
کتاب لکلکها بر بام عنوان رمانی نوجوان، نوشته میندرت دویونگ، نویسنده آمریکایی-هلندی است. باهره انور این کتاب را ترجمه و کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان در سال ۹۲ آن را منتشر کرده است.
لینا قهرمان اصلی رمان و تنها دختر بچهی مدرسهرو روستای شِرا در هلند، با همراهی دوستانش جِلا، ایکا، پیِر و آکا میکوشد راهکاری بیابد که لکلکهای مهاجر دوباره به روستای کوچک آنها بیایند؛ چون لکلکها موجب خوشبختی اهل روستا خواهند شد.
این رمان نوجوان که در ۱۵ فصل نوشته شده است، با داشتن گرههای داستانی فراوان مخاطب را جذب میکند. نویسنده کوشیده است در این داستان، علاوه بر آموزش همکاری و تلاش برای رسیدن به هدف، نشاندادن توانمندی دختران برای انجام کارهای دشوار، همکاری خانواده با فرزندان و رسیدن به آرزوهای دیریاب با برنامهریزی و پشتکار به دو مسئله معلولیت و باور کردن افراد معلول در قالب شخصیت جانوس و ضرورت داشتن رابطهای مناسب با کهنسالان در قالب دو شخصیت مادر بزرگ سیبِل سوم و دُوای پیر بپردازد.
اگرچه قهرمانان و مخاطبان اصلی این رمان نوجوانانند، جذابیت و کشش داستانی و همراهی بزرگسالان با بچهها، آنرا برای بزرگسالان نیز خواندنی کرده است.
لکلکها بر بام به صورت صوتی نیز در نرمافزارهای مختلفی چون طاقچه و فیدیبو منتشر شده است
#معصومه_مرادی
باشگاه کتاب کودک و نوجوان سیب نارنجی
صفورا نیری(۱۳۲۳) یکی از شاعران پیشکسوت و کمتر شناخته شدهی کودک و نوجوان است که تاکنون مجموعههایی از او منتشر شده است. مطالعهی آثار این بانوی شاعر برای پژوهندگان شعر کودک ضروری است.
مثل یک لبخند مجموعه شعری از اوست که کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان آن را در سال ۱۳۷۰ منتشر و در سال ۱۳۹۵ تجدید چاپ کرده است.
۱۲ شعر این مجموعه همه در قالب چهارپاره و طولانی(به طور میانگین در ۸ بند) سروده شدهاند. شاعر با روایتی داستانی به توصیف رویدادهای عادی زندگی و مناظر طبیعی پرداخته و گاه تصاویری زیبا خلق کرده است. آنچه در این مجموعه توجه مخاطب پژوهشگر را به خود جلب میکند، تکراری بودن مضامینی چون باران، مترسک، لاکپشت، خورشید، دریا و ... است که امروزه به کلیشههایی پرتکرار در شعر کودک و نوجوان تبدیل شدهاند. زبان و بیان شعرها همسو با جریان شعر دهه ۶۰ و پیرو سبک محمود کیانوش است و اشعار از سهلانگاریهای موسیقایی آن دوره به دور نیست.
نیره تقوایی تصویرگر این کتاب است.
معصومه مرادی
باشگاه کتاب کودک و نوجوان سیب نارنجی
غلامرضا حیدری ابهری در کتاب( کودکان میپرسند دربارهی مرگ) با نگاهی دینی و با زبانی کودکانه به ۱۴ سوال زیر پاسخ داده است:
۱. آیا بهتر نبود که هیچکس نمیمرد و همه زنده میماندند؟
۲.آیا ما بعد از مرگ نابود میشویم؟
۳.آیا فقط آدمهای بد میمیرند؟
۴. آیا کسی میتواند بفهمد که کِی میمیرد؟
۵.آیا همهی مردهها به بهشت میروند؟
۶. آیا مردن درد دارد؟
۷.فرشتهی مرگ کیست؟
۸. چرا مردم از مرگ میترسند؟
۹.آیا اگر کسی مریض شود حتما میمیرد؟
۱۰. آیا هرکس پیر شود میمیرد؟
۱۱.آیا کسانی که میمیرند، میتوانند باز به این دنیا برگردند؟
۱۲. چرا وقتی کسی میمیرد، برای او گریه میکنند؟
۱۳. چرا روی قبرها سنگ میگذارند؟
۱۴. آیا مردههایی که توی قبر میگذاریم، خفه نمیشوند؟
این کتاب در واحد کودک و خردسال انتشارات قدیانی منتشر و در کتابنامهی رشد آموزش و پرورش معرفی شده و مناسب گروه سنی ب و ج است.
در مطالعهی این کتاب چند نکته قابل تامل است: اول آنکه بهتر بود نویسنده مسأله زندگی بهشتی بعد از مرگ را مختص مسلمانان نکند(صفحهی ۶) چرا که در ذهن کودکان این سؤال مطرح میشود که آیا پیروان دیگر ادیان با وجود ایمان به خداوند و انجام کارهای نیکو بهشتی نخواهند شد؟ این سؤال میتواند به صورت مخفی نوعی نگاه نژادپرستانه و خودبرتر بینی مذهبی را در کودک تقویت کند.
در پاسخ به برخی از سوالها دوگانگی دیده میشود به عنوان مثال در پاسخ به سوال آیا کسانی که میمیرند میتوانند به دنیا برگردند آمده است که: آنها در جهانی دیگر زندگی خواهند کرد اما در پاسخ به سوال آیا مردههایی که توی قبر میگذاریم خفه نمیشوند آمده: آنها دیگر زنده نیستند مانند سنگ، چوب و... شاید برای بیان موضوعی این چنینی بهتر باشد از مثالی ملموستر و قابل فهمتر برای کودک استفاده کرد. مثل رابطهی مسافر با تاکسی. مسافری که سوار تاکسی میشود مسیری را با آن طی خواهد کرد و در جایی دیگر سوار تاکسی دیگری خواهد شد. او در هر حالت زنده است و فقط مرکب خود را عوض کرده است. روح انسان سوار بر ماشین جسم است و در هر حالت زنده است و فقط مرکب اوست که تغییر میکند.
نویسنده در برخی از قسمتها در پاسخ به سوالات از آیات قرآنی بهره برده است؛ بهتر بود نشانی آیه ذکر میشد.
با وجود این مسائل تلاش نویسنده برای پاسخ دادن به سوالاتی که با توجه به ماهیت حیات، ذهن کودکان را درگیر میکند و پرداختن به آن دشوار است، ستودنی است.
معصومه مرادی
باشگاه کتاب کودک و نوجوان سیب نارنجی