غلامرضا بکتاش در مجموعهی *"بوسیدن ماه"* مضامینی چون توجه به زیباییها و واقعیتهای طبیعت و ارتباط عناصر طبیعی با هم، دوستیها و دشمنیهای طبیعی، خیالها و رویاهای کودکانه و ارتباط والدین و فرزندان را برای کودکان در ۱۲ قطعه شعر کوتاه سروده است.
در این مجموعه، رابطهی والدین با فرزندان هم در قالب تمثیل و هم به صورت مستقیم و گاه با زبانی طنزآلود بیان شده که باعث غافلگیری مخاطب و خوانندهی شعر میشود. زبان این مجموعه ساده و به دور از پیچیدگی است.
وزن مستفعلاتن که وزن تمام شعرها به جز شعر آغازین کتاب است به درستی انتخاب شده و مناسب کودکان است.
قالب اشعار به استثنای شعر پایانی کتاب چهارپاره است و تمام شعرها در دو بند سروده شدهاند.
نشر جمال این مجموعه را در پاییز ۱۳۹۹ با تصویرگری سمانه کیوانلو در ۲۰۰۰ شماره و در ۲۴ صفحه منتشر کرده است.
نکتهی قابل تأمل در این مجموعه آن است که ناشر در روی جلد، کتاب را مناسب گروه سنی ۷ تا ۱۲ سال دانسته است و در پشت جلد، این مجموعه شعر را شعر خردسال معرفی میکند و در شناسنامهی کتاب از گروه سنی ب استفاده میکند. این چندگانگی در معرفی مخاطبان کتاب، آن دسته از والدینی را که با زبان شعر کودک و بایدها و نبایدهای آن آشنا نیستند دچار سردرگمی در انتخاب کتاب خواهد کرد.
محتوای کتاب، واژهها و تصاویر و روایت شعرها مناسب کودکان است.
معصومه مرادی
باشگاه کتاب کودک و نوجوان سیب نارنجی
*"قصههای تصویری از بوستان"*، مجموعهی ۶ داستان از بوستان سعدی است که مژگان شیخی آن را بازنویسی کرده است.
روباه بیدست و پا، خسیس و سکههایش، حاتم طاییو مامور حاکم، دارا و ندار، پادشاه خرکُش و جوان بخشنده، عنوان داستانهای این مجموعه است.
از آنجهت که بوستان سعدی منظومهای اخلاقی است و در پی تعلیم و تربیت مخاطبان است، بازنویسیهای این منظومه نیز از همین ویژگی برخوردارند. سعدی کوشیده است با استفاده از شحصیتهای حیوانی و انسانی، نکتهای اخلاقی را به مخاطب بازگو کند. این نوع استفاده از شخصیتها میتواند برای مخاطب کودک جذاب و اثرگذار باشد.
مژگان شیخی برای روایت داستانها از زبانی ساده بهره برده است. او تنها قسمتهایی از روایت اصلی بوستان را که قدری برای مخاطب دیرفهم است تغییر داده و یا با توجه به حال مخاطب از گفتگوهای تعلیمی کاسته و به توصیف عملکرد شخصیتها افزوده است.
این مجموعه را علیرضا گلدوزیان تصویرگری و نشر قدیانی در سال ۱۳۹۰ برای گروههای سنی ب و ج منتشر کرده است.
این مجموعه به صورت ۶ جلد جداگانه نیز در بازار موجود است.
معصومه مرادی
باشگاه کتاب کودک و نوجوان سیب نارنجی.
'خدا جونم تو خیلی مهربونی" حاوی ۶ شعر خردسال با زبان محاوره است که مریم هاشمپور آنها را در وزن عروضی مفاعلن مفاعلن فعولن و در قالب چهارپاره. سروده است. این مجموعه دربردارندهی نیایشوارههایی است که از زبان موجودات مختلفی چون مورچه، درخت، سنجاقک، کوسه و ...با مصراع "خداجونم تو خیلی مهربونی" آغاز و روایت میشوند.
خدا جونم تو مهربونی را حدیثه قربان تصویرگری و بهنشر در سال ۱۳۹۶ در قطع خشتی منتشر کرده است. فایل پی دیاف این مجموعه در نزمافزار طاقچه نمایه شده است.
این کتاب از نظر ویرایش فنی کاستیهایی دارد که باید بازبینی شود.
معصومه مرادی
باشگاه کتاب کودک و نوجوان سیب نارنجی
#معرفی_کتاب
#باشگاه_کتاب_کودک_و_نوجوان
#شعر_خردسال
#سیب_نارنجی
رودابه حمزهای شاعر مجموعه شعر "قاقا و دَدَر خوشگل خواهر" است.
این مجموعه را نشر امیرکبیر در سال ۱۳۹۵ برای خردسالان منتشر کرده است.
رودابه حمزهای در ۹ شعر این مجموعه از زبان خواهر بزرگتر دربارهی شیرینکاریها، حرف زدن، خرابکاری، خیس کردن و بازیهای کودکانهی خواهر کوچکتر صحبت کرده است.
به جز یک شعر قالب اشعار که مثنوی است، چهارپاره را برای سرودن انتخاب کرده است.وزن اشعار ساخته شده از رکنهای عروضی مفاعلن و فعولن در تعداد متغیر و در جایگاههای مختلف است.
فراوانی واژههای کودکانه و اصوات، زبان محاوره و مناسب مخاطب خردسال و استفادهی هنرمندانه از واژههای روز چون کیبورد و کامپیوتر از ویژگیهای خوب این مجموعه است.
مریم یکتافر تصویرگری این مجموعه را به عهده داشته است.
معصومه مرادی
باشگاه کتاب کودک و نوجوان سیب نارنجی
کارخونه ساخت ایران عنوان منظومهای است که ناصر کشاورز با زبان محاوره و در قالب تلفیقی چهارپاره-مثنوی آن را سروده است. بهنشر این منظومه را برای اولین بار در سال ۹۸ در ۲۴ صفحه منتشر کرده است.
مجید صابری نژاد تصویر گر این کتاب است.
منظومه کارخونه ساخت ایران روایتی ساده از رفتن کودکی به مغازهای برای خرید اسباب بازی است. اسباب بازیهای مختلف و مورد علاقهی کودکان چون باربی، بتمن، باب اسفنجی و پلنگ صورتی در گفتگویی با کودک در تلاشند تا او را متقاعد به خریدن آنها کنند اما در تمام گفتگوها کودک میداند که آنها به دنبال گرفتن پول او هستند و از خریدن آن اسباببازی ها امتناع میکند. اگرچه در این روایتها شاعر به دنبال تشویق کودک برای استفادهی بهتر از پولش است اما با توجه به جذابیت اسباببازی و علاقه کودک به آنها این دیالوگها حالتی شعارگونه پیدا کرده و از واقعیت ذهنی کودک به دور است و به نظر میرسد این نتیجهگیریها تنها خواستهی خوانندهی نهفته در متن سازمان یا شخص سفارشدهندهی این منظومه است. در نهایت و پس از گفتگوی کودک با عروسکهای متعدد او تصمیم میگیرد کارخانهای داشته باشد که همه چیز را برایش ارزان تهیه کند و با کمک پدرش به این نتیجه میرسد که با مطالعه و خرید کتاب میتواند به این هدف برسد.
این منظومه به دلیل آموزشی بودن و احتمالا سفارشی بودن به دور از هرگونه شاعرانگی است.
شاعر وزن مفتعلن فعولن را برای سرودن انتخاب کرده است و تنگنای وزن گاهی باعث آسیب به موسیقی کلام شده است.
در برخی موارد هم شاعر دچار ضعف تالیف شده است؛ به عنوان مثال در بند زیر
تو فکر من یه باغ بود
با میوهی فراوون
مردما میخریدند
با قیمتهای ارزون
صفحه ۱۸
واژه مردم که اسم جمع است به ضرورت وزن جمع بسته شده است که خلاف دستور زبان فارسی است.
از دیگر ویژگیهای این منظومه دو دستگی زبان در شکستن واژگان است. این دو دستگی بیشتر در کلمات جمع دیده میشود.
با توجه به توانمندیهای ناصر کشاورز در دیگر مجموعهها، این کتاب را میتوان از آثار ضعیف او به حساب آورد و از نشر پر کار بهشر نیز انتظار میرود آثاری درخور منتشر کند.
معصومه مرادی
باشگاه کتاب کودک و نوجوان سیب نارنجی
آرزوی زنبورک عنوان کتابی است که به صورت ضمنی به مفهوم روزهداری و رمضان میپردازد. شخصیت اصلی این داستان کوتاه، زنبور کوچکی است که آرزو دارد بزرگترین کار دنیا را بکند؛ به همین دلیل از خداوند میخواهد او را به آرزویش برساند. فرشتهای از او میخواهد که شب هنگام موقع سحر، در گوش گربهای که پشت پنجرهای در باغ خوابیده است وِزوِز کند. زنبورک که این کار برایش بی معنی به نظر میرسد، قبول میکند و این کار را میکند، غافل از آنکه کار او با سلسله مراتبی باعث بیدار شدن دخترکی که آرزو کرده هنگام سحر بیدار شود و سحری بخورد میشود.
داستان، روایتی ساده، بدون کشمکش و پیچیدگی و مناسب خردسالان و کودکان است.
نویسنده و تصویرگر این کتاب خانم کلرژوبرت است و نشر فرهنگ اسلامی آن را منتشر کرده است.
معصومه مرادی
باشگاه کتاب کودک و نوجوان سیب نارنجی