🔰درگذشت #محمد_بهاری_همدانی، از فقها و عرفای شیعه ساکن بهار همدان (۱۲۸۶ش)
🔹محمد بهاری (۱۲۶۵-۱۳۲۵ق)، عارف، حکیم، مجتهد و فقیه نامدار قرن سیزدهم و چهاردهم هجری قمری بود.
🔸وی در ۱۲۶۵ق، در بهار همدان به دنیا آمد و تحصیلات مقدماتی را در زادگاه خود به انجام رساند و برای تکمیل آن به بروجرد رفت و درس فقه و اصول را نزد سید محمود بروجردی پدر سیدحسینبروجردی آموزش دید و در سال ۲۳ سالگی به درجه اجتهاد رسید.
☄ایشان بعد از مدتی تبلیغ در همدان عازم نجف اشرف شد و در حلقه شاگردان خاص ملاحسینقلی همدانی وارد شد و تا رحلت ایشان همراه شان بود. بعد از ارتحال ایشان نیز محل رجوع شاگردان ایشان بود و به تدریس و تربیت شاگردان سلوکی پرداخت که معروف ترین آنها سیدعلی قاضی و لطیف بهاری است.
🌀ایشان به علت بیماری نتوانست در نجف بماند و به همین خاطر مشهد و سپس به زادگاهش بازگشت.
🍁آثار مختلفی به ایشان نسبت داده شده است اما تنها اثر باقیمانده از بهاری، مجموعه نوشتههایی است مشتمل بر رسالهای در آداب سلوک: دو فصل در «صفات علمای حقه» و «اصناف مغرورین»، گفتاری تحت عنوان «دستورالعمل» و شانزده مکتوب که برای دوستان و مریدانش نوشته و یکی از مریدان وی به نام شیخ اسماعیل تائب تبریزی آنها را فراهم آورده و تذکرة المتقین نامیده است
◾️ایشان سرانجام در ۹ رمضان ۱۳۲۵ق (۲۳ مهر ۱۲۸۶ش) در زادگاهش درگذشت. مزارش در بهار همدان همواره زیارتگاه می باشد
#زندگی_نامه
♨️ #سیره_علما؛ کُنجی برای انس با گَنج خاطرات علما
@sireyeolama
30.68M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🌀 گذری بر زندگی آیت الله شیخ #محمد_بهاری_همدانی
♨️ #سیره_علما؛ کُنجی برای انس با گَنج خاطرات علما
@sireyeolama
🔺به نورانیت قبر سلمان
🔹علاّمه سید محمّد حسین حسینی طهرانی می فرماید: آیت الله مرحوم #محمد_بهاری_همدانی از اعاظم تلامذه و شاگردان آخوند همدانی بود که سالیان متمادی درک حضور او را کرده بود و به درجات کمال فائز آمد. این حقیر بارها به زیارت مرقدش به بهار همدان رفته ام و این گونه شنیده ام و بدان اعتقاد دارم که آن مرحوم از میهمانان خود پذیرایی می کند.(توحید علمی و عینی در مکاتیب حکمی و عرفانی، ص 17، پاورقی و روح مجرد، ص 157)
🔸حاج شیخ میرزا #محمدجواد_انصاری_همدانی که اهل معرفت و سیر و سلوک بود و در همدان سکونت داشت، همیشه برای زیارت قبر آیت الله شیخ محمّد بهاری و استمداد از روح بلند او، به بهار می رفت. او بارها راه 19 کیلو متری بهار تا همدان را پیاده طی کرد و به زیارت قبر بهاری رفت.
🌀وی درباره عظمت شخصیّت عرفانی بهاری گفته است: «من بعد از قبر سلمان فارسی، قبری را به نورانیت محمّد بهاری در بهار همدان ندیده ام و خود بارها با پای پیاده از همدان تا بهار طی می کردم و به زیارت ایشان می آمدم».
♨️ #سیره_علما؛ کُنجی برای انس با گَنج خاطرات علما
@sireyeolama
🔺عادل کافر!
🔹آیت الله شیخ #محمد_بهاری_همدانی از شخصیّت های نادر و وارسته ای بود که همه موافقان و مخالفانش به پاکی، صداقت و عدالت او اذعان داشتند. امام خمینی(رحمه الله) به نقل از برخی مخالفان عرفان می فرماید:
🔸یکی از آقایان می گفت که مرحوم شیخ بهاری عادلی کافر است!
گفتم: عادل است، یعنی چه؟ کافر است، یعنی چه؟
گفت: عادل است برای آن که از روی موازین شرعی عمل می کند و به هیچ وجه معصیت نمی کند، اما کافر است برای این که خدایی که او می پرستد، خدا نیست.
📚 کتاب تفسیر سوره حمد، ص 120.
♨️ #سیره_علما؛ کُنجی برای انس با گَنج خاطرات علما
@sireyeolama
#تقویم_علما
📅 امروز دوشنبه
☀️ 24 #مهر ماه 1402 شمسی
🌙 30 #ربیع_الاول 1445 قمری
☀️ #شمسی
➕ درگذشت ملا عباس تربتی، روحانی، واعظ و عارف شیعه. (۱۳۲۲ش)
🌙 #قمری
➕ درگذشت محمد هیدجی زنجانی مجتهد، حکیم، فیلسوف و شاعر شیعه (۱۳۴۹ق)
➕ درگذشت سید حسن فقیه امامی از فقهای شیعه و اساتید حوزه علمیه اصفهان (۱۴۳۲ق)
♨️ #سیره_علما؛ کُنجی برای انس با گَنج خاطرات علما
@sireyeolama
🔰درگذشت آیت الله محمد هیدجی زنجانی معروف به #حکیم_هیدجی مجتهد، حکیم، فیلسوف و شاعر شیعه (۱۳۴۹ق)
🔹حاج ملامحمد فرزند حاج معصومعلی، زنجانی هیدجی، مشهور به حکیم هیدجی، از بزرگان فلسفه و از حکماء و از عرفای نامدار ایران است.
🔸حکیم هیدجی در سال ۱۲۷۰ق/ ۱۲۳۳ ش در آبادی هیدج چشم به دنیا آمد و از نوجوانی به تحصیل مقدمات علوم دینی در زادگاهش پرداخت.
⚡️وی در سال ۱۲۹۷ یعنی در ۲۷ سالگی برای ادامۀ تحصیل راهی قزوین شد و پس از پنج سال عازم تهران شد و از محضر اساتید استفاده کرد و در علوم فلسفه و حکم، ریاضیات، نجوم، فقه و اصول متبحر شد.
🍁از اساتید ایشان می توان به حکیم جلوه، میرزا حسین سبزواری و سیدعلی خوئینی قروینی اشاره کرد.
☄ایشان پس از رسیدن به مراحل عالی علمی، به تدریس فلسفه پرداخت و شاگردان زیادی را تربیت کرد که از جمله آنها ملاعلی همدانی، علامه شعرانی، میرزا احمد آشتیانی و شیخ محمدتقی آملی می باشد.
🌀وی به تحقیق و تالیف در علوم اسلامی پرداخت و آثار چاپ شده و نشده ای از خود به یادگار گذاشت که از جمله آنها دیوان اشعار، رساله دخانیه، کشکول و تعلیقهای بر منظومه سبزواری در منطق و حکمت می باشد.
◾️وی سرانجام آخر ماه ربیعالاول سال ۱۳۴۹ه. ق مطابق ۲ شهریور ۱۳۰۹ ه. ش در تهران وفات کرده و پس از اقامه نماز توسط شیخ عبدالکریم حائری، کنار مزار ابن بابویه قم (بالاتر از قبرستان شیخان) دفن گردید.
#زندگی_نامه
♨️ #سیره_علما؛ کُنجی برای انس با گَنج خاطرات علما
@sireyeolama
🔺موت اختیاری(1)
🔹حکیم جلوه موت اختیاری را به عنوان دلیل بارز تجرد نفس قبول داشت، اما #حکیم_هیدجی زیر بار نمی رفت و انکار می کرد.
🔸هیدجی شبی در حجره، وقتی مشغول تعیبات نماز عشاء بود، پیرمردی روشن ضمیر وارد حجره اش شد و گفت: آخوند! تو موت اختیاری را قبول نداری؟ گفت: نه.
🌀پیرمرد عصایش را بر زمین گذاشت و با گفتن «انا للّه» ی مرد.
☄️حکیم خیلی مضطرب شد و طلاب را خبر کرد و قرار شد وی را در تابوتی بگذارند و فردا دفن کنند.
⚡️در همین اثنا پیرمرد با گفتن «بسم الله» ی بلند شد و به حکیم گفت: حال باور کردی؟ گفت: هلاک شدم، اما باورکردم. پیرمرد گفت: برای کسب معرفت، علاوه بر علم، عبادت و ناله های نیمه شب هم لازم است و علم به تنهایی دردی را دوا نمی کند.
🍁 حکیم از آن به بعد رویه اش را عوض کرد و نیمی از اوقاتش را به درس و بحث و نیمی دیگر را به عبادت و تفکر قرار داد و به جایی رسید که از همه خلق کنده و به خدایش پیوست.
📚کتاب معادشناسی علامه طهرانی، جلدیک، صفحه ۱۰۱.
(1):موت اختیاری یا مرگ اختیاری حالتی است که در مراحل بسیار بالای سیر و سلوک به عارف دست میدهد در این حالت روح کاملا ارتباطش را با بدن قطع میکند به گونهای که هیچ یک از مراتب نفس با بدن ارتباط نداشته و در نتیجه قلب و سایر بخشهای بدن از کار میافتد و بدن سرد میشود. در این حالت - خواه از نظر شرعی و خواه از نظر پزشکی - عارف مرده است. اما آنکه در اسم ممیت و اسم محیی خداوند به فنا رسیده باشد میتواند با اختیار خویش بمیرد و میتواند دوباره با اختیار خویش به این عالم برگردد.
♨️ #سیره_علما؛ کُنجی برای انس با گَنج خاطرات علما
@sireyeolama
🔺آخرین شب حیات!
🌀طلاب مدرسه منیریه نقل کردهاند: مرحوم #حکیم_هیدجی هنگام شب، همه طلاب را جمع کرد و نصیحت و اندرز داد و به اخلاق اسلامی فرا خواند و بسیار شوخی و خنده نمو.
🍁 ما در شگفت بودیم مردی که شبها پیوسته در عبادت و تهجد بود، چرا امشب این همه مزاح میکند و ما را به عبارات نصیحت مشغول مینماید و از حقیقت امر خبر نداشتیم.
☄️هیدجی نماز صبح خود را در اوّل فجر صادق خواند و سپس در حجره خود آرمید. پس از ساعتی که در حجره را گشودند، دیدند رو به قبله خوابیده، رحلت نموده است
📚کتاب معادشناسی علامه طهرانی، ج۱، ص108 – 107.
♨️ #سیره_علما؛ کُنجی برای انس با گَنج خاطرات علما
@sireyeolama
#تقویم_علما
📅 امروز سه شنبه
☀️ 25 #مهر ماه 1402 شمسی
🌙 1 #ربیع_الثانی 1445 قمری
☀️ #شمسی
➕ درگذشت سید محمد ابطحی کاشانی از اعضای جامعه مدرسین حوزه علمیه قم (۱۳۹۳ش)
🌙 #قمری
➕ درگذشت ملا علی بن فتح الله نهاوندی فقیه، رجالی و ادیب شیعی (۱۳۲۲ق)
➕ درگذشت میرزا کوچکخان جنگلی رهبر مشروطهخواه جنبش جنگل (۱۳۴۰ق)
➕ درگذشت قدرت الله وجدانی فخر مجتهد و استاد حوزه علمیه قم (۱۴۱۷ق)
➕ درگذشت محمدصادق حائری شیرازی، نماینده پیشین مجلس خبرگان رهبری و امام جمعه شیراز (۱۴۳۹ق)
♨️ #سیره_علما؛ کُنجی برای انس با گَنج خاطرات علما
@sireyeolama
🔰درگذشت آیت الله #قدرت_الله_وجدانی_فخر مجتهد و استاد حوزه علمیه قم (۱۴۱۷ق)
🔹آيت الله قدرتالله وجدانى فخرسرابى (1311 - 1375 ش)، از مجتهدین و مدرسين نامدار حوزه علميه قم در دوران معاصر است.
🌀وی در سال 1311 هجرى شمسى در روستاي ديزج خليل علیا، شهرستان سراب به دنیا آمد و از نوجوانی به تحصیل علوم دینی روی آورد و در شهرهای سراب و تبریز دوره مقدمات را به اتمام رساند و برای گذراندن دوره سطح، عازم قم شد و به آموختن فقه و اصول و فلسفه پرداخت و به درجه اجتهاد نائل شد.
🔸از اساتید فلسفه ایشان علامه طباطبایی و امام خمینی و از اساتید دوره خارج ایشان آیت الله بروجردی، شیخ عبدالنبی عراقی و سیدمحمد حجت قابل اشاره اند.
⚡️ایشان علاوه بر تدریس، در عرصه اجتماعی حضور فعال داشت و در تبلیغ داخل و خارج کشور از جمله تركيه، آلمان، هلند و بلژيك حضور چشمگیر داشت.
🍁وی در دوران دفاع مقدس بارها درس خود را تعطیل کرد و در جمع رزمندگان حضور پیدا می کرد.
🔷او در کنار تدریس، آثاری هم از خود به یادگار گذاشته که مهمترین آنها عبارتند از مجموعه ۱۶ جلدی الجواهر الفخريه فى شرح اللمعه، تقريرات درس خارج فقه و اصول آيت الله العظمى شيخ عبدالنبى؛ و «وظائف المكلّفين» در اصول و فروع دين.
◾️ایشان سرانجام در اول ربيع الثانى 1417 قمرى برابر با 26 مرداد 1375 شمسى و وفات نمود و پس از اقامه نماز توسط آیت الله مشکینی در حرم مطهر حضدت معصومه (س) دفن شد.
#زندگی_نامه
♨️ #سیره_علما؛ کُنجی برای انس با گَنج خاطرات علما
@sireyeolama
🔺حجت الاسلام موسوی مطلق:
🔹یک روز (سال ۱۳۷۳) در صحن مطهر کریمه اهل بیت سلام الله علیها بعد از درس از مرحوم آیت الله حاج شیخ #قدرت_الله_وجدانی_فخر سوال کردم برای تشرف و تقرب به حضرت #امام_زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف چه عملی انجام بدهم ؟
🔸نگاهی کرد و پس از تاملی فرمود : باید قدرت فهم ما بالا برود تا وجود حضرت را درک کنیم و الطاف آقا را فراموش نکنیم.
🌀سپس محبتی نمود و فرمود: قلم و کاغذی به من بده. بلافاصله دفترچه یادداشتی تقدیم محضرش کردم دعای ذیل را (جهت تقویت قدرت فهم) نوشت و سفارش کرد همیشه بخوان مخصوصا بعد از نمازهای واجب:
بسم الله الرحمن الرحیم
الَلِّهُمَ ارْزُقْنی فَهْمَ النَّبِییّنَ وَ حِفْظَ الْمُرْسَلینَ وَ اِلْهامَ الْمَلائِکهَ الْمُقَرّبینَ.
♨️ #سیره_علما؛ کُنجی برای انس با گَنج خاطرات علما
@sireyeolama
🔺آرامش درد پهلو!
▫️آقاى عبدالهادى وجدانى، فرزند مرحوم:
🔹آیت الله #قدرت_الله_وجدانی_فخر شبهاى جمعه به حرم مطهر #حضرت_معصومه س(س) مشرف و در بالاى سر آن حضرت با حالت خوش عرفانى مشغول راز و نياز مى شد.
🔸در يك شب جمعه، ايشان متوجه شده بود كه طلبه ها در حرم كم هستند براى همين در روز شنبه قبل از شروع درس اين موضوع را مطرح كرده و به شاگردان توصيه كرده بود كه حتماً شبهاى جمعه تشرف به حرم را فراموش نكنند.
⚡️همان هفته حضرت فاطمه زهرا سلام الله علیها را در عالم خواب مشاهده كرده بود كه حضرت با حالتى خوشحال و با لحنى تشكرآميز مى فرمايد: «آقاى وجدانى! اين هفته درد پهلويم آرام تر بود».
♨️ #سیره_علما؛ کُنجی برای انس با گَنج خاطرات علما
@sireyeolama