بسمالله
«به بهانه روز جهانی مسجد ۱۰»
مساجد نیازمند یک سند قانونگذاری ملی
🔰برخی میگویند: چون مسجد یک نهاد مستقل و مردمی، و از شؤون ولی امر است؛ نباید قوانین آن در مجلس تصویب شود. در حالی که بسیاری از خدماتی که توسط نهادها و دستگاهها باید به مسجد داده شود؛ نیاز به وضع قوانین دارد، و بدون وضع قانون هم سردرگمی و رفتار و برخورد سلیقهای پیش میآید و هم امکان پیگیری و نظارت و بازخواست برای نهادهای خاطی وجود ندارد.
🔹️همچنین قوانین فراوانی در مورد مسجد به صورت پراکنده و ذیل قانونهای مختلف وضع شده که نیاز به جمعآوری و سپس شناسایی دقیق دارد. از طرفی باید تلاش شود که تداخل این قوانین با یکدیگر کشف و خلاءهای قانونی آن مشخص گردد. در واقع میبایست یک قانون جامع در زمینه مسجد که از جمعبندی قوانین موجود و قوانین جدید مورد نیاز است، وضع شود.
🔹️علاوه بر قوانین عادی که در مورد مسجد تصویب شده است در برنامههای مختلف توسعه کشور نیز قوانین متعدد و متنوعی درباره مسجد وضع گردیده؛ که برخی از آنها تبدیل به احکام دائمی برنامه شدهاند. لازم است این دسته از قوانین نیز در جمعبندی قوانین لحاظ شود.
#روزجهانیمسجد
#سندملیمسجد
📍سیدناصرمیرمحمدیان
بسمالله
«به بهانه روز جهانی مسجد۱۱»
چالش هویت و جایگاه حقوقی مسجد
🔰یکی از مسئلههای بسیار مهم در مسجد، فقدان یک هویت حقوقی دقیق و مناسب برای مسجد است. به دلیل نبود این هویت حقوقی، ایرادات مختلفی بوجود آمده است و دستگاههای مختلف جهت ارتباط و کمک به مسجد برای خودشان هویتهای حقوقی اختصاصی به وجود آوردهاند.
🔸️مثلا وزارت ارشاد جهت کمک به مسجد در زمینه موضوعات هنری اقدام به راه اندازی کانونهای فرهنگی هنری مساجد نموده است؛ و یا سازمان تبلیغات در قالب کانونهای فرهنگی تبلیغی و سازمان بسیج در قالب پایگاههای مقاومت و کمیته امداد در قالب مرکز نیکوکاری و دیگر نهادها و سازمانها اقدام به ایجاد هویتهای جدید حقوقی در کنار مسجد نمودهاند.
🔹️در صورتی که اگر مسجد یک هویت حقوقی دقیق و قانونی میداشت، نیاز به ساختن این همه هویت و ایجاد تکثر بیش از اندازه در ساختار مسجد نبود. تکثری که در بسیاری از موارد باعث منازعات فراوان و اتلاف انرژی از طرفین قضیه میشود.
🔹️این هویت باید چند ویژگی داشته باشد:
۱- نسبت آن با ماهیت مسجد مشخص باشد.
۲- مردمی بودن مسجد در آن محفوظ باشد. یعنی ساز و کار حضور و تصمیمگیری و تصمیمسازی مردم در آن تعیین شده باشد.
۳- مسائل مالی و مسؤولیت املاک و موقوفات مسجد در آن به صورت دقیق مشخص باشد.
۴- مباحث جدید مانند بیمه، مالیات، اداره کار، مباحث بانکی و قوانین مبارزه با پولشویی و ... نیز برای آن در نظر گرفته شده باشد.
۵- پیچیده نباشد و باعث گره خوردن کارها نشود.
۶- نسبت آن با محله مشخص باشد.
۷- نسبت آن با حاکمیت مشخص باشد.
۸- مدیریت سخت افزاری و نرم افزاری آن دقیق تعریف شده باشد.
#روزجهانیمسجد
#سندملیمسجد
🚩سیدناصرمیرمحمدیان
بسمالله
🔰امروز در حاشیه اولین اجلاسیه ملی مردمی سازی دولت نمایشگاهی برپا بود که دوستان من در بنیاد هدایت به تبین گفتمان بنیاد مشغول بودن.
#مردمیسازیدولت
#حکمرانینرممحلی
#مسجدمحوری
#محلهمحوری
#اماممحله
🚩سیدناصرمیرمحمدیان
بسمالله
«به بهانه روز جهانی مسجد۱۲»
الگوی مطلوب برای ساختار هویت حقوقی مسجد
🔰در میان همهی الگوها و ساختارهای مردمی که از هویت حقوقی در عصر حاضر وجود دارد، مدل مجمع عمومی و هیأت مدیره و مدیر عامل به نظر مناسبتر است؛ که البته باید متناسب با مسجد شبیه سازی شود.
🔹️الگوی پیشنهادی این است که مجمعی به نام «جامعه خادمین مسجد» که نمایندگان اقشار مختلف (دانشگاهیان، کسبه، معلمان، پزشکان و ...) و مجموعههای مردمی مختلف (پایگاه بسیج، کانون فرهنگی هنری، کانون فرهنگی تبلیغی، هیأت، گروه جهادی، مرکز نیکوکاری و ...) و نمایندگان نهادهای حاکمیت در محله (مدیر مدرسه، مدیر مرکز بهداشت، رییس کلانتری و ...) در آن حضور دارند تشکیل شود.
🔹️هر کدام از اعضاء این مجمع باید متعهد شوند که اولا به مسجد خدمت مشخصی در قالب عضویت در یکی از کارگروههای مسجد ارائه دهند. ثانیا دستکم هفتهای یکبار در نماز جماعت مسجد حاضر شوند. این افراد تقریبا شبیه مجمع عمومی عمل میکنند. یعنی از میان خودشان چند نفر را به عنوان شورای تحول محله انتخاب مینمایند.
🔹️مسجد یک «شورای تحول و پیشرفت محله» هم دارد که چیزی شبیه به هیأت مدیره است. این شورا و همراهی جامعه خادمین محله و سایر مردم به مدیریت امور در محله میپردازند.
🔹️امام مسجد هم به عنوان مدیر طبیعی مسجد، نقشی شبیه به مدیر عامل دارد.
🔹️امام مسجد با پیشنهاد جامعه خادمین و تنفیذ امام جمعه شهرستان مشخص میشود. فرآیند عزل امام هم با رای دو سوم جامعه خادمین و تنفیذ امام جمعه انجام خواهد شد.
#روزجهانیمسجد
#سندملیمسجد
🚩سیدناصرمیرمحمدیان
بسمالله
«به بهانه روز جهانی مسجد ۱۳»
فهرست چالشهای مسجد در عرصه تنظیمگری
🔰پیشتر گفته شد که یکی از مسائل مهم مسجد، عرصه تنظیمگری آن است.
در عرصه تنظیمگری در مساجد مسائل مختلف دیگری نیز وجود دارد؛ که اگر بخواهیم به هر یک به صورت جداگانه بپردازیم شاید زمان زیادی بگیرد و از حوصله مخاطب خارج باشد. اما به صورت فهرستوار به برخی از آنها اشاره میکنم.
۱- فقدان سکوی ملی عرضهی یکپارچه و هدفمند دانش و فناوری مورد نیاز، جهت توسعه نقشآفرینی مساجد در نظامهای اجتماعی گوناگون که در راستای تنظیمگری نرم به کار گرفته میشود.
۲- فقدان هماهنگی و هدفمندی اقدامات نهادهای فعال در عرصه ساخت مسجد.
۳- عدم آگاهی دستگاههای خدمترسان به مسجد از وظایف و ظرفیتهای قانونی خود در این خصوص.
۴- فقدان سازوکار رصد عملکرد نهادهای خدمترسان به مسجد.
۵- بیتوجهی نهادهای خدمترسان به اجرای تکالیف خود.
۶- فقدان نهاد داوری برای حل منازعه دستگاههای خدمترسان.
۷- فقدان نظام ارزیابی نهاد تنظیمگر.
🔹️عمده این مشکلات با تشکیل یک نهاد تنظیمگر بر طرف خواهد شد. این نهاد تنظیمگر میتواند همان قرارگاه ملی مسجد باشد که نگاشت استانی و شهرستانی هم داشته باشد.
🔹️شورای سیاست گذاری ائمه جمعه، سازمان تبلیغات اسلامی، سازمان اوقاف و امور خیریه، سازمان بسیج مستضعفین، مرکز مدیریت حوزههای علمیه، ستاد عالی کانونهای فرهنگی و هنری مساجد در نگاشت ملی، استانی و شهرستانی از اعضای این قرارگاه هستند.
#روزجهانیمسجد
#سندملیمسجد
🚩سیدناصرمیرمحمدیان
بسمالله
«به بهانه روز جهانی مسجد۱۴»
کارکرد تعیین هویت حقوقی برای مسجد
🔰همانطور که قبلا گفته شد، در مسجد هویتهای حقوقی مختلفی از طرف نهادها و سازمانها حضور دارند.
🔹️در این زمینه ارائه چند نکته ضروری است:
۱- الگوی مناسبی جهت تعامل آنها با یکدیگر وجود ندارد.
۲- متولی مشخصی جهت توانمندسازی کنشگران این نهادها در مسجد وجود ندارد.
۳- نظارت جدی بر فعالیتهای ایشان وجود ندارد.
۴- نسبت آنها با مردم و وجه مردمی بودن آنها به صورت دقیق مشخص نیست.
۵- مرجع خاصی جهت حل و فصل اختلافات میان آنها با ارکان مسجد و نیز اختلافات در داخل هر کدام از آنها میان کنشگران نهاد مربوطه وجود ندارد.
۶- حیطه عملکرد و فعالیتهای آنها و تقسیم کار میان آنها به صورت دقیق مشخص نیست.
۷- ماهیت دوگانه برخی از آنها که از یک سو به مسجد وابسته است و از سوی دیگر به یک نهاد حاکمیتی، باعث شده که استقلال لازم را در کنشها و تعاملات نداشته باشند.
🔹️راه حل این مسائل را میتوان با دو پیش فرض انجام داد. اگر بنا باشد این هویتهای متعدد و متکثر که روز به روز بیشتر میشوند با همین شرایط نیمه وابسته باقی بمانند باید تقسیم کار صورت پذیرد و مسؤول توانمندسازی و مسؤول حل اختلافات میان آنها و فصل الخطاب میان آنها در مسجد و محله مشخص شود. و ساز و کاری جهت مردمیتر شدن آنها به صورت واقعی طراحی و اجرا شود.
🔹️به نظر می رسد درستترین راه حل آن است که هویت حقوقی درستی برای مسجد در نظر گرفته شود و هر کدام از این مجموعهها با این هویت واحد مرتبط شوند و آنرا در بخشهای مختلف تقویت کنند تا خروجی آن تقویت مسجد باشند نه تقویت نهادهای مرتبط با مسجد. زیرا بعضا تقویت متعارض آنها باعث بروز اختلاف در مسجد و تضعیف جایگاه مسجد میشود و جنبه مردمی بودن مسجد را زیر سوال میبرد.
#روزجهانیمسجد
#سندملیمسجد
🚩سیدناصرمیرمحمدیان
میرمحمدیان | مردم، محله و مسجد
#اولشهریور #رادیوفرهنگ #رهنمون #محلهمحوری #مسجدمحوری 🚩سیدناصرمیرمحمدیان
#امروز
#ساعت۱۰:۳۰
#برنامهرهنمون
#رادیوفرهنگ
موج اف ام ردیف ۱۰۶ مگاهرتز
موج ای ام ۵۸۵ کیلوهرتز
#مسجدقرارگاهفرهنگیمحله
پخش تصویری از برنامه ایران صدا
🚩سیدناصرمیرمحمدیان
پخش زنده
فعلا قابلیت پخش زنده در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
رادیو
پخش زنده رادیو فرهنگ
http://player.iranseda.ir/live-player/?VALID=TRUE&CH=16&SAVE=TRUE