#یادداشت
خلاصه
طالبان، افغانستان و ایران
اینها دغدغههای یک ایرانی نگران وضعیت افغانستان است. یادآوری تجربه ای که از سرگذراندیم و اکنون همسایگان شرقی محکوم به گذراندن تجربهای مشابه شده اند: استقلال در کنار جهالت زمامداران و سودای حکومت دینی.
افغانستان جامعه ای چند قومی، به لحاظ شاخص توسعه انسانی در اواخر جدول بین المللی، کمتر از یک چهارم آن شهرنشین، حدود ۶۰٪ مردان و حدود ۸۰٪ زنان آن بیسواد هستند.
خروج خفتبار نیروهای نظامی آمریکا و همپیمانانش از افغانستان سؤال بزرگی در مقابل سیاست خارجی آمریکاست. البته این خروج را باید به فال نیک گرفت. کشوری که تجربه تلخ ویتنام را داشت چرا تجربه افغانستان را تکرار کرد؟
اهالی افغانستان باید بدانند کسی جز خودشان دلسوزشان نیست. توسعه آمرانه و وارداتی جواب نمی دهد.
اینکه طالبان حقوق همگان از جمله زنان را در چارچوب شریعت رعایت خواهد کرد، راست می گویند! اما مشکل منظر تنگ آنها به شریعت است.
اینکه در انتهای هر آزادی و حقی تبصره زده شود «در چارچوب شریعت» بدون تعارف نفی آن آزادی و حق است.
حکومت یا امارت اسلامی را نباید پذیرفت. اداره جامعه کار نمایندگان مردم است و دو شرط هم بیشتر ندارد کاردانی و امانتداری.
امید چندانی به تغییر معنی دار طالبان ندارم.
جمهوری اسلامی ایران خصوصا بعد از یکدست شدن کامل از جنس طالبان است، از استقرار امارت اسلامی طالبان در افغانستان استقبال می کند و آنرا قدم بلندی در راه گسترش «جبهه مقاومت» علیه آمریکا تلقی می کند.
دیدگاه اکثریت مردم ایران (یعنی بیش از دو سوم ملت) در مورد وقایع اخیر افغانستان:
۱. برقراری صلح و آرامش، امنیت و نظم، استقلال و استقرار حکومتی که مورد رضایت اکثریت مردم افغانستان باشد خواست ایرانیان است.
۲. حکومت مستقر در افغانستان الزاما باید نماینده واقعی تمام اقوام، مذاهب و آحاد ملت افغانستان باشد که به شکل دموکراتیک بر سر کار آمده باشد؛
نه اینکه یک قوم خاص (فقط پشتون)، یک مذهب خاص (فقط سنی حنفی)، یک صنف خاص (فقط طالبان و روحانیون)، و یک جنس خاص (فقط مردان) در آن حضور داشته باشند.
۳. موازین حقوق بشر مطابق اسناد بین المللی خصوصا در مورد زنان و اقلیتهای مذهبی و قومی باید توسط حکومت تضمین شود.
با توجه به برداشتهای مختلف از شریعت و تجربه تلخ ایرانیان از وعده های مبتنی بر شرع، کلیه حقوق و آزادی ها باید با موازین ملموس اسناد سازمان ملل متحد منطبق باشد نه هیچ چیز دیگر.
۴. افغانستان باید به شکل واقعا مستقل توسط اهالی افغانستان به دور از نفوذ و سیطره هر کشور خارجی اداره شود.
https://kadivar.com/19103/
بزرگترین کانال سخنرانی↙️#نواندیشان"دینی"در ایتا
@lectures1400
4_5906494348932943018.mp3
10.2M
#فایل صوتی🎵
سید حسین سراج زاده
قصه پر غصه افغانستان و مواجهه جامعه شناسانه با آن...
🆑بزرگترین کانال سخنرانی#نواندیشان"دینی"درایتا"👇
↘️☆☆🌹🌲🌹☆☆↙️
🆔️@Lectures1400
🆔️@Lectures1400
افشای حقایق بیشتر درباره کابینه طالبان
مولانا «یوسفشاه» سخنگوی مدرسه «دارالعلوم حقانیه» پاکستان در تازهترین سخنان خود اعتراف کرد که حداقل هشت عضو کابینه طالبان از شاگردان مولانا «سمیعالحق» و از اعضای مدرسه حقانیه هستند. وی در گفتگو با بیبیسی پشتو، ملا «نورمحمد ثاقب»، ملا «عبدالباقی حقانی»، ملا «نجیبالله حقانی»، «عبداللطیف منصور» و شیخ «عبدالحکیم حقانی» را تربیت یافتگان دارالعلوم حقانیه دانست که اکنون وارد کابینه طالبان شدهاند.
سوال این است که مدرسه دارالعلوم حقانیه کجاست و متعلق به کیست؟
مدرسه دارالعلوم حقانیه در منطقه «اکوره ختگ» در ایالت «خیبر پشتونخوا» پاکستان واقع شده است. این مدرسه، شعبه دوم بخش عقیدتی- سیاسی ارتش و سازمان اطلاعات پاکستان به شمار میرود که در قسمت افغانستان فعالیت میکند. مولانا سمیعالحق که به پدر معنوی طالبان شهرت داشت و سه سال پیش در یک بازی استخباراتی در راولپندی کشته شد، مسئول روابط مدرسه حقانیه با ارتش و سازمان آی.اس.آی بود. برای تکمیل اطلاعات این را هم اضافه کنم که شعبه اول بخش عقیدتی- سیاسی سازمان آی.اس.آی «جامع بنوریه» کراچی است که در حوزه کشمیر فعال است.
دارالعلوم حقانیه که مبلغ عقاید تند جنبش «دیوبندی» است، در روزهای نخست جدایی پاکستان از هند توسط مولانا «عبدالحق» با حمایت ارتش تازهتأسیس پاکستان بنیان گذاشته شد تا عقبه جنگ علیه هند را تشکیل دهد. در واقع، مدرسه دارالعلوم حقانیه چهل روز پس از جدایی پاکستان از هند در ۲۳ سپتامبر سال ۱۹۴۷ تأسیس شد. از آن پس کمتر جنگی در کشورهای اسلامی رخ داده که ردپای از طلاب مدرسه دارالعلوم حقانیه دیده نشود. با توجه به محتوا و روش آموزش در این حوزه و همچنین سوابق طالبان آن، به مدرسه دارالعلوم حقانی، لقب دانشگاه جنگ و جهاد دادهاند. به همین خاطر شبکه حقانی که شاخه نظامی دارالعلوم حقانیه است، به عنوان یکی از خطرناکترین و با تجربهترین گروههای شبهنظامی در جهان شناخته میشود. رابطه شبکه حقانی با دارالعلوم حقانیه چنان آشکار و علنی است که جلالالدین حقانی از فرماندهان سابق جهادی و بنیانگذار شبکه حقانی، پسوند خود را از مدرسه حقانی گرفته و در حال حاضر نیز بسیاری از اعضای طالبان با داشتن پسوند حقانی، به رابطه با دارالعلوم حقانی افتخار میکنند. سه سال پیش در یادداشت دیگری تحت عنوان «همه چیز درباره شبکه حقانی» که در موسسه مطالعات راهبردی شرق منتشر شد، به رازهای این شبکه پرداختم که در اینجا قصد ندارم آن را تکرار کنم.
از اصل مطلب دور نشویم که به اعتراف سخنگوی مدرسه دارالعلوم حقانیه، در حال حاضر هشت تن از اعضای این مدرسه در کابینه طالبان حضور دارند اما سوابق اعضای کابینه طالبان نشان میدهد که نزدیک به ۲۰ تن از اعضای کابینه طالبان، عضویت مدرسه دارالعلوم حقانیه را دارند.
شاید اکنون راز سفر غیرمترقبه و اضطراری ژنرال «فیض حمید» رئیس سازمان آی.ای.آی را به کابل دانسته باشید. در روزهای نخست ورود طالبان به کابل که بحث روی تشکیل کابینه جریان داشت، پیروان ملا محمدعمر موسوم به شاخه عمری در مقابل زیادهخواهی شبکه حقانی و سازمان اطلاعات پاکستان ایستادند. سرکشی شاخه عمری و شخص ملا برادر از فرامین پاکستان، ناگزیر پای رئیس سازمان اطلاعات پاکستان را به کابل کشاند تا هم اختلاف بین طالبان را حل کند و هم از بابت اوضاع پنجشیر خاطرجمع شود. فیض حمید در سفر سه روزه به کابل، طالبان شاخه عمری را با تهدید و تطمیع متقاعد کرد که باید بخش بیشتر کابینه طالبان به اعضای مدرسه دارالعلوم حقانیه اختصاص بگیرد که چنین هم شد. وی همینطور طالبان را راضی کرد که مسئله پنجشیر را از طریق نظامی حل کنند که این اتفاق هم رخ داد و در ساعات آخر حضور فیض حمید در کابل، طالبان به پنجشیر حمله کردند.
آنچه دیروز عمران خان نخست وزیر پاکستان از رایزنی با طالبان در مورد دولت فراگیر با حضور تاجیکها، هزارهها و ازبکها، حرف زد، از نفوذ گسترده ارتش و سازمان اطلاعات پاکستان در بین طالبان حکایت دارد. البته با این توضیح که سخنان عمرانخان درباره دولت فراگیر در افغانستان نه به خاطر همراهی با اقوام افغانستان بلکه به منظور وارد کردن فشار بر طالبان به ویژه شاخه عمری است. در آینده موضوع سهیم کردن اقوام افغانستان در حاکمیت طالبان، یکی از ابزارهای فشار پاکستان علیه طالبان خواهد بود. به عبارت دیگر، هرگاه اسلامآباد احساس کند که طالبان به درستی از پاکستان اطاعت نمیکنند، موضوع سهیم کردن اقوام را در حاکمیت طالبان پیش میکشد تا از این طریق، طالبان را بیشتر به اطاعت وادارد. در اخیر، این نکته را هم باید یادآوری کنم که بنده به پروژهای بودن گروه طالبان اعتقادی ندارم زیرا طالبان یک جریان بومی و برخاسته از محیط افغانستان است اما این گروه ظرفیت بالایی برای سواری دادن و بهرهبرداری توسط کشورهای دور و نزدیک را دارد.
از موجودیت طالبان در افغانستان، کمتر کشور ذیدخل در قضیه افغانستان بوده که از طالبان به عنوان ابزار در راستای رسیدن به اهداف خود، استفاده نکرده باشد.
✍مرادی
بزرگترین کانال سخنرانی#نواندیشان"دینی"در ایتا
🆔️@Lectures1400
🔊فایل صوتی
پوشه شنیداری نشست علمی جوانان افغان و قدرت گیری مجدد طالبان
سه شنبه 30 شهریور 1400
انجمن ژئوپلیتیک ایران
خانه اندیشمندان علوم انسانی
بزرگترین کانال سخنرانی#نواندیشان"دینی"در ایتا
🆔️@Lectures1400
🆔️@Lectures1400
4_5942546802631772838.mp3
34.91M
🔊فایل صوتی
جوانان افغان و قدرت گیری مجدد طالبان
🎙سخنرانان:
🔹➖ دکتر محسن عزیز زاده: دانش آموخته دکتری جغرافیای سیاسی دانشگاه تربیت مدرس
🔹➖ مرضیه حسینی: دانشجوی دکتری علوم سیاسی و روابط بین الملل دانشگاه شهید بهشتی
🔹➖ جواد امیری:
دانشجوی دکتری جغرافیای سیاسی دانشگاه فردوسی، استاد دانشگاه در هرات
🔹➖ محمدعلی جعفری: دانشجوی دکترای جغرافیای سیاسی دانشگاه تربیت مدرس،عضو انجمن ژئوپلیتیک ایران و عضو پژوهشکده مطالعات استراتژیک خاورمیانه
🔹➖ وکیل احمد تیموری: دانش آموخته کارشناسی ارشد جغرافیای سیاسی دانشگاه خوارزمی
📝 دبیر علمی نشست:
🔹➖ دکتر مصطفی قادری حاجت
استادیار جغرافیای سیاسی دانشگاه تربیت مدرس و عضو هیأت مدیره انجمن ژئوپلیتیک ایران
زمان:
📅 ➖سه شنبه ۳۰ شهریورماه ماه ۱۴۰۰
🕖 ➖ساعت ۱۸ الی ۲۰
خانه اندیشمندان علوم انسانی
بزرگترین کانال سخنرانی#نواندیشان"دینی"در ایتا
🆔️@Lectures1400
🆔️@Lectures1400
دومین نشست وبینار ملی ” بیماری کرونا و مساله بازگشایی دانشگاه“
سخنرانان:
▪️دکتر اسدالله نقدی (استاد جامعه شناسی دانشگاه بوعلی همدان)
▪️ دکتر فردین علیخواه(استادیار گروه علوم اجتماعی دانشگاه گیلان)
زمان: سه شنبه 21 دی 1400_ساعت 10صبح
لینک ورود به وبینار:
https://www.skyroom.online/ch/uog/farhangi
سخنرانی#نواندیشان"دینی"در ایتا↙️
🆔️@Lectures1400
🆔️@Lectures1400
1_5661552192243367939.mp3
5.73M
⏯ #فایل صوتی
موانع حقوق بشر درایران
👨💻#محسن کدیور
کانال سخنرانی#نواندیشان"دینی"در ایتا🌹↙️
🆔️@Lectures1400
🆔️@Lectures1400
#سخنرانی
#خلاصه
#محسن کدیور
موانع حقوق بشر در ایران
موانع حقوق بشر در ایران اندکی فرهنگی، غالبا سیاسی و برخی دینی است.
تبعیض جنسی و نگاه فرودستانه به زنان به هر سه مانع مبتلاست.
بسیاری از حقوق پایه ملت در قوانین اساسی مشروطه و جمهوری اسلامی تصریح شده است اما اکثر آنها هرگز در ایران قبل و بعد از انقلاب رعایت نشده و نمی شود.
موانع دینی حقوق بشر با نگرش سنتی یا بنیادگرایانه فقیهان و نظام جمهوری اسلامی حداقل چهار مقوله را دربرمی گیرد:
تبعیضجنسی، تبعیض دینی، آزادی عقیده و مذهب و مجازات ارتداد، و مجازاتهای خشن.
اسلام نواندیش در هر چهار محور دیدگاهی سازگار با مبانی حقوق بشر دارد.
مهمترین مانع سیاسی «عدم حکومت قانون» است،
به این معنی که در قانون اساسی کشور این حقوق سازگار با موازین بین المللی حقوق بشر پیش بینی شده، اما در عمل رعایت نشده است.
این مانع اختصاصی به جمهوری اسلامی ندارد، و قبل از انقلاب هم اغلب أصول حقوق ملت مندرج در قانون اساسی مشروطه به همین شکل نقض می شد.
در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران پیروان مذاهب غیرشیعه جعفری از انتخاب شدن به رهبری و ریاست جمهوری، و ايرانيان زرتشتي، كليمي و مسيحي از تصدی سمتهای کلیدی محلی و ملی محرومند.
ایرانیان بهائی عملا از اغلب حقوق سیاسی، اجتماعی و شهروندی محرومند.
این محرومیت هیچ مستند قانونی ندارد.
فقهای اهل سنت و مراجع تقلید شیعه علی الأغلب ارتباط و معامله با بهائیان را به حکم ثانوی ممنوع کرده، بهعدم طهارت و بطلان ازدواج با آنها فتوا دادهاند.
در این میان حکم شدید آقای خامنهای رهبر جمهوری اسلامی ایران مستند برخوردهای سختگیرانه با بهائیان است.
استاد منتظری نخستین مرجع شیعه است که در بهار ۱۳۸۷ حقوق شهروندی بهائیان را به رسمیت شناخت:
«فرقه بهاییت از آن جهت که اهل این کشور هستند حق آب و گل دارند و از حقوق شهروندی برخوردار میباشند».
تجاوز به حقوق بهائیان، محرومیت از تحصیل و کسب، معادل دانستن بهائیت با جاسوسی برای اسرائیل و در نتیجه زندانی کردن فعالان بهائی، و هتک حرمت قبور اموات ایشان هیچ مجوز شرعی ندارد و نشانه ای از ناروادار مذهبی و نقض مسلم حقوق بشر است.
«بر مبنای عدالت مساواتی و تساوی بنیادی با اینکه زنان به لحاظ بدنی و روانشناختی با مردان تفاوت دارند، از حقوق مساوی با مردان برخوردارند چرا که انسانند و این انسان است که صاحب حق، تکلیف، کرامت، امانت و خلافت الهی است نه جنسیت، رنگ، نژاد، طبقه، دین و عقیده سیاسی او.»
به امید روزی که شاهد رفع موانع سه گانه و رعایت حقوق بشر در ایران باشیم.
کانال سخنرانی#نواندیشان"دینی"در ایتا🌹↙️
🆔️@Lectures1400
🆔️@Lectures1400
4_5920429958735334469.mp3
17.18M
🔊فایل صوتی
رادیو مثلث:
“کاشکی کفتر میبودُم |
برای زنان، کودکان و مردمان افغانستان”
این مثلث به پاس مقاومت, ایستادگی و مبارزه زنان و مردم افغانستان ساخته شده. توی این قسمت در مورد رسومات ازدواج که اکثرا منجر به تجاوزهای جنسی در افغانستان میشه صحبت و چند زن مبارز و فعال افغان رو معرفی میکنیم.
کانال سخنرانی#نواندیشان"دینی"در ایتا🌹↙️
🆔️@Lectures1400
🆔️@Lectures1400
جهت ایجاد انگیزه ای فعالیت مستمر لطف نموده کانال مارا به دیگر دوستان تان معرفی و #لینگ شون رو شریک نمایید.🙏🌹🙏
#سپاسگزاریم
کانال سخنرانی#نواندیشان"دینی"در ایتا🌹↙️
🆔️@Lectures1400
🆔️@Lectures1400
زیر آب زنی از کجا آمده است؟!
زیرآب در خانه های قدیمی تا کمتر از صد سال پیش که لوله کشی آب تصفیه نشده بود معنی داشت
زیرآب در انتهای مخزن آب خانه ها بوده که برای خالی کردن آب، آن را باز میکردند. این زیرآب به چاهی راه داشت و روش باز کردن زیرآب این بود که کسی درون حوض میرفت و زیرآب را باز میکرد تا لجن ته حوض از زیرآب به چاه برود و آب پاکیزه شود
در همان زمان وقتی با کسی دشمنی داشتند ، برای اینکه به او ضربه بزنند زیرآب حوض خانه اش را باز میکردند تا همه آب تمیزی را که در حوض دارد از دست بدهد ، صاحب خانه وقتی خبردار میشد خیلی ناراحت میشد چون بی آب میماند ، این فرد آزرده میگفت: «زیرآبم را زده اند.» این اصطلاح که زیرآبش را زدند ریشه از همین کار دارد که چندان دور هم نبوده است.
@Lectures1400