پنج معیار برای ارزیابی مذاکرات وین
♦️مذاکرات وین، همچنان مبهم و غبار آلود است. چند موضوع مهم در اینجا وجود دارد:1) کدام تحریم ها باید برداشته شود؟ 2) تحریم ها لغو می شود، یا دوباره در بازی کلمات، نام "تعلیق" را "برداشتن تحریم" می گذارند؟ 3) "یکجا" لغو می شود، یا مشمول مرور زمان می گردد؟ 4) "تضمین های لازم" گرفته می شود یا به امضای طرف مقابل بسنده می کنند؟ 5) تکلیف راستی آزمایی چه می شود؟
🔹آقای عراقچی دیشب گفت: "ب راساس توافقاتی که تا الان صوت گرفته، همه تحریمهای موضوعی و بخشی مانند بخش انرژی (نفت و گاز)، بانکی، خودرو و بنادر باید #برداشته_شود. با خارج شدن اکثریت نهادها و افراد از لیست تحریم، هم موافقت شده، اما دیگرانی هنوز به دلایل مختلف در فهرست هستند و لیست بلند بالایی است".
♦️تیم ما برای رسیدن به برجام، دو سال مذاکره کرد؛ اما شش سال بعد را مشغول مذاکره و عرق ریختن برای گرفتن همان حقوق حداقلی ایران در توافق بوده است! این، عبرت بزرگی است.
🔹این تیم، مشغول مذاکره برای برداشتن تحریم هایی است که بنابر اعلام چند باره آقای روحانی در فروردین و خرداد و تیر 94، همه آنها باید در دی ماه همان سال، یکجا لغو می شد؛ و هرگز نشد!
♦️فارغ از عملکرد دولت ترامپ، دولت اوباما هم به انواع ترفند ها، تعهداتش را زیر پا گذاشت؛ و تحریم های غیر هسته ای را هم به اجرا گذاشت که عملا انتفاع ایران از توافق را به "تقریبا هیچ" رساند. تحریم ها ویزا، آیسا، سیسادا و کاتسا، رگبار تحریم های دولتین آمریکا و کنگره علیه ایران است.
🔹اکنون موضوع حیاتی این است که آیا دولت، به "لغو یکباره همه تحریم ها، به شکل قابل راستی آزمایی و پایدار" به عنوان شرط بازگشت به تعهدات پایبند است -که دست کم سه تا شش ماه زمان می برد- یا اولویتش، تکرار صحنه آرایی زمستان 94 با "تاریخ مصرف" کوتاه انتخاباتی است؟
♦️انتخابات مجلس دهم، قرار بود 7 اسفند 94 برگزار شود. تعهدات ایران، ظرف دو ماه، تا دی ماه 94 اجرایی شد و تازه "روز اجرای توافق" رسید. سفر های نمایشی هیئت های تجاری خارجی آغاز شد؛ چند قرار داد و تفاهم نامه امضا، و در باغ سبز های بسیاری نشان داده شد.
🔹طبق تصویر سازی ها، به نظر می رسید 150 میلیارد دلار پول بلوکه شده، به همراه 200 میلیارد دلار سرمایه گذاری خارجی، وارد کشور خواهد شد! قرارداد خرید 200 هواپیما و...! اما 98 درصد این تصویر ها، دروغ بود. ائتلاف مدعیان اعتدال و اصلاحات با این دوپینگ تبلیغاتی و به قیمت فروش منافع ملی، اکثریت مجلس را قبضه کرد.
♦️مطابق عبرت های موجود، تنها قول و قراری معتبر است که؛ همه تحریم های مالی و بانکی و نفتی -با هر برچسبی- را یکجا لغو کند، تضمین معتبر داشته باشد و راستی آزمایی شود. در غیر این صورت، کشور درست فردای انتخابات (28 خرداد)، گرفتار عهد شکنی و تشدید فشار ها خواهند شد.
🔴حفاظت از سایت های هسته ای به سپاه واگذار شد
🔹در نشست اخیر شورای عالی امنیت ملی سیستم حفاظتی سایت های هسته ای به ستاد کل نیروهای مسلح واگذار شده است و با نظر ستاد کل از این پس سپاه درباره اقدامات حفاظتی از این سایت ها تصمیم گیری می کند.
🔹پیش از این حفاظت سایت ها بر عهده سپاه نبوده است.
✅ خلاصه بیانات امروز رهبر معظم انقلاب:
🔹قله ماه رمضان ايام قدر است
🔹حضرت آیت الله خامنه ای : به اين قله رسيديم و از فرصت بي نظير توسل و تضرع استفاده کنيم
🔹در معرفي شخصيت امام علي (ع) يک مرحله "امامت" است/ امانت به معناي رياست دين و دنيا نيست
🔹امروز حکومت در دست پیروان امیرالمؤمنین است
🔹ما باید همین شیوه و روش و همین عدالت و همین شجاعت را در عمل خودمان رعایت کنیم.
🔰 شهید سلیمانی را دشمنان تهدید به قتل کرده بودند. این بزرگوار گفته بود من را تهدید به چیزی میکنند که آن را دنبال میکنم
🔹انتخابات یک فرصت مهم است و نباید مردم را دلسرد کرد
🔹با وعدههای فریبنده نباید انتخابات را خراب کرد
🔹از اول انقلاب تا به امروز، انتخاباتها سالم بوده است. برخی تخلفات کوچک اتفاق افتاده که در نتایج کلی تاثیری نداشته است.
🔹انتخابات هرگز تخلفی که خلاف امانت بوده و یا تاثیری در نتایج داشته، وجود نداشته است.
🔹برخی انتخابات را وقتی قبول دارند، که نتیجه به نفع آنهاست.
🔹این روزها از بعضی مسئولان حرفهایی شنیده شد که مایه تعجب و تاسف بود. بعضی از آنها تکرار حرفهای خصمانه امریکاست
🔹رسانه های دشمن این حرف ها را پخش کردند.
🔹آمریکایی ها از نفوذ ایران در منطقه به شدت ناراضی هستند. از شهید سلیمانی ناراحت بودند به خاطر این.
🔹این اظهارات خطای بزرگی بود که نباید از مسئولین جمهوری اسلامی سر بزند
🔹نیروی قدس بزرگ ترین عامل موثر از جلوگیری از دیپلماسی انفعالی در منطقه غرب آسیاست.
🔹غربیها اصرار دارند سیاست خارجی کشور متمایل به سمت آنها باشد.
🔹جمهوری اسلامی با چین ارتباط برقرار می کند، آنها عصبانی می شوند.
🔹با همسایگان ارتباط برقرار می کنیم، همسایه های ضعیف ما را اذیت می کنند.
🔹آمریکایی ها مانع سفر سران کشورهای عربی به ایران شدند.
وزارتخارجه در «خسارتمحض» مسولیتی نداشت؟
▪️پاسخ به یک شبهه سادهسازانه درباره بیانات امروز رهبر انقلاب
🔹عبدالله عبداللهی نوشت:
بلافاصله بعد از بیانات امروز رهبر معظم انقلاب درباره نحوه تعیین سیاستهای کشور در حوزه سیاست خارجی و تاکید ایشان مبنی بر اینکه وزارت خارجه در این زمینه تنها تصمیمگیر نیست، برخی نوشتند که رهبر معظم انقلاب بدینوسیله مسئولیت کامل برجام و هر آنچه در سیاست خارجی این ۸ سال اتفاق افتاده را برعهده گرفتند لذا یا نقدها به برجام و دستگاه دیپلماسی دولت روحانی از اساس غلط است و یا نوک پیکان به سمت دولت نیست چرا که وزارت خارجه فقط مجری بوده است.
🔹اما این برداشت، یک مغلطه آشکار و یک ساده سازی عجیب است؛ علت آنکه رهبر معظم انقلاب نفرمودند وزارت خارجه هیچکاره است، بلکه وزارت خارجه تصمیمگیرّ تنها نیست و از قضا چنین نکتهای نه تنها عجیب نیست بلکه یک امر بدیهی و روشن در امور حکمرانی در دنیاست.
🔹همانطور که رهبری نیز اشاره کردند، دستگاههای بالادستی (که شورای عالی امنیت ملی مهمترین آنهاست) بر مبنای فاکتورهای مختلف مثل اقتصاد، فرهنگ، امورات نظامی، اجتماعی و دیپلماتیک، نهایتاً سیاستگذاری میکنند.
🔹لذا اولاً وزارت خارجه بخشی از این روند تصمیمگیری است(کما اینکه یک عضو ثابت دارای حق رای در شورای عالی امنیت ملی وزیر خارجه است) اگرچه منطقاً همهی تصمیمگیری با او نیست.
🔹ثانیاً ماهیت و تفکر و توان دستگاه دیپلماسی قطعاً در معادلات این تصمیمگیری موثر است و ثالثاً و از همه مهمتر اینکه وزارت خارجه به عنوان «مجری» میتواند این سیاستها را محقق و یا به کلی آن را معکوس کند.
🔹کما اینکه در موضوعی مانند برجام مشاهده شد که سیاستگذاری کلان انجام شد، خطوط قرمز تعیین شد تا کشور به «توافق خوب» برسد، اما مجری به نحوی عمل کرد که هیچ یک از خطوط قرمز محقق نشد و نتیجه آن شد که کشور با یک «خسارت محض» مواجه شد که حاصل آن شدیدترین تحریمهای تاریخ علیه کشور بود.
🔹اما وقتی همین سیاستها در میدان و توسط فردی مانند حاج قاسم پیگیری میشد کاملا محقق میگشت. به نحوی که سیاست مقابله با داعش و حفاظت از مرزها و منافع ایران اسلامی کاملاً تحقق یافت و کشور آن را جشن گرفت.
🔹لذا ماهیت دولت و وزیر و وزارت خارجه در این سیاستگذاریها موثر است (تفاوت برخی تاکتیکها و رویکردها در دولتهای مختلف گواه روشن این امر است) و ثانیاً «اجرا» بخش مهمی از این پروژهی مربوط به دستگاه روابط خارجی است که میتواند باعث افتخار شود و یا خسارت محض را نصیب کشور کند.
▪️المیادین خبر فوری رفته که انگلیس مجبور شده در قبال آزادی جاسوسه #نازنین_زاغری ۴۰۰ میلیون پوند پرداخت کنه.
بایدن هم ۷ میلیارد دلار میده به همراه آزادی ۴ ایرانی زندانی دربند واسه ۴ تا جاسوس خودش.
اینقدری که #میدان به سهم خودش واسه کشور اقتدار و البته ارز آورد #دیپلماسی نیاورد.
"علی خورشیدی"