آیا زنی که بچه شیر میدهد میتواند روزه بگیرد؟
اگر شیر او کم باشد و روزه برای بچه یا برای خودش ضرر داشته باشد جایز نیست روزه بگیرد بلکه باید بعدا قضای آن را بجا آورد و این حکم در صورتی است که شیر خوردن این بچه از راه دیگری میسر نباشد و اگر میسر باشد واجب است آن زن روزه بگیرد و در صورتی که روزه برای بچهاش ضرر داشته باشد علاوه بر قضا باید فدیه هم بپردازد یعنی برای هر روز یک مد طعام به فقیر بدهد و احتیاط مستحب این است که در صورتی که روزه برای خودش ضرر داشته باشد برای هر روز یک مد طعام به فقیر بدهد.
روزه گرفتن در زمان شیردهی از نظر آیت الله العظمی سیدعلی سیستانی
زنى که زاییدن او نزدیک است و روزه براى خودش یا حملش ضرر دارد، روزه بر او واجب نیست و باید براى هر روز یک مد طعام به فقیر بدهد و در هر دو صورت روزههایى را که نگرفته باید قضا نماید.
زنـى کـه بـچه شیر مىدهد و شیر او کم است چه مادر بچه یا دایه او باشد، یا بىاجرت شیر دهد اگـر روزه بـراى خودش یا بچهاى که شیر مىدهد ضرر دارد، روزه بر او واجب نیست و باید براى هر روز یـک مـد طعام به فقیر بدهد و در هر دو صورت روزههایى را که نگرفته باید قضا نماید ولى بنابر احتیاط واجـب ایـن حـکـم اخـتصاص به موردى دارد که شیر دادن بچه منحصر به همین راه باشد و، اما اگر راه دیـگـرى بـراى شـیر دادن بچه باشد - مثلا این که چند زن در شیر دادن او شرکت کنند - ثبوت این حکم محل اشکال است.
شیردهی و روزه داری
روزه داری در دوران شیردهی، وابسته به سن کودک شماست. در واقع اگر فرزندتان هنوز ۶ ماهش نشده و صرفا از شیر مادر تغذیه میکند، نمیتوانید روزه بگیرید؛ چراکه کم آبی حجم شیر مادر را تحت تاثیر قرار داده و این اتفاق در ماههای گرم سال، حتی میتواند باعث کم آب شدن بدن کودک شود.
در فاصله ۶ ماهگی تا یکسالگی که نوزاد علاوه بر شیر، خوردن غذای کمکی را شروع کرده، میتوانید روزه بگیرید، چون بدنتان فرصت و توانایی کافی برای تولید شیر مورد نیاز فرزندتان خواهد داشت؛ حتی اگر میزان کالری کمتری دریافت کنید، تفاوت چندانی در میزان شیر شما ندارد. البته که در این روزها قطعا احساس گرسنگی بیشتری خواهید داشت. اما اگر میزان شیرتان کم نشود و فرزندتان گرسنه نماند و وزن بگیرد، میتوانید به روزه گرفتن ادامه دهید.
تاثیر روزه بر شیر مادر
اگر شما در فاصله افطار تا سحر غذای کمی دریافت کنید تا وزن کم کنید یا احتیاجات تغذیهای شما برآورده نشود، نوع چربی شیر شما تغییر خواهد کرد. در واقع مقداری از چربی موجود در شیر توسط سینه مادر ساخته شده و بقیه از طریق غذاهایی که دریافت میکنید تامین میشود. نوع چربی دریافتی مادر مستقیما بر روی چربی شیر تاثیر دارد. همچنین روزه داری باعث آزاد شده ذخایر چربی مادر و دریافت بیشتر تری گلیسریدها توسط کودک میشود.
بد نیست بدانید مطالعات پژوهشگران نشان داده است میزان روی، پتاسیم و منیزم شیر مادرانی که روزه میگیرند، کمتر است.
💬روزه_دختران
❓دخترانی كه تازه به تكليف رسيده اند و روزه گرفتن بر آنها مقدارى مشكل است، چه تكليفی دارند؟ آیا سن بلوغ اتمام نُه سالگى است يا بستگى به درك و توانايى جسمى آنها دارد؟
✍🏻 سنّ بلوغ دختران تمام شدن نه سال قمرى است، و دخترانی که تازه به سن بلوغ می رسند واجب است روزه بگیرند و ترک آن به صرف دشواری، ضعف جسمانی و مانند آن جایز نیست، مگر آنکه روزه برای آنها ضرر داشته یا تحمل آن با مشقت زیادی همراه باشد.
هر سال شمسی ۱۱ روز بیشتر از سال قمری است؛ بنابراین با محاسبه این تفاوت و احتساب سال کبیسه، زمان بلوغ در دختران ۸ سال و ۸ ماه و ۲۵ روز می باشد.
💢استمرار_عذر
❓ دخترى كه به حد بلوغ رسيده، ولى به واسطه ضعف بنيه، نمیتواند روزه و قضاى آن را تا دو سه سال به جا آورد، تكليف او چيست؟
✍🏻 همه مراجع (به جز مكارم):
هر زمان توانست بايد قضاى آن را به جا آورد.
✍🏻آيه اللّه مكارم:
قضا بر او واجب نیست ولی برای هر روز يك مد طعام به فقیر بدهد.
💢توصيه_والدین
❓در سالهاى اوّل تكليف به توصيه والدینم كه تو ضعيف هستى و روزه برايت واجب نيست مدتى را روزه نگرفته ام، اكنون نسبت به آن روزه ها وظيفه ام چيست؟
✍🏻 آن مقدارى كه يقين داريد كه بعد از بلوغ روزه نگرفته ايد بايد قضاى آن را بجا آوريد.
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
📚 منابع :
امام، استفتائات ج1 روزه ص328 س76 وص333 س 88؛ آقا، اجوبه س731 و 732 و 734؛ فاضل استفتائات ج1 س 568؛ صافى جامعالاحكام ج1 س491 و 498 و240سوال پیرامون روزه، س 21 ، 22 و 219؛ مكارم استفتاءات شیرازی ج 2، س 439، توضیح المسائل مراجع، م 2252
👓 امام در ماه #رمضان ملاقاتها را تعطیل میکرد و به عبادت میپرداخت!
🔹 عزیزان من! اینها برای شما درس است. آن پیرمرد، روی خودش از لحاظ اخلاقی و معنوی کار میکرد.
❗️ من بارها این نکته را گفتهام که وقتی ماه رمضان میشد، معمولا امام، ملاقاتهای عمومی را تعطیل میکردند، تا یک خرده با خودشان باشند!
🔹 بعد از ماه رمضان، روز عید فطر که انسان به دیدن امام میرفت، ایشان به طور #آشکار، نورانیتر شده بودند.
چشم انسان، تلالؤ معنویت و صفا و نورانیت را در این مرد میدید!
📆 بیانات رهبر انقلاب در دانشگاه امام حسین(ع)، 24/02/1377
📕 منشور حوزه روحانیت ج۸ ص۲۲۰
#رمضان
آقا مجتبی تهرانی(ره):
🌐 ماه رمضان ماه امت...
🔸امام علی(ع) فرمودند: «أَلَا وَ أَبْوَابُ السَّمَاءِ مُفَتَّحَةٌ مِنْ أَوَّلِ لَيْلَةٍ مِنْهُ»؛ آگاه باشید! تمام درهای آسمان از اوّلین شب ماه مبارک رمضان باز است. «أَلَا وَ الدُّعَاءُ فِيهِ مَقْبُول».1️⃣ آگاه باشید! دعا در این ماه مبارک، پذیرفته شده است.
🔸 چه بسا آن روایت پیغمبر اکرم(ص) که فرمودند: ماه رجب، ماه خداوند است، ماه شعبان، ماه من است و ماه رمضان، ماه امّت من است، اشاره به این باشد که امّت من که ربوبیّت حق را پذیرفته اند در این ماه می توانند از ربوبیّت حق، کمال استفاده را کنند؛ لذا می فرماید: ماه رمضان، ماه امّت من است.
1️⃣بحارالأنوار، ج93، ص371
🔸 #روزه گرفتن از نظر علم پزشکی
🌸↫در شش روز نخست ماه مبارک رمضان:
حرارت بدن 5/1 درجه پایین می آید که افرادی که دارای عفونت هستند، عفونت بدن کاهش پیدا می کند.
🍃↫از روز ۶ ماه مبارک رمضان تا ۱۰:
عفونت های بدن دفع پیدا می کنند و همچنین کلسیم مازاد از بدن خارج می شود، معده شروع به پاکسازی می کند و مواد زائد را خارج می کند.
🌸↫از روز ۱۰ تا ۱۴ ماه مبارک رمضان:
پاکسازی سیستم عصبی و تقویت سیستم عصبی انجام می گیرد.
🍃↫از روز ۱۴ تا ۲۱ ماه مبارک رمضان:
پاکسازی عروق و قلب انجام می گیرد. غلظت خون در این روز ها پاکسازی و تخلیه می شود.
🌸↫از روز ۲۱ تا ۳۰ ماه مبارک رمضان:
تمامی عفونتها و مواد زائد از بدن بیرون می رود.
🍃↫در پایان #ماه_مبارک_رمضان:
با بدنی سالم و تصفیه شده از مواد زائد روبرو هستیم، به شرط تغذیه ای صحیح در #ماه_رمضان
┈••••✾•🌱🇮🇷🌱•✾•••┈
#روزه
#اخلاص
#رمضان
🌴 قال امیرالمومنین(علیه السلام):
«فرض الله الصیام ابتلاء لاخلاص الخلق»
حضرت علی(علیه السلام) فرمود:
«خداوند روزه را واجب کرد تا به وسیله آن اخلاص خلق را بیازماید»
(نهج البلاغه، حکمت 252)
🍃🍃🍃🍃
🍁روزه خانه تکانى دل از گناه و آلودگى، صفاى باطن، و شکوفا کننده نهال ایمان در بوستان جان است. باید آن را یک موهبت الهى دانست که اثراتش در رشد و بالندگى، تربیت روح، اصلاح رفتار و اعتلاى بهداشت روانى وصف ناشدنى است
🍁روزه از عباداتى است که با خلوص و پاکى نیت و پیروى از وجدان دینى انجام مى شود، و ریاکارى و اغراض باطل در آن کمتر وارد مى شود. زیرا روزه صبر است و امساک از مفطرات و این خویشتن دارى و مصابرت را کسى که نیت پاک و شوق به اطاعت فرمان خدا و پاسخ به نداى وجدان نداشته باشد انجام نمى دهد، و در خلوت از خوردن و آشامیدن پرهیز نخواهد کرد.
🍃🌸🍃🌸
اگر کسی بی هوش بوده و بردنش بیمارستان شهر دیگری که مسافتش بیشتر از ۴۵ کیلومتر است، اونجا نماز و روزه اش کامل هست و از اونجا به بعد قصد مسافرت می کند چون بی هوش بوده است.
نیت یک لحظه ای برای افطار روزه روز رمضان، علاوه بر امساک آن روز، باید بعدا قضای آن را هم بیاورد.
احکام
" حکم روزه بیمار "
سوال : اگر گرفتن روزه باعث شود بیمارى دیرتر بهبود یابد، تکلیف چیست؟
همه مراجع: نباید روزه بگیرد.
سوال : اگر بیمار با اعتقاد به اینکه روزه برایش ضرر دارد، روزه بگیرد؛ حکم چیست؟
همه مراجع: اگر روزه بگیرد، صحیح نیست و باید پس از ماه رمضان آن را قضا کند.
سوال: کسى که مى داند یا احتمال قوى مى دهد که اگر روزه بگیرد، به زخم معده یا سنگ مثانه دچار مى شود؛ آیا روزه بر او واجب است؟
همه مراجع: اگر احتمال عقلایى مى دهد، روزه بر او واجب نیست.
💠نظر مقام معظم رهبری👇👇
سوال 748: بعضی از پزشکان که به مسائل شرعی ملتزم نیستند، بیماران را از روزه گرفتن به دلیل ضرر داشتن منع میکنند، آیا گفته این پزشکان حجت است یا خیر؟
جواب : اگر پزشک امين نباشد و گفته او هم اطمينان آور نباشد و باعث خوف ضرر نشود، گفته او اعتبارى ندارد و در غير اين صورت نبايد روزه بگيرد.
———————————————
🔻سوال: آیا احتمال ضرر، مجوز ترک روزه مىشود، یا اطمینان به ضرر لازم است؟ میزان در مقدار ضرر چیست؟
📿 پاسخ همه مراجع (به جز تبریزى، سیستانى و وحید): آنچه که باعث افطار روزه مىشود، خوف ضررى است که منشأ عقلایى داشته باشد و میزان در مقدار آن، عرف عقلا است؛ به گونهاى که اثر مترتب بر روزه را ضرر بدانند.
آیات عظام تبریزى، سیستانى و وحید: آنچه که باعث افطار روزه مىشود، خوف ضررى است که منشأ عقلایى داشته باشد و مقدار ضرر، باید قابل توجه باشد.
..........
روزه با تشخیص ضرر توسط شخص
پرسش: تكليف شخصي كه ميداند يا گمان دارد روزه برايش ضرر دارد اما پزشك بگويد روزه ضرر ندارد، چيست؟(1)
پاسخ: همه مراجع: نبايد روزه بگيرد.
پاورقي:
1- توضيح المسائل 16مرجع، م 1743؛ العروه الوثقي، كتاب الصوم، شرائط صحه الصوم، السادس؛ منهاج الصالحين، ج 1، م 1032؛ شبيري: جزوه استفتائات روزه، س 370؛ اجوبه الاستفتائات، س 753؛ بهجت: وسيله النجاه، م 1140
#احکام روزه
💬سوال
اگر شخصی اینقدر اب و غذا در وقت سحری بخورد که هنگام اروغ زدن بالا بیاید روزه اش باطل میشود یا باید به بیرون بریزد قورت بدهد چه حکمی دارد؟ سیستانی و رهبری
✍پاسخ
اگر سهواً يا بی اختيار قی كند روزه باطل نیست اما باید آنچه وارد فضای دهان شده است را خارج کند و اگر عمدا فرو ببرد روزه اش باطل میشود اما اگر بی اختیار فرو برود روزه صحیح است.
-------------------------------------
حکم استفاده از #عطر در ماه رمضان
✳️عطر زدن روزه دار
بسیاری از مردم تصور میکنند استفاده از عطر و بوی خوش برای روزه دار مکروه و ترک آن بهتر است.
در حالی که عطر زدن و استفاده از بوی خوش برای روزه دار نه تنها مکروه نیست بلکه هدیه و ارمغانی برای اوست، اما آنچه که برای روزه دار مکروه است بو کردن گیاهان معطر است، چه گل باشد و چه غیر گل.
توضیح المسائل مراجع ج1 ص961 م1657
تحریر الوسیله ج1 ص288
📚📏📚📏📚
💢روزه اشخاص پیر
🗞پرسش:
🔰تکلیف روزه پیرمرد یا پیرزن چیست؟
✅پاسخ:
الف-📌 به خاطر پیری هیچوقت توان روزه گرفتن ندارند:
✍️آیات عظام صافی، گلپایگانی:روزه و قضای آن واجب نیست بنابر احتیاط واجب برای هر روز یک مد طعام به فقیر بدهد.
✍️آیت الله مکارم:روزه بر آنها واجب نیست و قضا ندارد. باید برای هر روز یک مد طعام به فقیر بدهد.
✍️بقیه مراجع: روزه بر آنها واجب نیست و قضا و فدیه هم ندارد.
ب- 📌توان روزه گرفتن دارند اما روزه گرفتن برای آنها مشقت دارد)مثلاً به خاطر گرمای زیاد یا طولانی بودن روزها)
✍️آیات عظام زنجانی، بهجت:روزه واجب نیست اگر بعد از ماه رمضان بتواند روزه بگيرد،بايد قضاى روزهها را بگیرد و باید براي هر روز يك مد طعام به فقیر بدهد.
✍️آیات عظام امام ، خامنه ای ،اراکی ،مکارم،سبحانی:روزه واجب نیست درصورت توان بعد از ماه رمضان بنابراحتياط واجب بايد قضاى روزههارابگیرد وباید براي هر روز يك مد طعام به فقیر بدهد.
✍️بقیه مراجع:روزه وقضای آن واجب نیست فقط برای هر روز یک مد طعام به فقیر فدیه بدهد.
📚العروه الوثقی ،ج 2،فصل فی مواردجوازافطار-منهاج الصالحین،کتاب الصوم،فصل فی ترخیص افطار-توضیح المسائل 16مرجع ،مسأله 1725و1726- تبریزی،گلپایگانی،صافی،رساله،مساله .1735،1734-مکارم،رساله، مسأله 0 145- زنجانی،رساله، مسأله 1735-بهجت،رساله، مسأله 1362-سبحانی،رساله، مسأله 1634،1635-اراکی،رساله،م1758،1759-فاضل،رساله، مسأله 1771-مظاهری،رساله، مسأله 1312.
📎 #احکام
📎 #ماه_رمضان
📚 احکام روزه طبق فتاوای حضرت آیة اللّه العظمی خامنه ای (مد ظله العالی)
💠 آنچه برای روزه دار مکروه است.
✅ برخی از مکروهات روزه عبارت است از:
۱. هر كارى كه سبب ضعف شود؛ (مانند خون دادن و حمام رفتن).
۲. بوييدن گياه خوشبو؛ (عطر زدن مكروه نيست).
۳. خيس كردن لباسى كه بر تن است.
۴. مسواك كردن با چوب تر.
۵. كشيدن دندان و هر كارى كه به سبب آن از دهان خون بيايد.
۶. چشيدن غذا و مانند آن.
۷. ریختن دارو در بینی در صورتی که به حلق نرسد.
۸. ريختن دارو در چشم و سرمه كشيدن در صورتى كه بو يا مزة آن به حلق برسد.
۹. نشستن زن در آب.
۱۰. لمس كردن همسر و شوخى با او و هر كارى كه موجب برانگيخته شدن شهوت شود.
۱۱. مضمضه زیاد.
📌 سبک زندگی در ماه رمضان
🌻امام #صادق(ع) فرمود:
⚠️ #روزه، تنها دست كشيدن از طعام نيست و شرایطی دارد كه تنها با رعايت آنها، روزه کامل می گردد.
هنگامى كه روزه گرفتید:
👅 #زبان خود را از دروغ نگه داريد
👀 ديدگانتان را از ناروا بپوشانید،
⚔ با يكديگر نزاع مكنيد،
😠 بر هم #حسد مبريد،
🗣 #غيبت يكديگر را نكنيد،
👥 با هم بحث و جدل نکنید،
✂️ با یکدیگر به اختلاف نپردازید،
😡 نسبت به هم خشمگين نشويد،
😏 دشنام و ناسزا مگویيد،
⚖ بر يكديگر ستم نورزيد،
⛔️ بی خردى مكنيد.
📍 از ياد خدا و #نماز غفلت مكنيد،
⚡️ چنان باشيد كه انگار روز #قيامت را میبینید،
❌ براى روزی که خداوند را دیدار میکنید، توشه برگيريد.
⚠️ باید در روزه ات،
#ولایت خداوند را داشته باشی و به وسیله خاموشیِ برخاسته از تفکر درونی، از هر آنچه که خداوند، نهی نموده است در آشکار و نهان پرهیز کنی.
‼️پس اگر اين اعمال را به طور کامل انجام دهی، حقيقت روزه را به جا آوردهای.
‼️اما اگر به اين اعمال كه برايت بيان داشتم بیتفاوت باشی، به همان مقدار از فضل و ثواب روزهات كاسته خواهد شد.
📚حرعاملی، وسائل الشيعة، ج۱۰ ، ص۱۶۶.