دریای اطلاعات؛ بدون انسجام
یادم می آید که هر سال برای رفتن به نمایشگاه کتاب هیجان داشتم. هر بار هم که می رفتم تا جایی که از خستگی از پا می افتادم به غرفه ها سر می زدم و به اندازه وسعی که داشتم کتبی که خوشم می آمد را می خریدم. هیچ وقت هم نمی توانستم به همه بخش ها و غرفه ها سر بزنم...
کتاب های نو و جدید را که به خانه می آوردم خیلی ذوق می کردم اما خیلی مواقع در حد ذوق می ماند و خوانده نمی شد و روی هم جمع می شد. با این وجود باز هر سال نمایشگاه کتاب رفتن سر جایش بود.
کم کم که کمی بزرگتر شدم از خودم پرسیدم: چرا نمایشگاه می روم وقتی نمی دانم دقیقا چه می خواهم؟! نمایشگاه کتاب مناسب کسانی است که می دانند چه میخواهند. می روند دقیقا سمت غرفه های مشخص و خرید خود را می کنند و تمام. اما من ساعتها بین تمام غرفه ها می چرخیدم و حالا در این میان از اسامی و عناوین جلد ها کتابی را انتخاب می کردم و گاهی هم به شکل تصادفی به غرفه های انتشارات آشنا می رسیدم و کتبی هم از آنجا تهیه می کردم.
کم کم از رفتن به نمایشگاه کتاب منصرف شدم و تصمیم گرفتم اگر هم زمانی کتاب جدیدی نیاز پیدا کردم از طریق همان انتشاراتش پیگیر شوم.
امروز شبکه های مجازی و اخبار و اطلاعات و محتواهای مفیدش شده همان نمایشگاه کتاب. دریایی از اطلاعات بدون پشتوانه فکر و برنامه. زمانی در کانال های بیشماری عضو بودم و با اینکه معمولا اصلا نمی رسیدم به همه سر بزنم اما دلم هم نمی آمد از آن ها خارج شوم. با تصور اینکه شاید یک مطلب خوب و مفیدی داشته باشد که من از دست بدهم...
اما به مرور فهمیدم که در دامی مثل نمایشگاه کتاب افتاده ام...
نداشتن برنامه برای دنبال کردن مطالب حتی مفید.
سرک کشیدن به مطالب متنوع ولی نداشتن دستاورد مشخص...
از همه خارج شدم. یک هدف مشخص برای خود تعیین کردم و یک برنامه مطالعاتی مشخص.
بجای دو ساعت چرخیدن بین تنوعی از مطالب هرچند خوب اما بدون انسجام، آن دو ساعت را برای مطالعه تعریف شده در برنامه ام قرار دادم. پیوستگی مطالعه یک کتاب مشخص تاثیر عجیبی در نظم فکری و رشد و دستاورد مشخص برایم داشت. و کتب زیادی را از این طریق مطالعه کردم که بهره ای غیرقابل مقایسه از متن های کوتاه و پراکنده در شبکه های اجتماعی داشت.
شما هم نگاهی به وضعیت فعلی خود بیندازید. یکسال اخیر را در نظر بگیرید و ببینید چه چیزی از دنیایی مطالب متنوع ـ هرچند خوب ـ را که خوانده اید، به یاد می آورید؟
حالا اگر همان مطالب را منسجم به ترتیب در کتب مشخص دریافت کرده بودید. الان می توانستید نام کتاب، نام نویسنده و چند نکته کلیدی از آن را بگویید.
مطالب خوب ولی پراکنده و لحظه ای، فقط تا حافظه کوتاه مدت نفوذ می کنند و فراموش می شوند. اما وقتی چند روزی با یک کتاب محشوریم، به مرور مغز فرصت بیشتری برای پردازش و تجزیه تحلیل و توقف بر محتوا دارد و فرصت برای انتقال به حافظه بلند مدت فراهم می شود.
همچنین دستاورد روزی دو ساعت مطالعه قابل مقایسه با روزی دو ساعت دریافت مطالب ولو خوب در شبکه های اجتماعی نیست.
امتحان کنید...
خیلی مراقب باشید. اگر بدون برنامه باشید. در دریای حتی مطالب خوب، غرق خواهید شد و بی محصول، عمر خود را از دست خواهید داد...
💡💡💡💡💡
@manebabarname
#شاد_بودن
منشأ تمام افکار و حرکات ما،
چگونه دیدن خویشتن است.
تجربیات، موفقیتها، شکستها، افکاری که درباره خود داریم و واکنشهای دیگران نسبت به ما، همه و همه شکل دهنده تصویری هستند که از خویشتن در ذهن داریم و "اعتقاد به حقیقی بودن" این تصویر است که سبب میشود زندگی را دقیقاً در چارچوب آن به پیش ببریم.
جهان بازتابی از خود ماست وقتی از خود بیزارم از همه بیزاریم و وقتی به همین که هستیم عشق میورزیم تمام جهان به نظر فوقالعاده و دوست داشتنی میآید.
تصویری که انسان از خویشتن در ذهن دارد، دقیقا تعیین میکند که چه رفتارهایی از او سر خواهد زد. با چه کسانی دوستی خواهد کرد. برای چه چیزهایی تلاش خواهد کرد و از چه چیزهایی اجتناب خواهد کرد.
📚 راز شاد زیستن / اندرو متیوس
🖊 نکاتی اخلاقی از #امام_خمینی ره به مناسبت ماه مبارک رمضان
محاسبه عبارت است از اینکه حساب نفس را بکشی در این شرطی که با خدای خود کردی که آیا به جا آورد، و با ولی نعمت خود در این معامله جزئی خیانت نکردی؟ اگر درست وفا کردی، شکر خدا کن در این توفیق و بدان که یک قدم پیش رفتی و مورد نظر الهی شدی، ... و کار فردا آسانتر خواهد شد. چندی به این عمل مواظبت کن، امید است ملکه گردد از برای تو به طوری که از برای تو کار خیلی سهل و آسان شود.
📚(شرح چهل حدیث، ص 9و10)
🕊امام على عليه السلام:
لا تُشْعِرْ قَلبَكَ الهَمَّ على ما فاتَ، فيَشْغَلَكَ عَمّا هُو آتٍ
براى آنچه از دست رفته است اندوه به دلت راه مده، كه تو را از آنچه مى آيد باز مى دارد .
📚غررالحكم حدیث10434
امام علی: الْهَمُّ نِصْفُ الْهَرَمِ.
غم و اندوه نيمى از پيرى است.
امام صادق عليه السلام:
هيچ گاه پيامبر خدا درباره چيزى كه گذشته بود، نمى فرمود: كاش غير اين بود.
📌براى رسيدن به موفقيت بايد از ای کاش ها دست برداريد و نگاهتان به فرصت های پیش رو باشد.
ای کاش شانس فلانى را داشتم
ای کاش شرايطم بهتر بود
ای کاش جوان تر بودم
ای کاش فلان مقدار پول داشتم
ای کاش خانواده ام مرا درك مى كردند
ای کاش با من موافق بودند
ای کاش جاى فلانى بودم
ای کاش ديگران مى گذاشتند
ای کاش در گذشته اين اتفاق نيفتاده بود
ای کاش فلان كشور یا فلان شهر بودم
ای کاش ها را از زندگی تان حذف کنید و با #توکل به خداوند متعال، تلاش کنید و به بهترین موفقیت ها برسید.
نگاه به آینه عقب ماشین، ما را از توجه به جلو باز می دارد
ﺳﺮﻋﺖ ﺁﻫﻮ ۹۰ ﮐﯿﻠﻮﻣﺘﺮ ﺩﺭ ﺳﺎﻋﺖ ﺍﺳﺖ، ﺩﺭ ﺣﺎﻟﯽ که سرعت شیر ۵۷ کیلومتر در ساعت ﺍﺳﺖ، ﭘﺲ ﭼﻄﻮﺭ ﺁﻫﻮ ﻃﻌﻤﻪ شیر میشود ؟
ﺗﺮﺱ ﺁﻫﻮ ﺍﺯ ﺷﮑﺎﺭ ﺷﺪﻥ ﺑﺎﻋﺚ ﻣیشود ﮐﻪ ﺍﻭ ﺑﺮﺍﯼ سنجیدن فاصله خود با شیر مدام به پشت ﺳﺮ ﻧﮕﺎﻩ ﮐﻨﺪ ﻭ ﺑﻪ ﺧﺎﻃﺮ همین سرعتش بسیار کم میشود ! تا جایی که شیر میتواند به او برسد
یعنی ﺍﮔﺮ ﺁﻫﻮ ﺑﻪ ﭘﺸﺖ ﺳﺮﺵ ﻧﮕﺎﻩ ﻧﮑﻨﺪ طعمه ﺷﯿﺮ نمیشود!
ﺍﮔﺮ ﺑﻪ ﺧﻮﺩﻣﺎﻥ ایمان نداشته باشیم و در طول زندگی ﻫﻤﯿﺸﻪ ﺑﻪ ﭘﺸﺖ ﺳﺮﻧﮕﺎﻩ کنیم و به مرور خاطرات ﮔﺬﺷﺘﻪ ﺑﭙﺮﺩﺍﺯﯾﻢ؛
ﻫﻢ ﺍﺯ ﺯﻧﺪﮔﯿﻤﺎﻥ ﻋﻘﺐ میمانیم
ﻭ ﻫﻢ ﺁﯾﻨﺪﻩ ﺭﺍ ﺍﺯ ﺩﺳﺖ ﻣﯽ ﺩﻫﯿﻢ…
💬 حکم روزه در صورت فراموشی غسل
💎سوال(1): حکم روزه کسی که غسل جنابت را در ماه رمضان فراموش کرده است، چیست؟
✅ پاسخ:
🔹 همه مراجع: اگر کسی غسل جنابت را در ماه رمضان فراموش کند و پس از چند روز به یاد آورد باید روزه و نمازهای آن چند روز را قضا کند، ولی روزه هایش کفاره ندارد.
آیت الله شبیری زنجانی: اگر در ماه رمضان یادش بیاید قضا واجب نیست[1]
🎈سوال(2): اگر کسی شب جنب شود، ولی غسل را فراموش کند و در روز به یادش بیاید، آیا روزه اش باطل است؟
✅ پاسخ:
🔹 همه مراجع: آری، روزه باطل می شود، و باید تا افطار از خوردن، آشامیدن و مبطلات دیگر پرهیز کند و بعدا قضای آن را به جا آورد، ولی کفاره بر او واجب نیست. [2]
----------------
✅ منبع:
[1]. توضیح المسائل ده مرجع، م 1622؛ امام، تحریر الوسیله، ج1، القول فیما یترتب علی الافطار، ص 530، م 12؛ بهجت، وسیله النجاه، ج1، م 1089؛ سبحانی، توضیح المسائل، م 1541؛ سیستانی، منهاح الصالحین، ح1، م 988؛ صافی، هدایه العباد، ج1، کتاب الصوم، م 1283.
[2]. توضیح المسائل ده مرجع، م 1619؛ همه مراجع: استفتا.
🔻 آیا روزه ماه رمضان بر دخترانی که تازه به سن بلوغ رسیدهاند یا کسانی که کارهای سخت دارند واجب است؟
🔹 چنانچه روزه گرفتن در ماه مبارک رمضان برای آنان ضرر قابل توجه دارد و موجب مریض شدن آنان میشود یا خوف مرض دارند احکام مریض در مورد آنان جاری میشود.
🔹 اما اگر روزه گرفتن برای آنان ضرر ندارد لکن به علت مثـلاً طولانی بودن روز و شدت گرما إتمام روزه بر آنان حرجی است و مشقت فوق العاده دارد که عادتاً قابل تحمل نیست باید روزه بگیرند (۱) و هنگامی که به خاطر ضعف شدید یا احساس تشنگی زیاد ادامه روزه ماه مبارک رمضان بر آنان حرجی شد میتوانند آب بیاشامند یا غذا بخورند ولی روزه آنها باطل میشود و باید (۲) در بقیه روز نیز از انجام کاری که روزه را باطل میکند خودداری نمایند.
💠 اما نسبت به مقدار خوردن و آشامیدن آنها:
▫️آیات عظام وحید، صافی: باید در خوردن و آشامیدن تنها به مقدار ضرورت اکتفاء نمایند.
▫️آیات عظام رهبری، خوئی، سیستانی: بنابر احتیاط لازم در خوردن و آشامیدن تنها به مقدار ضرورت اکتفاء نمایند.
▫️آیةالله شبیری زنجانی: میتوانند به قدری که سیر نشوند، آب بیاشامند.
▫️آیات عظام امام، نوری، بهجت: باید در آشامیدن تنها به مقدار ضرورت اکتفاء نمایند.
1⃣ برخی از مراجع مثل آیةالله سیستانی فرمودهاند: باید به قصد قربت مطلقه روزه بگیرند.
2⃣ برخی از مراجع مثل آیات عظام رهبری، خویی، سیستانی: امساک را بنابر احتیاط واجب، لازم میدانند.
🌙 زمان نیّت کردن برای روزه
💢 پرسش: زمان برای نیّت روزه ماه رمضان چه موقع میباشد؟
▫️آیتالله وحید خراسانی: وقت نيّت روزه ماه رمضان در شب اول از اول شب است تا اذان صبح و در غیر شب اول میتوان قبل از اول شب هم نيّت کرد مثلا عصر روز قبل نيّت داشته باشد که فردا را روزه بگیرد قربة الی الله و بر این نيّت باقی باشد اگر چه تا بعد از اذان صبح خوابش ببرد.
▫️آیتالله شبیری زنجانی: نيّت روزه ماه رمضان وقت معيّن ندارد همين كه تا قبل از اذان صبح نيّت كرده باشد، كفايت میكند بنابراين كسی كه مثلاً در روز قبل نيّت روزه كند و بعد بخوابد و تا اذان صبح هم بيدار نشود، روزهاش صحيح است.
▫️آیتالله مكارم شیرازی: نيّت وقت معيّنی ندارد، بلكه هر موقعی تا قبل از اذان صبح نيّت كند، كافی است، و همين كه برای خوردن سحری برمیخيزد اگر از او سؤال شود منظورت چيست؟ بگويد: «قصد روزه دارم» كافی است.
▫️آیتالله سیستانی: آخرین زمان برای نیت بنابر احتیاط واجب هنگام اذان صبح است.
▫️بقیّه مراجع: زمان برای نیت کردن از اول شب ماه رمضان تا اذان صبح است.
📚 رساله ۱۶ مرجع مسأله ۱۵۵۳
- وحید ، رساله ، مسأله ۱۵۶۰
- زنجانی ، رساله ، مسأله ۱۵۶۱
- مکارم ، رساله ، مسأله ۱۳۱۹
- خامنهای ، استفتاء جدید ، مسأله ۵
- سیستانی ، رساله دو جلدی ، ج ۱ ، مسأله ۱۹۳۳
#احکام_روزه
💬سوال
اگر کسی سحر بیدار نشد و سحری نخورد می تواند روزه خود را بخورد یا روزه نگیرید یا می تواند ادامه دهد؟؟
اگر بدون سحری ضعف کند چطور؟
ــــــــــــــــــــــــــــــــــ
✍پاسخ
باید روزه را بگیرد هر چند سحری نخورده باشد.
و در هروقت از روز ضعف غیرقابل تحمل داشت (اگر خوف مرگ داشته باشد) ، فقط به مقداری که از مرگ رهایی پیدا کند می تواند آب یا غذا بخورد و باید مابقی روز را امساک کند و بعد از ماه مبارک قضای آن را بگیرد.
•┈┈••✾••┈┈•
🔻 استعمال «عطر» یا «بو کردن گیاهان خوشبو» برای روزهدار چه حکمی دارد؟
💠 گیاهان خوشبو:
🔸 بو کردن آنها بخصوص نرگس کراهت دارد.
💠 عطر:
🔸 آیات عظام امام، رهبری، سیستانی، بهجت، صافی: عطر زدن اشکالی ندارد. [برخی از مراجع مثل آیات عظام تبریزی و رهبری تصریح دارند که عطر زدن مستحب است و برخی دیگر مثل مرحوم آیةالله بهجت تصریح دارند که اگر بوی آن خیلی غلیظ است، اولی ترک است.]
🔻 کسی که میداند یا اطمینان دارد روزه برای او ضرر قابل توجّهی ندارد، هر چند پزشک بگوید ضرر دارد، یا کسی که یقین یا گمان دارد یا احتمال عقلایی میدهد که روزه برایش ضرر قابل توجًهی دارد، هر چند پزشک بگوید ضرر ندارد، وظیفهاش چیست؟
▫️تشخیص ضرر داشتن و یا ضرر نداشتن با خود مکلّف است.
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
🔻 اگر بیمار با علم و اعتقاد به ضرر، به امید عدم ضرر به قصد قربت روزه گرفت و بعد کشف شد که روزه برایش ضرر نداشته است، حکم روزهاش چیست؟
▫️آیات عظام امام، خوئی، وحید، تبریزی: روزهاش صحیح است.
▫️آیةالله بهحت: احتیاط واجب قضا کند.
▫️آیةالله سیستانی: اگر ضرری که به آن اعتقاد داشته موجب هلاکت با نقص عضو در اعتقادش میشده روزهاش باطل، وگرنه چنانچه رجاء گرفته باشد روزهاش صحیح است.
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
🔻 اگر شخص عقیدهاش این است که روزه برایش ضرر ندارد و بعد از مغرب بفهمد روزه برای او ضرر داشته حکم روزه اش چیست؟
▫️آیات عظام امام، وحید، زنجانی، نوری: باید قضای آن را بجا آورد.
▫️آیات عظام سیستانی، تبریزی، صافی، فاضل، مکارم: بنا بر احتیاط واجب باید قضای آن را بجا آورد.
🔻 آیا چکاندن قطره در چشم یا گوش یا بینی مبطل روزه است؟
💠 قطره بینی:
▫️ آیات عظام امام، سیستانی، مکارم، بهجت: اگر به حلق برسد روزه را باطل میکند.
💠 قطره چشم و گوش:
🔸 طعم یا بویش به حلق برسد:
▫️ آیات عظام امام، خوئی، سیستانی، مکارم، بهجت: روزه را باطل نمیکند.
🔸 عینش به حلق برسد بدون استهلاک:
▫️ آیات عظام امام، خوئی، سیستانی: روزه را باطل نمیکند.
▫️ آیةالله بهجت: روزه را باطل میکند.
▫️ آیةالله مکارم: بنا بر احتیاط واجب روزه را باطل میکند.
🔻 حکم تزریق سرم تقویتی برای روزهدار چیست؟
▫️آیات عظام خمینی، سبحانی، خامنهای، خوئی، تبریزی، وحید: احتياط واجب آن است كه روزهدار از استعمال سرم تقویتی خودداری کند.
▫️آیات عظام فاضل، زنجانی، بهجت: باید از استعمال سرم خودداری کند.
▫️آیات عظام اراکی، سیستانی، گلپايگانی، صافی، نوری، مظاهری: استفاده از سرم اشکالی ندارد.
▫️آیتالله مکارم شیرازی: اگر آمپول جنبه غذایى و تقویتى یا دوایى دارد، بنابر احتیاط واجب باید از تزریق آن خوددارى کرد ولى اگر عضو را بىحس مىکند، تزریق آن اشکال ندارد.
📚 توضیح المسائل ۱۶ مرجع ، مسأله ۱۵۷۶
💢 قلبت را شارژ کن
ما چند رمضان را بدون تقوا روزه گرفتهایم؟!
چرا بعد از رمضان به حالت گذشته باز میگردیم، بلکه در برخی از روزهای اندک این ماه مبارک، دچار سستی و خستگی میشویم؟
چه چیزی سبب شده تا روزههای ما خالی و بیروح شود؟!
کدامیک از ما چشمانش به خاطر خشوعی که روزه (نه نماز) در او ایجاد کرده اشکبار شده و در لحظهی افطار به گریه افتاده است؟!
روزه تقوا و پرهیزکاری است و تقوا توشهی انسان است… وضعیت ما چگونه است؟!
چه کسی در رمضان قلبش به صورت واقعی برای یک سال شارژ شده است؟ مگر پروردگارمان جل وعلا نفرموده: {وَتَزَوَّدُوا فَإِنَّ خَيْرَ الزَّادِ التَّقْوَى}[بقره:۱۹۷] (و براى خود توشه برگيريد كه در حقيقت، بهترين توشه، پرهيزگارى است).
علت، بیماریِ عادت است که ما دچارش شدهایم، و عبادتهایمان را به عادت و روتینی تبدیل کرده که معنایی در زندگیمان ندارند.
در نتیجه رمضان، برای ما معنای محرومیت به خود گرفته است حال آنکه رمضان ـ برای آنکه درک درستی داشته باشد ـ وسیلهی ترقی و پرورش است.
متنِ کامل مطلب:↙️
https://bit.ly/3ggzXn1
✳️ در رمضان برای مواجهشدن با دریای جامعه تمرین میکنیم
✍امام موسی صدر: وقتی میخواهیم به کودکی شنا بیاموزیم، ابتدا او را در برکهای کوچک رها میکنیم تا در این مکان کوچک و کمعمق، با راهنمایی مربی شنا یاد بگیرد. پس از آنکه کودک شناکردن در این مکان را آموخت، اجازه میدهیم در دریا هم شنا کند. تمرین مسئلهای اساسی در زندگی انسان است. روزه تمرینی است برای انسان در برابر محرمات و واجبات و هواها و شهوات.
ازاینرو است که قرآن میگوید «وَاسْتَعِينُوا بِالصَّبْرِ وَالصَّلَاةِ» (بقره، 45) مقصود از صبر، روزه است. یعنی اگر میخواهید در زندگی اجتماعی در اجتناب از محرمات موفق باشید، از روزه یاری جویید. بنابراین، آنچنان که در برکهای کوچک برای مواجهه با دریا تمرین میکنیم، در ماه رمضان نیز برای مواجهشدن با دریای جامعه تمرین میکنیم. در رمضان تمرین میکنیم تا پس از آن وارد جامعه شویم و محرمات را ببینیم و از آنها دوری کنیم؛ شهوات را ببینیم و از آنها اجتناب کنیم. این است هدف روزه. اسلام میخواهد که مسلمان در جامعه حضور داشته باشد و منحرف نشود. انزوا و عزلتنشینی و حضور نداشتن در جامعه فضیلتی ندارد.
📚 از کتاب برای زندگی صفحات 265 تا 267
✅حضرت آیتالله بهجت قدسسره:
🌹ما مهمان خدا هستیم، در سفرۀ او هستیم. میبیند ما را، میداند ما چه کار میکنیم. میداند که ما خیال داریم چه بکنیم. خیالات ما را بهتر از ما میداند.
📚رحمت واسعه، ویراست ٣، ص٩٢
امام سجاد علیه السلام در ماه مبارک رمضان غلامان و کنیزان خود را تنبیه نمی کرد، بلکه تمام اشتباه های آنها را در دفتری می نوشت و در شب عید فطر همه را جمع می کرد و اشتباه های هر یک را به همراه روز و تاریخ آن به ایشان تذکر می داد. سپس از آنان اقرار می گرفت که ای فلانی! به یاد می آوری در فلان روز فلان گناه را مرتکب شدی و من تو را تنبیه نکردم؟ آنها پاسخ می دادند: «بلی ای پسر رسول خدا، همچنان که تو از گناهان ما گذشتی و ما را عفو کردی، خدا نیز از سر گناهان تو بگذرد و تو را عفو کند.» آن گاه امام علیه السلام رو به غلامان و کنیزان می کرد و می فرمود: «من شما را بخشیدم و عفو کردم. اگر من به شما بدی کرده ام، شما نیز مرا ببخشید».
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
پزشک آلمانی: کم آبی در روزه داران خطرناک نیست
✅اول نماز یا افطار؟
🔹امام باقر عليه السلام : در ماه رمضان ابتدا نماز بخوان، سپس افطار کن؛ مگر این که همراه عده ای بودی که منتظر افطار بودند. اگر قرار بود تو نیز با آنان افطار کنی، با ایشان مخالفت نکن و ابتدا افطار کن و در غیر این صورت ابتدا نماز بخوان.
🔸راوی پرسید: چرا این کار را کنم و ابتدا نماز بخوانم؟!
🔸فرمودند: چون دو وظیفه برای تو پیش آمده است: افطار و نماز؛ پس با چیزی شروع کن که بر دیگری برتری دارد و آن نماز است.
✍سپس فرمودند: و تو روزه داری؛ پس اگر نمازت را با حالت روزه به جا آوری و روز را پایان دهی، برای من دوست داشتنی تر است.
📚 وسائل الشیعه، ج ۱۰، ص ۱۵۰، ح ۲