🖊یادداشت مهندس مهدی دوستی مدیر پروژه پالایشگاه ستاره خلیج فارس درباره کتاب "دولت و بازار"
▫مولوي در دفتر سوم مثنوی به داستان مرد بیچيزی میپردازد كه چيزی از خود ندارد. پوست دنبهای ميیابد و هر روز سبيل خود را با آن چرب میكند تا در نظر ديگران خود را فردي غنی جلوه دهد، اما پس از مدتی دروغش آشكار میشود. پس از مطالعه كتاب "دولت و بازار" و رفع ابهام از برخی ظاهرسازیهای دروغين لیبرالهای وطنی، اين حكايت به ذهنم آمد. زيرا محور ثابت سخنان این طیف در مباحثات مربوط به پیشرفت، اقتصاد بازار، سرمايهگذاری خارجی و راز موفقيت كره جنوبی(ارتباط با آمریکا) است که نويسنده اين موارد را شفاف کرده و دروغهای تاریخی قابل توجهی را آشكار میسازد.
▪در اين دوران كه سخن گفتن از ضرورت خروج كامل دولت از اقتصاد، معيار روشنفكری شده و غالب كرسیهای
آموزشی، حتي حضور حداقلي دولت را بر نمیتابند، جسارت نويسنده در دفاع از حضور دولت در مقام هادی، ناظر و حامی ستودنی است.
▫نگارنده با بيان مبانی فكری تجارت آزاد به قياس دوگانه تجارت آزاد و حمايتگرایی میپردازد، برخی از پيشفرضهای بنيانگذاران را بررسی و تناقضات مدلهای واقعی اين مكاتب را آشكار میکند. او با بيان حقايق
تاریخی ثابت میكند كه داعيهداران تجارت آزاد در عمل، سیایتهای كاملاً حمایتی در دفاع از صنايع داخلی
خود داشتهاند و پرچم حمايت از تجارت آزاد را پس از رسيدن به اوج و اطمينان از برتری در ميدان رقابت جهانی بلند كردهاند.
▪ما نمیتوانيم ادعا كنيم كه اهداف بلند انقلاب اسلامي سال 57 را در برنامهریزیها اعمال كردهایم زيرا كماكان رد تفكرات ليبرالی در برنامههای پس از انقلاب نيز پررنگ است. اما بسيار مطلوب بود كه اين گونه تفكرات انقلابی
در برنامههای كلان توسعه كشور جاری شوند.
ضرورت داشتن يك سياست صنعتی و ايفاي نقش سهگانه حامی، هادی و ناظر از سوی دولت، از موارد اساسی
مورد تأكيد در حوزه برنامهريزی كلان كشور است كه نشانه آسيب شناسی درست نويسنده از واقعيات اين
حوزه است.
▫در فصل آخر كتاب، دكتر جبرائيلی برای گفتههای خود مطالعه موردی كره جنوبی را شاهد میآورد؛ يعنی كشوری كه غربگرايان داخلی آن را سمبل بُرد از رابطه با غرب و گشودن درهای باز میدانند. اين جا نيز جرأت نويسنده در پرداختن به مبنای قياس دوگانه شمالی- جنوبی و آشكارسازی حقيقت تاريخی توسعه كره جنوبی ديده ميشود و نگارنده در اثبات اين موضوع كه راز موقعيت كره جنوبي در برنامهريزی درست، صيانت از بازار و توليدكنندگان داخلي و عدم وابستگي به سرمايهگذاری خارجی بوده، موفق میشود.
@syjebraily
🖊آقایی دلار، مدیون انحراف روزولت از لیبرالیسم
▫️میلتون فریدمن در فصل چهارم کتاب "سرمایهداری و آزادی"، اقدامات فرانکلین روزولت سیودومین رئیس جمهور آمریکا را در سالهای ۱۹۳۳ و ۱۹۳۴ مصداق "انحراف بنیادی از اصول لیبرالیستی" میداند و به آن اقدامات حمله میکند.
اما آنچه فریدمن "انحراف از لیبرالیسم" میخواند، سیاستهایی بود که باعث شد دلار تبدیل به ارز مرجع جهانی شود. سال ۱۹۳۳ و اوایل ۱۹۳۴، دولت آمریکا مالکیت خصوصی طلا را منع و ذخیره طلا را ملی کرد. مالکان خصوصی طلا با الزام قانونی مکلف به تحویل طلای خود به دولت شدند. دولت نیز قیمت خرید طلا را هر اونس ۳۵ دلار تعیین کرد که بسیار بالاتر از قیمت بازار بود تا مشوقی برای تحویل طلا به خزانهداری آمریکا باشد. در دیگر سو، به خزانهداری نیز مجوز داده شد خارج از ساز و کار بودجه، بابت خرید طلا هر میزان نیاز باشد، دلار چاپ کند. نتیجه این سیاست این بود که سیل طلا از سراسر جهان به آمریکا سرازیر شد و ظرف شش سال، ذخایر طلای آمریکا سه برابر شد؛ به گونهای که اینک بیش از نیمی از طلای جهان(یا به روایتی دو سوم) در مالکیت دولت آمریکا بود.
▪️چند سال بعد، در سال ۱۹۴۴ در کنفرانس برتون وودز، آمریکا با تکیه بر همین ذخایر طلایی، موفق شد دلار را جایگزین استاندارد طلا کرده و پول ملیاش را تبدیل به ارز مرجع بینالمللی کند.
@syjebraily
⚡️ضرورت ابطال مالکیت بیش از ۱۰ درصد بانکهای خصوصی
🔻بانکها، قدرت خلق پول دارند. اما مهمتر از قدرت خلق پول، قدرت تصمیمگیری درباره محل تخصیص پول است. اگر این قدرت تصمیمگیری به خود بانکها اعطا شود، طبیعتاً تسهیلات بانکی را به اموری تخصیص خواهند داد که بیشترین سود را کسب کنند؛ و البته که سود نامتعارف و کلان در فعالیتهای سوداگرانه و سفتهبازانه است، نه تولید. لذا وقتی بانکها تصمیمگیران اصلی درباره محل تخصیص اعتبار باشند، هیچ تضمینی نیست که میان تسهیلات بانکی و پیشرفت کشور ارتباط معناداری برقرار شود. آنها طبق قاعده "انتخاب عقلانی"! سراغ تولید نخواهند رفت.
🔻فاجعه وقتی عمیقتر میشود که بانکها متعلق به یک فرد یا یک خانواده باشند. در این صورت، صرفاً در جهت منافع آن فرد و خانواده عمل خواهند کرد. لذا وقتی شرایط برای تملک یا تاسیس یک بانک برای یک فرد فراهم میشود، عملاً نظام بانکی کشور به آن فرد اجازه خلق پول میدهد. یعنی قدرت خلق پول که یک امکان حاکمیتی و یک دارایی عمومی است، تقدیم بخش خصوصی میشود و به مصرف خصوصی میرسد. در سوی دیگر نیز، تکالیف الزامآوری برای این بخش خصوصی در زمینه تخصیص اعتبار تعیین نمیشود و اتفاقی که نباید بیفتد، میافتد: بانک خصوصی تسهیلات بانکی را در جهت سودآفرینی برای مالکان معدود خود، اعطا میکند. اینکه گفته میشود یکی از ریشههای مفاسد و فجایع کشور بانکها هستند، ناظر به همین موضوع است.
🔻اگر وجود بانکهای خصوصی را به هر دلیلی پذیرفتهایم، شرایط استاندارد و مطلوب این است که اولا تکالیف بانک مرکزی برای این بانکها در زمینه تخصیص اعتبار، توصیهای نبوده و الزامآور باشد (که البته این خود بدون داشتن #سیاست_صنعتی ممکن نیست. وقتی دولت خودش برنامه دقیقی برای اعطای تسهیلات نداشته باشد، انتظار بیجایی است که بخواهیم برای بانک خصوصی تعیین تکلیف کند). ثانیا تملک یا تاسیس بانک توسط یک فرد یا خانواده ممنوع باشد.
🔻این مورد اخیر، یعنی ممنوعیت تملک و تاسیس بانک توسط فرد و خاندان، موضوع ماده ۵ قانون اجرای سیاستهای کلی اصل ۴۴ است و خلاء قانونی در این زمینه وجود ندارد. طبق این ماده، بانکها و موسسات اعتباری غیردولتی، باید به شکل "شرکت سهامی عام" و "تعاونی سهامی عام" اداره شوند و تملک سهام آنها توسط مالک واحد، صرفا زیر ۱۰درصد مجاز است. اما طبق گزارش بانک مرکزی، از ۲۹ بانک و موسسه اعتباری موجود در کشور، ۱۲ بانک و موسسه اعتباری این قانون را نقض کردهاند. یعنی در مالکیت افراد هستند.
🔻لذا شاید بتوان گفت یکی از فوریترین اقداماتی که از دستگاه قضایی در رابطه با نظام بانکی انتظار میرود، سلب مالکیت بانک از متخلفان است.
@syjebraily
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎬فیلم| ۱۵۲ ثانیه از وصیتنامه حاج قاسم...
خداوندا! تو را شکرگزارم که پس از عبد صالحت خمینی عزیز، مرا در مسیر عبد صالح دیگری که مظلومیتش اعظم است بر صالحیتش، مردی که حکیم امروز اسلام و تشیّع و ایران و جهان سیاسی اسلام است، خامنهای عزیز ــ که جانم فدای جان او باد ــ قرار دادی.
@syjebraily
⚡️طی سالهای ۲۰۱۴ تا ۲۰۱۸، خاورمیانه مقصد ۵۲ درصد صادرات تسلیحات آمریکا بوده است. این تجارت اصلیترین منشاء، سبب و ابزار همه درگیریها و خونریزیهای این منطقه است.
▫️جهان به دنبال صلح است؟ تحریم نامحدود تجارت تسلیحات توسط آمریکا، جهشی بزرگ رو به جلو خواهد بود.
@syjebraily
⚡️واگذاری کیش یا سایر جزایر ایران به چین طی توافق ۲۵ساله، دروغ بزرگی است که برای تخریب این توافق ساختهاند. در تفاهمنامه، بحث "حمایت از سرمایهگذاران چینی برای سرمایهگذاری در مناطق ویژه و آزاد ایران" آمده که اساسا فلسفه ایجاد این مناطق، جذب سرمایه خارجی است و چینی و غیرچینی ندارد!
البته حقیر درباره متن تفاهمنامه نکاتی دارم که انشاءالله منتشر خواهد شد. متن فعلی از نظر من مطلوب نیست. اشکال هم به طرف چینی برنمیگردد، خود ما باید بدانیم از چنین توافقی چه میخواهیم و چه نمیخواهیم.
@syjebraily
⚡️به نظر شما بین سلاطین واردات گندم و سلاطین خودکفاییستیزی رابطه معنیداری وجود ندارد؟
@syjebraily
⚡️وقتی سپاه فاتح پیامبر وارد مکه میشود و ابوسفیان هم شهادتین میگوید، سنگ محمد(ص) را به سینه زدن هنر نیست. مردانگی و دینداری را باید از سعید بن عبدالله آموخت که سینهاش را در صحرای بلا سپر نماز امامش کرد و دچار شبهه نشد.
@syjebraily
✨انشاءالله فردا چهارشنبه اول مردادماه در روزنامه جوان خواهید خواند.
@syjebraily
✨تحوّل یعنی ابداع و استفاده از شیوهها و روشهای ابتکاری، نو و موثر برای انجام ماموریتها و رسیدن به آرمانها. به همین دلیل است که تحول با نیروی #جوان و آشنا به اقتضائات روز کشور ممکن است. مهرداد بذرپاش جوان انقلابی و کاربلدی است که میتواند این تحول را در #دیوان_محاسبات رقم زند.
@syjebraily
4_5816631048846444418.pdf
353.8K
✨در سرمقاله چهارشنبه اول مردادماه روزنامه جوان، سعی کردهام به این پرسشها پاسخ دهم: ▫️آیا توافق راهبردی 25 ساله با چین که در چارچوب «نگاه به شرق» دنبال میشود، نافی شعار «نه شرقی، نه غربی» انقلاب اسلامی نیست؟
▪️چارچوب و محتوای چنین توافقی چه باید باشد؟
▫️آیا پیشنویسی که توسط دولت آقای روحانی آماده شده، مطلوب است؟
@syjebraily
✨برادر گرانقدر جناب آقای دکتر زاکانی
انتصاب شما به ریاست مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی را تبریک عرض نموده و توفقیات روزافزونتان را از محضر خدای متعال مسئلت دارم.
سید یاسر جبرائیلی
@syjebraily
سید یاسر جبرائیلی
✨در سرمقاله چهارشنبه اول مردادماه روزنامه جوان، سعی کردهام به این پرسشها پاسخ دهم: ▫️آیا توافق راه
⚡️توافق راهبردی جمهوری اسلامی ایران با جمهوری خلق چین، چه مختصاتی باید داشته باشد؟
▫️آیا باید مسائل و نیازمندیهای ریز و درشت کشور لیست شده و به نحوی در یک توافق خارجی گنجانده شود؟
▪️آیا با همان نگاهی که بر اصل و فرآیند و انتظارات از برجام حاکم بود، و توسط همان ذهنیتی که میخواست «مشکل آب خوردن مردم» را هم با برجام حل کند -و به طرز شگفتآوری این ذهنیات موهوم را در تریبونهای عمومی مطرح میکرد- بناست توافق چین تدوین شود؟
▫️آیا مواردی نظیر «ریشهکن کردن فقر و بهبود وضعیت معیشت مردم در مناطق کمترتوسعهیافته» یا «همکاری پیرامون راههای مقابله و تثبیت گرد و غبار در ایران» در شان چنین توافقی است؟ این روش و منش، دقیقا همان خطر بزرگی است که چنین توافق مهمی را تهدید میکند و اتفاقی است که نباید بیفتد.
🔸️قرار نیست مسائل داخلی کشور با توافقهای خارجی حل و فصل شود. کلید مشکلات اقتصادی کشور چنانکه در لوزان و ژنو و نیویورک یافت نشد، در پکن و شانگهای و گوانگژو هم پیدا نخواهد شد. مناسبات و ظرفیتهای خارجی باید جزئی کوچک از پروژه پیشرفت ملی ما باشد و نقش و سهم این مناسبات نیز باید به دقت تعریف شود.
🔹فرق است میان پیشرفت با تکیه بر سرمایه خارجی، و پیشرفت با بهرهبرداری موضعی از ظرفیت سرمایه خارجی. آبادانیِ صرف، نشان پیشرفت نیست؛ بلکه پیشرفته بودن، رسیدن به «توان آباد کردن» است. ما نمیخواهیم برایمان بنا ساخته شود، ما میخواهیم بنّا شویم و بسازیم.
🔺برشی از مقاله "چارچوبی برای توافق راهبردی با چین"
@syjebraily
سید یاسر جبرائیلی
✨در سرمقاله چهارشنبه اول مردادماه روزنامه جوان، سعی کردهام به این پرسشها پاسخ دهم: ▫️آیا توافق راه
⚡️آیا توافق با چین ناقض شعار نه شرقی نه غربی نیست؟
🔸️جریان معارض انقلاب اسلامی طی سالهای پس از پیروزی انقلاب همواره تلاش داشته اصل «نه شرقی، نه غربی» جمهوری اسلامی را به «انزواگرایی» و «عدم ارتباط با شرق و غرب عالم» تعبیر کند. در صورتی که هرگز چنین معنایی مراد این اصل نبوده و امامین انقلاب اسلامی این مفهوم را به روشنی تبیین فرمودهاند. در دورهای که انقلاب اسلامی به پیروزی رسید، جهان به دو بلوک شرق و غرب تقسیم شده بود و عمده کشورها یا زیر سلطه بلوک غرب به رهبری آمریکا قرار داشتند یا زیر سلطه بلوک شرق به رهبری شوروی. جمهوری اسلامی با «شعار نه شرقی، نه غربی» قرار گرفتن زیر سلطه هر دو قطب را نفی کرد. مراد از نفی سلطه البته نفی رابطه نبود و جمهوری اسلامی با کشورهای حاضر در هر دو بلوک، روابط دیپلماتیک برقرار کرد. «نه شرقی، نه غربی» به این معنی بود که ایران مجذوب این دو بلوک سلطهگر نشود، تحت تاثیر آنها و مطیع و منقاد آنان نباشد. این دو بلوک برای خود سیاست، فرهنگ و نقشه راه کلانی داشتند که جمهوری اسلامی تصمیم گرفت در مسیر خواستههای آنان قرار نگیرد. سال 1991 با فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی، بلوک شرق از بین رفت، نظام سلطه تک قطبی شد و بلوک غرب با قدرت بیشتر در صدد هضم کشورها در نظم مطلوب خود برآمد. این سیاست در پروژههایی نظیر گسترش ناتو به شرق یا روی کار آوردن نظامهای سیاسی لیبرال دموکرات از آمریکای لاتین تا اروپای شرقی و آسیا متجلی شد.
🔸️لذا آنچه باید با قدرت در سیاست خارجی جمهوری اسلامی تدوام یابد، «نه» به سلطه غربی در عین برقراری روابطی خارج از نظام ارباب-رعیتی با کشورهای غربی است. اما اینک «بلوک شرق»ی که یک نقشه کلان برای سلطه بر جهان و تحمیل سیاست و فرهنگ خود بر دیگر کشورها داشته باشد، وجود خارجی ندارد و بر این اساس، وقتی ما از «نگاه به شرق» سخن میگوئیم، مراد «شرق جغرافیایی» است. یعنی به دلیل تصلب ایدئولوژیک و نگاه سلطهجویانهای که بر کشورهای غربی حاکم است، نمیتوان انتظار انتفاع متقابل و بازی «برد-برد» از رابطه با آنها داشت. اما تقویت روابط با کشورهایی که درنیمکره شرقی (مشخصا در آسیا) و خارج از بلوک غرب ایدئولوژیک قرار دارند- از جمله چین- به دلایل متعدد از جمله داشتن تمدن و فرهنگ ریشهدار، مشترکات فراوان با ایران، قرار گرفتن بیش از 60 درصد جمعیت جهان در این منطقه، قرابت جغرافیایی با ما، نداشتن سیاست خارجی سلطهجویانه، و معارض نبودن با انقلاب و جمهوری اسلامی، به مراتب برای تامین منافع کشور مفیدتر است.
🖊برشی از مقاله "چارچوبی برای توافق راهبردی با چین"
@syjebraily
⚡️بزدلها همیشه از نبرد مردانه و رو در رو گریزانند؛ یا از پشت خنجر میزنند و میگریزند، یا لات کوچه خلوتند و بیدفاع را خفت میکنند.
#هواپیمای_ماهان
@syjebraily
⚡️از زمان سرنگونی هواپیمای مسافربری ایران ایر توسط ناو "یو اس اس وینسنس"، عشاق آمریکا در ایران تلاش زیادی کردهاند که این جنایت را یک خطای دید ناشی از بیاحتیاطی طرف ایرانی جا بزنند.
▫️باشد که دیدگانی که به عشق کور شده، امروز شفا یابد.
#ماهان
@syjebraily
✨دیداری با برادر عزیزم ابوالقاسم طالبی داشتم که مشغول ساخت سریالی مهم درباره فساد در کشور است. او میخواهد نشان دهد فساد کجاست و با ایران و ایرانی چه میکند.
▫️ابوالقاسم طالبی با #قلاده_های_طلا خاری در چشم فتنه نشاند و با #یتیم_خانه_ایران ناله روباه پیر انگلیس را در آورد.
▪️سریال جدید او، مبتنی بر واقعیات است اما شخصیتها همگی داستانیاند و هرگونه مشابهتی تصادفی است. انشاءالله این کار عظیم که بالغ بر ۱۲هزار صفحه فیلمنامه دارد و تاکنون بیش از پنج سال برای آن زحمت کشیده شده، ضربه سنگینی به جریان فساد وارد خواهد کرد. در مسیر این کار سنگاندازیها فراوان است و البته طبیعی است. حتی تخریب طالبی هم دور از انتظار نیست و او باید آماده باشد! منتهی از مجموعه بنیاد مستضعفان و آقای مهندس پرویز فتاح انتظار هست که مشکلات ایجاد شده برای این فیلم مهم در لوکیشن را رفع کند. در مسیر استفاده از یک ساختمان متعلق به بنیاد برای آقای طالبی سنگاندازی میشود که امیدواریم با تدبیر آقای فتاح موانع برطرف شود.
🔹برای آقای طالبی عزیز و همکارانشان از خدای متعال توفقیات روزافزون مسئلت دارم.
@syjebraily
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
⚡خصم در کمین است، شاخ از هم بَرکَنید...
@syjebraily
🖊سپام را به CIPS و SPFS متصل کنید
▫️در مقاله "چارچوبی برای توافق راهبردی با چین"، اشاره کرده بودیم که یکی از محورهای اصلی چنین توافقی باید ایجاد یک نظام مبادلات بانکی مستقل از شبکه مالی تحت سلطه آمریکا باشد.
🔺با وخیمتر شدن روابط چین و آمریکا، و افزایش آگاهی پکن از جایگاه سلاح مالی در سیاست خارجی تهاجمی واشنگتن، چین روز به روز آمادگی بیشتری برای عبور از نظاماتی نظیر سوئیفت از خود نشان میدهد. پیرو تصویب قانون "امنیت هنگکنگ" در پارلمان چین، نگرانی بانکهای چینی از تحریمهای آمریکا در واکنش به این قانون افزایش یافته و این بانکها خواهان فاصلهگیری بیشتر از سامانههای مالی تحت اشراف آمریکا هستند.
▪️آمریکا به سبب اشراف اطلاعاتی بیبدیلی که پس از ۱۱ سپتامبر ۲۰۰۱ بر تراکنشهای بانکی بینالمللی پیدا کرده، قادر است از #تحریم_مالی همچون سلاحی هدایت شونده استفاده کرده و هر فرد یا نهادی را در هر نقطه از جهان مورد هدف قرار داده و از تجارت محروم کند. سازمان سیا به تمام اطلاعات مبادله شده در سوئیفت دسترسی دارد. اگر کشورها مبادلات خود را از میدان دید آمریکا خارج کنند، آمریکا عملا خلع سلاح میشود.
🔺طی چند سال اخیر چین، روسیه و ایران به صورت جدی در حال فاصله گرفتن از سامانههای نظیر سوئیفت بودهاند. هرچند در توافق برجام، بازگشائی سوئیفت به عنوان یک موفقیت و دستاورد بزرگ تبلیغ، و از این مسئله غفلت شد که مبادله در بستر سوئیفت، یعنی افزایش اشراف اطلاعاتی آمریکا و افزایش ضریب آسیبپذیری ایران از تحریم! یکی از دلایل بیبهره ماندن کشور از وعدههای برجامی، همین تلاش برای بازگشت به سوئیفت و بهرهبرداری از آن در مبادلات بود.
▫️چین با سامانه سی.آی.پی.اس و روسیه با سامانه اس.پی.اف.اس در صدد کنار گذاشتن سوئیفت برآمدهاند و پیشرفت قابل توجهی داشتهاند. بر اساس گزارشها، سامانه سی.آی.پی.اس
ایران نیز با سامانه سپام مبادلات بینبانکی داخلی خود را از سوئیفت خارج کرده است(فاجعه اسفباری که پس از تحریمها توفیقی اجباری شد که جلویش گرفته شود، استفاده بانکهای داخلی از سوئیفت برای مبادله بینبانکی بود).
▪️اینک زمان آن است که سامانههای چین و ایران و روسیه به یکدیگر متصل شده و یک شبکه مستقل از اشراف آمریکا برای مبادلات بانکی ایجاد شود. اگر این اتفاق بیفتد، آمریکا به هیچ وجه امکان رهگیری مبادلات تجاری طرفین و اعمال تحریم را نخواهد داشت. سه کشور باید تلاش کنند همه کشورهای در معرض تحریم آمریکا را اولا ببا کمک فنی یه سامانههای مشابه مجهز کرده و ثانیا برای اتصال این سامانهها به یکدیگر برنامهریزی نمایند.
@syjebraily